Linkęs į šnabždėjimą: NZXT H630 korpusas

Išskirtinai vien triukšmo slopinime besikoncentruojantys dalyviai priverčia ir kitas korpusų kompanijas atidaryti „noise dampening“ konvejerį. Šiai dienai visi didžiausios ir žinomiausios įmonės turi bent vieną tokio tipo korpusus apimančią seriją. Neišimtis ir „NZXT“. Kompanija apibūdina šią gamą trimis žodžiais: „Švarus, modernus, tylus“. Naujausias serijos produktas H630 buvo kurtas su vienu paprastu tikslu: leisti entuziastams suprojektuoti aukščiausios spartos sistemą, ją išlaikant virtualiai negirdimą. Tam ir buvo sukurtas H630. Šalia esanti mini nuotrauka parodo, kad tai tikrai modernus, švarus ir talpus H serijos narys. Ką turėsime daugiau?

 

 

  • Apie NZXT
  • Speciikacijos
  • Žvilgsnis į išorę
  • Žvilgsnis į vidų
  • H2O aušinimo galimybės
  • Montavimas
  • Aušinimas ir triukšmas
  • Išvados

 

Apie NZXT

„NZXT” pavadinimas kilęs iš iškraipyto žodžio „next“. Midi ATX korpusų bei aušinimo sistemų gaminime užsiimanti kompanija buvo įkurta 2004 metais Los Andžele (JAV). Populiariausių „NZXT” produktų gamą užima dvi korpusų serijos: „Phantom” ir „Source”. Pirmieji skirti reikliems vartotojams, o antroji tenkina taupančių pirkėjų norus. Nors praktiškai visi produktai sukuriami Kalifornijoje, masinė gamyba perkelta į Taivaną ir Kiniją.

 

Specifikacijos

 

Žvilgsnis į išorę

H630 galima apibūdinti trimis pagrindiniais žodžiais: didelis, sunkus ir minimalistinis. Galbūt ne visi ieškantys sau naujo korpuso šiuos žodžius palaikys epitetais, tačiau H630 išorinis dizainas ir surinkimas yra tai, ko negalima praleisti pro akis. „NZXT“ siūlo dviejų skirtingų spalvų H630: juodą ir baltą.

Atsiprašome visų: nuo šiol naudosime pirštines 😉

Kaip ir daugelis „silent“ tipo korpusų, taip ir šis neturi papildomų akrilinių langų – pirmenybė atitenka garso izoliacijai. Pradeda aiškėti, kad „NZXT“ sandarumą bandė pasiekti dviem būdais. Pirmasis apima idėją, kad H630 su išore privalo ribotis minimaliai. Priekinė panelė maksimaliai vientisa, ir tik jos dešiniajame šone matoma perforuota juosta. Tai yra vienintelė pusiau atvira zona, pro kurią orą siurbia priekinis 200 mm  ventiliatorius. Virš perforacijų esti paprasto dizaino I/O panelė, kuri apjungia SD kortelų skaitytuvą, po dvi USB 2.0 ir USB 3.0 sąsajas bei I/O mygtuką. Kaip ir „Phantom 630“ atveju, jo paskirtimi tampa galinės jungčių panelės apšvietimas. „NZXT“ parinko įdomias  linijas priekinio ir viršutinio gaubto sandūroje, tačiau viskas tuo ir pasibaigia – išoriniu dizainu. Šis estetinis elementas nevaidina jokio vaidmens nei aušinime, nei jungčių išplėtime. H630 turi du išorinius 5,25" lizdus, o įjungimo ir perkrovimo mygtukai įrengti korpuso viršutinėje dalyje.

