Noctua NF-F12 – ventiliatoriai sukurti darbui su radiatoriais

Dar vienas gaivaus oro gūsis atkeliavo iš Austrijos – „Noctua“ mums atsiuntė porą išskirtinai radiatoriams skirtų NF-F12 ventiliatorių. Šį kartą savo vertę ir efektyvumą jiems teks įrodyti besivaržant su dar keturiomis kitų ventiliatorių poromis.

 

  • Apie „Noctua“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės NF-F12 charakteristikos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Kas atsitiko?
  • Išvados

 

Apie „Noctua“

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

Pakuotė ir komplektacija

Skirtingai nei visai neseniai apžvelgtas „Noctua NH-L12“ CPU aušintuvas, NF-F12 atkeliauja tipinėje „Noctua“ pakuotėje, kur dominuoja balta ir ruda spalvos. Ant priekinės sienelės randame sidabrinį „Focused Flow System“ lipduką, kuris aiškiai pasako, kad NF-F12 pasižymi sufokusuota oro nukreipimo sistema. Taip pat čia randame didžiulį sąrašą naudojamų inovacijų, tačiau apie jas kiek vėliau. Ant galinės sienelės trumpas aprašas apie NF-F12 keliomis kalbomis bei lentelė su charakteristikomis.

Pakuotė taip pat turi du atverčiamus viršelius. Po vienu iš jų slepiasi jau minėti ventiliatoriaus naudojami išradimai, tik šįkart apipavidalinti piešinukais ir komentaru. Atkijavę kitą viršelį, po permatomu plastiku pamatome patį ventiliatorių, o virš jo sąrašą, ką turėtume rasti komplektacijoje. Kitoje pusėje randame įdomesnę iliustraciją, o tiksliau schemą, nurodančią mechaninius NF-F12 mazgus.

Kaip visuomet „Noctua“ komplektacija nieko nebestebina ir yra išpildyta maksimaliai. Skaidraus plastiko dėžutėje kartu su ventiliatoriumi randame štai ką:

  1. Vadovo knygutę (angl. user manual)
  2. 30 cm 4-pin pailginimo kabeliuką
  3. „Y“ formos 4-pin kabeliuką
  4. L.N.A. (angl. low noise adapter) perėjimą
  5. 4x guminius tvirtinimus
  6. 4x varžtelius

 

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kreminės ir smėlio spalvų „Noctua NF-F12“ pasižymi 120(I) x 120(A) x 25(P) mm išmatavimais ir yra išskirtinai sukurtas darbui su radiatoriais. Tai reiškia, kad NF-F12 privalo sukurti didelį statinį spaudimą. Užmetus akį  į oficialias „Noctua“ specifikacijas, jis tai sugeba padaryti puikiai – 2.61 mm H2O ir 1.83 mm H2O su L.N.A. Tačiau skaičiukai neretai būna apgaulingi ir NF-F12 mūsų apžvalgoje privalės šiuos parametrus paversti realybe.

Taigi, tokius statinio slėgio rodmenis „Noctua“ savo laboratorijje sugebėjo pasiekti naujo, septynias menteles turinčio, rotoriaus pagalba, kuriam taikomas„Heptaperf“ pavadinimas. Orą viena kryptimi bandoma nukreipti vienuolikos nukreipiančiųjų mentelių dėka, kurios yra sudėtinė „Focused Flow“ rėmo dalis. „Noctua“ specialiai siekė tarp nukreipiančiųjų mentelių išlaikyti 31 – 37 kampą. Kiekviena tokia mentelė turi tris įpjovas (angl. Vortex Control Notches), papildomai ištiesinančiomis oro srautą ir mažinančiomis triukšmą. Išorinėje rėmo dalyje esantys smulkūs įleidimai (angl. Stepped Inlet) atsakingi už papildomą turbulencijos sukūrimą bei triukšmo slopinimą, įsiurbiant orą, o rėmo viduje matomi mažyčiai išskaptavimai (angl. Inner Surface Microstructures) ne tik mažina oro tėkmės pasipriešinimą patenkant tarp mentelių, bet ir tuo pačiu didina statinį slėgį.

Antros kartos SSO2 guolis pagamintas iš žalvario ir jo ilgaamžiškumas siekia > 150 000 valandų. Paėmus į rankas ventiliatorių, pajaučiau, kad jo viduje tikrai turėtų būti metalo. „Noctua NF-F12“ savo kampuose turi lengvai nuimamus antivibracinius padukus. NF-F12 nugarinėje dalyje įmontuotas NE-FD1 PWM mikročipas reprezentuoja SCD technologiją, leidžiančią užgožti PWM signalo generuojamus triukšmus (jie automatiškai perduodami į ventiliatorių) ir tokiu būdu išvengti nemalonių pašalinių garsų. „Noctua“ išsskirtinį dėmesį skyrė ir elektros sąnaudoms. Gamintojo teigimu,  NF-F12 naudoja vos 0.6 W. Ventiliatorius turi 19 cm ilgio į įmautę įvilktą kabelį, kuris pasibaigia 4-pin jungtimi, o tai rodo PWM funkcijos buvimą.

