„Roccat Savu“ vidutinio dydžio žaidimų pelytė

Entuziastų pasaulyje pelė nėra paprastas periferinis įrenginys — ji tampa įrankiu, o įrankis įtakoja darbo kokybę, bei komfortą jį atliekant. Renkantis pelę žaidimams reikia atsižvelgti į daug dalykų. Pirmiausia reikia išanalizuoti savo žaidimo stilių, pasverti prie kokio žanro žaidimų laiko praleisite daugiausiai. Svarbu atsižvelgti net į tokius faktorius, kaip rankų prakaitavimas, dydis, patogiausias pelės laikymo būdas, trumpai tariant — ergonomika. Tada seka dizainas, surinkimo kokybė ir kaina. Visa tai skamba komplikuotai ir, galbūt, ne taip jau būtinai kiekvienam vartotojui, dėl to rimtesni periferijos gamintojai kuria tarpinius produktus, tenkinančius eilinį vartotoją judantį link entuziasto lygio arba tiesiog esantį tarp dviejų pasaulių.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Savybės ir specifikacijos
  • Techninės specifikacijos
  • Bandymai
  • Programinė įranga
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Paėmus dėžutę į rankas matosi, kad dizainas buvo darytas atsakingai ir moderniai. Kaip ir reikėtų tikėtis, priekyje puikuojasi pelės nuotrauka, ją supa medaliai, įvairių apžvalgų įvertinimai ir pagrindinės specifikacijos. Ant šoninės briaunos produkto nuotraukos iš visų pusių ir dėžutės turinio sąrašas. Gale informacija pateikta devyniomis kalbomis, čia taip pat yra detali schema su „Savu“ ypatybėmis.

Savybės ir specifikacijos

„Kone Savu“ yra vidutinio dydžio žaidimų pelytė, dėl to delnu ją laikyti pavyks tik mažų arba vidutinių rankų savininkams, na o ilgapirščiai turės naudoti „claw-grip“ laikymo būdą. Pirmą kartą paėmus į rankas, „Savu“ paviršius atrodo keistas ir neįprastas. Šonai yra padaryti iš sušiaušto tekstūruoto plastiko — „Roccat“ teigia, kad jis sumažina prakaitavimą sąlyčio taškuose. Ir iš tiesų, sukibimas labai geras, per ilgą ir intensyvų pelės naudojimą nepastebėjau, kad rankos prakaituotų, netgi pavadinčiau naudojimosi pojūtį „sausu“. Šis paviršius šiurkštus ir primena smulkų švitrinį popierių, dėl to gali patikti ne kiekvienam, bet čia subjektyvus dalykas ir į tai kiekvienas vartotojas turėtų atsižvelgti asmeniškai. Vidurinė pelės dalis iš kietos gumos, kurią liesti malonu, tačiau ant jos labai greitai renkasi purvo apnašos, bet jas nuvalyti labai paprasta, pakanka stipriau perbraukti pirštu ar šluoste.

Ant dešinio mygtuko išgraviruotos „Roccat“ raidės suteikia prietaisui vertingo daikto įvaizdį, tačiau turiu įtarimą, kad po ilgesnio naudojimo, jame pradės kauptis purvas, o iš ten jį iškrapštyti nebus labai malonu. Verta paminėti, kad kairiame šone yra šiokia tokia platformėlė nykščiui, dėl to reikia mažiau pastangų jį laikyti prispaudus prie pelės šono, tai turėtų sumažinti nuovargį per ilgas žaidimų sesijas, tačiau ergonomiką apriboja tik dešiniarankiams. Bendras korpuso dizainas išlaiko griežtą „Roccat“ techninių linijų stilių, gale puslankiu šviečia reguliuojama LED juostelė. Nors gamintojai teigia, kad galimų spalvų yra 16,8 mln., baltos išgauti nepavyks, bet tai menkas priekaištas, nes atspalvių yra pakankamai.

Kaip ir visuose naujuose „Roccat“ produktuose, pagrindiniai pelės mygtukai susieti „Omron“ jungiklių technologija, tai padaro juos labai tikslius ir informatyvius, testai ir vartotojų atsiliepimai rodo, kad jie yra ypač patvarūs. Guma dengtas ratukas turi tik vieną ašį (negalima jo palenkti į šonus), tačiau sukasi labai maloniai ir, atrodo, kad yra labai patvarus. Šiek tiek pigiai atrodo šoniniai mygtukai, jų plastmasė kieta ir blizgi, bet veikia jie nepriekaištingai. Dideli tefloniniai slydimo padeliai gaubia dugną iš priekio ir galo, o slysta jie lygiai taip pat gerai, kaip aukštesnės klasės „Roccat Kone Pure“, panašu, kad dėl dydžio, jiems negręsia greitas nusidėvėjimas.

Techninės specifikacijos:

„Pro-Optic R3“ optinis sensorius Iki 4000dpi jautrumas Maks. greitis ~1.5m/s 1000Hz atsako laikas 20G akceleracija Atstumas tarp pelės ir pagrindo ~5mm 544kB vidinės atminties 1.8m dengtas pyne USB kabelis Dimensijos: plotis 7,2cm, ilgis 12cm Svoris: apie 90g (be kabelio)

Bandymai

Visose „technews.lt“ pelių apžvalgose naudojome „Enotus mouse test“ programą, tačiau duomenų fiksavimo netikslumai, nesuderinamumas su prietaisais ir rodmenų priklausymas nuo testuotojo rankos judinimo sugebėjimų verčia šią praktiką nutraukti. Be rimtos laboratorijos tokie tyrimai tik klaidina vartotojus, nepanašu, kad pelių gamintojai linkę meluoti apie savo produktų technines specifikacijas. Ateityje stengsimės jums pateikti kuo tikslesnę asmeninę nuomonę.

