Vienas, bet išskirtinis: „Noctua NH-D15S“

Intro

„Noctua NH-D15“ yra ne vieno tautiečio svajonė, kuriai nelemta išsipildyti arba dėl aukštos šio produkto kainos, arba dėl neryžtingumo siųsdintis aušintuvą iš svetur. Galima surasti ir trečiąją priežastį – tai didžiuliai matmenys. Šįkart „Noctua“ nebandė padaryti NH-D15 draugiškesnio ankštesniems korpusams, tačiau pabandė išspręsti pirmojo PCI-Express x16 lizdo blokavimo problemą. Pasitikime asimetrinės konstrukcijos NH-D15, kuris dėka gamintojo noro padaryti aušintuvą šiek tiek labiau priimtinesniu pirkėjo kišenei, prarado vieną iš dviejų NF-A15 PWM ventiliatorių. Kiek tai atsilieps „Intel Core i7-6700K“ aušinimo efektyvumui ir ar tai užkirs kelią įveikti bent vieną iš trijų visai neseniai testuotų AIO sistemų?

28 Komentarai

  1. KiNi parašė:

    jau 6 metus turiu D14. Ir taip, kažkam ir kažkada gal buvo svajonė bet ne dabar ir tikrai ne man.
    Sekančiai savo sistemai jo nesirinksiu vien dėl jo žiauraus griozdiškumo. Geriau jau užsimerkus imti vandenį, ką ir darysiu.

    • vacoum parašė:

      nu nu, idomiai tu cia suskelei. Neturiu as Noctua , bet turiu is Ninja serijos. Ziauriai ziauriai ziauriai patenkintas, pries tai turejau brangu vandeni. Neisirinksiu daugaiu vandens.

      P.s. ka turi omeny „uzsimerkus imsiu vandeni“. Turejai vandeni ? ar cia siaip susapnavai forumu paskaites ? Kame nuomones pagristumas ?

      • KiNi parašė:

        gali manyt kad susapnavau, forumų prisiskaitęs. Bet tikrai neimsiu to orinio griozdo, garantuoju. Pagrįstumas???-jau minėjau-griozdas + brangus griozdas. Už tą kainą galima paimti neblogą vandenį, manau. Nesu aklai įsikabinęs šios idėjos, visai įdomu būtų išgirsti, kodėl tamstos netenkino vanduo…

        • vacoum parašė:

          OK, mano nuostebai, kad realiai dicibelai buvo didesni negu maniau. Nes babar turiu beveik visiskai Tylu kompiuteri, vaizduske Asus Strix, kur ventiliatoriai arba nesisuka arba sukasi max 30%. CPU ventiliatoriaus irgi nesigirdi, PSU pas mane yra ventiliatoriai 0 apsukas turi. Tad griozdiskas ventiliatorius veikia tyliau negu dauguma vandenuku, vandenukai realiai skirti pasiekti mazesne temperatura ir pasiteisina prie max OC.

          Toliau, su laiku gali tekti pracekinti vandens lygi. Kas man ne prie sirdies.

          Ir trecia, visiskai tyloje girdejosi vandens ciurlenimas, nors vos girdimas, bet mane erzino.

          Griozdisko ventiliatoriaus minusas tik vienas – griozdiskas. Bet kai kompas stovi nejudinamas, tai griozdiskumas sudaro 0 rupesio. Jis ilgaamziskesnis, patvaresnis, tylesnis. Jo minusas pries vandeni, tik siek tiek aukstesne temperatura, bet net su i74790k ant 4.7 karsta vasaros diena (+27 kambary) puikiausiai susitvarke ir dirbo tyliai.

          Tai man idomu, kam kelia problemas griozdiskumas, tu kas diena ramus kaitelioji, nesioji kompa is kabario i kambari ?

          Tiesa, turiu sita ventiliatoriu:
          Scythe Mugen 4 PCGH Edition CPU Cooler, video su 3 versijos:
          https://www.youtube.com/watch?v=RwLq1P3kOrY

          ir su 4 v.:

          https://www.youtube.com/watch?v=fcSGjrI9U8o

          • IFeelYou parašė:

            Girdi vandens čiurlenimą? :)) Nu čia jau aukštas lygis.