H630 viršus neturi jokių judančių dalių, o parinktas dizainas nėra simetriškas. Tik vienas iš šonų pasižymi perforacine juosta, kitas  – uždarytas aklinai. Papildomas perforacijas galima aptikti korpuso gale, tačiau tai neleidžia „NZXT“ išvengti klausimo, ar efektyvus toks dizaino sprendimas, jei viršuje turėsime uždarą H2O sistemą. Mano paties spėjimas nekrypsta „NZXT“ naudai, tačiau visa tai bus patikrinta ir išsiaiškinta, kas teisus, o kas ne. Aišku viena: „NZXT“ bandė kuo labiau įkalinti triukšmą korpuse.

H630 dugnas ir galinė dalis turi daug bendro su „Phantom 630“. Tie patys du apatiniai filtrai (vienas išlendantis į korpuso galą, kitas – į priekį), apšvietimo sistema bei mechanizmas reguliuojantis 140 arba 120 mm ventiliatorių padėtį. Priskaičiuojame devynis išplėtimo dangtelius bei vėl nė vienos angos išorinei H2O sistemai ar kitiems savo poreikiams. Galbūt  tendencijos, kai korpusai turėjo tokias angas, linkusios keistis?

 

Žvilgsnis į vidų

Labai erdvus ir labai panašus į „Phantom 630“. H630 turi daug panašumų, pradedant tuo pačiu skaičiumi ir pozicija angų, skirtų PSU kabelių išvedžiojimui, identiškai masyvia, CPU aušintuvų montavimą palengvinančia, anga, išlenkta pagrindinės plokštės sienele ir baigiant tuo pačiu 30 W ventiliatorių prijungimo centru. Dvi prijungimo vietos iš dešimties jau išnaudotos, o kartu ir 7-8 vatai. Skirtingai nei „Phantom 630“ atveju, artėjant prie maksimalaus vietų išnaudojimo, teks ne tik skaičiuoti vatus, bet pasirūpinti įtampos valdymo įrenginiu (tiesiog ventiliatorių valdikliu), nes visi prijungti ventiliatoriai suksis savo maksimaliais sūkiais.

Išskirtinai SSD kaupikliams skirti dėklai

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, XL-ATX ir E-ATX pagrindines priimantis H630 turbūt yra dar talpesnis, nei „Phantom 630“ dėka mažesnio skaičiaus 5,25” stalčių. Tai padidina priekinės korpuso dalies suderinamumą su uždaromis vandens sistemomis. Tačiau šis suderinamumas padidintas tik sąlyginai. Visų pirma, priekinis ventiliatorius patalpintas korpuso viduje, todėl norint patalpinti didesnius radiatorius, 200 mm ventiliatoriaus teks atsisakyti. Visų antra, pakitęs HDD/SSD pakylos plotis.

Ką tai reiškia praktikoje? HDD/SSD narvų nepavyks atitraukti toliau nuo priekinės H630 sienelės, todėl montuojant į priekį H2O radiatorius teks atsisakyti tam tikro skaičiaus HDD/SSD narvų. Itin dideli (pvz 360/420 mm.) radiatoriai gali priversti atsisakyti visų HDD/SSD narvų. Vis dėlto jei apsiribosime mažesniais, turėsime pakankamai plačias manevravimo galimybes parenkant norimą narvų skaičių ir vietą. „NZXT“ parinko tris narvus su 3-2-3 dėklų konfigūracija. Neigiamu požiūriu išlaikyta minkšta dėklų struktūra, teigiamu – tas pats tvirtinimo mechanizmas, leidžiantis pakabinti HDD/SSD narvą ore. Pateikiame galimus narvų išdėstymo scenarijus:

„NZXT“ žemiausiame narve integravo papildomą, 45o kampu slankiojantį, kronšteiną 120/140 mm. ventiliatoriams arba H2O radiatoriams. Dabar jų du. „NZXT H630“ leidžia panaudoti tokių ventiliatorių konfigūracijas skirtingose savo sienose:

  • Priekis: 2x 200/140 mm. arba 3x 120 mm.
  • Viršus:  2x 200/140 mm. arba 3x 120 mm.
  • Apačia: 2x 120/140 mm.
  • Galas: 1x 120/140 mm.
  • Du kronšteinai: 1x 120/140 mm.

