„Seasonic P-1000″: balansavimas ties tobulybės riba

Jokia nepaslaptis, kad „Seasonic“ gaminiai pasižymi išskirtine kokybe ir visai natūralu, jog pirkėjai šito nepraleidžia pro akis. Puikių atsiliepimų sulaukia ne tik itin galingi šio gamintojo maitinimo blokai, bet ir daugiau biudžetiniam vartotojui skirti gaminiai. Mūsų apžvalgai dar net tinkamai neprasidėjus, tikiu, kad „Seasonic P-1000“ pagerins ne vieną mūsų geriausią užfiksuotą rezultatą. Tačiau ar tikrai šis produktas be menkiausių trūkumų ir ar turi vietos dar nors kiek pasitempti?

 

  • Apie „Seasonic“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Seasonic P-1000“ maitinimo šaltinis atkeliauja išties nemažoje pakuotėje, kuri pasižymi platinai būdinga spalvų gausa. Ar paminėjau platiną? Taip, tai Platinum efektyvumo sertifikatą turintis PSU, ko tikrų tikriausią įrodymą randame ant dėžės priekio.

Kitoje dėžės pusėje vėlgi nurodoma informacija apie itin aukštą efektyvumą, DC-DC panelę su integruotu įtampos reguliavimo moduliu (angl. VRM), iki šiol dar negirdėtą visų linijų įtampų palaikymą 2 % ribose bei trijų pakopų aušinimo režimus, kuriuos padeda įgyvendinti aukštos klasės „San Ace“ ventiliatorius. Šioje pakuotės dalyje matome ir anksčiau laiko „išrengtą“ P-1000.

Dėžės šonuose elektrinės specifikacijos (įskaitant ir apsaugas) bei  informacija apie PSU išmatavimus, kabelių asortimentą ir jų ilgį.

Vienas galingiausių „Seasonic“ gaminių apsaugotas pora putoplasto lakštų bei medžiagine įmaute. Komplektacijoje randame krepšelį su atjungiamais kabeliais, vartotojo gidą, AC laidą, medžiaginius ir plastmasinius kabelių suveržėjus, firminį „Seasonic“ lipduką su atsuktuvu ir aišku varžtukus PSU tvirtinimui.

 

Specifikacijos

Kaip jau buvo galima suprasti iš pavadinimo, raidė „P“ reprezentuoja efektyvumo sertifikatą (Platinum), o skaičius „1000“ – PSU galią (1000 W). PFC palaikymo net neverta minėti, viskas savo vietoje. Maitinimo šaltinis yra universalus ir pritaikytas dirbti 90-260 V tinkluose. P-1000 turi vieną 83 A +12 V liniją, kuria gali atiduoti visą savo galią (996 W). Mažųjų linijų +3.3 (25 A) ir +5 V (25 A) kombinuota galia siekia 125 W. Toks parametras patenka daugiau mažiau į viduriuką, prisimenant, ką teko matyti prieš tai: 100 W, 160 W ir pan. Bet kokiu atveju, 125 W moderniai sistemai yra daugiau nei gali prireikti. Mažiausių reikšmingų -12V (0,5 A) ir +5Vsb (2,5 A) linijų galia siekia, atitinkamai, 6 ir 15 W. „Seasonic P-1000” palaiko visas įmanomas apsaugas: OCP, OVP, UVP, OPP, OTP ir SCP. Nieko stebėtino žvelgiant ir į šio PSU priklausomybę nuo aplinkos temperatūros: P-1000 geba atiduoti visą savo galia ir prie kol kas aukščiausio rinkos standarto – 50o C.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 600 mm
  • 1x [8 pin EPS12V] – 650 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 6x [6+2 pin PCI-E] – 600 mm
  • 3x [3x SATA] – 540 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x SATA] – 350 mm + 150 mm
  • 2x [3x Molex] – 540 + 150 + 150 mm
  • 1x [2x Molex] –350 + 150 mm
  • 1x [2x FDD]  –  molex jungtis + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 8 pin EPS12V
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 11x SATA
  • 8x 4 pin molex
  • 2x FDD

