Ten, kur prasideda spalvoti lizdai – „Be Quiet! Straight Power E9“ 680 W

Kaip ir kievienam maitinimo šaltinių rinkos žaidėjui, norinčiam išgyventi nuožmioje rinkoje, taip ir „Listan“, reikalingas plataus diapazono portfelis. Nors šįkart dar nesikrapštysime arčiau vokiečių kompanijos portfelio dugno, ką žadame padaryti šiek tiek vėliau, tačiau žengsime žingsneliu atgal, lyginant su neseniai apžveltu labai aukštos klasės „Dark Power Pro 10“ maitinimo šaltiniu. Laipteliu žemiau laikoma „Straight Power“ vardu pavadinta PSU gama, o jos 680 W atstovas leis toliau aiškintis, link kokios stovyklos reikia pasukti renkantis 650-750 W galios, 80+ Gold efektyvumo sertifikatą turintį, maitinimo šaltinį.

 

  • Apie Be Quiet"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Be Quiet"

„Be Quiet" yra „Listan GmbH & Co." įmonės prekinis ženklas. 2000 metais Vokietijoje įkurta kompanija iš pradžių veikė kaip internetinė HW dalių parduotuvė, tačiau 2003 metais „Listan" tapo verslo-tiekėjo klasės atstovu, o dar po trijų metų sukūrė du prekinius ženklus: „Be Quiet" ir „Revoltec". Ditributoriaus vaidmenį atliekanti „Listan" taip pat prekiauja išorine „Chieftec", „HKC" ir „3R System" produkcija, o pagrindinė produkcijos šaka aiškiai nukreipta į maitinimo šaltinius. Minėtų prekinių ženklų savininkas ieško ir kitų nišų, kuriomis tampa daugiausiai su aušinimu susiję produktai: ventiliatoriai, CPU aušintuvai ir termo pastos.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Listan“ pamėgtos tamsios spalvos nesitraukia ir nuo „Straight Power E9“ pakuotės. Gana keista matyti išlaikytą užrašą „Premium“, kurį matėme apžvelgdami „Dark Power Pro 10 modelį. Kažkodėl logiška manyti, kad tokio tipo agitacija turėtų būti skirta tik vedančiai šeimai, šiuo atveju „Dark Power Pro 10“. Kitąvertus, virtualiai negirdimas „Silent Wings“ ventiliatorius, 80+ Gold efektyvumas, lankstus atjungiamų kabelių tvarkymas bei penkių metų garantija skamba tikrai neprastai.

Gamintojas ant dėžutės nurodo daug vartotojui naudingos informacijos: fizinius maitinimo šaltinio išmatavimus, elektrines specifikacijas (įskaitant ir palaikomas apsaugas) bei atjungiamų kabelių turinį ir jų ilgį.

Suregztas įpakavimas tikrai neleis maitinimo šaltiniui būti pažeistam transportavimo metu. Tam pasirinkti patikimi, tačiau ne maksimaliai estetiški, oro burbuliukais užpildyti, maišeliai. Į juos įvilktas ne tik maitinimo šaltinis, bet ir atjungiami laidai. 680 W „Straight Power“ komplektuojamas su tvirtinimui skirtais varžteliais, keletu „zip-ties“ tipo surišėjų, AC laidu bei vartotojo gidu.

 

Specifikacijos

E9 šeimos maitinimo šaltiniai nepertraukiamai visą savo galią gali atiduoti kuomet aplinkos temperatūra neviršyja 40 °C. Standartas ne pats aukščiausias, tačiau nuo galimo perkaitimo saugo OTP apsauga. Į maitinimo šaltinį taip pat įdiegtos ir kitos svarbiausios apsaugos, įskaitant OCP, OVP, UVP, SCP ir OPP. Viskas savo vietose. Tai daugialinijinis produktas, iš viso turintis keturias +12V linijas. 12V1 ir 12V2 gali tiekti iki 18A srovę, tuo tarpu 12V3 ir 12V4 – 22 A. Kombinuota +12V galia sudaro 97 % viso PSU galios, o tai siekia 660 W. Maksimali gamintojo deklaruojama galia nurodoma 750 vatams. Atskirų mažųjų linijų pajėgumas taip pat kiek skiriasi: +3.3V – 24A, +5V – 28 A. Tai virsta į bendrą 160 W galią. „Straight Power“ yra nominuotas ErP Lot 2013 standartui (budėjimo režime suvartojamos energijos kiekis mažesnis už 0.5 W) ir Energy Star 5.0 standartui, kuris paplitęs už Atlanto.

