Persekiojant lyderius: „Phanteks PH-TC14PE” aušintuvas

Daugelis entuziastų-spartintojų vadina šį procesoriaus aušintuvą patobulinta „Noctua NH-D14“ versija. Maža to, HW fanai linkę tituluoti šį gaminį, kaip efektyviausiu oriniu CPU aušintuvu. Ar sklandančios legendos apie „Phanteks PH-TC14PE” pasitvirtins ir mūsų laboratorijoje? O galbūt „Thermalright Silver Arrow“ išliks pačioje viršūnėje ir neatiduos savo sparčiausiojo karūnos?

 

  • Apie „Phanteks"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Phanteks"

Jaunutė „Phanteks“ buvo įkurta 2007 metais, kuomet dvidešimt metų patirtį turintys aušinimo specialistai nutarė susikooperuoti su danų dizaino projektavimo kompanija. Įkurta įmonė išsikėlė sau tikslą kurti tik aukščiausios kokybės inovatyvius aušinimo gaminius. Pirmuoju „Phanteks“ kūriniu tapus būtent PH-TC14PE CPU aušintuvui, rinkos naujokas iškart sulaukė didelio dėmesio ir pasisekimo iš spartintojų bendruomenės. Savo asortimente turėdama ir ventiliatorių, „Phanteks” šiuo metu siūlo ir labiau biuždetiniam ar HTPC sistemų vartotojams skirtus CPU aušintuvus.

 

Pakuotė ir komplektacija

Ant labiau zebro kailiui būdingų spalvų gausa pasižyminčios PH-TC14PE pakuotės turime iliustracinį fragmentą, informuojantį, kad šis aušintuvas prieinamas net keturiomis spalvomis: mėlyna, balta, raudona ir oranžine. Gamintojas nurodo, kad PH-TC14PE suderinamas su naujausiais „Intel” LGA2011 ir AMD AM3+/FM1 (FM2 taip pat) lizdais bei komplektuojamas su PWM ventiliatoriais.

Ant vieno iš dėžutes šonų randame unikalias aušintuvo savybes, kaip P.A.T.S. ir C.P.S.C. technologijas. Kitoje pusėje – išsami techninė informacija apie PH-TC14PE išmatavimus, svorį, komplektuojamų ventiliatorių charakteristikas ir t.t.

Radiatorius ir ventiliatoriai nuo galimų pažeidimų apsaugoti tinkamai: nuo smūgių juos saugo papildomos kartono konstrukcijos bei poliuretaninė puta. Montavimo priedai sudėti į atskirą baltos spalvos dėžutę, kuri įsprausta tarp dviejų radiatoriaus bokštų.

Komplektacijoje randame:

  1. 1x PH-TC14PE radiatorių;
  2. 2x PH-F140 Premium ventiliatorius;
  3. SoliSku montavimo sistemą Intel LGA2011/1366/1156/1155/775 ir AMD AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2 lizdams;
  4. 1x švirkštą su PH-NDC termo pasta;
  5. 1x PWM perėjimą;
  6. 1x Y šakotuvą ventiliatoriams;
  7. 1x Queit Speed Adaptor (Q.S.A.);
  8. 6 x antivibracines gumelės;
  9. 6x vielinius ventiliatorių tvirtinimus;
  10. Vartotojo gidą;
  11. Kitus smulkius montavimo priedus

 

Žvilgsnis iš arčiau

Taigi susipažinkime su oranžinės spalvos PH-TC14PE radiatoriumi, kurio, bent mano akiai, spalva labiau primena ne oranžinę, o labiau smėlio. Pirminis vaizdas primena populiarųjį „Noctua NH-D14”, ar ne?

Tai dvibokštis (angl. dual tower) radiatorius, kas reiškia, kad aliumininės plokštelės išdėstytos dviem monolitiniais blokais. Kiekviename bloke patalpintos 43 plokštelės, iš viso 86. Tarp plokštelių palikti ~2 mm. tarpeliai. Atstumas nėra didelis, todėl reiškia, kad PH-TC14PE yra labiau orientuotas darbui su greičiau besisukančiais ventiliatoriais.

970 gramų sveriančio radiatoriaus abu plokštelių blokai pasibaigia dekoracine aliuminio plokštele, ant kurios išgraviruotas „Phanteks” pavadinimas. Šios dvi plokštelės atlieka tik dekoracinį vaidmenį, mat jos su karščio vamzdeliais sujungtos nebėra. PH-TC14PE fiziniai išmatavimai siekia 160 (A) x 140 (P) x 134 (I) mm. Tokie rodmenys nėra kažkuom išskirtiniai, daugmaž visi dvigubo bokšto radiatoriai turi panašius fizinius išmatavimus.

