„Star Wars“ karys – „Sphero BB-8“

BB-8

„BB-8“ yra astromechaninis droidas, visiems pažįstamas iš filmo „Žvaigždžių karai: galia nubunda“. Jis turi sferišką korpusą ir kupolo formos galvą, kuri juda nepriklausomai nuo kūno išlaikydama beveik vertikalią droido ašį. Artimiausias šiam robotui iš filmo yra „Sphero“ kūrinys tuo pačiu pavadinimu. Abu robotukai dalinasi labai panašų vidinį mechanizmą: robotukas-kamuolys naudoja giroskopą nustatyti, kur yra apačia, ir du ratus, kurie judina rutulį iš vidaus.

„Sphero BB-8“ kitoks, nei kiti robotai – žaidžiant su juo, jo asmenybė keičiasi. Priklausomai nuo naudotojo veiksmų „BB-8“ parodo savo nuotaikų gamą ir netgi riečia nosį, kai duodi komandas balsu. Jei pabosta varinėti šį robotuką be tikslo po kambarį, galima pasiųsti jį patruliuoti ir važinėtis savarankiškai arba sukurti ir peržiūrėti holografinius įrašus. Galima tyrinėti galaktiką (ar savo kambarį) su patikimu droidu pašonėje.

Dabar šio roboto galimybės yra dar išplėstos: „Sphero SPRK Lightning Lab“ siūlo prie programėlės prisijungti su „BB-8“ ir pradėti mokytis programavimo.

Pakuotė ir komplektacija

Robotukas pristatomas tvirtoje kartoninėje dėžutėje labai gerai ir stabiliai supakuotas.

Į kompektaciją įeina:

  • „BB-8“ robotas,
  • indukcinio įkrovimo pagrindas,
  • micro USB kabelis,
  • trumpa instrukcija.

bb-8

Specifikacijos

Visi „Sphero“ įrenginiai susiejami su valdikliu (telefonu/planšetiniu kompiuteriu) per Bluetooth sąsają. Ji kiekvienam modeliui kiek skiriasi. Senesnio modelio „Sphero 2.0“ kamuoliukas gali būti susiejamas tik su vienu valdikliu vienu metu. „Sphero BB-8“ susisieja su artimiausiu valdikliu (nereikia eiti į „Nustatymus“).

Įkrautas (tai užtrunka 3 valandas) „BB-8“, pasak gamintojo, turi atlaikyti valandos trukmės žaidimus, naudojant kiek viršijo valandą. Įkraunamas jis kaip ir „SPRK“ – per indukcinį įkroviklį. Dar žinomas kaip bevielis įkrovimas, indukcinis įkrovimas naudoja elektromagnetinį lauką perkelti energijai tarp dviejų objektų. Energija siunčiama per indukcinį sujungimą į elektrinį prietaisą, kuris gali šia energija įkrauti akumuliatorių ir varyti prietaisą. Indukcinis įkroviklis naudoja indukcinę ritę sukurti kintamą elektromagnetinį lauką iš įkrovimo pagrindo, o antra įkrovimo ritė nešiojamame įrenginyje priima energiją iš elektromagnetinio lauko ir paverčia ją atgal į elektros srovę, kuri įkrauna akumuliatorių.

„Sphero BB-8“ suderinamas su „Android“, „iOS“ ir „Windows“ (10 1511+) išmaniųjų telefonų platformomis. Pati išmanioji programėlė yra pakankamai didelė – 126 MB.

Robotukas išvysto 2 m/s greitį, o tai nėra jau taip mažai žaidžiant uždaroje patalpoje. Stebėtina, kad prie tokio greičio jam nenulekia galva.

bb-8_revealedKaip laikosi galva? BB-8“ roboto kūnas yra sudarytas iš judančios sistemos, kuri visada išlaiko santykinę padėtį atsižvelgiant į rutulį. Sistemoje naudojami omni ratai, verčiantys rutulį riedėti bet kuria kryptimi. Kiekvienas šių ratų yra prijungtas prie variklio. Robotas naudoja sumontuotus jutiklius (giroskopą ir akselerometrą) nustatyti savo pozicijai ir judėjimui. Judėjimo sistema gali manevruoti naudojant nuotolinį valdiklį. Pagrindo plokštė  veikia kaip atsvara išlaikant svorio centrą arčiau žemės. Tai išlaiko ratus vietoje. Pagrindinis skirtumas nuo „Sphero SPRK“ yra dinaminis stiebas. Čia taip pat yra kontrolės sistema, išlaikanti  pusiausvyrą ir užtikrinant, kad stiebas visada yra vertikalioje pozicijoje. Tai visą mechanizmą daro labai panašų į riedį. Atrama gali sukiotis ir magnetiškai sąveikauti su išoriniu elementu. Magnetai yra stiebo rutulio viduje ir ant galvos bazės, štai todėl galva tvirtai laikosi ir juda kartu su sferiniu kūnu.

