Skambantis kubikas rubikas – „Naim Mu-so Qb“

Pažintis su „Naim Mu-so“ buvo nepaprastai įdomi. Ir nors susidomėjusių bevielėmis Hi-Fi technologijomis ratas tik didėja, apžvalgos pabaigoje paminėta kaina galėjo nubraukti bet kokį norą įsigyti šį garsiakalbį. Po daugiau nei pusmečio Mu-so jau galima nusipirkti už triženklę sumą, tačiau priekyje esantis aštuonetas vis dar gali daugelio netenkinti. Tarsi reaguodama į lietuvio nepasitenkinimą „Naim“ sukūrė mažąją Mu-so sesutę – Mu-so Qb. Galvojančius, kad fizine prasme „Naim“ iš Mu-so Qb atėmė daug, galime iškart nuraminti. Nepaisant to, kad sistema pigesnė, ji tapo kompaktiškesnė, o lygindami savybes ir specifikacijas matome vos vieną kitą besiskiriantį skaičiuką. Dėl šios priežasties Mu-so Qb atrodo daug žadančiai, tačiau privalome patikrinti, ar šie skaičiukai nevaidina itin svarbios rolės atliekant garso reprodukciją.

musoqblogo

Komplektacija

Nereikia stebėtis, kad kompaktiškas garsiakalbis atvyksta kompaktiškoje dėžėje. „Naim“ skuba supažindinti su Mu-so Qb savybėmis. Neatsimename visų Mu-so logotipų, tačiau panašu, kad jų skaičius identiškas. Komplektacijoje keletas brošiūrų, trumpas vartotojo gidas ir maitinimo laidas, kurio fotografijoje nesimato ir apie kurį šiek tiek vėliau…

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dizainas ir savybės

Išorinis Mu-so Qb dizainas labai panašus į originalaus Mu-So: tas pats veidrodinis akrilinis dugnas, standartinis juodas, tik jau kitaip išlenktas, tinklelis, kurį, kaip buvome informuoti, panorėjus galima pakeisti į oranžinį, mėlyną ar raudoną, ir sidabro spalvos aliuminio fascija, kurios centre masyvus valdymo ratas. Tačiau pačio garsiakalbio forma skiriasi kardinaliai. „Naim“ nusprendė nemažinti pailgų Mu-So formų, suteikdami Mu-so Qb kone kubo formos (210 x 218 x 212 mm) „rūbą“. Nors garsiakalbis tapo aukštesnis, jis dabar nepalyginamai siauresnis ir, mūsų galutine nuomone, – kompaktiškenis.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Ne visai korektiška kompaktiškumui priskirti svorį, tačiau garsiakalbio pernešimas iš vienos vietos į kitą tapo lengvesnis. Mu-so Qb sveria viso labo 5,6 kilogramo, kai Mu-So svėrė 13 kilogramų. Galima nuspėti, jog gerokai mažesnį svorį lemia mažiau masyvus (plius mažiau dantytas) sidabru anodizuotas radiatorius. Jungčių paketą gamintojas paliko tą patį: 10/100 Mbps tinklo jungtis, analoginis 3,5 mm lizdas, optinis S/PDIF įėjimas ir USB lizdas. Greta tebėra ir indikacinė lemputė, kuri labiausiai praverčia prie tinklo jungiant sistemą pirmąjį kartą. Tiesa, labai nemaloniai nustebino tai, jog išpakavę Mu- so Qb negalėjome juo iškart naudotis. Buvome priversti keliauti į elektronikos parduotuvę ir įsigyti reikiamą perėjimą, nes Europai skirtas Mu-so Qb atkeliavo su trišakiu maitinimo kabeliu.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Svorius nurodantys skaičiukai yra vieni iš tų nedaugelio besiskiriančių. Be abejonės daugeliui jie nėra tokie reikšmingi kaip sistemų galią nurodantys skaičiai. Didysis Mu-so turėjo šešis garsiakalbius, kurie pasižymėjo bendra 450 W (6 x 75 W) galia. Mu-So Qb turi penkis garsiakalbius: po du 1“ aukštus, pagamintus iš mikropluošto, ir 2,5“ vidutinius (4 x 50 W) bei vieną žemadažnį (100 W), bendrai galiai siekiant 300 W. Žemadažnio netekimą „Naim“ stengiasi kompensuoti į kiekvieną Mu-so Qb šoną integruodama po stūmoklinį pasyvų radiatorių.

naim_mu-so_qb_inside

Savaime suprantama iš Mu-so Qb niekur nedingo 32 bitų skaitmeninis DSP procesorius, automatiškai koreguojantis garsų tėkmę, bandant pateikti kuo tikslesnę muziką. Dėl šios priežasties negauname ekvalaizerio, todėl kone vienintelis su garsu susijęs nustatymas, kurį siūlo išmanioji „Naim“ programėlė, yra žemų dažnių sustiprinimas arba susilpninimas priklausomai nuo atstumo iki garsiakalbį supančių sienų.