Aliuminio plokštelių blokus skiria 30 mm. tarpas. To pilnai pakanka tarp dviejų bokštų įgrūsti standartinį 25 mm. storio ventiliatorių. Kiekvienos plokštelės (išskyrus dvi dekoracines) kraštai turi dantukus, kurie padidina efektyvų aušinimo plotą ir sumažina oro tėkmės pasipriešinimą.

Į 86 aliuminines plokšteles šilumą atneša penki „U” formos karščio vamzdeliai. Kievieno jų diametras siekia 8 mm. Į aliuminio bloką jie patenka tarp savęs išlaikydami 1.6 cm atstumą. Čia turime galimybę susipažinti su C.P.S.C. (Cold Plasma Spraying Coating) technologija. Jos esmė užtikrinti efektyvesnį kontaktą tarp karščio vamzdelių ir aliuminio plokštelių bei karščio vamzdelių ir radiatoriaus pagrindo. PH-TC14PE karščio vamzdeliai su plokštelėmis kontaktuoja per visą pirminės struktūros apskritą paviršių. Maža to, į tarpelius tarp sulituotų struktūrų (karščio vamzdelių ir plokštelių bei karščio vamzdelių ir pagrindo) pripilta šilumai laidaus užpildo, kuris papildomai padidina efektyvumą.

Jei C.P.S.C. technologija atrodo reali, tai P.A.T.S. (Physical Antioxidant Thermal Shield) technologija labiau primena reklaminį triuką. Ši technologija, pasak gamintojo, leidžia atspindėti aplinkinių šaltinių generuojamą šilumą, kaip kad vaizdo plokštės ar pagrindinės plokštės išskiriamą šilumą. Kaip tai pasiekiama – sunku pasakyti, bet tebūnie.

Nikeliuotas varinis pagrindas pasižymi 45 x 41 mm išmatavimais. Nors apdirbimo kokybė nėra ideali, kaip kad esame įpratę matyti su „Thermalright” gaminiais, tačiau darbo prie poliravimo buvo įdėta tikrai nemažai.

PH-TC14PE radiatorius komplektuojamas su dviem PH-F140 ventiliatoriais. Žvelgiant į juos, vėlgi aptinkame struktūrinių panašumų su „Noctua” gaminiais.

Kiekviena iš devynių mentelių pasižymi trimis pailgais iškilimais, kurie priklauso „Maelström Vortex Booster" (MVB) technologijai. Panašu į „Noctua” patentuotą FAC „Flow Acceleration Channels" technologiją? Pasak „Phanteks” inžinierių, tai leidžia sukurti stipresnę ir nuoseklesnę oro tėkmę, kuri užtikrina efektyvesnį šilumos pašalinimą nuo paviršiaus (šiuo atveju aliuminio plokštelių) bei taip pat sumažina triukšmą.

PH-F140 ventiliatoriai naudoja „Updraft Floating Balance" (UFB) guolius, kurie neturėtų skleisti jokio mechaninio triukšmo. Šių ventiliatorių gyvenimo trukmė siekia 150 000 valandų, kas atitinka vienus didžiausių rinkos standartų. Gamintojas taip pat nurodo „Fan Polarity Auto-Restart” funkciją. Jos esmė ta, kad ventiliatoriuje sumontuotas sensorius siunčia periodiškai pasikartojančius signalus į pagrindinę plokštę (prie kurios paprastai ventiliatorius turėtų būti prijungtas) taip tikrindamas ar įrenginys funkcionuoja tinkamai. Jei ventiliatorius dėl kažkokių tai priežasčių nustoja suktis, jį bandoma automatiškai „atgaivinti”.

„Phanteks” pridedamas PWM perėjimas leidžia valdyti šiuos ventiliatorius PWM signalu. Tiesa, čia gamintojas nepagalvojo, kad optimaliausias variantas būtų, jei perėjimas palaikytų ne du, o visus tris ventiliatorius, mat tiek pats radiatorius, tiek ir pridedama tvirtinimų gausa leidžia papildomai panaudoti ir trečią PH-F140 ventiliatorių. Tačiau jį jau reikėtų nusipirkti atskirai.

Maksimalūs PH-F140 sūkiai siekia 1200 RPM. Tai leidžia prapūsti 78.1 CFM oro ir pasiekti 1.21 statinį slėgį, išlaikant 19 dBA. Tiems, kam nesinori naudotis PWM funkcija,„Phanteks” paruošė Q.S.A. (Quiet Speed Adapter), kuris fiksuoja ventiliatorių greitį ties 900 RPM. Tai sumažina prapučiamo oro kiekį iki 60.1 CFM, o statinį slėgį iki 0.69 mm . Nors triukšmo kiekis krenta iki 15.2 dBA, panašu, kad kone dvigubai sumažėjęs statinis slėgis turėtų gana stipriai numušti aušinimo rezultatus. Kiekvienas iš PH-F140 ventiliatorių neturėtų naudoti daugiau nei 1.8 W.

