Prolimatech Genesis – vertas vadintis super aušintuvu?

Ant nosies kabant šilčiausiam metų sezonui – vasarai – nemaža dalis stacionarių kompiuterių vartotojų pradeda dairytis efektyvesnio aušinimo savo procesoriams. Ypatingai, jei pastarasis yra paspartintas ar ketinama jį spartinti. Orinių aušintuvų kainoms prasidedant nuo 30 Lt ir pasibaigiant ties vienu papildomu nuliu (300 Lt), tarp jų galima sutikti ne tik skirtingu efektyvumu, bet ir skirtingu dydžiu bei forma pasižyminčių modelių. Būtent išskirtinio dizaino „Prolimatech Genesis” pateko į mūsų laboratoriją, kurioje jo jau laukia itin rimtas varžovas – „Thermalright Silver Arrow.“

 

  • Apie "Prolimatech"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Prolimatech“

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus ,2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą tarp pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojų. Šlovę, be abejonės, reikėtų priskirti CPU aušintuvų šeimai, „Megahalems“. Pastarųjų pasiektą sėkmę toliau bando išlaikyti keletas kitų aukštos klasės aušintuvų, tarp jų ir „Genesis“.  Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be minėtų CPU aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei vienintelį VGA aušintuvą – „MK-13“.

Pakuotė ir komplektacija

„Genesis“ mus pasiekė ganėtinai subtilioje, tačiau didelėje kartoninėje pakuotėje. Netrukus išvydę aušintuvą, suprasime kodėl dėžė tokio dydžio…Pakuotės viršuje įrengta rankenėlė, kiek palengvinanti gaminio transportavimą. Ant priekinės pakuotės sienelės „Genesis“ įvardijamas kaip įrenginys, aušinantis ne tik CPU, bet ir operatyviosios atminties modulius, pagrindinės plokštės šiaurinį tiltą bei įtampos reguliatoriaus (angl. VRM) tranzistorius. Taip pat pažymimas lengvas, žinoma sąlyginai, aušintuvo svoris bei suderinamumas su visais šiuolaikiniais CPU lizdais, įskaitant ir patį „šviežiausią Intel LGA2011.“ Užpakalinė dėžutės sienelė yra priekinės atitikmuo, na o pakuotės šonuose dar kartą pažymimas aušinimo galimybių mobilumas, nurodomi „Genesis“ matmenys, medžiagos iš kurių jis pagamintas bei tinkančių ventiliatorių skersmenys.

Atidarę pakuotę randame minkšto putoplasto lakštais ir polietileniniu maišeliu apsaugotą „Genesis“ radiatorių bei atskirą priedų (angl. accessory) dėžutę, kurioje yra visi reikalingi tvirtinimo mechanizmai Intel ir AMD sistemoms. Be jų taip pat randame švirkštą „PK-1“ termopastos, keturias tvirtinimo vielutes 120/140 mm ventiliatoriams ir „Prolimatech“ firminį lipduką. Paklausite kur ventiliatoriai? Panašu, kad „Prolimatech“ ir toliau vykdo savo politiką rinkai pateikdama CPU aušintuvus be jų, palikdama galimybę juos įsigyti atskirai ar panaudoti savo turimus. Šįkart „Prolimatech“ buvo tikrai dosni ir kartu su radiatoriumi atsiuntė tris 14 cm „Vortex Blue LED“ ventiliatorius. Pažymėsiu tai, jog standartinėje „Genesis“ pakuotėje randamos keturios vielutės leidžia pritvirtinti tik du ventiliatorius, o norint panaudoti ir trečią būtina papildomai įsigyti dvi vielutes. Laimei, „Prolimatech“ parūpino ir jas. Ačiū jiems.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Taigi, kodėl mūsų pakuotė buvo tokia didelė supratau tik ištraukęs „Genesis“. Pritrenkiančio dydžio bei tuo pačiu keistos formos „Prolimatech“ kūrinys, žinoma, pasižymi ir įspūdingais išmatavimais. Lyginant su kitais „super-tower“ tipo aušintuvais, „Genesis“ aukštis siekia normalius 160 mm, ilgis 146 mm, na o plotis viršyja visus iki šiol sutiktus skaičius – net 216,5 mm. Radiatoriaus konstrukciją sudaro du atskiri, 33 mm pločio, aliuminio plokštelių blokai, kurie vienas kito atžvilgiu išdėstyti 90 kampu, taigi iš esmės, „Genesis“ yra dvibokštis (angl.dual-tower) radiatorius, kurio vienas bokštas pakreiptas horizontaliai, o kitas paliktas standartinėje vertikalioje pozicijoje. Inovatyvu, ne kitaip, tačiau neretai inovacija sukelia tam tikrų problemų ir priverčia ieškoti atitinkamų sprendimų. „Genesis“ atveju, jo horizontalusis blokas atsiduria virš operatyviosios atminties modulių, todėl „Prolimatech“ buvo priversta ieškoti būdų, kaip padidinti radiatoriaus suderinamumą su aukštais RAM moduliais. Išeitimi tapo karščio vamzdelių (angl.heatpipes) pozicionavimas tokiame aukštyje, jog tarp aliuminio plokštelių krašto ir radiatoriaus pagrindo liktų 48,2 mm tarpas, leidžiantis įdiegti praktiškai net pačius aukščiausius rinkoje esančius RAM modulius.

