Noctua NH-L12 – kompaktiškas HTPC sistemos aušintuvas, galintis tapti dar kompaktiškesniu

Austrų gamintojas, “Noctua“, Technews.lt komandai atsiuntė savo naujausią kūrinį iš procesorių aušintuvų gamos – NH-L12. Pavadinime esanti raidė „L“ mums sufleruoja, jog tai žemo profilio (angl. low profile) aušintuvas, labiau orientuotas ne į spartinimo entuziastus, o į tuos vartotojus, kurie naudoja HTPC sistemas ir tiesiog nori lengvai paspartinti savo CPU išlaikant negrėsmingas temperatūras ir visišką tylą.

 

  • Apie „Noctua“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Charakteristikos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Noctua“

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

Pakuotė ir komplektacija

Šį kartą „Noctua“ gaminio kartoninė pakuotė ne visai standartinė – čia dominuoja nebe įprastinė balta spalva, o akiai ne itin miela – ruda. Pastarosios įmonės gaminių spalva visuomet buvo „traukiama per dantį“, todėl labai stebėtis parinkta dėžutės stilistika nereikėtų. Ant priekinės dėžutės pakuotės randame išdėstytas bendras „NH-L12“ savybes: naudojami du (120 mm ir 92 mm) ventiliatoriai, galimybė naudoti radiatorių vos su vienu ventiliatoriumi ir taip dar labiau sumažinti bendrą įrenginio aukštį, naudojama „SecuFirm2“ montavimo sistema, pridedama NT-H1 termo pasta ir t.t. Ant galinės sienelės iš esmės pakartota ta pati informacija, tik kiek daugiau apipavidalinta: pridėtas komentaras ir paveiksliukas.

Atidarius pakuotę randame radiatorių, du ventiliatorius (abudu jau pritvirtinti prie radiatoriaus) ir aksesuarų dėžutę, kurioje: „SecuFirm2“ tvirtinimai "Intel" ir AMD sistemoms, atsuktuvas, L.N.A. (angl. low noise adaptor), „Y“ ir išplėtimo kabeliukai , švirkštas su NT-H1 termo pasta, firminis „Noctua“ ženkliukas, guminiai tvirtinimai ir varžtai „NF-F12“ ventiliatoriui, jei šį sugalvosime naudoti kaip sisteminį. Ir nors dėžutėje neradau apsauginių paminkštinimų, čia esančios dalys pakankamai neblogai apsaugotos aplink sienas išklotais kartono lakštais, todėl transportavimo metu NH-L12 nukentėti neturėtų.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Noctua NH-L12“ – tipiškas „C“ formos radiatorius (pati „Noctua“ jį apibūdina kaip „L“ formos), pasižymintis keturiais 6 mm skermens karščio vamzdeliais bei vienu aliuminio plokštelių bloku, talpinančiu 60 plokštelių.

Pastarųjų forma nėra visiškai vientisa, šoniniuose paviršiuose matomas ne vienas griovelis. Esantys arčiausiai kraštų skirti geriau fiksuoti pridedamus ventiliatorius. Per visas plokšteles, ties karščio vamzdelių įeigomis, nutįsta keturios perforacijos, greičiausiai skirtos kiek padidinti oro turbulenciją. Plokštelės papildomai sutvirtintos dviem išilginiais aliuminio strypeliais.

Radiatoriaus konstrukcijos kraštuose matomos dvi nemenkos perforacijos, kurios pasitarnauja tvirtinant radiatorių (pro jas prakišamas atsuktuvas).  Ant pačios paskutinės aliuminio plokštelės matomas įspaustas firminis „Noctua“ logotipas. Plokštelių storis siekia ~0.8 mm, o atstumas tarp jų vos 1,5 mm. Prie karščio vamzdelių jos pritvirtintos litavimo būdu. Gamintojas pasirinko ne glotnų (veidrodinį) nikeliavimo būdą, bet pašiurkštintą. Kiek tai gali įtakoti bendrą aušinimo produktyvumą, mes Jums to tikrai neatsakysime.

Būtina paminėti išskirtinę „NH-L12“ savybę. Nors šio aušinimo sprendimo aukštis kartu su NF-F12 PWM  (120 mm) ventiliatoriumi siekia vos 93 mm, sistema gali būti „pažeminta“ dar 27 mm., nuimant šį ventiliatorių ir paliekant radiatorių darbuotis tik su NF-B9 PWM. Tokiu būdu gauname vos 66 mm aukščio aušintuvą!