          • vacoum parašė:

            na matai, turejau galinga vandens aparata, kur ten kainavo gerai, ir aisku buvo pirktas daugiau negu pries 10 metu. Jo saldymo blokas buvo statomas ant kompo isores. Tikrai tikiu kad dabar yra be to garso bet su mano konkreciu atveju, tai girdejosi. Ir nereikia pamirsti, kad as siaip priekabus esu

  2. IFeelYou parašė:

    Na aš irgi tokio nepirkčiau net jeigu jis kainuotų 20 eurų (nebent į metalo supirktuvę). Argumentai (čia ne konkrečiai prieš Noctua, bet bendrai prieš tokio tipo aušintuvus):

    1. 1 kg griozdas dažnai blokuojantis aukštus RAM’us ir 1PCI-e lizdą, kartais dar ir išlenkiantis motininę plokštę. Ergonomiškumo požiūriu – tragedija.

    2. Šitas Noctua konkrečiai dar rodo padorius rezultatus, bet daugelis pigesnių tokio tipo sistemų atsilieka nuo vandens, jau nekalbu apie custom vandenį. Performanco požiūriu – nekažką.

    3. Turėdamas normalų vandenį gali aušinti tiek CPU, tiek GPU, tiek kitus komponentus. Praktiškumo atžvilgiu – vėl gi nekažką.

    4. Apie dizainą aišku net nėra ką ir kalbėt, neįsivaizduoju kam tai gali patikti: https://i.ytimg.com/vi/u8HsjgtMzEg/maxresdefault.jpg

    5. Kaina… Na kaina vienintelis rimtesnis argumentas pirkti šitą padarą, bet paskutiniu metu ta kaina jau nedaug skiriasi nuo gerų vandens sistemų, o kartais net ir lenkia. Kraken X61 vos vos brangesnis nei šitas.

    6. Garsas. Iš esmės oriniai yra tylesni, bet čia pagrinde madas diktuoja Noctua ir dalinai BeQuiet. Visi kiti tik nežymiai tylesni už normalius AIO liquid aušintuvus, o su custom jau atskira kalba, geri ventiliatoriai daro stebuklus.

    Bet čia vėl gi mano asmeninė nuomonė, gal vacoum kitaip pasakytų. Turiu draugų, kurie irgi džiaugiasi tokiais aušintuvais, čia kiekvienam pagal skonį.

    • vacoum parašė:

      Del 1.1.
      a). Na blokuoja, ir ka ? Pas mane ventiliatorius vienas stovi vienu ar dviem cm auksciau, nes aukstas ramas, na ir kas ? Tad turiu aukstus ramus ir dideli ventiliatoriu ir nera problemos.
      b). Niekas nieko neislenkia, pats klibinau , pradziai baisoka buvo, bet supratau, viskas ciki piki stovi ir dar jegos reiktu panaudi, kad ten ka sulenkti ar sugadinti. Nematau problemos.
      c). Ergonomiskumo poziuriu – na galima sukurti dar kokiu nori poziuri, kurie neturi praktines reiksmes.
      2. Turiu daud daug pigesni ausintuva, kuris vos vos atsilieka laipsniais nuo sio Noctua, bet kartu yra ir tylesnis uz Noctua. Gal ir butu problema, bandant pasiekti 5Ghz su pvz mano i74790k, bet kaip ir minejau, zaidziant karsta vasaros diena su 4.7Ghz nebuvo jokiu problemu. Tiesa, dabar stovi 4.6, nes per biosa automatiskai galima nustatyti, o 4.7 reikejo pazaisti su nustatymais.
      3. Na trecias punktas idomesnis, gali buti prie tam tikru salygu tiesa, kai ir prie tam tikru salygu netiesa. Na ka mano kompe dar ausinti, kai turiu vaizduse asus strix, hm…
      4. Pvz man mano ausintuvas yra labai grazus, ir tirkai grazesnis uz vandeni, nes standartiniai vandenys danziausiai baisus. Tiesa, yra vandens ausinimo sistemu, kur ten meno kuriniai, bet cia kita tema.
      5. Taip, kaina Noctuos manau tikrai per auksta. Del to jo ir nepirkau 🙂
      6. Matosi, tu nesidomejai siuo klausimu. As turiu kompe issaugojes idomes apzvalgas, kur siaip ju nerasi, teko vokieciu forumus verstis (google page translate) 🙂 Tad yra dar gal 8 gamintojai kurie turi labai panasias charakteristikas su Noctua, kur skiriasi laipsniu 2 ar keliu decibelu paklaidos, pvz:
      Thermalright Silver Arrow ITX
      Thermalright Archon SB-E X2
      Cryorig Universalis (1*140mm)
      Phanteks PH-TC14-PE
      Phanteks PH-TC14-S
      Cooler Master „HYPER 412S“
      Ninja serija
      Be quiet serija
      Cia as domejausi is tos puses, kad butu kartu pakankamai tylus ir ausintu puse velnio (55% tylos, 45% ausinimo efektyvumo)

      Ir cia mano ne visi surasyti.