 

Techninės NF-F12 charakteristikos

 

Taigi, NF-F12 stos į kovą prieš tris 140 mm skersmens ventiliatorius bei vieną 120 mm atstovą. „Prolimatech“ ir „Thermalright“ savo gaminiams nenurodo sukuriamo statinio slėgio, tačiau, beveik neabejoju, kad jis nesiekia 1.3 mm H2O. Žvelgiant į specifikacijas, pagal sukuriamą oro srautą NF-F12 labai nedaug nusileidžia pirmaujančiam „Nexus“ atstovui. Tačiau verta paminėti, jog „Noctua“ sukasi visais 500 RPM lėčiau.

 

Testavimas

Kadangi NF-F12 yra išskirtinai kurtas darbui su radiatoriais, būtent CPU radiatorių mes ir pasirinksime ventiliatorių testavimui, šiuo atveju jau apžvelgtą „Prolimatech Genesis“. Visų bandytų ventiliatorių apsisukimų dažnumas (RPM) buvo fiksuotas maksimaliam režimui. „Noctua NF-F12“ papildomai testuotas ir su triukšmą mažinančiu L.N.A. perėjimu.

Testavimo sistemą sudarė:

  •  CPU radiatorius: Prolimatech Genesis
  •  Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

 

Ramybės ir apkrovos rėžimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet penkioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Ventiliatorių triukšmo rodmenys fiksuoti maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius bei atidarius vieną korpuso šoną. Prietaisas laikomas ~20 cm atstumu nuo korpuso. Tokiu būdu leisime „pasireikšti“ prie radiatorių tvirtinamiems ventiliatoriams. Aplinkos temperatūra – 28o C.  Testų metu sisteminiai ventiliatoriai veikė:

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)
  3. Gelid Wing 12 PL (~700 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Noctua NF-S12B FLX (~1200 RPM)

 

Rezultatai

Ramybės būsenoje rezultatai tarp visų penkių skirtingų porų ventiliatorių labai panašūs. Vos 0,2o C prieš kitus dalyvius išsiveržęs “Prolimatech Blue Vortex 14 LED” užbaigia testą pirmoje vietoje. “Noctua NF-F12” su kitais dalyviais pasidalina antra-ketvirta vietas, visiems užfiksuojant 37o C. Prasčiusiai šiame teste pasirodo NF-F12 su L.N.A. adaptoriais – 37.5o C

Apkrovus procesorių, rezultatai iš esmės nesikeičia ir vėlgi visi dalyviai išsidėsto šalia vienas kito per nago storumą. Šįkart itin menka (0.3o C) persvara nugali “Xigmatek XAF-F1454.” NF-F12 pasidalina 4-5 vietą kartu su “Thermalright TY-140”, į priekį praleisdama “Nexus”, “Prolimatech” ir jau minėtą “Xigmatek” atstovą. Didžiausias temperatūras vėl fiksuoja NF-F12 su L.N.A. – 62o C. Keista, bet jokių aušinimo efektyvumo rekordų iš  NF-F12 ventiliatorių nesulaukiau. Kodėl taip nutiko, pabandysiu pagalvoti kiek vėliau.

Decibelais užfiksuotus rodmenis pasistengsiu išreikšti įspūdžiais. Du “Nexus D12SL-12” buvo labai garsūs, nors pagal HWProMonitor jie nesisuko maksimaliu 2000 RPM dažnumu, bet “tik” 1850 RPM. Antrą pagal blogumą rezultatą užfiksavę “Xigmatek” ventiliatoriai buvo garsūs. Nors tarp jo ir artimiausių dalyvių dBA skirtumas tik 1,2 – 2.7, likusieji ventiliatoriai komforto netrigdė – pradedant TY-140 ir baigiant visiškai tyliais NF-F12, kuomet pastarieji buvo naudojami su L.N.A.

 

Kas atsitiko?

