Patriot Memory Viper DDR3 PC3-12800 4GB atminties rinkinys

Operatyvioji atmintis yra vienas svarbiausių kompiuterio komponentų, į kurį perkant reikėtų kreipti ne mažesnį dėmesį nei į kitas sistemos dalis, ypač jei kompiuteris bus spartinamas. Be abejonės, galima rinktis ir spartinimą, paliekant standartinį ar vos didesnį darbinės atminties lustų dažnį, tačiau didesne sparta veikiantys moduliai gali pridėti ne tik kelis FPS žaidimuose, tačiau ir greičio kasdienėse užduotyse. Šį kartą mūsų akys nukreiptos į antrą produktą iš Patriot kompanijos – pirmosios kartos Viper operatyviąją atmintį. Tai du DDR3 tipo moduliai, turintys po 2 GB atminties lustų ir radiatorius jų vėsinimui.

Turinys

Apie gamintoją

Žvilgsnis iš arčiau

Specifikacijos

Testavimas

Išvados

Apie gamintoją

Turbūt geriausiai Patriot yra žinoma, kaip operatyviosios atminties modulių gamintoja – populiarūs yra tiek pigesnės, vidutinės klasės Signature produktų šeima, tiek ir Viper gaminių linija entuziastams. Patriot buvo įkurta dar prieš daugiau nei 20 metų – 1985-iais. Pagrindinė kompanijos būstinė veikia JAV, Kalifornijoje, Fremonto mieste. Čia ne tik rūpinamasi marketingu, pardavimais, tačiau ir gaminami Patriot produktai. Kompanijos produktų galima nusipirkti visame pasaulyje ir nors sąraše nėra minimas Australijos žemynas. Manau, produktų pardavimu ten turėtų rūpintis Azijos biuras.

Žvilgsnis iš arčiau

Atminties moduliai atkeliauja paprastoje atverčiamoje plastikinėje pakuotėje, kuri yra uždaroma dviem viršuje esančiais spaustukais. Priekinėje dalyje matome sistemos nuotrauką, kurioje veikia pakuotėje esančios serijos moduliai. Taip pat čia ir kompanijos bei produkto logotipai, jo specifikacijos ir brūkšninis kodas. Apsukus įpakavimą galima apžiūrėti pačius modulius, tačiau papildomos informacijos čia nerasime. Atidarius pakuotę, matome, kad moduliai yra įtvirtinti ganėtinai stabiliai, todėl neturėtų būti pažeisti juos transportuojant.



Kaip jau minėjau pačioje apžvalgos pradžioje, šie ir kiti Viper serijos moduliai atminties lustų aušinimui turi iš abiejų pusių pritvirtintus varinius radiatorius su 25 išsišakojimais virš pačios montažinės plokštelės. Tai padeda greičiau išsklaidyti iš lustų išsiskiriančią šilumą ir taip pagerinti spartinimo rezultatus, bei kiek įmanoma pailginti modulių gyvenimo trukmę. Patys radiatoriukai yra priklijuoti specialia medžiaga, Arctic Silver Thermal Adhesive (kuri, tarp kitko, laukia savo eilės apžvalgai). Taip pritvirtintus elementus nuplėšti yra labai sunku, todėl neretai norėdami juos nuiimti, entuziastai deda modulius į šaldytuvą, kad tai padaryti būtų galima nepažeidžiant atminties lustų.





Nors ir radiatoriai yra pagaminti iš vario ir aliuminio lydinio pagal patentuotą Patriot ACC technologiją, tai pastebėti galima tik pažiūrėjus į vidinę jų pusę, kuri šiek tiek matosi virš PCB. Išoriškai moduliai atrodo sidabrinės spalvos, o vienoje iš pusių esantis didelis Patriot logotipas, dar blizgesnio atspalvio. Kitoje pusėje vartotojai ras brūkšninį kodą, produkto specifikacijas, perspėjimą dėl negaliojančios garantijos, jei lipdukas bus nuplėštas bei dešinėje pusėje esantį DDR3 logotipą.