      • IFeelYou parašė:

        Na aš asmeniškai aišku netestavau dėl garso, tai kategoriškai teikti negaliu, tiesiog perskaičiau gana nemažai review, kur dominuoja BeQuiet ir Noctua kas liečia tylą. Tavo įdėtas Silver Arrow yra net nekvescionuotinas kaip aušintuvas, nes jo temperatūros yra baisios.
        Esmė yra ta, kad garsą kelia ventiliatoriai. Gerų vandens aušinimų pompų nesigirdi, arba jos yra tylesnės nei ventiliatorius. Pvz. savo Swiftech H240X2 aš apskritai negirdžiu and silent, atrodo kad jis net neįjungtas, nes prie jo komplektuojami geri aušintuvai. Jeigu įdėčiau Corsair JetFLO 120 – apkursčiau. Prie daugelio oriniu aušintuvų tiesiog dedami 14 cm, lėtai besisukantys aušintuvai, dėl to jie tylūs, tikrai ne dėl kažko kitko.
        Pvz. ant mane prieš tai turėto Seidon 120V vandens aušintuvo uždėjus BeQuiet Silent Wings and lėtų apsukų – garso apskritai beveik nebuvo, gal čia dėl to, kad aš negirdžiu vandens čiurlenimo kaip Tu 🙂

        • vacoum parašė:

          Tas tai taip, kai pradedi skaityti apzvalgas, tai taip atrodo, nes sunku rasti apzvalgas, kuri visi kandidatai butu 🙂 , bet kai sugaisti daugiau laiko, tai supranti kad sitie du tiesiog naudojasi agresyvesne reklamos politika 🙂
          Realiai gal dvi savaites siuo konkreciu klausimu darbavausi po darbu, kol radau mane tenkinanti rezultata. Kur pigus, tylus, ir efektyvus.

          Pvz Scythe Mugen 4 PCGH Edition yra tylesnis ir efektyvesnis ir pigenis uz pvz:
          be quiet! Dark Rock 3
          be quiet! Dark Rock ADVANCED C1

          Labai neblogas ir Lietuvoje paplites yra Cooler Master „HYPER 412S“.

          Toliau pigus ir pakankamai geri (vos vos nusileidziantys Noctuai bet dvigubai pigesni yra Scythe s gamintojo ausintuvai. Pvz vokieciai juos megsta .
          Is mazesniu radijatoriu (kur pigus ir Lietuvoje pasiekiami tai butu
          is Cooler Master serijos bei Scythe Kotetsu.

          Amerikoje yra daugiau ivairiu alternatyvu, o Lietuva tai kaimas it tech poziuriu. Net ramus su maitinimu teko per Amazona atsisiusti, nes ant Lt neradau.

          • IFeelYou parašė:

            Kokie ramai? Aš ieškau G.Skill ištisai 🙂

          • vacoum parašė:

            tai pas mane ddr3 🙂 Galvojau ar rinktis max daznis, ar max daznis ant rekomenduojamo 1.5 voltazo. Nusprendziau antra varianta. Tai issirinkau ddr3 2133 CL9 1,5V. Lietuvoje tokio nebuvo. Su ddr4 G.Skill jau idomiu dalyku isspaudzia, sekanti karta gal pabandysiu ir max dazni issirinkti, nes jau galima rasti kur 100% pridetine verte, ne 30%

        • vacoum parašė:

          tiesa, Noctuos sis ventliatorius tikrai gali kelti problemu del auksto profilio ramu. Bet cia grynai sio konkretaus modelio problema, o ne dideliu ausintuvu.

