Noctua NF-S12B ULN apžvalga

Dar visai neseniai mes apžvelgėme Noctua NF-S12B FLX ventiliatorių. Šiandien išbandėme jo mažąjį, tiksliau žemesnėmis apsukomis veikiantį, brolį dvynį – ULN. Šis vardas yra Ultra Low Noise sutrumpinimas, kas, be abejo, reiškia itin mažą sukeliamą triukšmo lygį.

Apie Noctua

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Ventiliatoriaus konstrukcija

Testai

Išvados

Apie Noctua

Noctua tai graikų deivės Atėnės mažoji pelėda. Atėnų miesto įkūrėja ir karo dievybė simbolizuoja išmintį, mokslą ir strategiją, o kompanija orientuojasi į tas pačias savybes. Rascom ir taivaniečių Kolink yra Noctua įkūrėjai, kartu plėtojantys veiklą ir po Coolink prekiniu vardu. Kompanija specializuojasi oro aušinime ir jo plėtojimui skiria didelę dalį savo investicijų. Taip pat galime tvirtinti, kad Noctua yra viena tų kompanijų, aktyviai ieškančių naujų galimybių pristatyti savo gaminius apžvalgose.

Pakuotė ir komplektacija

NF-S12B ULN pakuotė yra praktiškai identiška NF-P12 ir kitiems kompanijos ventiliatoriams. Spalvų gama yra bendra visiems Noctua produktams, todėl jie išsiskiria iš konkurentų pasiūlymų. Priekinėje dalyje yra nemažas permatomo plastiko langelis, pro kurį galima apžiūrėti dalį ventiliatoriaus ir vieną iš guminių montavimo elementų. Šioje pusėje kompanija pateikia keletą ventiliatoriaus savybių bei veikimo spartos rodiklius.



Kitoje pusėje – informacija įvairiomis kalbomis, ventiliatoriaus specifikacijų lentelė, pakuotės viduje esančių komponentų sąrašas bei keturios plačiau aprašytos NF-S12B ULN savybės. Kaip ir NF-P12 pakuotėje, šiandien apžvelgiamo ventiliatoriaus įpakavimo galinė dalis taip pat yra atverčiama. Joje rasime platesnį NF-S12B ULN sparnelių savybių aprašymą su paaiškinimais ir grafikais. Kaip jau įprasta – rasime ir blokelį su apdovanojimų logotipais iš įvairių portalų, informaciją apie U.L.N.A adapterius ir ventiliatoriaus montavimą.



Šonuose pateikiama informacija apie kitus dabar Noctua parduodamus ventiliatorius. Atidarę dėžutę randame NF-S12B ULN ventiliatorių, keturis silikoninius montavimo elementus, keturis varžtus, U.L.N.A adapterį bei trijų kontaktų ventiliatoriaus maitinimo adapterį į Molex tipo jungtį. Komplekte yra viskas ko reikia ir daugiau – tai, kas galbūt būtų patogiau vartotojui.

Specifikacijos

Ventiliatoriaus konstrukcija

12 cm dydžio NF-S12B ULN turi septynias menteles skirtas sukurti oro srautui. Spalvų gama yra įprasta – ventiliatoriaus tvirtinimo dalis yra pagaminta iš švelnios persikinės spalvos plastiko, o mentelės ir guolį gaubianti dalis – iš rudos, kiek tamsesnės nei matėme NF-P12, plastmasės. Mentelės yra šiek tiek palenktos ir pakreiptos maždaug 45 laipsnių kampu. Jų galuose matome išpjovimus, kurie, pasak Noctua, turėtų gerinti ventiliatoriaus savybes. Visa kita yra identiška standartiniams 12 cm aušintuvams, todėl NF-S12B ULN yra suderinamas tiek su dauguma procesorių aušintuvų ir visai korpusai, kuriuose įrengta vieta šio tipo ventiliatoriams.





Noctua labai daug dėmesio skiria savo ventiliatorių dizainui, stengdamiesi jį optimizuoti kuo aukštesniam oro srautui ir mažesniam triukšmo lygiui. NF-S12B turi naujas meteles, kurios skiriasi nuo senojo NF-S12. NF-S12B ventiliatoriaus menčių galai tapo ilgesni, jų kraštai – nuožulnūs bei \“laiptuoti\“, o atstumas iki rėmo – mažesnis. Tokias meteles jau matėme NF-B9 92 mm ventiliatoriuje. Dėl didesnio mentelių ploto ventiliatorius sukuria didesnį oro srautą ir statinį slėgį. Deja, tai taip pat padidina ir sukeliamo triukšmo lygį. Būtent kampuoti nuožulnūs metelių kraštai ir padeda išspręsti šią problemą. Padidėjus atstumui tarp ventiliatoriaus korpuso ir labiausiai nuo jo nutolusios mentelės dalies, sumažėja rotoriaus ir statoriaus sąveika. Taigi NF-S12B pasiekia iki 10 procentų geresnius oro srauto/triukšmo lygio bei statinio slėgio/triukšmo lygio santykius, lyginant su NF-S12.