bb-8-specifikacijos

Išorinis dizainas

„BB-8“ iš išorės yra glotnus plastikinis 7,3 cm skersmens kamuolys, aptrauktas grafiškai išpiešta, tvirta plėvele, kuri nelinkusi braižytis. Ant jo laikosi galva, kuri sklandžiai slysta rutulio paviršiumi dėl jos apačioje sumontuotų ratukų. Su galva „BB-8“ yra virš 11 cm aukščio (apatinis rutulys yra 7,3 cm skersmens) ir 200 g svorio.

bb-8 3

Naudojimas

Programėlė.

„Sphero BB-8“ turi savo unikalią programėlę, kuri yra gana elementari ir tikrai grafiškai neperkrauta. Įsijungus pasigirsta pagrindinis su niekuo nesupainiojamas „Žvaigždžių karų“ garso takelis ir gal kiek erzinantys paties „BB-8“ garsai. Tiesa, šis įrenginys kiek sudėtingesnis už savo pirmtaką, taigi pradėti naudotis juo reikia išmokti. Pradžiai robotuką reikia padėti ant įkrovimo pagrindo, įjungti programėlę ir laukti, kol ji „ras“ robotuką per Bluetooth sąsają. Programėlei užsikrauti prireikia laiko, kadangi ji siunčia duomenis iš droido. Štai dabar jau galima pradėti naudotis robotuku. Meniu galima rinktis iš keturių pasirinkimų: „Drive“ (valdyti robotą rankiniu būdu), „Message“, „Patrol“, „Watch with me“ ir „Settings“.

„Drive“ režimas yra pasiskolintas iš standartinio „Sphero“ robotuko-kamuoliuko ir reikalauja sukalibruoti „BB-8“ atsukant mėlynai šviečiantį  tašką roboto viduje į save. Valdyti droną galima kaire ranka rato formos valdikliu, dešine pasirenkant įvairius judesius, kuriuos lydi „BB-8“ pypsėjimo garsai. Valdymas kaire ranka ne visiems gali būti patogus, tai išspręsti galima tik apverčiant telefoną aukštyn kojomis – programėlėje nėra tokio pasirinkimo, kaip „Sphero SPRK“, kur valdymo laukelis perkeliamas į dešinę. Šis režimas gana ribotas, lyginant su anksčiau apžvelgtu robotuku, čia nėra atrakinamų lygių su paskatinimui skirtais triukais kamuoliukui.

„BB-8“ valdymui galima įsigyti dar vieną specialų priedą – „Force Band“. Tai originalaus dizaino apyrankė, kuria galima manipuliuoti droidu. Tiesa, atsiliepimuose rašoma, kad telefono programėle tai daryti kur kas paprasčiau ir lengviau.

„Message“ režime galima sukurti holografinę žinutę – telefonu nufilmuoti kažkokį vaizdelį su garsu, kurį paskui galima peržiūrėti ekrane.

bb-8-drive bb-8-message

„Patrol“ – tai autonominis režimas, kai galima paleisti „BB-8“ pačiam tyrinėti aplinką, dar kitaip žvalgyti galaktiką. Jo maršrutas rodomas telefono ekrane.

bb-8-patrol

„Watch with me“ siūlo kartu su robotuku prisėsti ir pažiūrėti filmą „Žvaigždžių karai: galia nubunda“. Žinoma, tam reikės turėti nuosavą filmo kopiją, kurią žiūrėdamas „BB-8“ turėtų reaguoti emocionaliai – džiaugtis, kai herojams filme seksis, ar pypsėti ir maivytis, kai ekrane rodys jį patį.

„Settings“, t.y. Nustatymų skiltyje, galima nustatyti droido garsus (jie gan garsūs ir įkyrūs, taigi galima išjungti) ar įjungti garso atpažinimą ir duoti komandas tariant jas į telefono mikrofoną. Pavyzdžiui, ištarus anglišką frazę „It‘s a trap!“, „BB-8“ puls bėgti. Daugiau komandų galima išmokti čia pat nustatymuose.

