Japoniškas šampanas: „Plextor PX-128M6P“ SSD kaupiklis

Didėjančios tekstūrų apimtys vis labiau pradeda kelti nerimą vaizdo plokštėms, o tuo pačiu didėjantis ir bendras žaidimų svoris ima gąsdinti informacines laikmenas, pagrinde SSD kaupiklius. Vis dėlto 120-128 GB SSD kaupiklių paklausa dar neturėtų būti sunykusi, todėl „Plextor“ mums pasiūlė būtent 128 GB talpos PX-128M6P. Tai aukštai pozicionuojamai M6P serijai priskiriamas produktas, papildomai palaikantis „PlexTurbo“ kešavimo technologiją, kuri pasinaudodama sistemos operatyviąja atmintimi geba padidinti linijinius skaitymo ir rašymo greičius keletą kartų. Tačiau ar to prireiks grumiantis su kitais dviem 120 GB talpos SSD kaupikliais?

Pakuotė ir komplektacija

Kaip 2,5″ SSD kaupikliui pakuotė ne tik netikėtai didelė, bet ir prašmatni. Ant šampaninės dėžutės baltos spalvos skaičiais nurodyta SSD talpa. Kitoje pusėje turime palaikomas technologijas apibrėžiančių logotipų eilę, specifikacijų lentelę, į kurią įtraukti visi M6P serijos modeliai (nuo 128 GB iki 1 TB), dar šiek tiek techninės informacijos apie kaupiklį bei priedų sąrašą.

Įmautėje buvusioje juodoje atskiroje dėžutėje randame labai daug aksesuarų. Be 2,5″ -> 3,5″ dėklo „Plextor“ duoda mažytį SATA duomenų kabelį, VIP brošiūrą, kurioje galima rasti techninio aptarnavimo telefonus ir CD. Jame be „PlexTurbo“ turime NTI Echo 3 klonavimo programinę įrangą bei NTI Backup Now EZ 3, kuri leidžia atkurti ne tik įprastus duomenis, bet ir visą operacinę sistemą.

Žvilgsnis į produktą ir jo specifikacijas

Visi M6P serijos kaupikliai pasižymi nesunkiu tos pačios šampano spalvos 7mm korpusu. Ant atskiro lipduko nurodyta SSD gamybos data ir programinio kodo versija. Prieš testavimą mes FW 1.02 atnaujinome iki FW 1.04.

Kadangi „Plextor“ patys negamina valdiklių, kompanija privalo kliautis trečių šalių produkcija. Pagrindiniu varikliuku pasirinktas jau kiek senstelėjęs dviejų branduolių, aštuonis kanalus turintis „Marvell 88SS9187“ valdiklis. Tiesa, skirtumas nuo 88SS9189 yra labai nežymus ir apsiriboja tik atsiradusiu LPDDR2 atminties bei optimalesniu DevSleep palaikymu.

M6Pro serija palaiko visą pluoštą išskirtinių „Plextor“ technologijų, kurių prieaškyje atsiduria spartą ilgalaikiu naudojimu maksimaliame lygyje bandanti palaikyti „TrueSpeed“ ir „PlexTurbo“. Galiausiai „TrueProtect“ užtikrina saugią duomenų integracija pasitelkiant 128-bit klaidų taisymo kodą. „Marvell“ valdiklis palaiko ir AES-256 šifravimą, tačiau stinga papildomų Opal 2.0 ir IEEE-1667 standartų.

„PlexTurbo“  yra atsvara „Samsung“ kompanijai priklausančiam „Rapid Mode“. Tai yra DRAM panaudojimo principu paremta kešavimo technologija, leidžianti „Intelligent Boost Engine“ dėka padidinti SSD spartą bei apsaugoti jau operatyviojoje atmintyje esančius duomenis nuo praradimo dingus energijos tiekimui. Trečiasis įvardijamas aktyvuoto „PlexTurbo“ privalumas – SSD kaupiklio tausojimas eliminavus rašymo komandą, kai aptinkama, kad ruošiami įrašyti duomenys jau yra įkelti ir SSD. Galiausiai „TrueProtect“ užtikrina saugią duomenų integracija pasitelkiant 128-bit klaidų taisymo kodą. „Marvell“ valdiklis palaiko ir AES-256 šifravimą, tačiau stinga papildomų Opal 2.0 ir IEEE-1667 standartų.

128 GB talpos M6P modeliui priskirti aštuoni antros kartos A19 „Toshiba“ gamybos MLC NAND lustai, turintys dvi šerdis po 8 GB. Pats pavadinimas ir NAND identifikacinis kodas (TH58TEG7DDKBA4C) sako, kad ši atmintis mums jau puikiai pažįstama ir buvo sutikta iš viso jau trijuose „OCZ kaupikliuose, įskaitant ir ARC 100, su kuriuo M6P teks varžytis. Ant montažinės plokštės taip pat turime 256 MB talpos DDR3 lustą iš kompanijos „Nanya“. Tai – spartinančioji atmintis.

