Grupinis iki maksimumo: „Seasonic M12II-EVO520“

Po biudžetinio „Enermax MaxPro“ sekęs pakankamai brangus „Corsair HX750i“ maitinimo šaltinis galėjo išgąsdinti, kad vėl pradedame tikrai nepigių maitinimo šaltinių apžvalgų maratoną. Taip nėra. „Seasonic“ sutiko į mūsų laboratoriją pristatyti vidutinei M12II šeimai priskiriamą 520 W agregatą. Būnant visiškai tiksliu, mus pasiekė bronzinis modelis su prierašu EVO ir žymėjimu GM2. Tai reiškia, kad netrukus nori nenori su Anatolijumi draugais turėsiantis tapti M12II-EVO520 pasižymi pilnai atjungiamų kabelių savybe ir aukščiausios kokybės FDB ventiliatoriumi. Beje, „Seasonic“ kompanijos nereikėjo įtikinėti, kad mums būtų skirtas link biudžetinės klasės krypstantis maitinimo šaltinis. Ar pasitikėjimas sava produkcija ne pernelyg didelis?

 

Pakuotė ir komplektacija

Žinoma, dėžutės priekyje akcentuojamas pilnas atjungiamų laidų dizainas, taip pat 105 °C japoniški kondensatoriai ir 6+2 PCI-E jungčių turėjimas.

Galinėje dalyje susiduriame tiek su reikšmingais, tiek ir mažiau reikšmingais sprendimais, panaudotais šiame maitinimo šaltinyje. Be jokios abejonės didžiausia plotą „Seasonic“ skiria pranešimui apie FDB ventiliatoriaus panaudojimą vietoje dvigubus rutulinius guolius turinčio įrenginio. Labiausiai maitinimo šaltinių rinkoje vertinamus FDB ventiliatorius paprastai gaudavo tik high-end „Cooler Master“ ir „Be Quiet!“ modeliai. Girdėjome, kad naujoji „Seasonic Snow Silent“ serija taip pat buvo apdovanota FDB ventiliatoriais, tačiau šio įrenginio tikrai nesitikėjome sutikti M12II-520EVO maitinimo šaltinyje.

Ant šoninių paviršių „Seasonic“ nurodo elektrines specifikacijas, palaikomas apsaugas, PSU korpuso išmatavimus. Informuojama ir apie ant plokščių kabelių sumontuotą sąsajų tipą (bet ne skaičių).

Apsauga nuo išorinių pažeidimų aukšto lygio. Tokio pačio lygio būtų galima pavadinti ir komplektaciją, su sąlyga, kad pakuotėje netrūktų bent „zip-ties“ surišėjų. Jų – nėra.

 

Specifikacijos

„Seasonic“ savo internetinėje svetainėje aiškiai nenurodo prie kokios temperatūros M12II-EVO gali atiduoti visą savo galią, tačiau pažymi, kad temperatūrai esant tarp 40 ir 50 °C, maksimali galia gali sumažėti nuo 100 iki 80 %. Reikia suprasti, kad visos galios prie 50 °C šis M12II-EVO atiduoti nėra pajėgus. Maitinimo šaltinis sertifikuotas 80+ Bronze efektyvumui – „Seasonic“ pažada maksimalų 87 % efektyvumą. Mums iškilo neaiškumų ir dėl turimų +12 V linijų skaičiaus. Ant dėžutės nurodyta viena +12 V linija su 40 A, o ant PSU šono esančio lipduko linijų skaičius padvigubėjo (2x 20 A). Esame sumišę, todėl klausiame pačių „Seasonic“. Atsakymas – tai agregatas su viena +12 V linija, kurioje yra 480 W (40 A) arba kiek daugiau nei 92 % visos PSU galios. Kiek kitokia skaitine išraiška tai atitinka 480 W arba 40 A. Kombinuota mažųjų linijų galia siekia 130 W (+3.3 V – 24 A + +5 V – 24 A). Tarp palaikomų apsaugų nurodytos SCP, UVP, OVP ir OPP. Deja, panašu, jog šis M12II-EVO neturi apsaugos nuo perkaitimo. Galingesnis 850 W modelis, tiesa ne EVO, OTP apsaugą turėjo.

