Patriot Viper III DDR3 2x 4 GB 1600 MHz modulių rinkinys

Pasirinkti savo sistemai tinkančius operatyvios atminties modulius (RAM) tampa ir lengva, ir tuo pačiu sunku. Akivaizdu, kad 2013 metų antroje pusėje savo kompiuteriams ieškome standartu tapusių DDR3 1600 MHz modulių. Pažiūrime į HW parduotuvės kainoraščius, ir kas toliau? Įprasta, kad vien vienas gamintojas tokių pačių specifikacijų modelius yra paskirstęs po tris – keturias atskiras šeimas, o gamintojų skaičius priartėja prie penkių. Tai įneša sumaišties ir pasirinkimas mažų mažiausiai tampa nelengvas. Vis dėlto prašauti sunku, nes daugeliui vartotojų pagrindinė RAM užduotis – tiesiog funkcionuoti. Kaip funkcionuoja „Patriot Viper III“ 2x 4 GB rinkinys sužinosite netrukus.

 

  • Apie Patriot"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Konfigūravimas ir spartinimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Patriot"

Turbūt geriausiai „Patriot" yra žinoma, kaip operatyviosios atminties modulių gamintoja – populiari yra tiek pigesnė „Signature" produktų šeima, tiek ir „Viper" gaminių linija entuziastams. „Patriot" flash ir DRAM technologijose jau yra sukaupusi virš 25 metų patirties, todėl gamintoją galima vadinti tikru patyrusiu vilku. Nors kompanija buvo įžengusi ir ir į SSD kaupiklių rinką, panašu, kad joje ilgai neužsibuvo. Pagrindinė kompanijos būstinė veikia Kalifornijoje, Fremonto mieste.

 

Pakuotė ir komplektacija

Plastikinė dėžutė, kurioje patalpinti „Patriot“ moduliai, papildomai įdėta į juodos spalvos pakuotę. Pro permatomą langelį matomas vienas iš dviejų DDR3 modulių. „Patriot“ pasirūpino, kad visa aplinka (tiek dėžutės, tiek RAM modulių) atspindėtų naują aušinimo dizainą, kuris vadinas „Black Mamba“ vardu. Dažnai visa „Viper III“ serija vadinama būtent šiuo vardu, todėl nereikėtų bereikalingai suglumti su šiuo atitikmeniu. Tai vienas ir tas pats. Ant dėžutės paminėtas gamintojas bei serija, tiesa be romėniško skaitmens III. Atskiras baltas laukelis nurodo, kad tai 8 GB (2x 4 GB) DDR3 rinkinys, dirbantis 1600 MHz (PC3 -12800) greičiu. Kiek žemiau informuojama, kad rinkiniui pritaikyta pažangi aušinimo sistema ir mus pasiekusiams moduliams taikoma šimtaprocentinė atrinkimo rankomis sistema, garantuojanti užtikrintą suderinamumą su 6-os ir 7-os „Intel“ serijos platformomis. Būtent „Intel“ sistemoms „Viper III“ serija ir yra skirta. Priešingoje kartoninės dėžutės pusėje turime antrą permatomą langelį, pro kurį matosi ant modulio užklijuotas lipdukas su likusiomis specifikacijomis. Taip sužinome, kad atkeliavęs 2x 4GB rinkinys nominuotas 9-9-9-24 (CL9) vėlinimo ciklui ir naudoja bazinę 1.5 v. įtampą. „Patriot“ šiai serijai taiko ribotą gyvenimo trukmės garantiją, kuri Lietuvoje, dėl įstatiminės tvarkos, negalioja. Mūsų šalyje šiems moduliams taikoma tijų metų garantija.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Nors „Viper III“ moduliai standartiškai turi turėti juodos spalvos montažinę plokštę, mus pasiekė versija su žaliu PCB. Turbūt nesunku akims „suprasti”, koks spalvų derinys atrodo solidžiau… Paklausus, kodėl gavome nestandartinę visiškai juodą versiją, „Patriot“ atsakė, kad norint padidinti modulių prieinamumą buvo pradėta gaminti ir žalią PCB turinčius modulius.

„Black Mamba“ radiatoriams būdinga aliuminio struktūra, virš PCB viršaus pakylanti papildomus 12 mm. Viršutinis prailginimas pasižymi kiaurymėmis, pro kurias gali vaikščioti oras, taip pagerinant atminties lustų aušinimą. Galima ginčytis, ar 1600 MHz @ 1.5 v. moduliams, net su įžvalga į 1866 MHz @ > 1.6 v. reikalingas toks aušinimas, greičiausiai ne, tačiau „Patriot“ parinko tikrai pakankamai protingą radiatorių aukštį, suteikdami vartotojui galimybę po „Black Mamba“ pakišti net tokius didelius radiatorius, kaip „Noctua NH-D14“. Limituojančiu faktoriumi tampa ~ 40 mm. aukštis (nuo radiatoriaus pagrindo iki pirmųjų plokštelių).