Specifikacijos

Testavimas

Testų sistema :

CPU: Core 2 Duo E6550 1,35 V 2333 MHz (333 MHz x7)

MB: AsRock 4Core1600Twins-P35 / MSI P45D3 Platinum

VGA: XFX HD4850 XXX 512 MB

RAM: Corsair TWIN2X2048-6400C4 2 x 1 GB / Patriot Viper PVS34G1600LLK 2 x 2 GB

Case: Chieftec CH-07B-B

HDD: Samsung HD403LJ; WD SE16

PSU: Chieftec 350 W

ODD: Samsung DVD±R/RW Writemaster SH-S162A

Kaip matote viršuje esančiame sistemos komponentų sąraše, Viper moduliai buvo išbandyti su P35 ir P45 lustų rinkinius naudojančiomis motininėmis. Tiesa, iš karto turiu pasakyti, kad dėl problemų, lydėjusių mus testavimo metu, negalėsime pateikti standartiniu dažniu ir ciklų skaičiumi dirbančios operatyviosios atminties spartos rezultatų. Pirmiausia, Viper modulius išbandėme MSI P45D3 Platinum motininėje plokštėje, tačiau net bandant įvairius nustatymus mano kolegai Ervinui nepavyko pasiekti tinkamo rezultato.

Spartinant E5200 procesorių su sumažintu iki 6 daugikliu FSB pagalba, o operatyviajai atminčiai nustačius maksimalų daliklį FSB:RAM 1:2, nenaudojant XMP, pavyko pasiekti vos 1148MHz (procesoriaus FSB tuo tarpu siekė 287MHz). Dažnio beveik neįtakojo nei šiaurinio tilto ar atminties įtampos, bei RAM „taimingų“ keitimai. Bandant įjungti XMP prasidėjo anomalijos. Nustačius režimą „auto“ pagrindinė plokštė duodavo pasirinkti tik nelogiškus 4408MHz. FSB:RAM santykio mažinimas vis tiek neleido numušti operatyviosios atminties dažnio žemiau 2204MHz, kas irgi yra per didelis dažnis šiai operatyviajai atminčiai. Nustačius rankinį režimą viskas vyko lygiai taip pat, kaip bandant testuoti atmintį be XMP.

Įdomumo dėlei pakeičiau ant motininės plokštės esantį trumpiklį (jumper), kurio pagalba galima rankiniu būdu keisti procesoriaus pradinį FSB, nuo 200 iki 266MHz. MSI P45D3 Platinum iškart leido XMP nustatymuose pasirinkti 1600MHz, tačiau sistema su tokiu dažniu veikiančiais moduliais nestartavo. Maksimaliai su pradiniu FSB266 buvo leista pasiekti apie 1300MHz.

Nors Patriot atstovai mus ir patikino, kad moduliai yra suderinami su mūsų naudota AsRock 4Core1600Twins-P35 motinine plokšte ir Bearlake lustų rinkiniu, problemų neišvengėme ir čia. Nustačius automatinį rėžimą, sistema veikdavo, tačiau moduliu dažnis siekė 1333 MHz, o ciklų skaičius – 7-9-9-24. Bandant spartinti procesorių ir taip kelti atminties dažnį sistema nepasikraudavo. „Taimingų“ labiau sumažinti nepavyko, nes to tiesiog neleido BIOS. Pritariant kompanijos atstovams pateiksime Jums nestandartiniu dažniu ir ciklų skaičiumi veikiančių modulių rezultatus, palygindami juos su DDR2 tipo Corsair operatyviąja atmintimi.

Patriot Viper atminties moduliai veikė 1:2 FSB:RAM santykiu, o palyginimui pasitelkti Corsair – 5:6. Testai buvo atliekami pasitelkiant Everest spartinančiosios (CPU) ir darbinės atminties įrankį, GTA IV žaidimą, ScienceMark 2, PCMark 2005, 3DMark 03 ir SuperPi programas. GTA IV veikė 1280×1024 raiška ir vidutiniais-aukštesniais nustatymais. SuperPi skaičiavo 1 mln. skaičių po kablelio, o PCMark pateikiami rezultatai – tiek bendri, tiek ir atskirų atminties testų.

