Pirmoji pažintis: „Teclast X80 Power“ planšetinis kompiuteris

Prie planšetinių kompiuterių ar panašaus plauko įrenginių toli gražu prisiliečiame ne dažnai. Tam yra daugelis priežasčių ir viena jų, be abejonės, yra mūsų svetainės turinio pakraipa. Visgi nauji vėjai tikrai nepakenks ir jie pučia iš labai toli – žemyninės Kinijos. Šalis turtinga ne tik gyventojų skaičiumi, bet ir internetinėmis parduotuvėmis, kurioje parduodamų prekių skaičius galbūt ir nesiekia Kinijos populiacijos apimčių, tačiau labai realu, kad gali būti pasiūlyti būtent tai, ko ieško lietuvis. Ieškantiems žemesnio – vidutinio segmento tableto turime pirmąjį kandidatą. Tai 8“ „Teclast“ planšetinis kompiuteris, bandysiantis įrodyti, jog yra vertas prašomų pinigų ne tik dėl dviejų operacinių sistemų.

teclastlogo

 

Pirmas įspūdis

Tebūnie pirmasis įspūdis pačiu pirmuoju įspūdžiu. Šiuo atveju jis susiformavo peržiūrėjus planšetės komplektaciją. Pora micro-USB laidų, pasibaigiančių vyriško arba moteriško tipo USB jungtimi, tačiau kur pats sieninis įkroviklis? Savaime suprantama, kad visų namuose yra tai, ko reikia, tačiau mes pageidaujame gauti viską, nors ir tikėtina, kad anksčiau nesusidūrę su originaliu kinišku produktu norime per daug.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Taigi, pirmas įspūdis nenuteikia itin optimistiškai, bet greitai turime pripažinti, kad nuomonė ima keistis. Pats „Teclast“ savo įrenginį vadina ultrapad‘u, ir nors tokios prietaisų grupės oficialiame kompiuterijos pasaulyje kaip ir nėra, X80 Power turi kažką bendro su ultrabook‘ais. Atrasti tą kažką bendro nėra sunku. Tereikia paimti tabletą į rankas. Pasirodo, tai solidžiai suręstas įrenginys, turintis vos 7,2 mm storio metalinį korpusą ir sveriantis apie 330 gramų.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Bendrą kokybišką ir grakštų kontekstą šiek tiek gadina šone išdėstyti įjungimo bei garso stiprumą reguliuojantys mygtukai, kurie pagaminti iš plastmasės. Iš plastiko pagamintas ir aplink 8“ ekraną esantis baltas rėmelis, tačiau bendrą vaizdą jis gadina mažiau už minėtus mygtukus. Priešingame šone įrengtas microSDHC kortelių lizdas, turintis sėkmingai atpažinti iki 128 GB talpos korteles. Planšetės viršutinėje dalyje trys lizdai: miniHDMI, microUSB ir paskutinis 3,5 mm, skirtas ausinėms. Pastebėjome, kad garsas sklinda tik pro vieną iš dviejų angų, išdėstytų apatinėje korpuso dalyje (po „Windows“ logotipu). Viena iš jų atlieka imitacinę stereo funkciją.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

 

Specifikacijos

x80powerspecs1

x80powerspecs2

Naudojimasis

„Teclast X80 Power“ turi dvigubą operacinę sistemą: „Windows 10 Home“ ir „Android 5.1“ (Lollipop). Vos įjungęs planšetę vartotojas turi pasirinkti, kuri OS bus naudojama. Iš „Android“ aplinkos perkrovimo būdu, kuris neužtrunkai trumpai, galima peršokti į „Windows,“ tačiau atvirkštinis būdas negalimas – planšetę būtina pilnai išjungti. 32 GB talpos eMMC atmintis skelta pusiau į dvi particijas: 14 GB tenka „Windows, ir panašiai tiek „Android“ aplinkai. Tiesa, pirmuoju atveju tų 14 GB yra gerokai per mažai, nes vien „Windows 10“ užima apie 11,5 GB. Pasirinkus „Android“ aplinką vartotojas savo reikmėms turi net 10 GB laisvos vietos.

SAMSUNG CSC

8“ IPS ekranas pasižymi 1920 x 1200 rezoliucija. Vaizdas pakankamai aštrus, spalviniam tonui vartant planšetę keičiantis labai nežymiai. Kažko kito iš IPS ekrano bei 283 ppi tikėtis ir nebuvo galima. Tiesa, kažkam gali pasirodyti, jog ekranui šiek tiek trūksta ryškumo, tačiau tai asmeninės nuomonės ir patirties su kitomis planšetėmis klausimas. Dėl ko tikrai negalima ginčytis – ekranas kenčia nuo PWM moduliacijos sukelto mirgėjimo. Laimei, pikselių raibuliavimas tėra silpnas ir iš esmės matomas tik mūsų fotoaparato LCD ekrane. Plika akimi mirgėjimo įžiūrėti nepavyko.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

„Teclast X80 Power“ planšetėje dirba keturių branduolių „Intel Atom X5-Z2300“ procesorius, kurio bazinis taktinis dažnis siekia 1,44 GHz, o maksimalus 1,84 GHz, kai naudojamas tik vienas branduolys. Jo pašonėje atsiduria 1600 MHz dažniu dirbanti 2 GB DDR3L atmintis bei integruota „Broadwell“ architektūros „HD Graphics“ vaizdo posistemė su 12 vykdomųjų vienetų (EU), pasak Intel, galinti pasiekti 500 MHz dažnį. Tokia aparatinė įranga leidžia tabletui veikti labai sklandžiai tiek „Android“ aplinkoje vaikštant po meniu, tiek naršant internete ar žiūrint „Youtube“ video medžiagą. Savo darbą (aišku iš gerosios pusės) padaro ir šlamšto tipo programėlių nebuvimas – „Android“ atkeliauja daugiau mažiau „nuogas“.