Galvoti apie dviejų ventiliatorių efektyvų išnaudojimą korpuso dugne galima dviem atvejais: kuomet PSU gylis neviršyja 220 mm (jo montavimui skirtos šešios guminį paviršių turinčios kojelės) ir kuomet pašalinama HDD/SSD narvo pakyla. Panašu, kad „NZXT“ pamiršo uždengti savo šonuose varžtinius tvirtinimus turinčią angą, kuri, skirtingai nei „Phantom“ atveju, negali būti panaudota pakylos tvirtinimui, nes kitame korpuso šone tvirtinimų jai nėra. Šiuo atveju ją galima naudoti tik kabelių permetimui.

ODD ir kiti 5,25” lizdo įrenginiai tvirtinami tuo pačiu itin patikimu bevaržčiu mechanizmu, o išplėtimo plokštėms skirta paprasta, bet efektyvi varžtinė sistema. Virš jos matomas orą išpučiantis 140 mm ventiliatorius.

Viršutinė ir priekinė panelės išklotos storu garsą izoliuojančios medžiagos sluoksniu. Skirtingai nei viršutinė, priekinė turi lengvai ištraukiamą fragmentą. Tai perforuoto metalo ir plastmasinio tinklelio derinys, todėl šį fragmentą galima pavadinti dulkių filtru. Iš tikrųjų, dulkių išvalymui ir šio filtro praeinamumo atkūrimui visai nebūtina nuimti priekinė panelę, tačiau norint patekti prie priekinių plieninių korpuso struktūrų tai padaryti vis dėlto reikės. Viršutinė panelė taip pat išklota garsą sugeriančia medžiaga, tačiau neturi plastmasinio tinklelio. Jis čia visai nereikalingas, nes angos yra korpuso šone, todėl dulkės neras lengvo kelio pro jas. Kitą vertus, tikėtina, kad viršuje bus vistiek pasirenkami ne įtraukiantys, o šilumą ištraukiantys „low RPM“ ventiliatoriai. Buvau šokiruotas, kad dvi nuimtos panelės sveria daugiau už likusį korpusą. „NZXT“ pasirūpino, kad jose netrūktų metalo, kuris patvirtina aukštą kokybę žiūrint ne tik iš išorės.

 

H2O aušinimo galimybės

  • Korpuso viršus – maksimalus 420 mm radiatorius. Automatiška galimybė taip pat integruoti 360/280/240/140 ir 120 mm modelius. Priklausomai nuo RAM modulių aukščio ir pagrindinės plokštės radiatorių dydžio galimos problemos naudojant storus radiatorius „push – pull“ konfigūracijoje.
  • Korpuso priekis – išėmus atitinkamą skaičių HDD/SSD narvų, galimybė integruoti bet kokio storio 420/360/280/240/140 ar 120 mm. radiatorius „push-pull“ konfigūracijoje.
  • Korpuso galas – 140 arba 120 mm radiatorius.
  • Korpuso dugnas – pašalinus dugne esančią pakylą ir žemiausiai esantį HDD/SSD narvą įmanoma patalpinti bet kokio storio 280/240/140 ar 120 mm radiatorius „push-pull“ konfigūracijoje.
  • Išnaudojant abu prie HDD/SSD narvų esančius laikiklius galima montuoti 240 mm radiatorių. Storis ir ventiliatorių skaičius priklauso nuo pagrindinės plokštės formato ir vaizdo plokštės ilgio. Prie kiekvieno iš kronšteinų galima montuoti 120 arba 140 mm radiatorius, o prie viršutinio, panašu, kad ir 420 mm. Radiatoriaus pasvirimo laipsnis ir ventiliatorių skaičius priklausys nuo PSU ilgio, pagrindinės plokštės ir VGA.