„Prolimatech“ taip pat siūlo atkreipti dėmesį į PCI-E lizdo, kuriame darbuojasi Jūsų vaizdo plokštė, vietą ant pagrindės PCB. Jei atstumas lygus arba mažesnis nei 26 mm, „Genesis“ remsis į VGA ir Jūsų sistemoje jis, paprasčiausiai, „nepritaps“.

Abu aliuminio plokštelių blokai dalinasi šešis 6mm skersmens karščio vamzdelius. Pastarieji pasiekdami horizontalų bloką priversti daryti „S“ formos vingį. Kaip jau minėjau tai atlikta siekiant padidinti tarpą tarp šio bloko ir operatyviosios atminties. Netrukau suskaičiuoti, kad vertikalusis blokas iš viso turi 44 aliuminio plokšteles, o horizontalusis – 46. Plokštelės viena nuo kitos išdėstytos ~ 2mm atstumu. Įdomiausia tai, jog kiekvienas bokštas sudarytas iš dviejų atskirų plokštelių blokų, kurie yra prilituoti prie karščio vamzdelių. Paskutinės bokštų aliuminio plokštelės yra vientisos ir itin gerai nupoliruotos. Bendras aušinamo paviršiaus plotas – 4336 mm2. Varžovas „Silver Arrow“ pasižymi didesniu paviršiaus plotu, kuris siekia 5145 mm2.

 

Dėja, bet tokios nupoliravimo kokybės pasigedau iš nikeliuoto varinio pagrindo, kurio išmatavimai siekia 40 x 42 mm. Prie varinio pagrindo karščio vamzdeliai yra prilituoti ir šalia vienas kito išdėstyti 1-1,5 mm atstumu. Verta paminėti, jog nikeliuotas čia ne tik pagrindas su vamzdeliais, bet ir visos kitos likusios radiatoriaus konstrukcijos.

 

Montavimas

Montuoti mūsų apžvalgos herojų į AMD sistemą buvo vienas malonumas. Užtrukau turbūt penkias minutes. Ant CPU lizdo uždedame ir keturiais varžtais prisukame jam skirtą rėmelį, ant CPU uždedame „Genesis“ radiatorių ir jį pritvirtiname skersiniu rėmeliu bei dviem varžtais su spyruoklėmis. Štai ir viskas. Norint nuimti „Genesis“ nuo CPU nereikia nuimti pritvirtintų ventiliatorių, atsuktuvas gražiai įsiterpia tarp abiejų aliuminio blokų. Nors pridėti ventiliatorių fiksatoriai ne itin tvirtai norėjo laikyti 120 mm „Nexus“ ventiliatorius, tačiau  testavimo metu jie nuo radiatoriaus nenuslydo ir sėkmingai atliko jiems paskirtą užduotį. Dar vienas žodis apie ventiliatorių fiksatorius – „Prolimatech“ pasirinktas tvirtinimo būdas vienas patogiausių kokius teko išbandyti. Užkabini ir prispaudi. „Silver Arrow“ vielutes pirmiausia reikia įstatyti į joms skirtas vietas, o tai erzinantis darbas, ypač jei radiatorius jau pritvirtintas ir vielutė išsinėrė iš jai skirtos vietos.