„Seasonic P-1000“ – visiškai moduliarus maitinimo blokas, mat visi jo „sleave‘inti“ kabeliai gali būti atjungti, tačiau visiems ir taip aišku, kad atjunginėti ATX12V ir visus du EPS12V yra per didelė prabanga, kuria pasinaudojus turime neveikiantį kompiuterį. JKabelių pasirinkimas toks, koks ir turi būti 1000 W galios modeliui. Visi moduliniai kabeliai, ypač ATX12V, EPS12V ir PCI-E daugiau nei pakankamo ilgio, nors yra tekę matyti ir ilgesnių šių tipų kabelių. SATA ir Molex kabeliai tikrai nėra patys ilgiausi, tačiau tokio jų ilgio turėtų pakakti praktiškai visiems atvejams. EPS ir PCI-E kabeliai naudoja storesnes 16 AWG gijas, o likusieji kiek plonesnes – 18 AWG, tarp jų ir 24-pin ATX kabelys. Sakyčiau, gana neįprastas reiškinys.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Natūralu, kad tokio galiūno fiziniai išmatavimai nėra iš mažiausių: 190 (I) x 150 (P) x 86 (A) mm. „Seasonic P-1000“ korpusas pasižymi pilkos ir juodos spalvų deriniu. Ant vieno iš korpuso šonų, kaip ir įprasta, turime pažymėtas elektrines PSU specifikacijas. Kitame – originalų „Seasonic Platinum“ serijos lipduką.

„San Ace“ ventiliatoriaus sukuriama oro srovė pašalinama pro korio formos groteles, šalia kurių įrengtas itin masyvus AC įjungimo/išjungimo mygtukas ir 90 kampu pasuktas AC lizdas. Priešingoje PSU dalyje randame lizdus moduliniams kabeliams. „Seasonic“ inžinieriai nusprendė pasirinkti visiškai modulinį dizainą. 24-pin ATX12V kabelio prijungimas išsskirstytas į du lizdus, o visi likusieji kabeliai jungiami į vieną jam paskirtą lizdą. Tiesa, dešiniajame maitinimo bloko kampe esantis PCI-E/CPU lizdas gali būti panaudotas tiek  PCI-E, tiek 8-pin EPS12V kabelių prijungimui.

Kairiajame viršutiniame kampe randame nedidelį mygtuką, kuris skirtas kaitalioti ventiliatorius darbą tarp dviejų aušinimo režimų: „Hybrid“ ir „Normal“. Šie režimai tarpusavyje yra labai panašūs, skirtumas tik tas, kad „Hybrid“ atveju P-1000 tampa visiškai pasyvus iki peržengiant 30 % apkrovą arba vidinę 25o C temperatūrą. Viršyjus šią ribą, abu režimai tampa identiškais: nuo 30 iki 50 % apkrovos „San Ace“ ventiliatorius neturėtų skleisti daugiau nei 16 dBA, o artėjant link pilnos apkrovos, ventiliatorius suksis vis intensyviau.

Kadangi „Seasonic” yra dielis OEM gamintojas, natūralu, kad P-1000 viduje sutinkama nuosava gamintojo platforma. „Seasonic P-1000” naudoja mišrią pilno tilto kartu su rezonanciniu LLC konverteriu topologiją, kurios pagrindinis tikslas maksimaliai sumažinti energijos nuostolius pirminių tranzistorių persijungimo metu.

Pirminis filtravimas prasideda ant AC lizdo, kur randame EMI dėžutę. Pastarojoje patalpinti vienas X, du Y kondensatoriai  bei dvi ritės. Likusieji pirminiame filtravime dalyvaujantys komponentai išdėstyti ant pagrindinės montažinės plokštės (angl PCB): vienas X, keturi Y kondensatoriai, dvi ritės bei metalo oksido varistorius. Šalia šių komponentų randame iki šiol nesutiktą oranžinės spalvos įrenginį. Tai – elektromagnetinė relė, kurios darbas tampriai susijęs su termistoriumi ir apsauga nuo užplūdusios itin stiprios srovės.

