„Seagate FireCuda 520“: „Seagate“ ir PCIe 4.0 NVMe „on fire“

Intro

Pasirodžius informacijai, kad „Intel“ Z490 pagrindinės plokštės (ar bent dalis jų) palaikys PCIe 4.0 magistralę, kuria greičiausiai bus įmanoma pasinaudoti į lizdą įstačius ateinančios kartos „Rocket Lake-S“ procesorių, AMD X570 platforma kaip ir prarado vieną iš savo pranašumų. PCIe 4.0 palaikymas nemažai daliai vartotojų sukėlė didelį susidomėjimą ir galėjo tapti įsigijimą nulemiančiu svertu, nors nei viena vaizdo plokštė (išskyrus izoliuotus vienetinius atvejus) tinkamai nesugeba išnaudoti PCIe 4.0 pasiūlyto pralaidumo. Kiek kita situacija susiklostė su NVMe kaupikliais, kai buvo „atrišti“ milžiniški greičiai, lengvai viršijantys PCIe 3.0 x4 limitą, t.y. ~3500 MB/s. Pati AMD kompanija daug investavo į „Phison E16“ valdiklio kūrimą tam, kad vartotojas turėtų galimybę naudotis PCIe 4.0 x4 greičiais, aplenkiant nemalonią situaciją, kai rinkoje nėra technines X570 pagrindinių plokščių galimybes išnaudojančių NVMe kaupiklių. Tiesa, viena yra naudotis tais greičiais, kas kita gauti iš tų greičių produktyvios naudos. Linijinė skaitymo/rašymo sparta iš esmės niekada neapsprendžia tikros NVMe kaupiklio spartos, todėl nereikėtų aklai tikėti, kad PCIe 4.0 turintis NVMe kaupiklis bus didžiuliu žingsniu priekyje PCIe 3.0 naudojančio varžovo. Nors X570 platforma jau greitai gyvuos pilnus metus, tačiau tik dabar turime galimybę išbandyti PCIe 4.0 x4 magistralę palaikantį kaupiklį. Juo netikėtai tapo „Seagate FireCuda 520“. Atrodo, kad vis dar HDD sektoriui daug dėmesio skirianti „Seagate“ po truputį atsigręžia ir į NVMe kaupiklius. Ar tam pasirinktas geras metas netrukus sužinosime.

23 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    SSD yra geris. nesigincyju.
    Bet HDD isrinkti budavo lengviau. Nelabai budavo vietos didelems spekuliacijoms su specs.
    O dabar…neturiu komentaru…paprastam vartotojui belieka pirkti pagal gamintoja, talpa ir garantija.
    Toliau full BS Marketing….
    Nelabai suprantu kodel sitoje srityje EU kaip akla vista.
    Cia tas pats kas su TV ,turi vos ne pats aiskintis koki kodeka palaiko ir tik ilindes i manual’a total 400 pages.

    • kernelis parašė:

      Tai cia dar labai gerai, jeigu manual’e buna parasyta kas nors. Dazniausiai nebuna. Dabar viskas taip padaryta, kad net jeigu esi ir suprantantis, tau duodama tik minimali info. Reik ieskot teardown’u ir pan., kad zinotum ka duo suda perki „viduriuose“, nes dazniausiai niekas neraso nei kontroleriu, nei RAM nei flash chip kodu. O dar geriau, kai nueini i G.Skill oxuieno tobulojo brando page’a ir ten nera net rank’ai nurodyti spec’e 😀 Bet uztat best for gaming bus visada.

    • BC00 parašė:

      Nei pagal gamintoją, nei pagal praeities nuopelnus pirkti šiais laikais negalima 🙂

      • EgidijusL parašė:

        Buitinę techniką renkantis – Miele neapvils. Su TV pasimokiau patikėdamas samsung’u. Iš kitos elektronikos tas pats, vos ne 2 metų senumo įrenginį reikia pirkti, kai per 2 metus išlenda visi bug’ai.

        • kernelis parašė:

          Nezinau del Miele, bet elektronikos srityje tai reikia ziuret ne i brand’a, o kas ir kaip sudeta. Visi turi ir geru, ir prastu produktu. Be to, kartais maziau zinomas brand’as uz ta pacia kaina siulo dar geriau, nei zinomas. Dabar ne 1995m. Brandai nieko nereiskia su viena kita isimtim gal.