 

Montavimas

Ruošiant radiatorių tvirtinimui, pirmiausiai reikia pašalinti gamyklinį AMD tvirtinimą ir naudojant tą pačią gamyklinę nugarinę plokštelę sumontuoti pagalbinį Phanteks tvirtinimo mechanizmą. Tai atlikus būtina prisukti „SoliSku” montavimo plokštelę prie išorinio radiatoriaus pagrindo. Plokštelė laikoma vieno stambaus varžto.

 Itin lengvas šių etapų įgyvendinimas nuteikė optimistiškai ir nuoširdžiai tikėjausi, jog „Phanteks PH-TC14PE” montavimą pavyks užbaigti be didesnių vargų. Dėja, klydau. Nors paskutinysis etapas, „SoliSku” plokštelės prisukimas dviem spyruokliniais varžtais prie pagalbinio mechanizmo, atrodo itin nekaltai, jis yra tikras prakeismas, kuris suvalgė pusantros valandos. Nepasakyčiau, kad trūktų įgūdžių montuojant CPU aušintuvus, tačiau šis etapas tikrai išvedė iš kantrybės.  Vos čiut prisukus vieną iš spyruoklinių varžtų, radiatorius yra verčiamas ir tiesiog nebeįmanoma įtaikyti kito spyruoklinio varžto į jam skirtą vietą. Nepadėjo nei jėga, nei tikslumas, nei „SoliSku” plokštelės atpalaidavimas nuo radiatoriaus pagrindo. Praradęs kantrybę,  atpalaidavau pagalbinį tvirtinimo mechanizmą, kilstelėjau pirštais ir po didžiulių vargų abu „SoliSku” plokštelės varžtai įėjo į jiems skirtas vietas. Atlaisvinta plokštelė leido kiek sukioti radiatorių, todėl pavyko atsuktuvu preiti prie pagalbinį mechanizmą laikančių varžtų. Pagaliau…

Nedidelio paruošimo prieš naudojimą reikalauja ir PH-F140 ventiliatoriai:į mažytes ertmes įspraudžiamos plastmasinės kilputės, kurios perveriamos vieliniu laikikliu. Pastarasis užkabinamas už radiatoriaus kraštuose esančių griovelių. Panašu, kad plastmasinės kilputės turėtų tikti daugeliui ventiliatorių, todėl poruojant šį radiatorių su trečios šalies ventiliatoriais neturėtų kilti didelių problemų.

Savaime suprantama, kad visi dvibokščiai radiatoriai turi problemų su aukštais RAM moduliais. Neišimtis ir „Phanteks PH-TC14PE”. Nors pati radiatoriaus struktūra neturėjo ir neturės jokių problemų su žemo profilio moduliais (kaip mūsų  atveju „Kingston Blu” serija ), tačiau problemų kils su „Kingston TX1”, „Corsair Dominator” ar panašaus aukščio RAM modulių serijomis. Gerai tai, kad  jei jau atminties modulis palindo po radiatoriumi, problemų nebesukels PH-F140 ventiliatoriai. Tvirtinimo mechanizmas leidža reguliuoti jų padėtį radiatoriaus atžvilgiu. Tiesa, reikia nepamiršti, kad nuo RAM modulio atitrauktas ventiliatorius „augina” bendrą aušintuvo aukštį, todėl reikia atkreipti dėmesį į korpuso galimybes talpinant maksimalaus dydžio CPU aušintuvą. Standartiniu atveju „Phanteks PH-TC14PE” aukštis pasiekia net 170 mm.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C.

 

Rezultatai

Ramybės būsenos temperatūros nėra itin svarbios, ypač kai kalbame apie tokio tipo aušintuvus. Tačiau galime pradėti nuo pradžių ir trumpai panagrinėti ir šias temperatūras. Gamyklinei konfigūracijai (su dviem PH-F140) ventiliatoriais užtenka pajėgumo aplenkti kitus du super aušintuvus sukantis tiek 1200, tiek ir sumažintais 900 RPM. Trečiasis papildomas ventiliatorius didelės įtakos nedaro: atkerpamos vos kelios dalelės po kablelio.