Dvigubas diodų tiltelis prišlietas prie atskiro sidabrinės spalvos radiatoriaus. APFC zonoje paraleliai išdėstyti trys pagrindiniai „Nippon Chemi-Con” elektrolitiniai kondensatoriai (330uF*3/420V/105oC).Už viduriniojo kondensatoriaus turime PFC grandinės darbą prižiūrintį CM6901 valdiklį, o šalia jo persijungiančiuosius tranzistorius, kurie prišlieti prie radiatoriaus. Už apsaugų suveikimą atsakinga PS232F mikroschema.

Antrinio filtravimo zonoje randame gerą šūsnį polimerinių „Nippon Chemi-Con“ kondensatorių (105o C), kuriem kompaniją palaiko vos keletas elektrolitinių to pačio gamintojo kondensatorių. Sumišimą sukelia tai, jog čia nerandame +12 V įtampą generuojančių tranzistorių, kurie greičiausiai yra išdėstyti kitoje PCB pusėje ir tokiu atveju aušinami pasyviu būdu. +3.3 ir +5 V įtampas generuojantys komponentai (VRM, tranzistoriai ir jiems priklausantis APW7159 PWM valdiklis) išdėstyti ant papildomos vertikalios montažinės plokštės. Ant jos taip pat sulituota dalis lizdų moduliniams laidams.

Aušinimo darbams parinktas „Sanyo Denki“ ventiliatorius (0.19 A/2.28 W). 120 mm. skersmens „San Ace“ naudoja rutulinius guolius ir pasižymi individualia balanso korekcija, kas užtikrina, kad jo darbo metu girdimas triukšmas bus sukurtas tik pačios oro srovės, o ne sudėtinių ventiliatoriaus komponentų. Gamintojas nurodo, kas maksimalūs ventiliatoriaus sūkiai neturėtų viršyti 2200 RPM.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

Platininį efektyvumo sertifikatą turintis P-1000 demonstruoja savo klasei būdingą efektyvumą. Maitinimo blokas efektyviausias dirbdamas 75 % savo pajėgumo (93.8 %). P-1000 be problemų įveikia efektyvumo reikalavimus ties 20 % (91.1/90 %) ir 100 (91.8/91 %) apkrovomis, tačau dėl skirtingų testavimo sąlygų lyginant su „Ecos“, maitinimo blokas nesugebėjo pasiekti užbrėžtų reikalavimų jam būnant apkrautam 50 % (92/94 %). Itin galingas P-1000 demonstruoja gerą efektyvumą (85,4 %) dirbdamas mažomis apkrovomis, tačiau gana stipriai nukenčia, kuomet yra priverčiamas atiduoti >1 kW.

Prasideda. P-1000 pademonstravo tai, ko mes dar nematėmė. Visų linijų, tiek svarbiausios +12 V, tiek ir mažesniųjų +5 ir +3.3 V, reguliacija palindo po 2 %. Būnant visiškai tiksliems, maksimalus +3.3 V nuokrypis sudarė 1.82 %, +5V – 1.4 %, o +12 V – 0.25 %. Girdite? 0.25 %! Tai tiesiog neįtikėtinai puikus rezultatas! Nors mažųjų linijų reguliacija procentine išraiška neprilygsta +12 V linijos rezultatui, tačiau ne pirminių linijų reguliacijos patalpinimas po 2 % yra dar viena neįtikėtinai puikių rezultatų išdava, kurios gali pavydėti visi iki šiol mūsų testuoti maitinimo šaltiniai.