          • adex parašė:

            Garsus brandas siai dienai reiskia tik viena – overpriced produkta, na zinoma iskyrus tuos atvejus kai kompanijos nepasididziuoja konkuruoti ir zemesniu kainu segmentuose, nes gi ir is to ,,atsikasti“ yra geriau nei nieko. Aisku neretai uz ta pacia kaina buna daug kitu geresniu pasirinkimu 😀

        • Daemon parašė:

          Nu ką žinau. Kaimynai nusipirko Miele, tai sugedo

        • Strelok parašė:

          Miele yra overpriced. Tu už vieną miele gali 3-5 kitų gamintojų gaminius paimti. Kažkas sugenda gali drąsiai keisti arba į garantinį ir nereikia rūpintis jokiais kalgonais ir pan. Tikrai niekas man neįrodis, kad indaplovė, šaldytuvas ar skalbimo mašina yra verta 1k eur , kai tu tą patį daiktą gali už 200-300 eur paimti su 2-5 metų garantija.

    • Strelok parašė:

      Tai išvis aš ant savo LG teliko panelės tipą vos radau, kokia naudojama. Marketingas ant tiek pilnas šūdo tapo, kad neįmanoma surasti normalios info apie produktą. Samsungas specialiai pavadino savo IPS panel QLED and žmonės su OLED maišytų. Dauguma žmonių tikriausiai, skirtumo net nežino.

  2. Gnytasis parašė:

    Stebiu tuos ssd straipsnius ir niekaip nenusprendžiu kuri imt ssd? Norisi, kad būtų geros talpos normaliu greičiu ir nesukelta kaina del pavadinimo šustresnio.

  3. Mindaugas Klumbis parašė:

    Dabar tik nepatingėjau lenteles peržiūrėti. Kažkaip tais PCIe 4.0 SSD net nesidomėjau, nes pirkti nesiruošiu. Žiūriu kai kuriuose testuose nauda tikrai yra iš to PCIe 4.0, bet žaidimai greičiau vis tiek neužsikrauna. Reikia kokio proveržio šioje srityje. Įtariu, kad Windows čia bus stabdis.

    • XMA parašė:

      Realiai dabar tik pradžia tų SSD su PCIe 4.0, turėtų ateityje pagaminti SSD dar greitesnių negu dabar yra. Turėtų būti dvigubai greitesni PCIe 4.0 už PCIe 3.0 🙂

      https://www.pcworld.com/article/3400176/pcie-40-everything-you-need-to-know-specs-compatibility.html

      • BC00 parašė:

        PCIe 4.0 apribojimas ~8 GB/s, tai panašių greičių į 8000 MB/s ir turėsime. Aišku prireiks naujų valdiklių. Kalbant apie native PCIe 4.0 valdiklius (E16 visa bazė paimta nuo PCIe 3.0 palaikančio E12) vėl pirmi turbūt bus Phison su E18, kuris leis pasiekt ~7 GB/s. Tik neaišku, kaip bus pažabotas kaitimas. Gal naujas techprocesas kažkiek padės.
        Bet vėl čia tik nuogi protarpiniai greičiai, kuriuos eina pamatyti tik sintetikoje, nieko panašaus į 4-5 GB/s greičius nėra net atliekant eilinį kopijavimą. Kaip Mindaugas sakė, tikrai yra vidiniai Windows ribojimai, net kalbant apie tuos pačius protarpinius greičius, kurių neišeina realizuoti. Kažkur teko girdėti apie SSD integraciją į vaizdo plokštes, galbūt tai galėtų būti naujas technologinis proveržis.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Aš tau pasakysiu, kaip tvarkysis su karščiu, bus arba masyvūs radiatoriai arba uždės mažą zvimbiantį ventiliatorių 😀

          • BC00 parašė:

            Radiatoriai jau nelabai padeda E16, tai, jei taip ir toliau, ventiliatorius labai reali išeitis 🙂

          • kernelis parašė:

            Iki normaliu PCIe 4.0 SSD disku dar kokie du metai, t.y. tikraja ta zodzio prasme „next gen“, kada praktinis load’as prades normaliai saturuoti 4.0 sina ir bus normalus 10-7nm kontroleriai + sekancios kartos flash’o IC, o ne kazkokie dabartiniai gavno, kurie ant popieriaus elektriskai interfeisa palaiko ir mazdaug viskas tuom baigiasi 😀 (cia kiek sutirstintai sakau). Nemanau, kad jie tures kazka daugiau, nei mazo profilio mini-radiatoriu, panasiai toki, koks ant RAM eina.