Be abejonės apkrovos temperatūros yra būtent tai, kas mus labiausiai domina. Panašu, kad dviejų ventiliatorių pakanka „Phanteks PH-TC14PE”  norint paimti viršų. Apsisukimams siekiant 1200 RPM, PH-TC14PE subega aplenkti tiek „Thermalright Silver Arrow” (-1.8o C), tiek ir „Prolimatech Genesis” (-2.3o C). Trečias ventliatorius šią persvarą išaugina dar vienu papildomu laipsniu. Nuo sumažintų ventliatoriaus apsukų PH-TC14PE  , panašu, nekenčia taip stipriai, kaip mes manėme. Dviejų ventiliatorių konfigūracijoje prarandami 2o C, kas vis dar leidžia įsiterpti tarp SA ir „Genesis”. Deficitas kiek didesnis žiūrint į trijų ventiliatorių konfigūraciją, kur siekia 2.6o C, bet to pakanka išlaikyti pirmąją vietą tarp testo dalyvių.

Skirstant ventiliatorius pagal triukšmą, PH-F140 atsiduria pirmoje vietoje, dėja, nuo galo. 1200 RPM besisukantys PH-F140 yra aiškiai girdimi ir skleidžia gana pastebimai daugiau triukšmo nei „Thermalright TY-140” ar „Prolimatech Blue Vortex 140 LED”. „Phanteks” ventiliatoriai toli gražu neprimena naikintuvo skleidžiamo garso ir laimei negali lygiuotis į uždarų H20 sistemų naudojamus ventiliatorius, bet šioje kategorijoje nenuginčyjamai nusileidžia mūsų turėtiems varžovams. Tik  tuomet, kai sūkiai nukrenta iki 1000 RPM, PF-F140 pradeda panašėti į maksimaliai besisukančių konkurentų skleidžiamą triukšmą. PH-F140 yra praktiškai visiškai negirdimi ties 750 RPM, ir mano, prie ramybės režimo pripratusiai, ausiai yra patauklūs iki pasiekiant 850-900 RPM.

 

Išvados

Efektyviausias iš visų mūsų testuotų super aušintuvų? Taip. Besąlygiškai geriausias – kažin. Neieškosime tokio pademonstruoto efektyvumo priežasties: ar tai panaudotų technologijų, ar ventiliatorių, ar pačios radiatoriaus struktūros nuopelnas – nepasakysime. Faktas lieka faktu:  „Phanteks PH-TC14PE”  turi visą reikiamą paketą darbuotis su trimis ventiliatoriais, pasižymi patrauklia ventiliatorių aukščio nustatymo galimybe ir svarbiausiai tapo efektyvumo karaliumi. Tiesa, jaunos įmonės inžinieriai turi kur pasitempti. Tai mūsų turėtiems varžovams skleidžiamu triukšmu nusileidžiantys ventiliatoriai bei užsispyrusi „SoliSku” montavimo sistema. Suporavus šį radiatorių su panašų statinį slėgį turinčiais tylesniais ventiliatoriais ir patobulinus tvirtinimo sistemą turbūt turėtume vienareikšmiškai geriausią orinį CPU aušintuvą rinkoje. Kol taip neįvyko, „Phanteks PH-TC14PE” tegali pasigirti vienu titulu, kurį neabejotinai įvertins labiausiai užkietėjęs namų spartintojas, nepagailėsiantis 303 Lt. už į efektyviausių trejetą drąsiai patenkantį „Phanteks” gaminį. Rekomendacija besivaikantiems žemiausių temperatūrų, o tiems, kam itin svarbus kievienas dBA, reikėtų pasvarstyti atsilikusiųjų kandidatūras.

Privalumai:

  1. Efektyviausias iš testuotų super aušintuvų;
  2. Palaikomi visi šiai dienai naudojami procesorių lizdai;
  3. Pridedami du, ilgaamžius guolius turintys, ventiliatoriai;
  4. Tvirtinimo sistema leidžia reguliuoti ventiliatorių aukštį;
  5. Puikiai išpildytas komplektas, jame tvirtinimai trečiam ventiliatoriui ir Q.S.A. perėjimas;
  6. Prieinamas keturiomis spalvomis;
  7. 5 metų garantija

Vidutiniška:

  1. Maksimaliai besisukantys ventiliatoriai yra aiškiai girdimi ir šiuo atžvilgiu nusileido mūsų kitiems testuotiems gaminiams;
  2. Tvirtinimo sistema turi patobulėti

 

4 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    gera pazvalga 🙂 sakyciau reiktu priskirti minusa, kad vetiliatoriai be pwm

  2. BC00 parašė:

    Pridedamas PWM perėjimas leidžia suktis ventiliatoriams 750-1200 RPM zonoje:)

  3. daniukas21 parašė:

    o tai kaip tas perejimas veikia jei vetiliatoiai triju laidu? + – ir pmp sensor

  4. BC00 parašė:

    Tiesiog PWM perėjimas leidžia veikti 3-pin pridedamiems ventiliatoriams PWM režimu.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.