Radiatoriuje esančios perforacijos ir gamybai parinktos medžiagos leidžia išlaikyti mažą modulių svorį. Tiesą pasakius, „Viper III“ yra net lengvesni už turimus žemo profilio „Kingston KHX Blu“. Nenorėdami atlupant radiatorius pažeisti PCB komponentų, nuo to susilaikėme. Galime pasakyti, kad panaudoti atminties lustai priklauso gamintojui „Hynix“ ir vienas modulis talpina 16 lustų po 2 Gbit.

 

Konfigūravimas ir spartinimas

„Patriot Viper III“ atmintis, kaip ir daugelis šiuolaikinų modulių, turi XMP (tiksli versija XMP 1.3) profilių rinkinį. Xtreme Memory Profile buvo sukurtas „Intel“ iniciatyva, siekiant palengvinti spartinimą ir bendrą atminties nustatymų konfigūravimą. Tai yra pažangesnis pakaitalas JEDEC standartui. XMP profilių AMD pagrindinės plokštės neatpažįsta, tačiau tai nereiškia , kad „Intel“ platformai skirta ir XMP turinti operatyvioji atmintis negali dirbti su AMD sistemomis. Tiesiog automatiniams nustatymams bus pasitelkta JEDEC informacija, kuri yra privaloma visiems atminties moduliams. Prieš metus AMD pabandė sukurti atitikmenį XMP profiliams – AMP (Advanced Memory Profile). Nors ir buvo pristatytos keleta pagrindinių, pagrindinai kompanijos ECS, šis standartas kol kas nėra prigijęs. Trūksta ne tik didesnio palaikymo iš pagrindinių plokščių gamintojų, bet ir DDR3 gamintojų.

AMD 990X lustų rinkinį turinti „Gigabyte“ pagrindinė plokštė su JEDEC pagalba parinko tinkamus nustatymus: 1600 MHz 9-9-9-24-39 1T @ 1.5 v. Žiūrime į SPD (Serial Presence Detect) išplėtimų (angl. extension) grafą ir šalia XMP 1.3 taip pat turime AMP. Iš kur? „Patriot“ neužsiminė apie AMP palaikymą, taip pat jokios infromacijos apie tai nėra ir oficialioje svetainėje. „Patriot“ iš mūsų pusės buvo tiesiog pasiūlyta viešinti ir šią palaikomą profilių sistemą.

Po keletos valandų – pirmasis sistemos staigus persikrovimas (angl. restart). Kiek vėliau dar vienas. Jokio papildomo mėlyno BSOD lango. „Viper III“ atminties moduliai pratestuojami su Memtest diagnostikos programa – švaru. Pirmasis į galvą atėjęs problemos sprendimo būdas – minimalus įtampos pakėlimas. Nuo 1.5 v. kilstelime iki 1.55 v. – bingo. Labai stebėtis dėl tokio RAM elgesio nereikia. Tai tarp „Intel“ platformoms kurtų modulių ir naudojamos AMD sistemos smulkus „nesusikalbėjimas“, kuris pasitaiko gana dažnai ir būna lengvai išsprendžiamas.

Sekančiu žingsniu ieškome žemiausių gaišties laikų, su kuriais šie moduliai geba sėkmingai funkcionuoti. Stebėtina, kad vos 1.55 v. leidžia OS užkrauti su 8-9-9-24 T1. Pavyksta ir su 8-9-8-24 1T, tačiau tRCD nesugeba veikti prie 9-ių. Komandų rodiklis numetamas iki 2T, įtampa didinama iki 1.65 v., atlaisvinami tRAS taimingai. Bet kokiu atveju gaunamas labai keistas rezultatas – BIOS atvaizdinio failo atnaujinimas. Pakėlus įtampą iki 1.7 v. pagaliau pasirodo OS krovimo langas, tačiau viskas nulūžta. tRCD pasirodė esantis neįveikiamas ir geriausia ką gavome yra 8-9-8-24 T1 @ 1.55 v.

Įvairių RAM konfigūracijų ieškojimas ir stabilumo testavimas gali užtrukti marias laiko, todėl pabandėme paieškoti su kokiais vėlinimo ciklais ir įtampa moduliai gali pasiekti 1866 MHz, kiek galima pažeminti taimingus nustačius 1333 MHz dažnį ir koks yra maksimalus spartinimo potencialas su CL9/10 taimingais ir 1.55 įtampa. Stabilumas buvo tikrinamas tiek OS aplinkoje, tiek su Memtest diagnostika.