            O del SSD ant vaizduskiu – gal ir bus, jau yra tokios video-edit’ingui skirtos. Bet jeigu ir bus, tai tie SSD bus abstrahuoti GPU posistemes kaip kazkoks didelis VRAM’as su savo pacio lokalumo hierarchija, tai jo kaip ir kitam reikalui, nei zaidimu assetams nelabai panaudosi. Nors as asmeniskai siek tiek skeptiskas siuo klausimu: vienas dalykas, tai kolkas nelabai yra pozymiu apie tokia consumer korta (tai buvo tik kazkokio jotuberio nuomone kiek pamenu), o kitas dalykas, tai as nesu toks uztikrintas, ar zaidimu load’ui butu labai didelis pranasumas SSD tureti butent lokaliai: manau greitas SSD, pajungtas tiesiai i CPU sina turetu buti good enough. XBSX/PS5 is esmes pastaraji varianta ir naudos, tik su kiek mandresniais kontroleriais, todel abejoju, ar konkreciai PC sriciai bus isradinejama kazkas naujo. Aisku imanoma, ypac, jeigu dev’ams bus viskas „permatoma“. Anyway.

            • BC00 parašė:

              O Phison E18 (12 nm FinFET, tricore Cortex R5, 1200 MT/s NAND support’as, native PCIe 4.0) su kuriuo SSD galimai pasirodys dar šiais metais, nelinkęs laikyti next gen? Pikinės sąnaudos dėl papildomo Cortex’o numatomos didesnės už E16, neaišku kiek tai paveiks realų TDP, bet active aušinimas, manyčiau, yra visai galimas dalykas.

              O NAND’e, galvoju, dar tikrai pora metų nieko naujo nebus, toliau bus sėkmingai didinamas sluoksnių skaičius ir pralaidumas.

              Savaime suprantama, kad vaizdo plokštėj atsidūręs SSD niekam daugiau negalėtų būti panaudotas apart su game’u susijusiam „turiniui“, bet čia jau tikrai nebent future technologija, nestatau už tokios atsiradimą bent 5 metams į priekį 😀

              • kernelis parašė:

                Na, del SSD as cia viska rasau labai subjektyviai, nes nesu storage specialistas. E18 mano galva galima laikyti „next gen“, jeigu E16 laikom „nuline karta“ 🙂 Pats SoC techniskai yra next-gen taip, del to nepasigincysi, taciau as labiau ziuriu ar pats produktas is praktines panaudos „jausis“ kaip „next gen“. Cia zinai, panasiai kaip ZEN techniskai yra next gen palyginus su ZEN, taciau man asmeniskai „tikras“ next-gen visgi yra ZEN2. Gal ir ne kokia analogija, bet manau suprasi, ka turiu omenyje. Galbut ir bus – matysim, nors as manau, kad isgaut tikrai efektyvius kontrolerius reikes geresnio node’o, 10-7nm ar kazko panasaus. Velgi, tik subjektyvus spejimas. Galiu pasakyt tik tiek, kad as kazkokia aktyvaus ausinimo chuinia turinti SSD nepirksiu – cia objektyvus faktas 😀 As visa build’a dariau labiau i tyla/efektyvuma, del ko emiau 3700X vietoje 3800x ir 5700 vietoje 5700XT, tad nope, jau ir taip per daug ventiliatoriu 🙂 Bet jei saziningai – suprantu ir tuos, kurie nores absoliuciai top-notch perf ir jiems ten isikalt kazkokia PCIe korta su aktyviu (ar kad ir dideliu pasyviu) ausinimu (kaip „antra VGA“ mazdaug :)) bus ne kliutis – cia skonio reikalas.

                Tai tiek naktiniu pamastymu.

                • BC00 parašė:

                  Tai čia be kalbų, kad Zen+ nėra tas „tikrasis“ next gen. Gal net Zen2 nebūčiau linkęs laikyti tikru next gen. Zen3 gal panašesnis dėl numatomų architektūrinių skirtumų būtų arba kas po jo eis jau su DDR5 palaikymu, su sąlyga, kad įvyks „matomų“ architektūrinių pokyčių. Bet čia labai subjektyvūs dalykai kas tas next gen, o kas ne 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.