Korpuso varžtai buvo prisukti taip stipriai, kad teko kviestis pagalbon „Google„ (Tweaktown iliustracija)

Deja, „Plextor„ nenurodo nei vieno M6P serijos kaupiklio ištvermės, o nustatymas iš NAND identifikacinio kodo nėra įmanomas, nes lustai gali būti tiek rinktiniai, tiek ne. Vietoje to „Plextor“ užtikrina, kad mūsų kaupiklis yra sėkmingai praėjęs griežčiausią apšilimo testą, o laikas tarp gedimų (MTBF) siekia 2,4 mln valandų.

 

„Plextool“

„Plextor“ sukurta programinė įranga iš esmės niekuo nenusileidžia konkurentams ir siūlo visas pagrindines funkcijas, kaip SSD susidėvejimo ir darbinės temperatūros sekimas, „Secure Erase“ trynimas, spartos matavimas… Tiesa, pasigedome įrašytų duomenų skaičiuoklės. „PlexTurbo“ gali būti aktyvuotas tiek pasinaudojant „Plextool“, tiek atskirai prieinamu „PlexTurbo“ įrankiu.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant M6P prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. ATTO, „CrystalDiskMark“ ir „FutureMark PCMark 7“ testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik operacinė sistema. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kiekvieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. OCZ Vector 150 (FW 1.2) read 550 MB/s, 80 000 IOPS / write 450 MB/s, 95 000 IOPS
  2. OCZ ARC 100 (FW 1.0) read 475 MB/s, 75 000 IOPS / write 395 MB/s , 80 000 IOPS
  3. Plextor PX-128M6P (FW1.04) read 545 MB/s, 100 000 IOPS / write 330 MB/s, 82 000 IOPS

 

Rezultatai

„HDTunePro“ – kur kas realesnius linijinius greičius parodantis testas, tikrinantis visą SSD paviršių ir eliminuojantis proveržinę spartą.

Paprastai netenka matyti staigių skaitymo spartos sumažėjimų, tačiau M6P yra reta išimtis. Vis dėlto minimali 177 MB/s vertė nesutrugdo užfiksuoti gerokai aukštesnę vidutinę skaitymo spartą už „Vector 150“.

Rašymo kreivė yra kur kas stabilesnė už abu konkurentus. Nors maksimali vertė lieka „OCZ“ kaupiklių pusėje, bet M6P daugiau nei užtikrintai laimi tiek pagal minimalę, tiek pagal vidutinę reikšmes.

„CrystalDiskMark“ (CDM) v 3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

M6P nepalieka vilčių „Vector 150“ SSD kaupikliui matuojant linijinę skaitymo spartą, nors oficialiai deklaruojama, kad „OCZ“ produktas pasižymi net kiek didesniu skaitymo griečiu. Viskas stoja į savas vietas, kai pradedamos rašymo operacijos.

33 MB/s skaitant atsitiktinius 4 KB blokus gali vertinti kaip labai gerą rezultatą. To drąsiai užtenka palikti abu konkurentus už nugaros. Tiesa, 128 GB talpos M6P praranda turėtą persvarą inicijavus rašymo komandą.

Iš padidėjusio užklausų skaičiaus daugiau naudos turi „OCZ“ kaupikliai, kurie skaitant 4 KB blokus išsiveržia prekin. Rašant M6P gali kažką priešpastatyti tik „Vector 150“ kaupikliui (spūdūs duomenys).

Štai taip keičiasi CDM skaičiukai aktyvavus „PlexTurbo“

„Futuremark PCMark 7“ – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“ duomenų apdorojimo.

Suskaičiavus taškus, M6P atsiduria visai šalia „Vector 150“ (skirtumas vos 26 taškai), o aktyvuota „PlexTurbo“ prideda dar beveik 3 % spartos ir leidžia be problemų išsiveržti į priekį.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 įvairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) . Skirsnis, pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, buvo iškeltas iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojamas. 3.47 GB ISO failo kopijavimas vyko įprastiniu būdu.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB). Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

„Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimų diegimas, atnaujinimas, krovimas.

Nuo pirmųjų „IOMeter“ praleistų minučių M6P pradeda įrodinėti akivaizdą pranašumą. Iš tikrųjų, palyginus gamintojų nurodomą IOPS skaitymo spartą nieko netikėto neišvystame.

Nors nurodoma maksimali IOPS rašymo sparta net didesnė už ARC 100, pritaikius realiam naudojimui artimesnį scenarijų, kai užklausų skaičius daug kuklesnis, M6P prilygti nesugeba.