„Sphero“ darbuotojai sukūrė „Lightning Lab“ išmaniąją programėlę, kurią pritaikė visiems savo gaminamiems robotams, „BB-8“ – ne išimtis. Tai programavimo ir projektų platforma, kuria galima naudotis bet kur, kur rasite erdvės. „Lightning Lab“ naudojama vaikams pritaikyta C programavimo kalba „Oval“ , kuri įtraukia vaikus į STEM (angl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) – probleminį, tyrinėjimu grindžiamą mokymą(si). Programavimo kalba nereikalauja išankstinių gebėjimų ir mokymų ir pradeda ugdymo procesą paprašant pertempti tam tikrus valdymo funkcijų blokus, kaip greitis, kryptis, spalvų pasikeitimai, į programėlės langą. Labiau patyrusio naudotojo laukia tokie iššūkiai, kaip „jei bus taip, tada“, pavyzdžiui, „jei greitis bus didesnis nei 40, nustatyti raudoną spalvą“ ir pan. Spaudžiant konkrečias piktogramas programėlėje, jos parodo besisluoksniuojančias komandas ir „Oval“ kodus, kuriuos mokiniai gali naudoti kada panorėję. Ši programėle  sudaryta iš 12 numatytųjų pamokų, padedančių pradedančiajam, o vėliau naudotojas gali naudotis papildomais bendrais projektais, pradedant nuo autopiloto susikūrimo iki labirinto įveikimo autopilotu, kurį susidėliosi programėlėje.

Naudojimas.

Kaip jau minėta, tenka truputį palaukti, kol galima pradėti naudotis „BB-8“. Pirma įjungi programėlę, lauki, kol ji užsikrauna, tada randa duoną ir prie jo prisijungia, ir tik tada galima jį nuimti nuo įkrovimo pagrindo. 3 valandos įkrovimui gana netrumpas laikas, taigi reikia turėti omenyje, kad pažaidus valandą  reikės nemažai palaukti, kol vėl bus galima imti robotuką į rankas. Dėl pridedamos galvos ir magnetų svorio šis žaislas atrodo kiek nerangus, siūbuoja sustojęs. Pačioje galvoje yra sumontuoti savaeigiai ratukai, kurie sklandžiai sukioja galvą pagal viduje esančio magneto komandą. Patogumo dėlei galvą galima ir nuimti, ypač, jei naudojamasi „Lightning Lab“ programėle.

Šis kamuoliukas neturi sukibimui reikalingų įrantų ar iškilimų, todėl yra kiek tylesnis, nei „SPRK“, bet vis tiek pakankamai triukšmingas, tačiau sklandžiai juda tiek plikomis grindimis, tiek storu kilimu.

„BB-8“ įsigyti galima www.topocentras.lt

Išvados

Tai žaislas kiekvienam prisiekusiam „Žvaigždžių karų“ gerbėjui. Gamintojas jį padarė kuo artimesnį herojui iš filmo – su holografiniais pranešimais, automatiniu aplinkos tyrinėjimo režimu ir unikaliomis manieromis, kaip galvos sukiojimai ir skleidžiami garsai. Ko gero tai vienas kiečiausių „Star Wars“ žaislų rinkoje. Tiesa, „Sphero“ stengiasi pritaikyti savo programėles visiems savo gaminamiems įrenginiams (pradedant „Lightning Lab“ pradedantiems programuotojams), taigi galbūt galima tikėtis, kad ateityje ir šis droidas turės tokių funkcijų ir žaidimų, kaip ir „SPRK“ modelis, nes originaliai „BB-8“ atrodo kiek nuobodesnis už savo pirmtaką.

Pliusai:
Inovatyvus.
Pritaikytas programavimo mokymuisi, kaip ir „Sphero SPRK“.
Platus panaudojimas.
Atsparus įbrėžimams.
Paprasta elementari programėlė.
Turintis asmenybę.

Minusai:
Ratukai, esantys galvos apačioje labai apsivelia dulkėmis ir juos tenka nuolat valyti.
Dėl pridedamos galvos robotas atrodo kiek nerangus.
Kad įjungtum, reikia laikyti padėjus ant krovimo platformos.
Programėlė, lyginant su „Sphero SPRK“, atrodo skurdoka.
Pati programėlė yra didelė (126 MB).

2 Komentarai

  1. xenixas parašė:

    nu toks zaislas 4-10 metu vaikams 🙂 ir seip nelabai ismanus zaislas, gletu biski autonominis but 🙂 robotai siurbliai smagesni biskiuka 🙂 bet seip neblogas daiktas 😉

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tas kitas kamuoliukas kur yra apžvalga daug gyvesnis, šitas toks leisgyvis palyginus, Lėtai važiuoja ir ne toks smagus. Vaikui 4 metų tie kamuoliukai patiko, bet labiau, kad jį gaudytum, o ne pačiam žaisti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.