Montavimas

Įspūdžiai labai panašūs į tuos, ką teko patirti ruošiant darbui „Phantom 630“. Norėdami patikrinti H630 viršutinės dalies efektyvumą, „NZXT Kraken X60“ montavome būtent viršuje. Tam teko nuimti viršutinį gaubtą, tiesą pasakius, tai padarėme dar nagrindėdami korpuso vidinį dizainą, tačiau akivaizdžiai H630 panelės nusiima daug lengviau, nei „Phantom 630“ atveju: vertikalios jėgos reikia kur kas mažiau ir tai man patiko. „Kraken X60“ su dviejų ventiliatorių konfigūracija jaučiasi labai komfortabiliai ir nekyla abejonių, kad „push-pull“ konfigūracija taip pat tilptų.

Kadangi H630 turi tą patį ODD užrakinimo mechanizmą kaip ir „Phantom 630“, optinių laikmenų skaitytuvo net nediegėme. Fiksavimas yra nepriekaištingas. Skirtingai nei „Phantom 630“, H630 atkeliavo be savo viduje išmėtytų HDD/SSD laikiklių. Nuodugniai patikrinus jų lankstumą, drįsčiau teigti, jog šitie čiut tvirtesni. Galbūt atsiranda tam tikra plastmasės sudėties paklaida naudojamame mišinyje… Bet kokiu atveju, iki norimo tvirtumo dar toloka ir H630 dėklai taip pat įvardijami kaip „skysti“. Po truputį pradėjau teikti pirmenybę „NZXT“ adaptuotai sistemai, kuri leidžia SSD/HDD išimti per dešinįjį korpuso šoną. Tai leidžia sutaupyti kairiojo šono atidarymą. Standartiniu atveju informacijos kaupiklių atjungimas nuo sistemos vyksta per dešinę, o ištraukimas iš korpuso – per kairę.

Neturėdamas visų pilnai guma padengtų angų, H630 linkęs sukurti  dalį „nešvaraus“ vaizdo. Kabeliams skirtų angų skaičius ir išplanavimas neturi didesnių priekaištų, už pagrindinės sienelės paliekamos erdvės dydis taip pat. Nors šoninio gaubto vidinė dalis padengta storu triukšmą slopinančios medžiagos luoksniu, korpusas uždaromas be didesnių problemų. Verta paminėti, kad stambiesiems PSU kabeliams net nebuvo panaudoti surišėjai. Štai, ką reiškia už pagrindinės plokštės sienelės esantys 27 mm.

 

Aušinimas ir triukšmas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)

Vaizdo plokštės aušintuvas fiksuotas 30 % apsukoms, CPU – 50 %. Aplinkos temperatūra 24 °C.

Užfiksuotos CPU ir pagrindinės plokštės VRM temperatūros patvirtina spėjimus.  Korpuso viršuje naudojant uždarą vandens sistemą (nesvarbu kokio diametro radiatorius bus) įšilęs oras nėra efektyviai šalinamas iš H630. Paliktų ertmių šone ir gale tiesiog nepakanka, todėl tokios H2O aušinimo sistemos montavimą siūlyčiau realizuoti korpuso priekyje arba dugne. Tai bus kur kas geresnis sprendimas galutinėms CPU temperatūroms. Žinoma, orinis CPU aušintuvas jausis komfortabiliai – jam palikti 190 mm. Vaizdo plokštės aušinimas išlieka tame pačiame lygmenyje, kuriame prieš tai atsidūrė „NZXT Phantom 630“. HDD temperatūros taip pat labai panašios į „NZXT Phantom 630“ ir „Corsair Carbide Air 540“ pademonstruotus rezultatus. SSD kaupiklis šyla kiek labiau nei „Phantom 630“ korpuse (34o C prieš 32o-31o C), tačiau dėl prieš save esančio 200 mm. ventiliatoriaus įgyja pranašumą lyginant su „Carbide Air 540“.