Kadangi CPU lizdas yra kiek iškilęs virš motininės plokštės PCB, „Genesis“ įgauna keletą papildomų ir itin svarbių milimetrų suderinamui su aukščiausiais atminties moduliais. Atsiradusio 55, 5 mm tarpelio užtenka „Corsair Dominator“ ir G.Skill Trident“ produkcijai, dėja, bet kone aukščiausiems ir 61 mm siekiantiems „Kingston HyperX T1“ moduliams to nepakanka.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F10)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Pagrindinis testavimo tikslas buvo pasižiūrėti ar „Prolimatech Genesis“ geba pasipriešinti vienam geriausių dabartinių orinių aušintuvų „Thermalright Silver Arrow“. Taip pat pabandysime paneigti arba patvirtinti teiginį, jog CPU sušildytas, nuo horizontalaus bloko šalinamas, oras gali sėkmingai aušinti RAM modulius.

Ramybės ir apkrovos rėžimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: penkios minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“. CPU apkrovimui naudojome Prime95 „small FFTs“ testą, RAM apkrovimui – septynioms minutėms Prime95 „blend“ parinktį. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Ventiliatorių triukšmo rodmenys fiksuoti maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius bei atidarius vieną korpuso šoną. Prietaisas laikomas ~20 cm atstumu nuo korpuso. Tokiu būdu leisime „pasireikšti“ prie radiatorių tvirtinamiems ventiliatoriams. Aplinkos temperatūra – 24 C. Naudojama termo pasta – "Noctua NT-H1". Testų metu sisteminiai ventiliatoriai veikė maksimaliu rėžimu:

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~650RPM)
  3. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~1300 RPM)

Testams parinkome tris skirtingas ventiliatorių rūšis:

  1. Nexus D12SL-12 PWM (120 mm)
  2. Prolimatech Vortex Blue LED (140 mm)
  3. Thermalright TY-140 PWM (140 mm)

Tiek „Nexus“, tiek ir „Thermalright“ PWM modelių sūkiai buvo fiksuoti atitinkamai ties ~1900 ir ~1250 RPM. 3 pin kontaktą turintys „Prolimatech Vortex Blue 14“ sukosi ~1050 RPM dažnumu.

 

Rezultatai

Absoliutus šios testavimo dalies nugalėtojas – „Prolimatech Genesis“ kartu su dviem „Nexus D12SL-12 PWM“ ventiliatoriais. Naudojant „TY-140“ ventiliatorius „Prolimatech Genesis“ 1o C lenkia tą pačią ventiliatorių konfigūraciją turintį „Thermalright Silver Arrow“. Papildomas trečiasis „Vortex Blue 140“ ventiliatorius nesuteikė jokio pagerėjimo lyginant su dviejų ventiliatorių konfigūracija.

Kova išties labai artima. Vienodų ventiliatorų konfigūracijoje „Silver Arrow“ lenkia „Genesis“  vos 0,7o C. Pirmojo persvara kiek apčiuopiamesnė naudojant didesnį statinį slėgį turinčius „Nexus“ ventiliatorius. Šįkart trečiasis „Vortex Blue 140“ pasitarnauja kur kas geriau, ir leidžia sumažinti CPU temperatūrą nuo 57,3o C iki 55,5o C. Skirtumas – 1,8o C.