Taigi, „Roccat Savu“ yra ypač tiksli pelė, čia nuspėjimo (angl. prediction) funkcijos arba nėra, arba ji labai maža, dėl to grafinis dizaineris su ja dirbdamas paišytų kampuotas linijas. Žaidimams tai tik į naudą, nes nepaisant, kad skersos linijos yra laiptuotos, kursorius atsiduria visada ten, kur jį nustūmė ranka, o ne pakoreagavo programinė įranga. Reikia atsižvelgti ir į tai, kad kai kurie žaidėjai jau yra įpratę prie algoritminio koreagavimo, ir „grynas“ kursorius gali jiems nepatikti, bet čia jau kiekvieno vartotojo atsakomybė pažinti save ir žinoti ko jis nori. 4000dpi optinis sensorius labai tiksliai registruoja net menkiausius judesius ir nepraranda tikslumo darant labai staigius judesius. Staigiai pastūmus kursorių į vieną pusę ir po to grąžinus į tą pačią poziciją, jis atsidūrė apytiksliai toje pačioje vietoje. Dažnas pigesnių pelių simptomas „pikselių praleidimas“ (angl. pixel skiping) čia taip pat negalioja. Trumpai tariant — techniškai prikibti nėra prie ko, pelė drąsiai gali konkuruoti su brangesniais modeliais.

Programinė įranga

Nors kiekvienam „Roccat“ produktui reikia atsisiųsti atskiras tvarkykles, nustatymų skydelis iš pirmo žvilgsnio vizualiai nesiskiria. Geriau panagrinėjus nustatymų įvairovę matosi, kad skydelio kortelėse yra tik svarbiausi nustatymai. „Main Control“ atsakingas už pagrindinius pelės kursoriaus nustatymus — jautrumas, greitis, ratuko nustatymai ir pan. „Button Assignment“ skiltyje priskiriamos reikšmės mygtukams ir kuriamos makro komandos, „Advanced Control“ galima nustatyti atskirai vertikalų ir horizontalų jautrumą, kas turėtų patikti labiau specifinių poreikių vartotojams, čia taip pat nustatomos LED spalvos, atsako laikas ir reguliuojami garsiniai pranešimai. Makro komandos nustatomos labai paprastai ir veikia be pastebimo vėlavimo.

„Roccat R.A.D.“ renka visus duomenis apie naudojimąsi pele, registruoja kiek paspaudimų padaro kiekvienas mygtukas ar pasukimų ratukas, kiek kelio nukeliauja kursorius. Šią informaciją galima panaudoti protingai ir įvertinti, kurie mygtukai naudojami daugiausiai, kurie mažiausiai ir atitinkamai juos sukonfigūruoti. Už visus veiksmus vartotojas gauna trofėjus, kuriuos programinė įranga garsiai paskelbia „bad-ass“ balsu. Ši funkcija nėra labai naudinga, bet akivaizdžiai prisideda prie pelės „wow!“ faktoriaus. Garsinis pranešimas apie trofėją, kaip griaustinis iš giedro dangaus, gali erzinti, o pranešimai apie padidintą DPI, profilio ar sistemos garso pokyčius žaidimo įkarštyje yra tikrai naudingi. Laimei kiekvieną garsinį pranešimą galima išjungti atskirai „Advanced Control“ skiltyje. Paskutinėje kortelėje „Update/Support“ galima patogiai atnaujinti tvarkykles bei susisiekti su „Roccat“ iškilus problemoms. Skydelio apačioje penki mygtukai skirtingiems profiliams, tarp kurių galima žongliruoti realiu laiku.

Išvados

Kaip minėjau įžangoje, renkantis pelę reikia gerai išanalizuoti save ir savo poreikius. Galima rinktis didelę pelę su daug programuojamų mygtukų arba mažą lengvą ir ypač tikslią, kai kurios netgi turi svarelių rinkinius reguliuojamam svoriui. „Roccat“ sukūrė pakankamai universalų produktą, kad įtikti daugeliui. Vietoj daug programuojamų mygtukų MMO žaidimams, su trupučiu programinės įrangos magijos (Easy-Shift[+]), penki mygtukai ir ratukas gali atstoti visą tuziną ir daugiau, na o jei Jūsų pagrindiniai žaidimai FPS, šios funkcijos galima ir nenaudoti. Vienintelė priežastis dėl kurios ši pelė gali Jums netikti — dydis, bet ir tai tik tuo atveju, jei atsisakote ją laikyti pirštų galais.

„Savu“ nėra aukščiausios klasės pelė, tačiau ją paėmus į rankas pajunti, jog prietaisas patvarus ir veiks be priekaištų, atidžiai apžvelgus visas briaunas, medžiagų kokybę, pojūtį kurį palieka mygtuko paspaudimas, aišku, kad šį įrenginį sukonstravo žmonės išmanantys ir mylintys savo darbą. Šiuo metu šios pelės kaina apie 190 Lt, tai įterpia ją tarp brangesnių „Razer“ ir pigesnių, su dešimtmetį nesikeičiančiu dizainu, „Logitech“ alternatyvų. Už tokią kainą, šis produktas savo kokybe pranoksta lūkesčius, elegantišku dizainu lenkia visus, o funkcionalumu neatsilieka nuo geriausių.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.