      • IFeelYou parašė:

        Dėl kitų punktų:
        1a. Čia nėra pasakymas „na blokuoja ir ką?“, tau gal ir nieko, o man pvz. tai vienas svarbiausių dalykų. Į mano motininę aš net negalėčiau įdėti didesnio orinio aušintuvo kartu su GPU pirmame PCI-e lizde, nes liestų bacplatę ir keltų temperatūras, jeigu dar iš vis tilptų. Ramų low profilio nenoriu, nes maniškiai su radiatoriais netilptų apskritai.
        1b. Aš ne konkrečiai apie šitą Noctua ar tavo aušintuvą kalbėjau, jie gal ir nelenkia, bet yra pilna kurie lenkia. Yra forumuose ir nuotraukos ir aprašymais kas ir kaip.
        2. Tai problemų ir su Intel Stock nėra, jeigu neoverclockini ir nebenchmarkini, kitaip Intel jų nepardavinėtų, esmė kad žmogus perka brangų aftermarket aušintuvą kai jis kažką su juo daro. O koks pas tave aušintuvas dabar?
        4. Dėl grožio tai tu pirmas žmogus, kuris sako kad orinis aušintuvas gražesnis nei vandens. Aš tokių dar nebuvau sutikęs 🙂 Aišku jeigu korpusas neturi stiklo, yra „silent“ pobūdžio – tada gal ir jokio skirtumo, bet kai pas mane langas per visą korpusą tai kažkokio kilograminio mėšlo su rudai oranžiniais ventiliatoriais tikrai nenoriu.

        • vacoum parašė:

          Tai del pirmo punkto ramai dzin. Turi buti korpusas pakankamai didelis. I maza korpusa jo jau tikrai nesusikisi. Man visi irgi ta pati tvirtino, aisku as ju neklausiau, nusipirkau auksto profilio ramus, dideli ausintuva ir viskas ciki, nes dazniausiai ne metalas, o ventiliatorius uzdengia, o sis lengvai kabinamas, gali ir cm auksciau pakabinti (jei korpuso plotis/aukstis leidzia).

          • IFeelYou parašė:

            Nu korpusas pas mane labai didelis, bet motininės išdėstymas gana suspaustas. Realiai PCI-e pirmas lizdas yra perk kokius 3-4 cm į apačia nuo CPU, o ramai iš vis šalia ir dar labai aukšti, nes su radiatoriais :/

          • vacoum parašė:

            kokia matka pas tave? Pas mane Asrock extreme 6 /3.1

          • vacoum parašė:

            paziurek si vedeo, kur dar uzdetas be ventiliatoriu, labai graziai isitelpa.
            youtu.be/RwLq1P3kOrY?t=138 siuo konkreciu momentu.

            Matosi kad pats radiatorius nieko neuztoja, o islenda lauk tik ventiliatoriai, kur kaip ir minejau, juos galima ramiai uzdeti kad ir ant aukstesniu ramu, tiesiog ventiliatoriaus virsus bus atitinkamai iskiles.
            Noctuos atzvilgiu cia jau visko gali buti.

          • IFeelYou parašė:

            to vacoum: pas mane Gigabyte Z97X-SOC

        • vacoum parašė:

          man mano graziai atrodo, galinga sistema, net visai noreciau kad permatomas sonas butu. O ten kur rodai pavyzdzius, kur visokie laida is sonu lenda, tai ten joks ausintuvas nebus grazu, turi buti laidai visi tvarkingai nuvesti, niekas nereikalalingas nekabeti ar tabaluoti.
          Ir beje, dauguma vandens ausintuvu yra baisus man (bet cia mano skonis).

  3. ziogzzz parašė:

    turiu NHD14 (pirkau padeveta) apie 150 Lt mokejau, tai super, veikia tyliai, vandens ausinima irgi ziurinejau, tik kad tylu ir gera be 500-600 Lt pries metus nebuvo galima paimti. Taigi Noctua all the way 🙂 kad ir uz kokius 300-350 lt

  4. r00lz parašė:

    Turiu ir naudoju kartu su FX-9590 220W TDP. Puikiai atlaiko ant silent režimo.

  5. BC00 parašė:

    Dar įdomu tai, kokie gauti skirtumai tarp karščiausio ir šalčiausio 6700K branduolių.
    NH-D15S – 3 C
    H110i GTX – 6 C
    Kraken X61 – 6 C
    Kelvin S36 – 7 C
    Plius su visomus AIO sistemomis temperatūros mėgo šokinėti, kai su NH-D15S jos buvo daug pastovesnės.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.