Iš nikeliuoto pagrindo prasideda keturi 1 mm atstumu prilituoti karščio vamzdeliai, kurie į plokštelių bloką vienas nuo kito įeina 32 mm atstumu. Puikiai matyti, kad „Noctua“ turėjo pakankamai vietos į pagrindo šonus įterpti dar po vieną „heatpipe‘są“, tačiau buvo apsiribota tokiais keturiais. Radiatoriaus pagrindas neišgaubtas, o poliravimas toli gražu ne idealus.

„Noctua“ šį radiatorių komplektuoja su dviem ventiliatoriais: SSO2 guolius turinčiu 120 mm skersmens NF-F12 PWM ir 92 mm skermens NF-B9 PWM, kuris naudoja SSO guolius. Ventiliatoriai išdėstyti „push-pull“ konfigūracijoje. NF-F12 maksimaliai geba suktis 1500 RPM dažnumu, o su L.N.A. perėjimu jo sūkiai sumažinami iki 1200 RPM. Mažesnysis NF-B9 PWM sukasi panašiu dažnumu, atitinkamai, 1600 ir 1300 RPM. Esant itin mažoms CPU temeparūroms, PWM impulsas abiejų ventiliatorių sūkius gali numušti iki 300 RPM. Gamintojas nurodo tarnavimo laiką ilgesnį nei 150 000 valandų. Vienas iš esminių skirtumų tas, kad NF-F12 turi antivibracines gumytes, o NF-B9 ventiliatoriaus vibracijos slopinamos prie radiatoriaus priklijuotomis dvejomis guminėmis juostelėmis. Tačiau NF-B9 savo konstrukcijoje turi magnetą, kuris leis geriau prisitvirtinti prie metalinių paviršių, NF-F12 šios savybės neturi. Detalesnes ventiliatorių charakteristikas rasite pateiktoje lentelėje.

 

Noctua NH-L12 charakteristikos

 

Montavimas

„Noctua NH-L12“ montavimas AMD sistemai nesukėlė galvos skausmo. Gal tai ir ne pati patogiausia montavimo sistema, kokią teko matyti (vis dar tebeimponuoju „Prolimatech Genesis“, o ir teko matyti prastesnių tvirtinimų), tačiau viskas praėjo sklandžiai ir greitai. Viskas ko mums prireikė, tai originali nugarinė AMD plokštelė (angl. backplate),  „Noctua“ tvitinimų rinkinys AMD sistemai bei kryžminis atsuktuvas (panaudojau jau esantį komplekte). Mažas NH-L12 svoris lemia tai, kad tvirtinimų sukeltas spaudimas perduodamas tik per radiatoriaus pagrindo kraštus, „Noctua“ atsisakė papildomai spaudimą sukelti per pagrindo centrą. Po testuotų „monstrų“, kaip „TR Silver Arrow“ ar to paties „Genesis“, toks sprendimas neatrodo itin užtikrintai, tačiau neabejoju, kad to pilnai pakanka mažasvorės klasės radiatoriui.

Radiatorius gali būti tvirtinamas „heatpipe‘sais“ į rytus arba į vakarus. Abiem atvejais iškyla problema – visiškai užblokuojamas arčiausiai CPU lizdo esantis RAM lizdas, todėl į jį nepavyks  įstatyti net žemiausio atminties modulio. Vakarų pozicijoje likusius RAM lizdus dengs radiatorius, todėl iškils problemų su aukštesniais nei 55 mm moduliais. Rytų pozicijoje atsiranda galimybė naudoti bet kokio aukščio RAM modulius, tačiau, kaip jau minėjau, vistiek mano atveju prarandamas ketvirtasis RAM lizdas.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos rėžimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet penkioms minutėms įjungiamas „Prime95“. CPU apkrovimui naudojome Prime95 „small FFTs“ testą. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Ventiliatorių triukšmo rodmenys fiksuoti atjungus sisteminius ventiliatorius bei atidarius vieną korpuso šoną. Prietaisas laikomas ~20 cm atstumu nuo korpuso. Tokiu būdu leisime „pasireikšti“ prie radiatorių tvirtinamiems ventiliatoriams. Aplinkos temperatūra – 27o C. Naudojama termo pasta – "Noctua NT-H1". Testų metu sisteminiai ventiliatoriai veikė maksimaliu režimu:

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750RPM)
  3. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750 RPM)

 „Prolimatech Genesis" naudojo du Vortex Blue 14“, kurie sukosi ~1100 RPM dažnumu, o "Thermalright Silver Arrow" – du TY-140 ventiliatorius, kurie sukosi fiksuotu ~1300 RPM dažnumu.