Kalbant apie palaikomus audio formatus, jokių pokyčių nėra. Mu-so Qb yra visiška originalaus Mu-so kopija. Be galimybės klausytis „lossy“ 16bit/48 kHz MP3, AAC, WMA, OGG formatų sistema su džiaugsmu priima „lossless“ 24bit/192 kHz WAV, FLAC, AIFF ir 24bit/96 kHz ALAC failus. Tiesa, naudojantis belaidžiu tinklu garso kokybė automatiškai sumažinama iki 48 kHz. Bevielio transliavimo būdai taip pat vienas prie vieno pasiskolinti iš originalaus Mu-so.Gauname „Apple AirPlay“, Bluetooth su AptX kodeku, „Spotify“, TIDAL ir uPnP, kuris, kaip standartas, labiausiai tinka jungiant NAS sistemą. Be abejonės, niekur nedingo ir bevielis tiuneris, suteikiantis galimybę klausytis visų pasaulio šalių radio stočių. Na, išimtis gal tik Šiaurės Korėja.

Paruošimas darbui

Norint pasinaudoti Mu-so Qb siūlomomis ypatybėmis privalu šią sistemą prijungti prie interneto tinklo. Tai galima padaryti tiek bevieliu būdu, tiek pasitelkiant interneto kabelį.Pirmenybė, žinoma, tenka pirmajam būdui. Visų pirma į telefoną ar planšetinį kompiuterį būtina parsisiųsti „Naim“ programėlę, kuri skirta arba „Android“, arba iOS vartotojams. Netrukus programėlė tampa sistemos prijungimo vedliu.Viskas, ką reikia daryti, tai telefono ekrane stebėti nurodymus ir kartas nuo karto žvilgtelti į Mu-so Qb LED indikatorių, kurio spalvinis žymėjimas leidžia susigaudyti ar garsiakalbis jau paruoštas pilnaverčiam naudojimui, ar dar ne. Visa procedūra trunka 2-3 minutes, bet gali užtrukti ir ilgiau, jei nebeatsimenate savo Wi-Fi slaptažodžio. Įvykus nesklandumams, kurių mums asmeniškai nepasitaikė, Mu-so Qb gali būti visada perkrautas pasinaudojant šalia LED indikatoriaus esančiu mažyčiu „reset“ mygtuku. Nors garsiakalbio suporavimas su tinklu tiesus ir beprobleminis, panašu, kad norint prijungti prie kito Wi-Fi tinklo visuomet reikės įrenginį perkrauti ir procedūrą pradėti iš naujo. Iš tiesų problema labai nedidelė, ypač kai gamintojas savo svetainėje yra išsamiai paaiškinęs, ką daryti kiekvienu atveju.

screenshot_2016-10-09-16-49-36 screenshot_2016-10-09-16-54-06

screenshot_2016-10-09-16-56-13 screenshot_2016-10-09-16-56-26

Telefonas kartu su „Naim app“ ne tik tampa diegimo gidu, bet ir Mu-so Qb valdymo centru. Vartotojas iš čia gali pasirinkti kurį „input‘ą“ ar transliavimo servisą („Spotify“, TIDAL) naudoti, gali kontroliuoti garso stiprumą, „Naim“ logotipo, esančio akrilinio stovo priekyje, apšvietimą ar paversti garsiakalbį žadintuvu. Radio stotys gali būti pasirenkamos pagal žanrą, vietą, populiarumą, duodant galimybę vartotojui penkias mėgstamiausias stotis išsisaugoti ir jas vos pora paspaudimų pasiekti tiek su „Naim app“, tiek su Mu-so Qb viršuje esančiu valdymo ratu. Kaip jau minėjome, su garsų reprodukcija susijusių nustatymų „Naim“ nesiūlo, nes kontrolę prisiima skaitmeninis procesorius.Viskas, ką gauname, tai žemų dažnių sustiprinimas/susilpninimas garsiakalbį supančių sienų atžvilgiu.