Kaip matote diagramoje, aukštesniu dažniu veikiantys Viper moduliai leidžia turėti 2 kadrais per sekundę daugiau. Tai yra maždaug 6 % didesnė sparta.

„Sintetinėje“ 3DMark 03 skirtumas praktiškai nematomas, nes operatyvioji atminties šiems testams nedaro beveik jokios įtakos.

Mokslinius skaičiavimus atliekanti ScienceMark programa, tiksliau jos testų įrankis mums rodo daugiau nei pusantro šimto taškų pranašumą prieš mažesniu dažniu veikiančią atmintį. Tai maždaug dešimtadalio pranašumas.

Ganėtinai užčiuopiamas pranašumas žiūrint tik į operatyviosios atminties rezultatus, ir ne taip pastebimai paveikta bendra sistemos sparta – tokius duomenis mums pateikia Futuremark PC Mark 2005 programinė įranga.

Akivaizdus pranašumas skaitymo bei kopijavimo užduotyse ir ne toks apčiuopiamas – įrašymo.

Ir čia pranašumą turi Patriot operatyvioji atmintis. Šiuo atveju, mažesnis gaišties laikas – geriau.

SuperPI rezultatai praktiškai priklauso tik nuo procesoriaus, tačiau šiokį tokį pranašumą duoda ir didesnis operatyviosios atminties dažnis.

Išvados

Nepaisant to, kad negalėjome atlikti testų su standartiniais dažniais ir „taimingais“, įsitikinome, kad atmintis gali daryti nemažą įtaką sistemos našumui. Patriot Viper atmintis turi efektingai atrodančius ir tuo pačiu iš efektyviai šilumą sklaidančios medžiagos pagamintus radiatorius bei nedidelius ciklų skaičius (7-7-7-20) prie nemažo dažnio – 1600 MHz. Vartotojams, turintiems motinines plokštes su hibridinėmis operatyviosios atminties jungtimis, aukštesnio dažnio moduliai gali pridėti papildomo našumo. Visgi prieš perkant aukštu taktiniu dažniu veikiančią atmintinę, reikia įsitikinti, ar sisteminė plokštė bus pilnai suderinama ne tik vartotojo vadove, o ir realybėje.

Turintiems Phenom II ar aukštos klasės LGA775 sistemas ir ieškantiems gero DDR3 kainos/spartos santykio, šis Patriot Viper operatyviosios atminties rinkinys bus tikrai geras pasirinkimas – ypač turint galvoje po antros kartos Viper modulių pasirodymo sumažėjusias pirmtakų kainas. Patriot Viper DDR3 1600 MHz 4GB (2x2GB) rinkinio kaina siekia maždaug 80 JAV dolerių ir lyginant su tiesioginiais konkurentais, yra viena iš mažiausių.

7 Komentarai

  1. bugslalaila parašė:

    Nemaloniai nustebino išvados…
    1. Atmintis neveikė pagal pateiktas specifikacijas.
    2. Testai parinkti gan kvailai: sintetiniai testai visiškai neatspindi modulių tikrosios spartos, neatlikti testai su populiariomis programomis (pvz winrar, programa itin reikli atminties laidumui…)
    3. Modulių sparta yra lygi ar vos didesnė už DDR2 modulių, kurie yra kone perpus pigesni.

    >>Turintiems Phenom II ar aukštos klasės LGA775 sistemas ir ieškantiems gero kainos/spartos santykio, šis Patriot Viper operatyviosios atminties rinkinys bus tikrai geras pasirinkimas<<

    Man keista skaityti tokius samprotavimus, kurie nėra niekuo pagrįsti. Manote, jog su keturių branduolių procesoriais atmintis pradės veikti greičiau? Įrodyk!

    >>Patriot Viper atmintis turi efektingai atrodančius ir tuo pačiu iš efektyviai šilumą sklaidančios medžiagos pagamintus radiatorius <<

    Ar kas matavo temperatūras? Kokiu pagrindu jūs tai teigiate?