  • 9-9-9-24 1T @1.55 1656 MHz – MAX OC su CL9 ir 1.55 v.
  • 9-9-9-24 1T @1.65 1872 MHz
  • 10-10-10-27 1T @1.55 1832 MHz – MAX OC su CL10 ir 1.55 v.
  • 10-10-10-27 1T @1.65 1872+ MHz
  • 11-11-11-30 1T @1.55 1872+ MHz
  • 7-7-7-21 1T @1.55/1.65 1333 MHz
  • 7-8-8-24 1T @1.55 1333 MHz

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE stock
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Patriot Viper III 2x 4 GB 1600 MHz CL9
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Didžioji dalis pasiektų stabilių konfigūracijų testavimui nėra tinkamos, nes maksimalus RAM daugiklis yra 8x ir viršyjus 1600 MHz kinta FSB dažnis, o su juo ir procesoriaus dažnis, neskaitant mažiau svarbių HT bei CPU NB parametrų. Stebėti, kaip kinta senstelėjusios K10 architektūros CPU sparta nuo operatyvios atminties parametrų nėra labai įdomu, todėl nuo komentarų po grafikais susilaikysime. Prasitarsiu, kad greitai turėsime antrą testavimo platformą, kurią sudarys „Intel Haswell“ procesorius. Kol kas nesame apsisprendę dėl tikslaus modelio.

 

Rezultatai

 

Išvados

Sutikęs kainoraštyje vienodų specifikacijų operatyvią atmintį paprastas namų vartotojas sekančiu žingsniu atkreips dėmesį į kainą ir, greičiausiai, garantinį laikotarpį. Tai nenuginčyjama teisybė, o gal net taisyklė. Apžvalgininkui šitų aspektų taip pat nedera praleisti. Mūsų nuomone, tai vieni svarbiausių „parametrų“, kurie leidžia vienam ar kitam RAM moduliui ar jų komplektui išlikti nesutryptam aršioje konkurencijoje. Piešdami galutines išvadas, to nepraleisime pro akis, tačiau dabar apie tai, į ką privalo pažvelgti apžvalgininkas. Žinoma, kalbame apie modulių spartinimo potencialą ir jų aušinimą. „Patriot Viper III“ komplekto pasiektų spartinimo rezultatų nereikia imti už gryną pinigą. Tai „Intel“ platformai skirta atmintis. Prisiminus istoriją, kai patobulintą atminties valdiklį turėję „Phenom II X6“ procesoriai galėjo pasiūlyti 2000 MHz dažnį tik su specialiai AMD pritaikytais moduliais, verčia į spartinimą žiūrėti kiek pro pirštus. Su „Intel sistema spartinimo eiga ir rezultatai skirtųsi, ir norint pasiekti 1866+ MHz galbūt būtų nereikėję ataisvinti gaišties laikų iki CL10, o prie 1333 MHz būtų pavykę sėkmingai adaptuoti ir CL7. Vis gi nereikia pamiršti dar ir tai, kad kiekvienas RAM modulis yra unikalus ir rezultatai gali stipriai skirtis. Iš kitos pusės pats procesas buvo įdomus ir leidžia konstatuoti, kad „Viper III“ gali sėkmingai veikti ir su AMD sistemomis, tačiau tam gali prireikti minimalių pakeitimų BIOS‘e, kaip miniatiūrinis įtampos padidinimas. Bet kokiu atveju šis rinkinys nėra skirtas rimtam spartinimui, nors ir turi efektyvų aušinimą. „Black Mamba“ radiatorių dizainas 1600 MHz @ 1,5 v. moduliams labiau pritaikytas su intencija į estetiką, nei į realią naudą. Laimei, „Patriot“ nenuėjo visiškai nevykusiu maksimalistiniu keliu ir neiškėlė radiatorių į debesis, išlaikydami gana gerą suderinamumą su oriniais CPU aušintuvais. Tai neabejotinas pranašumas, pavyzdžiui, prieš „Corsair Vengeance“ seriją. Taikydama trijų metų garantiją bei konkurencingą kainą (Skytech 247 lt.), paslėptą, bet visgi mažai palaikymo sulaukusį, AMP profilių palaikymą, ir platų radiatoriaus spalvų prieinamumą, „Patriot“ tikrai gali būti tikri, kad potencialus vartotojas šio rinkinio nepraleis pro akis.

2 Komentarai

  1. zirnis parašė:

    taip iseina, kad praktiskai net nepastebesi sumazintu timingu naudos?

  2. BC00 parašė:

    Na, AMD valdiklis reaguoja būtent taip. Nereikia atmesti ir įsivėlusių paklaidų ribų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.