Mažiausiai akustiškai komfortabilūs – „Nexus D12SL-12 PWM“ ventiliatoriai. Nenuostabu, kad nustatyti maksimaliu rėžimu (~1900 RPM) jie ausiai buvo tikrai garsūs. Naudojant pastaruosius kartu su „Genesis“, užfiksuotas 0,9 dbA sumažėjimas, lyginant su „Silver Arrow“. Tikėtina, kad tai lemia kiek kitokios radiatorių konstrukcijos įpatybės. Tyliausi visgi pasirodė esantys „Vortex Blue 140“ ventiliatoriai. Sumontavus trečiąjį, pastarasis akustinių rezultatų nepakeičia – išlaikomi 46,9 dbA. Pagirų nusipelnė „TY-140“, kurie, nors ir sukdamiesi ~200 RPM greičiau, nedaug atsiliko nuo „Vortex“.

Atminties modulių temperatūros rezultatai gali kiek nustebinti. Pastariesiems pritaikytas aušinti „Genesis“ gali pasigirti atliekantis šį darbą vos 1,1o C geriau. Nesitikint ypač gaivaus atskriejančio oro nuo „Genesis“ horizontalaus bloko, tikėtina, kad RAM moduliai neįkaista iki tos ribos, kuomet jų darbinė temperatūra tampa didesnė už  aplinkui cirkuliuojančio oro. „Genesis“ persvara teoriškai galėtų atsiskleisti sistemoje turint ekstremaliai spartintą operatyvią atmintį. Dėja, itin retas, net ir save mini entuziastu laikantis vartotojas, tai atlieka. Vertėtų atsiminti, jog atmintis ilgai nelaiko ekstremalių įtampų, todėl tuo užsiima tik patys rimčiausi spartintojai.

Pabaigai sudėliosime „Prolimatech Genesis“ teikiamus privalumus ir esamus trūkumus.

Privalumai:

  1. Itin efektyvus
  2. Suderinamumas su visais naujausiais CPU lizdais (AMD ir Intel)
  3. Paprasta ir efektyvi montavimo sistema
  4. 120 ir 140 mm ventiliatorių palaikymas
  5. Suderinamumas su 95 % rinkoje esančių RAM modulių
  6. Sąlyginai lengvas
  7. Dizainas

Trūkumai:

  1. Kiek didoka kaina
  2. Ventiliatorių nebuvimas
  3. Keičiant aukštesnius RAM modulius teks nuimti „Genesis“ radiatorių
  4. Tilps ne į kiekvieną korpusą

 

Išvados

„Prolimatech Genesis“ pasirodė esantis išskirtinis aušintuvas ne tik dizaino prasme, bet ir savo efektyvumu. Testuose koja kojon žengęs su vienu geriausių, „Thermalright Silver Arrow“, „Genesis“, be abejonės, taip pat tampa vertu atsidurti geriausiųjų sąraše. Kaip kad būna dažniausiai, už geriausius prašoma ir atitinkama suma. Vienintelė, išplėstine „Prolimatech“ produkcija prekiaujanti, įmonė Lietuvoje, "BalticMart.eu", už „Genesis“ prašo 199 Lt. Turint omenyje, kad komplekte nerandame ventiliatorių, manyčiau, kaina – kiek didoka. To paaiškinimas tas pats „Thermalright Silver Arrow“, kurio komplekte rasime du „TY-140“ ventiliatorius, o komplekto kaina siekia ~230 Lt. Sakyčiau, jog „Genesis“ prieš pirkėjus jaustųsi kur kas ramiau, jei kainuotų 170-180 Lt. Už 50-60 Lt jau galima įsigyti du 140 mm ventiliatorius, kad ir „Prolimatech Blue Vortex 140“. Taip pat „Prolimatech“ siūlo keletą „Genesis“ modelių iškart su komplekte esančiais ventiliatoriais, tačiau kaina, žinoma, didesnė. Jiems įsigyti reikalingas specialus "BalticMart" užsakymas. Kitą vertus, situacija kardinaliai keičiasi, jei namuose turime du atliekamus 120/140 mm ventiliatorius… Tokiu atveju, pirkti ar nepirkti „Genesis“ radiatorių nebereikia tiek ilgai ir besvarstyti – garantuota rekomendacija atsiradimui Jūsų sistemoje.

 

                                          

1 Komentaras

  1. daimonass parašė:

    Labai gera apzvalga. 10/10

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.