    >>Kaip matote diagramoje, aukštesniu dažniu veikiantys Viper moduliai leidžia turėti 2 kadrais per sekundę daugiau. Tai yra maždaug 6 % didesnė sparta.<<

    Įdomu, žinant modulių kainų skirtumus, kas pridėtų didesnią spartą?
    4850–>4870? 4870–>4890? GTS250—>GTX260?

    >>Patriot Viper DDR3 1600 MHz 4GB (2x2GB) rinkinio kaina siekia maždaug 80 JAV dolerių<<
    Amazon 90$ (JAV), Geizhals 80 eurų (Europa) . Pigu.lt 312LT

    Galiausia susidaro įspūdis, jog technews.lt neobjektyviai apžvelgia produktą. Atrodo, jog technews.lt dirba jiems, o ne mums 🙁
    Ir žinoma visiškai nelogiškas \"Adovanojimas\"

  2. Wicked Akuba parašė:

    Bugs, dar vienas perspaustas priešiškas komentaras?
    nuo pat pradžių :
    1. Tai ką dabar padaryti? Kelis kartus minėjau ir net plačiai aprašiau problemas su motininėmis – viskas skaitytojui yra paaiškinta ir jis gali susidaryti savo nuomonę.
    2. dėl WinRar sutinku, su kitų modulių apžvalga šis testas bus.
    3. Puiku, kad darai tokią išvadą, tačiau kaina lyginu su konkurentais, o ne senesnės kartos atmintimi.

    Kur pasakyta, kad atmintis pradės veikti greičiau? Esmė ta, kad ši DDR3 atmintis, t.y. ankstesnės kartos dvigubi moduliai, labiausiai tinkama PII ir C2Q sistemoms, kurios šiaip ar taip turėtų naudoti trečios kartos operatyviąją atmintį. i7 šis rinkinys netinka – tam reiktų trijų modulių. Niekad nesuprantu žmonių, gebančių įžvelgti tai, kas neparašyta ir net nenorėta pasakyti potekstėje.

    Lauksiu pasiūlymo, kaip išmatuoti atminties su heatspreaderiais temperatūras. Akivaizdu, kad radiatoriai bus efektyvesni, nei įprasti tik PCB dengiantys – to net nereikia įrodyti, nes naudojamas varis ir 25 fin\\\’ai. Bugs, visai paprasta skaičiuoti – varis (viena iš efektyviausiai šilumą sklaidančių medžiagų) + didelis paviršiaus plotas = didelis išsklaidytos šilumos kiekis.

    Ačiū už pastebėjimus, bet vėlgi – jie visai ne į temą – čia apžvelgiama atmintis, o ne vaizdo plokštės.

    Kainas aš matau ir pats – kaip jau minėjau, ji lyginama su konkurentais, veikiančiais tokiu pačiu dažniu ir analogiškais taimingais, todėl apdovanojimas – logiškas.

    Galiausia susidaro įspūdis, kad tai tik dar vienas kupinas nepasitenkinimo tavo komentaras su nelogiškais ir nieko neįrodančiais pastebėjimais. Įdomų būdą diskutuoti turi – užpuldamas teiginiais, kurių dalis netgi neturi nieko bendro su apžvalgos išvadomis.

    Išties sunku rasti norą rašyti toliau, kai sulauki kaltinimų dėl apžvalgos vertės ir objektyvumo. Būtų ne taip liūdna, jei aš turėčiau kokios naudos pateikdamas vartotoją klaidinančias išvadas 😀

  3. bugslalaila parašė:

    >>Bugs, dar vienas perspaustas priešiškas komentaras?<<

    Jeigu ne liaupsusas, tai priešiškas 🙂

    >>Kur pasakyta, kad atmintis pradės veikti greičiau?<<

    (Turintiems Phenom II ar aukštos klasės LGA775 sistemas ir ieškantiems gero kainos/spartos santykio, šis Patriot Viper operatyviosios atminties rinkinys bus tikrai geras pasirinkimas)
    Aš kaip suprantu kaina/sparta: 150LT/100% 300LT/102%

    >> Esmė ta, kad ši DDR3 atmintis, t.y. ankstesnės kartos dvigubi moduliai, labiausiai tinkama PII ir C2Q sistemoms, kurios šiaip ar taip turėtų naudoti trečios kartos operatyviąją atmintį.>
    http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/ddr2-800-vs-ddr3-1333.html
    http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/amd-phenom-2-x4-925-955-p3.html
    Taip tikrai tas 2% skirtumas yra \"evoliucija\". O esmė paprasta- marketingas.