Ant PSU šono matomos specifikacijos yra klaidinančios

Vienintelis į medžiaginį tinklelį įvilktas kabelis yra ATX12V. Likusieji – plokščio tipo. „Seasonic“ linkę nurodyti tik ATX12V ir EPS12V kabelių ilgį, kurio turėtų pakakti erdviems korpusams. Patiems išmatavus PCI-E kabelius nustatėme, kad jų ilgis labai panašus į ATX12V, t.y. ~610 mm. 520 W modeliui „Seasonic“ iš viso priskyrė dvi PCI-E 6+2 jungtis, šešias SATA ir penkias Molex. Sunku pasakyti ar didžioji dalis vartotojų  pirmenybę skirtų skirtingo ilgio kabeliui su vienodomis jungtimis (ką „Seasonic“ ir pasirinko), ar kombinuotą kabelį su SATA ir Molex jungtimis.

Žvilgsnis iš arčiau

160 mm gylio korpusą turintis M12II-EVO520 maitinimo šaltinis padengtas pirštų atspaudus nerenkančiais dažais.

Ant vieno iš šonų – skiriamieji serijos ženklai. Ant kito – ne visai teisingas specifikacijas nurodantis lipdukas.

Po AC lizdu ir srovės įjungimo mygtuku aiškiai nurodytas tinklo įtampos diapazonas, kuriame M12II-EVO520 gali veikti. Iškart matomas išskirtinis „Seasonic“ bruožas – į dvi dalis padalinta ATX12V jungtis. Prijungiamų kabelių panelėje priskaičiuojame vienu lizdu daugiau nei reikalinga norint prijungti visus EPS12V ir PCI-E kabelius. Vienu metu galima prijungti ir visus periferijai skirtus kabelius.

 

Po gaubtu

M12II-EVO520 paremtas „double forward“ topologija, kuri vis dar plačiai naudojama vidutinės klasės maitinimo šaltiniuose.

Pirminis filtravimas prasideda iškart už AC lizdo, kur randame vieną CM ritę, vieną Y ir keturis X kondensatorius. Likę filtravime dalyvaujantys komponentai (dar dvi CM ritės, vienas Y kondensatorius ir metalo oksido varistorius) jau patalpinti ant pagrindinės montažinės plokštės.

Viengubas diodų tiltelis aušinamas atskiru radiatoriumi. Kaip 80+ Bronze sertifikatą turinčiam maitinimo šaltiniui likę du radiatoriai labai grakštūs. Pagrindinis elektrolitinis kondensatorius (470 µF, 400V, 105 °C) – iš „Rubycon“. Už jo ant pridėtinės PCB turime neidentifikuotą PWM valdiklį, visgi tai greičiausiai „Infineon“ produktas. Žiūrint iš šio kampo akivaizdžiai matosi, kad prijungiamų kabelių sienelė turi papildomų elektrolitinių kondensatorių.

Antrinėje zonoje esančios dvi ritės išduoda, kad tai grupiniu reguliavimu pasižymintis agregatas. +12, +5 ir +3.3 V įtampas generuoja Šotkio rektifikatoriai. „Seasonic“ laikosi savo žodžio – čia nerandame nė vieno ne japoniškos kilmės kondensatoriaus. Didžiausią dalį sudaro 105 °C karštį ištveriantys „Nippon Chemi-Con“ elektrolitiniai kondensatoriai. Už apsaugas atsakinga IC turi jai skirtą dvispalvę montažinę plokštę, deja, įžiūrėti tikslų IC modelį buvo pernelyg sunku.