Pritaikyta kombinuota apkrova palankesnė M6P kaupikliui: iš pradžių (QD=1) prieš konkurentus įgyjamas 500 – 800 IOPS pranašumas, kuris vėliau (QD=6) virsta daugiau nei į 5000 IOPS.

Užfiksuota vidutinė M6P skaitymo sparta lygi 0,123 ms ir tai geriausias iš visų rezultatas. Deja, tokios pat sėkmės „Plextor“ kaupiklis nepakartoja matuojant vidutinį gaišties laiką rašant.

Skaitymo gaištis, kuri lygi 0,565 ms, tarp visų trijų dalyvių yra mažiausia. 10 ms siekiantis rašymo vėlinimas SSD mastais atrodo gana nemažas, tačiau yra visiškas niekas palyginus su rekordiškai didele ARC 100 gaištimi, perlipančia 500 ms.

 

Išvados

Japonų kompanija savo M6P seriją įdėjo į tokius prezentacinius rėmus, kokių dar nebuvo tekę matyti, nors apžvelgėme jau gerą tuziną SSD kaupiklių. Prekinė produkto išvaizda – pritrenkianti, pati gražiausia ir visokia kitokia (iš gerosios pusės). Prabangi pakuotė – prabangioje dėžutėje,  joje – visi įmanomi aksesuarai, kokių tik galima užsigeisti nusipirkus naują SSD. Prekinė išvaizda – aukščiausio lygio. Negalime sakyti, kad grynai to tikėjomės ir išvedę M6P į trasą, kurioje matuojama sparta. Mažiausios 128 GB talpos modelis pasižymi viso labo 330 MB/s rašymo greičiu, tačiau nepaisant to lūkesčiai buvo pakankamai dideli.

Turime pasakyti, kad M6P teko du labai stiprūs varžovai. Šį pareiškimą galėtume sušvelninti jei žiūrėtume į 240-256 GB segmentą, kur M6P paspartėja, tačiau „Barefoot 3“ valdiklio ypatybė išlaikyti aukštą spartą net su mažesniu kiekiu NAND modulių sąlygojo tai, kad ant popieriaus turėtas „OCZ Vector 150“ pranašumas pasitvirtino ir realaus naudojimo užduotyse. Čia M6P nesugebėjo prilygti ne tik kad buvusiam „OCZ“ flagmanui „Vector 150“, kuris dabar pakeistas į „Vector“ 180, bet ir žemai – vidutinei klasei priskiriamam ARC 100 kaupikliui. Didesnis rašymo greitis nurungė didesnį skaitymo greitį, nors M6P ir sugebėjo pasiimti keletą pergalių daugiau sintetiniuose testuose ar vertinant  IOPS spartą. „PlexTurbo“ technologija su „Samsung“ priklausančiu „Rapid Mode“ pasirodė gretinama nebe reikalo. Sintetiniai skaičiai labai gražūs, bet kasdienėse namų užduotyse ši spartinimo technologija nėra praktiška: duoda tik labai menką postūmį arba išvis sugeba suveikti neigiamai.

89 eurus kainuojantis M6P spartos atžvilgiu greta 65 eurus kainuojančio ARC 100 neatrodo savimi pasitikinčiai. Visgi svarbiausias pasitikėjimas – vartotojo. „Plextor“ vardo istorija absoliučiai priešinga „OCZ“, pirkėjas be nepalyginamai turtingesnės komplektacijos gauna 24 mėnesiais ilgesnę garantiją, papildomus 8 gigabaitus ir DevSleep palaikymą, kuris naudingas turintiems nešiojamus kompiuterius. Ar to pakanka norint pateisinti žymiai didesnę kainą? Greičiausiai kiekvienas tai turėtų įsivertinti asmeniškai, tačiau nenuginčyjamai turime faktą, kad M6P pavojingai prieartėja prie dvigubai talpesnių SSD kaupiklių. O juk būtent didesnė talpa traukia labiausiai?

1 Komentaras

  1. PhaNtoM parašė:

    Puiki apžvalga, kaip visuomet. 🙂 Teko susidurti su šiuo SSD, kas labiausiai įsiminė, tai pakuotė ir pačio ssd išvaizda – tikrai "šikarnai" atrodo. 🙂 Naudojau klonavimo softą, labai puikiai iš hdd su visomis particijomis sukurpė tą patį atvaizdį ssd ir per ~20min iš labai lėto, kompas tapo itin greitu ir išsaugojo visus tuos pačius duomenis ir visa ko išvaizdą. 🙂
    Manau, jog minimalūs spartos skirtumai SSD pasaulyje realios įtakos nesudarys, labiausiai verta atkreipti dėmesį į garantiją, komplektaciją, palaikymą (kurį Plextor reikia pagirti – gal ~2.5 metus leido M5P atnaujinimus).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.