    >>i7 šis rinkinys netinka – tam reiktų trijų modulių<<
    http://www.insidehw.com/Reviews/Memory/Intel-Core-i7-Dual-Channel-vs.-Triple-Channel-Memory-Mode.html
    Nesutinku, kažkiek apčiuopiamesnis skirtumas matomas tik žaidimuose…

    >>Lauksiu pasiūlymo, kaip išmatuoti atminties su heatspreaderiais temperatūras.<<

    Ar esate girdėję apie infraraudonųjų spindulių termometrus? Retkarčiais jūsų apžvalgose jie šmėsteli.
    http://www.campbellassociates.ca/blog/content/binary/P1010018%20(Small).JPG
    http://www.tikslusmatas.lt/?pid=18

    >>Akivaizdu, kad radiatoriai bus efektyvesni, nei įprasti tik PCB dengiantys – to net nereikia įrodyti, nes naudojamas varis ir 25 fin\\\’ai.<<

    Kiek efektyvesni? laipsniu dviem, trim, dešimčia? Palauk tuoj iš kavos tirščių išbursiu… 😀 ne yra geresnė formulė varis (viena iš efektyviausiai šilumą sklaidančių medžiagų) + didelis paviršiaus plotas = didelis išsklaidytos šilumos kiekis.

    >>Kainas aš matau ir pats<<

    Tai ko yra rašoma visiškai nereali kaina? Čia gi Lietuvuuuuva?

    >>kaip jau minėjau, ji lyginama su konkurentais, veikiančiais tokiu pačiu dažniu ir analogiškais taimingais, todėl apdovanojimas – logiškas.<<

    Darosi graudu. O kur tie konkurentai? Aš tai jų nematau, kitaip sakant apdovanojimas jiems už nugaros, taip aklai pažiūrim dažniai tie patys, šitie pigesni ir suteikiam apdovanojimą, nors kitų nė nečiupinėjau, labai logiška.

    >>Galiausia susidaro įspūdis, kad tai tik dar vienas kupinas nepasitenkinimo tavo komentaras su nelogiškais ir nieko neįrodančiais pastebėjimais<<

    Kaip suprantu pilni pagiežos, nepasitenkinimo 😀 Na aš išties esu nelabai patenkintas šia pažvalga.

  4. Wicked Akuba parašė:

    Paredagavau išvadas : \\\"ieškantiems gero DDR3 kainos/spartos santykio\\\" – gal dabar bus aiškiau, kas norėta pasakyti?
    Dėl DDR2 ir DDR3 lyginimo – jei bus išreikštas noras, ir aš ar kas nors kitas iš Technews.lt komandos galės atlikti šių dviejų kartų palyginimą, tačiau šiuo atveju, KARTOJU, bugs – Viper kaina lyginama su tokių pačių specifikacijų RAM.

    Tik nereikia per daug ironijos/pašaipos gaidelės, RAM temperatūrų matavimo būdai jau buvo apsvarstyti. Jei turi minčių, kurios modulio dalies temperatūrą išmatuoti ir lyginti – lauksiu, sakyk.

    Kaina – vyraujanti didesniuose dalių portaluose. Šitų modulių oficialiai Lietuvoje, panašu, nebenusipirksi – arba pigu.lt turi likučius, arba perka iš užsienio pardavėjų.

    Kad ne aklai, dažnis ir taimingai yra praktiškai vienintėliai spartą lemiantys dalykai, todėl ir neturėtų būti graudu čia.

    Puiku, kad sieki tobulumo, ir ačiū už pastabas, kurias kol kas pateikei vienintėlis. Turiu pasakyti, kad apžvelgdamas šituos modulius išbandžiau viską, kad galėčiau pateikti kuo objektyvesnius testus. Nepavyko? Galbūt – tačiau viskas paaiškinta apžvalgoje.