Testai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, sistemą matote apačioje. Kaip visada rezultatams jokios įtakos neturėjo jokie pašaliniai veiksniai. Korpusas viso testavimo metu buvo uždarytas. Triukšmo lygis yra nustatomas 0,5 m atstumu nuo korpuso laikant matuoklį kurį laiką, kol rodiklis nusistovi. Testuojant, procesorius apkrautas maksimaliai, ventiliatoriai veikia didžiausiomis apsukomis.

CPU: Core 2 Duo E6550 1,5 V 3150 MHz (450 MHz x7)

MB: AsRock 4Core1600Twins-P35

VGA: XFX HD4850 XXX 512 MB

RAM: Corsair TWIN2X2048-6400C4 2 GB

Case: Chieftec CH-07B-B

HDD: Samsung HD403LJ; WD SE16

PSU: Chieftec 350 W

ODD: Samsung DVD±R/RW Writemaster SH-S162A

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 3.00 bei RivaTuner v2.24 programos. Apkrovos metu procesorius buvo pilnai apkrautas 15 min. Į korpusą buvo sumontuoti trys NF-S12B ULN ventiliatoriai – vienas priekyje traukiantys orą į vidų ir du išpučiantys viršuje. Tai identiška standartiniams korpuso ventiliatoriams, kurie veikia maždaug 1400 RPM sparta. Šoninis 22 cm ventiliatorius buvo išjungtas.

Įdomu tai, kad dvigubai mažesnėmis apsukomis veikiantys ULN ventiliatoriai geba rodyti praktiškai identišką aušinimo efektyvumą standartiniams Chieftec aušintuvams parduodamiems kartu su korpuso. Naudojant U.L.N.A adapterius situacija kiek prastesnė, nes rezultatas jau maždaug trimis laipsniais blogesnis. Kalbant apie keliamą triukšmą, turiu pasakyti, kad ULN ventiliatoriai net ir be adapterių yra tokie tylūs, kad jų sukeliamo garso už 0,5 m visiškai nesigirdėjo, todėl neturime ir duomenų.

Išvados

Atvirai pasakius, nesitikėjau tokių rezultatų iš 700 aps./min sparta veikiančio ventiliatoriaus. Efektyvumu trys NF-S12B ULN prilygo dvigubai spartesniems standartiniams Chieftec aušintuvams ir buvo tokie neįtikėtinai tylūs, kad kelis kartus mane užklupo mintis, kad sistema apskritai nustojo veikusi. U.L.N.A adapteris nėra naudingas, nes ventiliatoriai neskleidžia praktiškai jokio triukšmo veikdami standartiniu 700 aps./min greičiu, o efektyvumą sumažina gana apčiuopiamai. Visgi aš pasilieku prie nuomonės, kad FLX modelis įprastam entuziastui yra geresnis pasirinkimas, nes suteikia didesnę laisvę. ULN modelį turėtų rinktis nepakenčiantys jokio papildomo triukšmo žmonės, kuriems šis aspektas yra svarbesnis už aušinimo efektyvumą. NF-S12B ULN kaina yra identiška FLX ir siekia apie 20 eurų.

3 Komentarai

  1. Fikusas parašė:

    Mano galva, FLX galima naudoti kaip CPU fan, o ULN kaip case fanus 🙂

  2. Wicked Akuba parašė:

    Ne ne, tiek FLX, tiek ir ULN yra tikri case fan\’ai. Heatsink\’am yra skirtas P12, turintis kur kas didesnį statinį slėgį.

  3. Vyr_Psk parašė:

    Bet 20€ moketi uz toky coolery yra gan daugoka,yra geru ir tyliu ir dauk pigiau kitu kompaniju,nesakau kad Noctua triuksmingi ar siaip blogi,bet manau vien tik uz dizaina ir varda yra sumokama kokia 15€,nes pagaminimo principas juk tas pats kaip ir kitu,dviracio antra karta juk neisrasi!
    😉

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.