Štai ir pagrindinis „Seasonic“ pakeitimas – „Hung Hua“ gamybos FDB guolius turintis ventiliatorius (12V, 0.58 A, 2400 RPM) vietoje įrenginio su rutuliniais guoliais.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

M12II-520EVO neturi jokių problemų išpildant 80+ Bronze reikalavimus apkrovai siekiant 20, 50 ir 100 % 240 V tinkle. Maksimaliai apkrautas EVO net atsiduria visai šalia 80+ Silver, tačiau labai nekaip atrodo kiek didesnis nei 76 % efektyvumas prie žemiausių apkrovų.

Visai neseniai apžvelgtas „Enermax MaxPro“ taip pat buvo paremtas grupinio reguliavimo principu, tačiau M12II-EVO520 mažųjų linijų reguliavimą geba išlaikyti kur kas aukštesniame lygyje. Vietoje maksimalaus 3 % nuokrypio turime tik kiek didesnį nei 2 %. Maksimalus +12 V nuokypis nesiekia 1,7 %, o svarbiausios +12 V linijos vidutinė reguliacija palenda po 0,8 % žyma. Puikus rezultatas.

Skleidžiamos garso charakteristikos švelnios PSU apkrovus 50 %, tačiau 120 mm skersmens ventiliatorius maksimaliai įsisiautėja jau prie 75 % apkrovos. Užfiksuoti beveik 70 dBA gali būti apibūdinti, kaip labai triukšmingas garsinis efektas.

+3.3 V (100 % load)

+5 V (100 % load)

+12 V (100 % load)

Suvestinė, kaip M12II-EVO520 atrodo prieš kitus anksčiau testuotus panašaus galingumo maitinimo šaltinius. M12II-EVO520 nė iš tolo negali prilygti efektyvumu kitiems dviem 80+ Gold sertifikatą turintiems varžovams, o taip pat ir triukšmo charakteristikos prasčiausios. Visgi apžvalgos herojus siūlo tampriausią tiek +3.3 V, tiek +12 V linijų vidutinę reguliaciją.

*Geriausias rezultatas pažymėtas oranžine spalva (perkrovos rezultatai neįtraukiami)

Išvados

Nepaisant to, kad netestuojame maitinimo šaltinių ryškiomis kryžminės apkrovos sąlygomis iš „Seasonic M12II-520EVO“ nesitikėjome tokios geros mažųjų linijų reguliacijos. Visgi, tai grupiniu reguliacijos tipu pasižymintis ekonominės klasės maitinimo šaltinis. +5 V linijoje užfiksuotą maksimalų vos 2,2 % nuokrypį galima laikyti didžiu pasiekimu, mat būta ne taip ir toli nuo maksimalaus nuokrypio +12 V linijoje, kuris neviršyjo 1,7 %. Išvedus svarbiausios linijos reguliavimo vidurkį gavome mažiau nei 0,8 %. Rezultatas labai geras ir aiškiai parodo, kur yra stipriausios M12II-520EVO pusės.

Bangavimų slopinimas netapo tuo, už ką reikėtų šį „Seasonic“ modelį ypač girti. ~40 mV +12 V linijoje ir ~30 mV mažosiose linijose toli gražu nėra prastai, tačiau šioje srityje norėtųsi šiokio tokio pasitempimo, nes net dar žemesnės klasės maitinimo šaltiniai sugeba parodyti geresnius rezultatus. Jokiais būdais trimis arba beveik dviem kartais ATX reikalavimus lenkiantys bangavimų suvaldymas netapo M12II-520EVO Achilo kulnu, kaip ir lengvai pasiekti 80+ Bronze reikalavimai. Maitinimo šaltinis atsidūrė kažkur kryžkelėje tarp 80+ Bronze ir bebaigiančio išnykti 80+ Silver.