Didelis garsą slopinančios medžiagos storis bei triukšmo pabėgimą iš korpuso maksimaliai ribojančios labai nedidelės ertmės korpuso viršaus gale ir šone (tik viename šone) leidžia tikėtis itin gerų rezultatų šioje sferoje. Kompiuteriui kiek pasidarbavus, jis išjungiamas ir pradedu atjunginėti gamyklinius H630 ventiliatorius. Pasirinkimų nedaug: galinis 140 mm. arba priekinis 200 mm. agregatas. Pirmojo atjungimas neatneša norimo efekto, o štai 200 mm. yra tas, kurį reikėjo išbandyti pirmiausiai. „NZXT H630“ yra tylus, tačiau po visų gamintojo bandymų (pastarieji išvardinti pastraipos pradžioje) tikėjausi girdėti mirtiną tylą, kitaip tariant tiesiog visiškai nieko negirdėti. Anksčiau apžvelgti „Nanoxia Deep Silence 1“ ir „Nanoxia Deep Silence 2“ korpusai žemiausiomis apsukomis tai pasiūlyti galėjo. „NZXT“ garso izoliavimo charakteristikos primena pastaruosius du korpusus veikiančius „medium-high“ apsukų režime. Tikrai neblogai. Tai patenkins daugelį vartotojų, tačiau „NZXT“ buvo kiek per agresyvi su priekiniu 200 mm. ventiliatoriumi ir mes teiktume pirmenybę dviem lėčiau besisukantiems 200 mm. agregatams arba integruotam ventiliatorių valdikliui.

 

Išvados

Didžiąją dalį vidinio dizaino iš „Phantom 630“ pasiskolinęs H630 modelis leidžia automatiškai suprasti, kad tai solidus produktas. Solidumas prasideda kartu su labai plačiu uždarų vandens sistemų suderinamumu, tiesa, idealia pozicija jai netaps viršutinė H630 dalis, patikima dulkių filtravimo sistema, nors ir kiek apkarpytos (lyginant su „Phantom 630“), bet vis dar labai solidžios galimybės skirtingai išdėstyti kokybiškus HDD narvus bei suslėpti/išvedžioti sisteminius kabelius (pastaroji savybė nė kiek nesumenkusi). Solidumas iš vidaus pereina į H630 išorę. Elegantiška ir profesionali išvaizda, labai solidi konstrukcija, dėka ne tik plieninių pertvarų, bet ir metalo prigrūstomis panelėmis, kurios sveria daugiau nei likęs korpusas. Tiesą pasakius, tai turbūt solidžiausias iki šiol apžvelgtas korpusas žvelgiant  iš surinkimo perspektyvos. Natūralu, kad bendru dizainu su „Phantom 630“ besidalinantis H630 taip pat paveldėjo ir pirmojo neigiamas vingrybes: „skystus“ HDD/SSD dėklus ir su išore nesusisiekiančių angų neturėjimą. Nors „Phantom 630“ ir H630 yra panašūs, jie skirti skirtingo tipo interesantams, todėl lyginimą čia ir nutraukiame. „NZXT“ bandymas maksimaliai izoliuoti iš korpuso sklindantį garsą greičiausiai buvo sugalvotas ne mirtinai tylios sistemos sukūrimui, o šiek tiek triušmo charakteristikas nepateisinusio priekinio 200 mm. ventiliatoriaus užslopinimui. Galima įžvelgti, kad „NZXT“ tokiu būdu bandė pasiimti aukso vidurį tarp aušinimo ir triukšmo. Sakyčiau, jiems tai pavyko. Garso charakteristikos švelnios, o aušinimas daugiau nei padorus. Tačiau H630 nesuteikia to jausmo  „ei, nesuprantu, ar mano PC jau įjungtas?”. Tą „NZXT“ galėjo pasiekti integruodami ventiliatorių valdiklį arba parinkdami tylesnį priekinį ventiliatorių. Tai yra galimi sprendimai, kurie pagrindiniams varžovams iš „Fractal Design“, kaip „Define XL R2“, ar greitai pasirodysiantiems modeliams iš „Nanoxia“ nėra reikalingi. Kainuodamas ~140 eurų „NZXT H630“ yra konkurencingas, solidus, efektyvus tiek aušinant, tiek ir slopinant vidinius garsus, bei nemažai potencialo turintis „silent” tipo korpusas. „Mano sistema tyli, bet jaučiu, kad veikia”. Jei tai netrugdo arba norisi šiek tiek pamodifikuoti, H630 tikrai nenuvils.