screenshot_2016-11-03-12-17-08

Tai viena iš priežasčių, kodėl planšetė dirba greitai ir tvarkingai, o populiariausių testų, kaip „AnTuTu“, „Geekbench“ užfiksuoti pakankamai aukšti (dėka pajėgios geležies) rezultatai tai turėtų tik patvirtinti. Tiesa, į „Windows“ particiją įdiegtas vienintelis „Candy Crush“ atsisakė veikti, dažnai kraunant tiesiog nulūšdamas. Įrašius žaidimą į „Android“ particiją su panašiomis problemomis nesusidurta. Taip pat pastebėjome, kad Wi-Fi negaudomas taip gerai, kaip tą darė parametrais kur kas nusileidžianti senutė „GoClever Aries 70“ planšetė, nors abi turi vienodą 802.11 b/g/n bevielį tinklą. Kur problema, kad „Teclast“ negali pagauti Wi-Fi perėjus per keletą kambarių? Beveik nėra abejonių, kad galimybes susilpnina metalinis planšetės korpusas…

screenshot_2016-10-21-19-04-34 screenshot_2016-10-21-19-11-37 screenshot_2016-10-31-00-38-28

screenshot_2016-10-21-20-09-01

Gamintojas šią planšetę aprūpino 3800 mAh baterija, kurios pilnas įkrovimas užtrunka apie 4 valandas. Pamatuotą ištvermę žiūrėdami BluRayRip filmą būtų galima įvertinti kaip konkurencingą ir nenuviliančią: nustačius vidutinį ekrano apšvietimą planšetė išbuvo beveik 5 valandas. Dėl baterijos pasirinkimo kaip ir neturėtume jokių nusiskundimų, tačiau keletą kartų pasitaikė, kad planšetė ėmė ir išsijungė dar visiškai neišsekus baterijai. Kartą tai įvyko vos gavus įspėjamąjį pranešimą apie senkančią bateriją. O įspėjama likus 15-ai procentų.

Lieka dvi sritys, kuriose „Teclast X80 Power“ tikrai niekuo neišsiskiria. Planšetės priekinė ir galinė kameros turi vos po 2.0 Mpix, todėl geriausiu atveju tokio kalibro kamerų pakaks bendraujant per „Skype“, o nepasidarys bloga nebent pasižiūrėjus į vaizdą, užfiksuotą lauke saulėtos dienos metu. Apie kokybišką garsą galime taip pat pamiršti, džiugu tik tiek, kad jo pakanka žiūrint filmus, o ausinių lizde girdimų pašalinių triukšmų lygis nėra aukštas.

Išvados

Kaip bebūtų keista net mums patiems, pirmoji pažintis su grynakrauju kinietišku produktu paliko teigiamą nuomonę. Iš tiesų tikėjomės kur kas slogesnių įspūdžių, tačiau „Teclast X80 Power“ planšetė apie save sukūrė labai neblogą įvaizdį. Stipriausi šio grakštaus 8“ prietaiso koziriai, be abejonės, yra surinkimo kokybė ir sparta – du aspektai, kurie yra vieni svarbiausių renkantis planšetinį kompiuterį. Greta būtų galima pridėti ir dvigubą operacinę sistemą, tačiau iš „Windows 10“ naudos mažai vien todėl, kad OS užima vos ne visą particijos vietą ir vartotojas verčiamas įsigyti papildomą atminties kortelę. Kažkas gali likti nuliūdęs ir mažesniu Wi-Fi priėmimo diapazonu dėl panaudoto metalinio korpuso ar lizdo SIM kortelei nebuvimo. Pridėjus toli gražu netobulą, bet visgi IPS tipo 1920×1200, ekraną iš pažiūros gauname toli gražu nespindintį tabletą? Su tuo turime sutikti, bet ką gi galima geresnio įsigyti mūsų vietinėse parduotuvėse už dabartinę „Teclast X80 Power“ kainą, kurią „Gearbest“ šiuo metu nustačiusi ties 100 eurų riba, o už mažesnę raišką turintį Plus modelį prašoma vos kiek daugiau nei 80 eurų? Trumpas atsakymas – ogi visiškai nieko. Bent aparatinės įrangos atžvilgiu. Artimiausias rastas atitikmuo iš labai nedaugelio galėtų būti 8“ IPS „Kruger&Matz“ tabletas, naudojantis pagal mažiau pažangų gamybos procesą pagamintą senesnį „Intel Atom“ procesorių, kuris be to turi kur kas silpnesnį grafikos posistemį. Čia tėra tik 1 GB spartinančiosios atminties bei 16 GB talpos eMMC lustas. Dar vienas gamintojas, pasirinkęs „Windows 10“ ir šiek tiek apsiskaičiavęs dėl vidinės talpos…

2 Komentarai

  1. TomasP parašė:

    Kažko tokio ir pats norėčiau. Sau ant sofkutės po darbo išsidrėbi ir naršai sau internete. Dar ir kokį lengva seną žaidimą gali pažaisti jei yra langines.

    Kur šiltnamio stiklai dingo?

  2. BC00 parašė:

    Kad katinai žiemą nesišildytų tai nuėmėm 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.