Pabandysiu paieškoti paaiškinimo, kodėl milžinišką statinį spaudimą turintys 120 mm ventiliatoriai nesugebėjo aplenkti 140 mm modelių. Paaiškinimas turbūt gali būti tik vienas – “Genesis”, kaip ir daugelis kitų super radiatorių, savo matmenimis yra labiau pritaikytas dirbti su didesniais 140 mm ventiliatoriais. Uždėjus tiek NF-F12, tiek D12SL-12 ant šio radiatoriaus, jo kraštai (įskaitant ir aliuminines plokšteles, ir labiausiai nuo centro nutolusius du karščio vamzdelius) gauna mažesnį kiekį oro srovės, nes mažesnis ventiliatorių skersmuo paprasčiausiai neužkabina minėtų radiatoriaus konstrukcijų, jau nekalbant apie tai, kad NF-F12 sukuriamas oro gūsis yra koncentruojamas dar labiau į centrą.

 

Išvados

“Noctua NF-F12” eilinį kartą apjungė šios įmonės išsskirtinius bruožus: kokybę, tylą ir puikią komplektaciją, tačiau nesugebėjo pademonstruoti lauktų aušinimo rekordų. Nedrįsčiau teigti, jog į šiuos ventiliatorius prikimštos inovacijos neveikia…  Besisukdamas 1450 RPM, NF-F12 aušinimo testuose praktiškai niekuo nenusileido D12SL-12 ventiliatoriams, kurie sukosi ~1850 RPM dažnumu, jau nekalbant apie sukeliamo garso skirtumą. Kalbant apie dvikovą su 140 mm ventiliatoriais, manau, kad šiuo atveju reiktų kaltinti patį “Genesis” radiatorių arba NF-F12 išmatavimus. Taip, “Noctua”, taip. Tu mane supratai gerai – mes norime 140 mm varianto, kad ir NF-F14. "BalticMart.eu" parduotuvėje vienas vienetas NF-F12, kainuojantis 79 LT, net du apžvalgoje naudotus ventiliatorius lenkia daugiau nei dvigubai, o tariant trumpai, tai pats brangiausias ventiliatorius iš visų dalyvavusių šioje apžvalgoje. Taigi, būčiau linkęs rekomenduoti NF-F12 kiek mažesnių radiatorių savininkams, o visiems savininkams besinaudojantiems “mamuto dydžio” radiatoriais, geriau būtų pasidairyti į 140 mm variantus ir taip sutaupyti ne vieną litą. Tiesiog pamatuokite, kokią dalį radiatoriaus uždengs 120 mm skersmens NF-F12 ir tada spręskite.

Privalumai:

  1. Surinkimo kokybė;
  2. Puikiai tiks mažesnio išmatavimo radiatoriams;
  3. >150 000 valandų gyvenantys guoliai;
  4. Tylūs ir gali būti dar tylesni L.N.A. pagalba;
  5. Puikiai išpildyta komplektacija;
  6. 6 metų garantija. 

 Trūkumai:

  1. Dėl savo diametro nesumuš aušinimo rekordų, naudojant su itin dideliais radiatoriais.

Vidutiniška:

  1. Aukšta kaina lyginant su kitais ventiliatoriais.

 

                                               

9 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    kaip sakant su meile daryta apzvalga 🙂 kazkaip noctua su pwm fanais velavo, bet geriau veliau nei niekada

  2. BC00 parašė:

    Malonu, kad įdėtos pastangos įvertinamos:)

  3. Crunk parašė:

    gerai padirbėta 🙂

  4. Gumuliokas parašė:

    Mano kuklia nuomone teste prašauta su eksperimente naudotu aušintuvu. Tokie aušintuvai su dideliu statiniu slėgiu naudojami su tankiais radiatoriais (pvz. corsair h50/60/80/100) ir šis aušintuvas greičiausiai tokiems ir yra orientuotas. Nelabai pastebėjau Lietuvėlės parduotuvėse aukštos klasės aukštą slėgį sudarančius aušintuvus, tad šis turėtų labai gerai pasirodyti.

  5. BC00 parašė:

    Taip, Genesis toli gražu nėra itin tankus, bet ir ne pats rečiausias. Šiuo metu kažko iš vandens radiatorių neturime, kitu atveju būčiau nedvejodamas parinkęs būtent jį. Kita vertus, kodėl tokioje situacijoje nesulaukėme rekordų yra daugiau mažiau aišku ir koją čia pakišo ne ne itin didelis Genesis tankumas.

  6. Fostil parašė:

    Ne velnio nevertas tu pinigu. Jei sistemai reiketu tokiu 3, tai 240lt vien uz ventiliatorius. Nu nezinau nezinau.

  7. BC00 parašė:

    Ventiliatorius visuomet buvo tas įrenginys, kurio pademonstruotas aušinimo rezultatas beveik niekada nepateisins investicijų, nebent kalbant apie tylą.

  8. zirnis parašė:

    Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v

    stabiliai veikia prie tokiu dazniu?

  9. BC00 parašė:

    Zirnis -> visiškai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.