    Geros dienos!

  5. bugslalaila parašė:

    >>Paredagavau išvadas : \\\"ieškantiems gero DDR3 kainos/spartos santykio\\\" – gal dabar bus aiškiau, kas norėta pasakyti?<<

    Kas norėta pasakyti man aišku. Taip pat aš su tuo nesutinku.
    Jeigu šiandien išeina DDR4 tipo atmintis yra panašios spartos kaip DDR3, bet DDR4 vieni moduliai pigesni už kitus DDR4 modulius, jiems būtų skirtas apdovanojimas?

    >>KARTOJU, bugs – Viper kaina lyginama su tokių pačių specifikacijų RAM.<<

    Aš tai vis skaitau ir negaliu suprast:
    1. Tu jų nė nepaminėjai (konkurentų), skaitytojas pats turi naršyt kainyną ir žiūrėt?
    2. Tu jų netestavai, o tai ir yra akmuo į savo daržą. Kur objektyvumas?
    Tai yra tavo subjektyvi nuomunė.

    Taip pat išvadose nė žodelio apie DDR2. Jie sparta nenusileidžia, bet nustumiami į antrą planą, seniena? Kodėl nėra rekomendacijos skaitytojui ką rinktis? Kaip suprantu jis turi pats susivokti…
    Nebuvo nuimti radiatoriai, neužsiminta apie atminties čipų gamintoją.
    Nenusiima? overclock3D.net tai padarė…
    Bendrai paėmus apžvalgoje trūksta konkretumo, įvairių detalių. Autoriui reikia mažiau samprotauti, ir išvadas pateikti iš gautų rezultatų.
    >>ačiū už pastabas<<
    Prašom.

  6. Wicked Akuba parašė:

    Taip, gali būti, nes kai kurie vartotojai negali rinktis tarp DDR2 ir DDR3, o turi tik vieną pasirinkimą – DDR2 arba DDR3.

    1. Gali ir panaršyt, jei įdomu. Tikrai nematau prasmės vardinti visų konkurentų ir jų kainų išvadose.
    2. Koks objektyvumas? Jei prie vienodų specifikacijų jie vistiek rodys vienodus rezultatus? Realių temperatūrų rodiklių pateikti taip pat neįmanoma, bent jau man neteko matyti apžvalgos, kur tiksliai išmatuojamas heatspreaderių efektyvumas.
    Tai ne mano subjektyvi nuomonė – tai sprendžiama pagal kainas, kurios – šių Viper pusėje. Jei specifikacijos vienodos – kokia prasmė testuoti – čia ne VGA, kur daug kas priklauso ir nuo architektūros.

    Ar gali parodyti tą OC3D apžvalgą?

    Sutinku, kad apžvalga nėra pilnavertė. Ateityje DDR3 testai turėtų būti atliekami su i7 arba PII sistema.

  7. BC00 parašė:

    Visai vykusi apžvalga, viskas suprantama: nuo bėdų iki apdovanojimų. Taip, kitose RAM apžvalgose būtų puiku pamatyt Winrar bei kokį game su didesniais in-game nustatymais (pvz didesnis rezas + AA).
    Gaila, kad nepavyko priversti testuotus RAM dirbti 1600 režimu, o šiaip palyginimas su low latency DDR2 yra visai sveikintinas. Būtų dar įdomiau pamatyt trumpą apžvalgą su DDR2 800 CL4 vs DDR3 1600 CL9 ar pan (ar bent jau sekančios apžvalgos dalyvio CL padidint iki 9 ir padaryt testukų). Mat kyla daug diskusijų kas sparčiau..
    Temp. matavimas išties būtų privalumas, nes tai praktiškai nėra daroma RAM apžvalgose. O matavimo būdas galėtų būt kad ir toks:
    http://icrontic.com/articles/dominator_pc2-8500/4 ; tik dar būtų galima daviklį įkišt už radiatoriaus ties RAM čipu.
    Keep going, everything is fine:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.