 

Rezultatai

Žinant, kad maksimali, AMD nustatyta, „Phenom II X4 955BE“ temperatūra 62o C, net nesivarginau ir "Prime95" testo su „Noctua NH-L12“ nesukau. Pasižiūrėjus kaip arti kritinės temperatūros atsiduria „Genesis“ ir „Silver Arrow“, automatiškai tampa aišku, kad šio testo „Noctua“ neišlaikys.

Tačiau sugebame užfiksuoti temperatūras ramybės režime. „Noctua NH-L12“ pasirodo kiek daugiau nei septyniais laipsniais prasčiau už testo nugalėtoją – „Silver Arrow“. Pabandysime sumažinti CPU įtampą, kad „Noctua“ galėtų užfiksuoti rezultatą apkrovos režime.

Įtampos sumažinimas beveik 0.1 volto nepadeda. Leidau „Noctu‘ai“ pasiekti 66+o C ir testą nutraukiau.  Nugalėtojas – „Silver Arrow“, lenkiantis „Genesis“ pusę laipsnio.

Ramybės režime „Noctua NH-L12“ fiksuoja 39o C ir nuo kitų dviejų apžvalgos dalyvių atsilieka beveik penkais laipsniais. Kito pasirinkimo neturiu ir esu priverstas grąžinti Phenom II X4 955 į standartinius nustatymus – 3.2 GHz prie 1.328 v. Įtampos.

Pagaliau! Turime apkrovos rezultatą su NH-L12. 49o C prieš geriausią 40.9o C rezultatą, pasiektą „sidabrinės strėlės“. Aštuonių laipsnių skirtumas nėra labai didelis, tačiau super klasės aušintuvai čia paprasčiausiai neturi ką veikti ir mes jau įsitikinome, kad skirtumas tarp jų ir NH-L12 gali siekti daugiau nei 15o C, esant ekstremalioms sąlygoms.

Ramybės režime „Noctua NH-L12“ nuo dvibokščių aušintuvų atsilieka kiek daugiau nei keturiais laipsniais.

Papildomai nusprendžiau panagrinėti, kaip NH-L12 yra priklausomas nuo ventiliatorių skaičiaus ir jų apsisukimų dažnumo. Šioje apžvalgos dalyje mums pasitarnaus L.N.A. kabeliukai ir galimybė nuimti NF-F12 ventiliatorių, paverčiant NH-L12 66 mm aukščio aušintuvu. Nepagalvokite klaidingai, kad negalima nuimti ir NF-B9.

Ramybės režime abiejų ventiliatorių sūkių sumažinimas beveik nedaro jokios įtakos. Skirtumas čia tik 0.4o C.  Nuėmus NF-F12, skirtumas didesnis ir siekia 1.5o C, o sumažinus vienintelio likusio NF-B9 apsukas dar papildomai „priauginame“ 1.5o C.

„Prime 95“ leidžia susidaryti kur kas aiškesnį vaizdą, ką mes prarandame šioje situacijoje. L.N.A. adapteriai prideda vos nepageidaujamo 1.5 laipsnio, kuomet pasilikęs vienas NF-B9 aušina net septyniais laipsniais prasčiau, nei „neapriboti“ du ventiliatoriai. Suporavus NF-B9 su L.N.A. prarandame dar du laipsnius ir skirtumas tarp dviejų ventiliatorių (be L.N.A.) ir NF-B9 (su L.N.A.) išauga beveik iki dešimt laipsnių.