screenshot_2016-10-09-18-19-05 screenshot_2016-10-09-18-19-15

screenshot_2016-10-09-18-20-37 screenshot_2016-10-09-18-19-33

Reprodukcija ir verdiktas

Akivaizdu, kad kurdamas Mu-so Qb gamintojas sau užsibrėžė tikslą sukurti kuo kompaktiškesnę sistemą, tuo pačiu stengiantis išlaikyti originaliam Mu-so būdingą skambesį. Taigi, ar tai pavyko? Atsakymas greičiausiai yra ir taip, ir ne. Galios prasme 150 W skirtumo mes nepajautėme. Šis mažytis kubas be menkiausių vibracijų ir juntamų iškraipymų gali groti labai garsiai ir niekas nesuklys jį pasiėmęs į vakarėlį sodyboje. Tuo labiau išimto antro žemų dažnių garsiakalbio niekaip nepasigesi pastatęs Mu-so Qb arčiau sienų. Kartais tenka pagalvoti, kaip tokio dydžio dėžutė vos su 5,5“ žemų dažnių garsiakalbiu gali skleisti tiek garso bei energingų žemų. Tada „Naim“ programėlės pagalba imiesi akustikos koregavimo, nes žemų dažnių juosta gali „užlipti“ ant vidutinių.

Radus garsiakalbiui tinkamą vietą pradedi suprasti, kad Mu-so Qb skambėjimo braižas yra panašus į didžiojo Mu-so. Jei seniau nebyliai skundėmės, kad Mu-so negali sukurti plataus erdviškumo įspūdžio, tai Mu-so Qb kartais suskamba ne kaip stereo, o mono garsiakalbis. Taip nutinka tada, kai klausytojo ir Mu-so Qb padėtis išsicentruoja. Į garsiakalbį sumontuotos vidutinių ir aukštų dažnių membranos yra savaip pasuktos siekiant kompensuoti labai ankštą padėtį vienas kito atžvilgiu, todėl klausytojo pasitraukimas į dešinę ar kairę pusę iššaukia garsų tikslumo sumažėjimą. Vėl atsidūrus tiesiai prieš Mu-so Qb tavo ausis pasiekia šviesaus braižo skambesys, su aukšto lygio instrumentų išskyrimu ir aiškumu. Vokalas ir aukšti groja skaidriai, tačiau pakankamai toli iki įkyraus čaižesio. Lyginant su didžiuoju Mu-so, vidutinė juosta atitraukta kiek pastebimiau ir kad tą išgirstum nėra būtina padidinti garso stiprumą. Tačiau tai nestebina, nes tai yra specifinis Hi-Fi tipo skambesys, kuriam dažnai būdingi kiek pritemdyti (supurvinti) vidutiniai, nulemiantys mažiau šiltą bendrą sistemos skambesį. Nereikia tikėtis, kad tokio kalibro sistema vienodai gerai sugros tiek spaustus, tiek nespaustus takelius, kuriuose išryškins visus netobulumus, tačiau likome maloniai nustebinti, ką išgirdome klausydami iki 128 Kbps perspaustą „Soundcloud“ grojaraštį.

SAMSUNG CSC

 

Reziumuojant galima drąsiai pareikšti, kad pigesnis Mu-so Qb turi labai daug bendro su pirmuoju Mu-so. Itin tvirta ir atspari konstrukcija, prabangus ir tuo pačiu modernus valdymo ratas, puikiai funkcionuojanti programinė įranga (nors tiunerio fonoteka galėjo veikti kiek sklandžiau, bet galbūt tai ne itin spartaus pačio Roma R2 telefono problema), tie patys skaitomi formatai, „Spotify“ ir TIDAL servisai, ir, neskaitant HDMI, solidus jungčių asortimentas. Tiesa, „Naim“ nusprendė iš Mu-so Qb atimti nuotolinį valdymo pultelį, tačiau jo reikšmė tokia maža, kad šį faktą prisiminėme tik dabar. Vistiek visas garsiakalbio valdymas atliekamas arba su planšete, arba su išmaniuoju telefonu. Tai pasverti ir įvertinti daug lengviau nei nusakyti tikslią procentinę reikšmę, apsprendžiančią Mu-so Qb reprodukcinį atsilikimą nuo originalaus Mu-so. Taip, pirmasis neabejotinai nusileidžia antrajam. Kiek? Drįstame vertinti, kad sėdint priešais kubą jis geba atkartoti 80 % „ilgšiaus“ gebėjimų galios skirtumo klausimą atidedant į šoną. Jei tai tenkina, perkant iš hero.lt Jūsų kišenėje pasiliks ~300 eurų.

3 Komentarai

  1. Minde parašė:

    idomi apzvalga

  2. ziogzzz parašė:

    Dėkui už apžvalgą. Tokių tikrai trūksta. NAIM produktas ne kiekvienam, kaina irgi nemaža, bet reikia suprasti už ką kartais moki, ir jei tokį daiktą pastatytum kur miegamajame ramiam klausymui, suprasi kokio lygio apratūros iš principo gali norėti, o kiek kišenė leidžia kitas klausimas jau 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.