Išjungtas maitinimo šaltinis, kaip ir būdėjimo režime, iš tinklo ėmė 0.9 W.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V overload

 

+12 V overload

Kas norėjo išvysti dar vieną rekordą, tas turės kiek nusivilti. Nors P-1000 pasižymi labai geru triukšmų slopinimu visose mūsų testuotose linijose, entuziastui to gali būti maža. Mažosios linijos palenda po 30 mV, kas praktiškai atitinka pusę ATX leidžiamo dydžio. Svarbiausioje +12V linijoje užfiksuotas 62.5 mV triukšmas taip pat atitinka pusę ATX leidžiamo dydžio. Panašu, kad šiame maitinimo bloke panaudota LLC topologija negali užslopinti triukšmus rekordiškai gerai, tačiau iš kitos pusės gražu tai, kad net iššokantys spygliai neviršyja ATX leistino standarto (120 mV) nei P-1000 dirbant maksimalia apkrova (92.2 mV), nei perkrovos režime, kuriame P-1000 sėkmingai atidavė ~1.1 kW ir galėjo atiduoti dar daugiau.

 

Išvados

Ką gi, išvados bus itin paprastos ir aiškios. Neabejotinai, „Seasonic“ sukūrė nuostabų aukštos klasės maitinimo šaltinį. P-1000 savyje įkūnija didelę galią, šiai dienai aukščiausią 80+ Platinum efektyvumą, gerą linijų triukšmų slopinimą bei tiesiog puikų įtampų reguliavimą: +3.3 V tenukrypo 1.82 % , +5 V – 1.4 % , o +12V – vos 0.25 %! Belieka patvirtinti, kad ant pakuotės skelbta 2 % regiulacijos reklama joks neprasimanymas. Visus šiuos užfiksuotus rezultatus galima pavadinti pavyzdiniais 99 % rinkoje esantiems maitinimo šaltiniams. Pridėkime tylų, aukštos klasės, „SanAce” ventiliatorių, „Hybrid” funkciją, leidžianti maitinimo šaltiniui dirbti visiškai pasyviame režime iki pasiekiant 30 % apkrovą, visiškai modulinį dizainą ir septynių metų garantiją. Tiesiog puiku ar ne? Apžvalgos pradžioje uždavėme retorinį klausimą, ar P-1000 turi rezervų ir gali pasitempti. Atsakymas dviprasmis: greičiausiai norėtume matyti ilgesnius SATA ir Molex kabelius ar bent jau labiau skirtingesnes jų ilgio variacijas, kiek tylesnį ventiliatoriaus darbą maitinimo blokui esant apkrautam maksimaliai bei iki pilno tobulumo norėtųsi kiek pagerinto triukšmų slopinimo. Vertinant, visose linijose triukšmai slopinami labai gerai, kas atitinka pusę leistino ATX dydžio, bet šiuo atveju iki tobulybės pritrūko. Lietuvoje 1 kW Platinum maitinimo šaltinių pasirinkimas labai skurdus, galima rinktis vos iš 2-3 modelių, tačiau to pakanka, kad P-1000 būtų galima pažymėti, kaip „įkainotą pakankamai konkurencingai”, o ~900-950 litų siekianti kaina neturėtų išgasdinti nė vieno, kuris trokšta beveik tobulo maitinimo šaltinio.

 

Privalumai:

  1. Neįtikėtina visų linijų reguliacija!
  2. Labai geras triukšmų slopinimas;
  3. 80+ Platinum efektyvumas;
  4. Pakankamai konkurencinga kaina;
  5. Aušinimui panaudotas aukštos klasės tylus „San Ace" ventiliatorius;
  6. Galimas pasyvus aušinimas iki 30 % apkrovos;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Pilnai modulinis;
  9. Septynių metų garantija;
  10. Sėkmingai atidavė ~1.1 kW;
  11. Puikiai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Prie aukščiausių apkrovų ventiliatorius gali tapti triukšmingu;
  2. Stipriai kenčia efektyvumas perkrovos režime;
  3. Ar galime sulaukti plataus skirtingo ilgio kabelių asortimento?

Trūkumai:

Nepastebėta

1 Komentaras

  1. daimonass parašė:

    Gera apzvalga kaip ir visada, tik tikejausi kad bus maziau triuksmu. Bet matyt visko geriausio viename negalima tiketis 😉

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.