Pabaigai atėjo laikas palyginti ventiliatorių skleidžiamą triukšmą. 1600 ir 1500 RPM besisukantys „Noctua“ aušintuvai  įsiterpė tarp „Prolimatech Vortex Blue LED (~1100 RPM) ir „Thermalright TY-140“ (~1300 RPM). Tikrai geras pasiekimas, nors „Noctua“ kitaip šioje vietoje ir negalėtų…

Daugiau dBA „atkandama“ L.N.A. adapterių pagalba, o ne neatsisakant NF-F12 ir liekant tik su NF-B9. Logiška, kad vienas NF-B9 (su L.N.A.) yra tyliausias variantas, tačiau niekam nerekomenduoju atsisakyti NF-F12, nebent trūksta vietos korpuse ar norisi visiškos tylos, nes 1600 ir 1500 RPM besisukantys šie „Noctua“ ventiliatoriai yra girdimi. Žinoma, ausų jie neerzina…

 

Išvados

 „Noctua NH-L12“ paliko dvejopą įspūdį. Žinoma, nesitikėjau iš jo aušinimo rekordų, tačiau, tiesą pasakius, jis mane kiek nuvylė. Tai pirmasis tokio dizaino mano turimas įrenginys, todėl dabar suprantu, kad aušintuvas, nukreipiantis karštą oro srautą į CPU lizdą, negali pasižymėti geru efektyvumu, ypač jai bandoma susidoroti su elektrą mėgstančiu Phenom II X4. Šiuo atveju spartintojas NH-L12 tikrai nepirks, bet ir taip aišku, kad ne jam jis skirtas. Būtent dėl šios priežasties „Noctua“ išvengia mano kritikos ir didelio balų sumažinimo. Atsižvelgiant į tai, kad NH-L12 taikytas į elektrą tausojančias HTPC sistemas, kuriose niekas nespartins* (nebent be įtampos kėlimo) ir paprastai nenaudos operatyviosios atminties su aukštais radiatoriais*, šis aušintuvas praktiškai atsikrato visų savo didžiausių minusų. Visa tai pamiršus, galėčiau nebent prisikabinti prie galimybės vietoje 92 mm ventiliatoriaus panaudoti 120 mm įrenginį, bet tai tampa absoliučiai neįmanoma, nes bus blokuojami ir kiti RAM lizdai. Kitas paklaus, – „ O kam tas 120 mm ventiliatorius?“ Ir su juo aš visiškai sutiksiu. NF-B9 yra tylus, pakankamai gerai atlieka savo darbą ir svarbiausiai – HTPC sistemoje tam darbui atlikti kažko geresnio net nereikia. Belieka kaina. "BalticMart.eu" siūlo įsigyti „Noctua NH-L12“ už 208 litus. „Noctua“ niekada pasižymėjo mažomis kainomis, todėl ir šį kartą mes mokame ne tik už tylą, pagaminimo kokybę, priedus, galų gale vardą, bet ir už išskirtinę nišą, kuriai „NH-L12“ ir skirtas. Sakyčiau, iš to išplaukia dėsninga kaina, kuri neturėtų atbaidyti HTPC sistemas turinčių pirkėjų, o ypač kai tokiai siaurai nišai skirtų aušintuvų nėra jau tiek ir daug.

Privalumai:

  1. Itin kompaktiškas dizainas, kuris leidžia paversti NH-L12 vos 66 mm aukščio aušintuvu
  2. Tylūs ventiliatoriai, kurie gali tapti dar tylesniais
  3. Paprastas ir efektyvus tvirtinimas
  4. Visų CPU platformų palaikymas, įskaitant ir „Intel LGA2011“
  5. Puikiai išpildyta komplektacija
  6. 6 metų garantija

Trūkumai:

  1. Tiks tik minimaliam spartinimui (be įtampos kėlimo)*
  2. Galimos problemos su aukštesniais RAM moduliais*
  3. Nėra galimybės pakeisti 92 mm ventiliatoriaus į 120 mm

 

                                                

5 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Apzvalga nuostabi, nepalyginus ka kiti sugebejo pakevirzoti, apie sita cooleri.

  2. kilbinas parašė:

    >> …todėl dabar suprantu, kad aušintuvas, nukreipiantis karštą oro srautą į CPU lizdą, negali pasižymėti geru efektyvumu…

    Pabandyk apsukti ventiliatorius esancius ant CPU. Ir prideti ventiliatoriu prie sono dezeje, kad trauktu ora lauk. (Optional)

  3. BC00 parašė:

    Kilbinas -> Akivaizdaus skirtumo tikrai nebus, nes bus traukiamas karštas oras nuo įkaitusio CPU lizdo. Galbūt bus net blogiau…

  4. kilbinas parašė:

    Vistiek idomu

  5. BC00 parašė:

    Galbūt kitą kartą (kai vėl paklius panašaus dizaino aušintuvas), dabar jau dirbu prie kitos apžvalgos:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.