Privalumai:

  1. Labai solidus surinkimas;
  2. Minimalistinis dizainas;
  3. Konkurencinga kaina;
  4. Storas sluoksnis bitumo;
  5. Bendrai įvertinus – tylus;
  6. Labai platus suderinamumas su uždaromis H2O sistemomis;
  7. Pilnai moduliniai, labai kokybiški, HDD/SSD narvai, talpinantys 8x 3,5”/2,5” kaupiklius
  8. Du vertikalūs 2,5” SSD laikikliai už pagrindinės plokštės sienelės;
  9. Integruoti du ventiliatoriai;
  10. Galimybė nežymiai keisti galinio ventiliatoriaus poziciją;
  11. Labai geros kabelių išvedžiojimo/slėpimo galimybės;
  12. Talpina 190 mm. aukščio CPU aušintuvus;
  13. 354 mm. vaizdo plokštei, išėmus narvus- kur kas daugiau;
  14. Visos įsiurbimo zonos padengtos dulkių filtrais;
  15. Papildomi du kronšteinai efektyvesniam VGA aušinimui, H2O radiatoriui ar oro cirkuliacijai korpuse pagerinti;
  16. Puikus mechanizmas 5,25" lizdams
  17. Masyvi, CPU aušintuvų tvirtinimą palengvinanti, anga;
  18. Pirštų atspaudų nerenkantys šoninai gaubtai;
  19. 2x USB 3.0;
  20. SD kortelių skaitytuvas;
  21. Apšviečiama galinė korpuso dalis;
  22. Į rankoves įvilkti vidiniai kabeliai;
  23. Prieinamas dvejomis spalvomis

Vidutiniška:

  1. Negali suteikti mirtinos tylos;
  2. Galimos problemos su pilno aukščio H2O radiatoriais viršutiniame korpuso aukšte/priekyje montuojamas didelis radiatorius gali priversti atsisakyti HDD/SSD narvų;
  3. 30 W dešimčiai ventiliatorių – kiek per mažai;
  4. Viršutinė zona ne itin tinkama H2O radiatoriams;
  5. Gana imlus pirštų atspaudams

Trūkumai:

  1. Neturi ventiliatorių valdiklio (vis dėlto nemaža dalis publikos jo nepasiges);
  2. Neturi angų H2O žarnelių išvedimui į išorę;
  3. Per daug lankstūs HDD/SSD laikikliai;
  4. Apatinės kabelių išvedžiojimo angos neuždengtos guma;
  5. Neturi išorinio 3,5” adapterio

5 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Na viskas tikrai atrodo super, tik norėtųsi išvysti temperatūras su žemiškesniu aušinimo variantu – vietoj to vandens pompavimo – tower aušintuvas ir koks vienas viršutinysis padedantis šalinti orą lauk. Taipogi tikrai nuvylė priekinis aušintuvas, jau atrodo tikrai galėtų būt super silent case, bet še tau… O galbūt yra galimybė pajungus tą aušintuvą prie motininės kažkaip jį sukontroliuoti? 🙂

  2. BC00 parašė:

    Jei yra naujos kartos Asus pagrindinė – lengvai sukontroliuosi:) Šiaip gal speed fan padėtų, bet tiksliai nežinau, neteko juo naudotis. Niekada neįtiksi tiems skaitytojams:D

  3. mendocino parašė:

    Lietuvoje kur nors galima jį įsigyti?

  4. BC00 parašė:

    Visi keliai veda į Caseking.de, bent kol kas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.