„Seasonic“ po truputį pradeda atsisakyti dvigubus rutulinius guolius naudojančius ventiliatorius. Labai džiugu ekonominės klasės maitinimo šaltinyje rasti dar didesniu ilgaamžiškumu ir mažesniu mechaniniu triukšmu pasižymintį FDB ventiliatorių, tačiau ir toks žingsnis neišgelbėjo M12II-EVO nuo išvados – garsus. Jokie guoliai negali kompensuoti 2400 RPM išvystančio 120 mm ventiliatoriaus darbo. Didelės problemos nėra jei sistemos sąnaudos nepriartės prie 75 % maitinimo šaltinio talpos, kitu atveju stipriai rizikuojama, kad būtent M12II-EVO taps garsiausiu kompiuterio komponentu, besilygiuojančiu, o gal ir lenkiančiu triukšmingas vaizdo plokštes. Užgydžius šį Achilo kulną „Seasonic“ galima tikėtis, kad M12II-EVO taps dar patrauklesniu produktu – kuo toliau, tuo dažniau nebrangių maitinimo šaltinių pirkėjai linkę aukoti didesnį efektyvumą ar kitus elektrinius parametrus į geresnę surinkimo kokybę. Šiuo atveju vien į „Rubycon“ ir „Nippon Chemi-Con“ kondensatorius, kurie atsižvelgiant į pigių kondensatorių bėdas užtikra maksimalų ilgaamžiškumą. Panašu, kad Lietuvos rinką šis „Seasonic“ modelis jau pasiekė, tačiau kaina nėra tokia viliojanti, kokia galėtų būti jei vežimu rūpintųsi atskiras tiekėjas. Pakeliui neišbarstyti japoniški kondensatoriai ir europinis 65 € įkainis ausines turintiems žaidėjams taptų gardžiu kąsneliu.

Privalumai:

  1. Labai gera +12 V reguliacija;
  2. Vidutinė/maksimali mažųjų linijų reguliacijos nuokrypio vertė maža (kaip grupinio reguliavimo maitblokiui);
  3. Gerai slopinami bangavimai +12 V linijoje;
  4. Atitinka 80+ Bronze reikalavimus;
  5. Panaudoti vien tik japoniški kondensatoriai;
  6. FDB guolius turintis ventiliatorius;
  7. Pilnai modulinis dizainas;
  8. Solidus jungčių pasirinkimas;
  9. Gali atiduoti daugiau nei 520 W;
  10. Plokščio tipo kabeliai;
  11. Penkių metų garantija

Vidutiniška:

  1. Kaina;
  2. Mažas efektyvumas prie silpnų apkrovų;
  3. Bangavimų suvaldymas +3.3 V ir +5 V linijose;
  4. Negalima maksimali galia prie 50 °C;
  5. +12 V linijoje ne visi 520 W;
  6. Komplektacija

Trūkumai:

  1. Labai garsus viršyjus 50 % apkrovą;
  2. Neturi OTP apsaugos

4 Komentarai

  1. WinFast parašė:

    Klausimas iškilo. Kuo pagrinde skiriasi Multi-rail ir Single-rail PSU ? Labiau rūpėtų kada kokį geriau naudot, ar Single-rail visada geriau ?

  2. BC00 parašė:

    Tai yra PSU turimų +12 V linijų skaičius. Mažos galios maitblokiui geriau turėti vieną liniją, didelės galios (pvz 1000 W) multi-rail dizainas nebemaišo, nes svarbiausi kabeliai (šiuo atveju PCIe) būna priskirti linijoms kur kas protingiau.

  3. WinFast parašė:

    Dabar kai gavau PC pamačiau, kad ant PSU Be Quiet DPP10 550 yra OC mygtukas, kuris turėtų perjungt iš multi-rail į single-rail. Tai ir galvoju, kurį variantą geriau naudot visalaik…

  4. BC00 parašė:

    Naudok single, visad mažiau skaičiavimų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.