 

Neatjungiamų kabelių skaičius:

  • 1x [24 pin ATX12V] – 550 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [2x 6+2 pin PCI-E] – 550 mm
  • 1x [4x SATA] – 550 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [3x SATA] – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex] – 550 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x SATA +2x Molex + 1x FDD] – 550 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 24 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 9x SATA
  • 6x 4 pin molex
  • 1x FDD

Nors išties „Listan“ moka padirbėti parinkdama kabelius ir jiems priskirdama jungtis, šįkart yra keletas niuansų. Vėl prisimindami „Dark Power Pro 10“ šįkart negalime sakyt, kad „Listan“ teigiamai persistengė, tačiau jokių priekaištų nei kabelių ilgiui, nei galutiniam jungčių kiekiui ar tarpams tarp jų nėra. Turime vieną gražiai sukombinuotą periferijai skirtą kabelį, apjungiantį po dvi SATA/Molex ir vieną FDD jungtį. Kaip sakant, iš dangaus nuleistas botagėlis visiems gyvenimo atvejams. Kalbant apie periferiniams įrenginiams skirtus kabelius, paskutinė jungtis pasibaigia tiesiu išplanavimu, tačiau tai ne ne pagrindinis niuansas, į kurį reiktų atkreipti dėmesį. Visų pirma, tai skirtingos ir labai ryškios kištukų spalvos, kurios patiks tikrai ne kiekvienam. Visų antra, antrą kartą paeiliui (grįžtam prie paskutinės „Enermax Revolution87+“ apžvalgos) turime funkcionalumo atžvilgiu ne maksimaliai išpildytus PCI-E kabelius. Iškart už kištuko kabelis suskyla į dvi dalis, todėl jei vaizdo plokštė turi tik vieną maitinamąjį lizdą, pusę kabelio teks slėpti korpuse. Panašų scenarijų galime įsivaizduoti ir su EPS12V kabeliu, tačiau pagrindinių plokčių su viengubu 4-pin EPS12V lizdu greičiausiai yra kur kas mažiau nei vaizdo plokščių, ypač aukštesniame segmente, kur „Straight Power“ galia ir reikalinga. Tokio tipo PCI-E kabeliai turi ir gerąją pusę, tiesa, kiek mažiau aktualią įprastam vartotojui: antrojoje sąsajoje nebus jokio įmanomo įtampos sumažėjimo, kuomet pirmoji sąsaja bus įjungta į lizdą. Kabelių „sleaving'o“ kokybė nėra pavyzdinė, tačiau bendras įvertinimas neblogas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

160 mm ilgio E9 išvaizda labai patraukli. Šalia tik „Be Quiet!“ būdingų linijinių grotelių prisideda jau viduje esantis oranžinės spalvos apvadas. Visai netrukus pamatysime, kad E9 spalvų nestokoja. Ardant PSU įsitiknome, kad maitinimo šaltinio viršutinė dalis padengta plastmasės apdaila.

Vieną iš PSU šonų puošia „Be Quiet!“ pavadinimas, ant kito užklijuotas lipdukas, nurodantis maitinimo šaltinio specifikacijas.

Tipinės korio formos grotelės, įjungimo/išjungimo mygtukas ir AC lizdas.

Atjungiamų/prijungiamų kabelių panelė spalvota it vaivorykštė. To ir buvo galima tikėtis prisiminus modulinius „Straight Power“ kabelius. Arčiausiai vienintelio tampriai su PSU susieto ATX12V kabelio (+12V1 linija) rikiuojasi geltonas EPS12V lizdas (+12V2), toliau keturi periferijai skirti lizdai (+12V1) ir paskiausiai du, žalias ir raudonas, PCI-E lizdai. Jiems priskirtos +12V3 ir +12V4 linijos. Lizdų skaičius reiškia, kad vienu metu galima prijungti visus pridedamus kabelius, o tampriai susietas ATX12V kabelis tampa antra pagal gerumą savybe kuomet kalbam apie pilnai modulinį maitinimo šaltinį.

 

Po gaubtu

„Straight Power E9“ OEM gamintojas – FSP. Maitinimo šaltinyje integruota „Active Clamp Reset Forward“ topologija, kuri iki tam tikro apkrovimo lygio gali varžytis su kitomis šiuolaikinėmis topologijomis, pavyzdžiui kaip „Full Phase Shift“.

Pirminis filtravimas prasideda ant AC lizdo, kur patalpinti du Y kondensatoriai. Likusieji filtruojantys komponentai (dar trys Y ir du X kondensatoriai bei trys ritės) jau perkelti ant pagrindinio PCB. Kaip dažniausiai įprasta FSP sprendimams, metalo oksido varistoriaus čia nėra. Žemiau ant PCB išdėstytų filtruojančių komponentų matomos dvi IC: APFC valdiklis FSP 6600 ir PWM valdiklis FSP 6601.

Pagrindinis elektrolitinis kondensatorius iš „Teapo“ (420V, 390μF, 85 °C). Tai geriausias ne japoniškos kilmės pasirinkimas, o 85 °C indeksas neturėtų gąsdinti, nes APFC zona atvira. Tiesa, nesupratau sprendimo įvilkti dvigubą diodų tiltelį į geltonos spalvos maišelį. Mano nuomone, aušinimui panaudotas atskiras radiatorius turi turėti teisę į kvėpavimą.

Antrinėje dalyje panaudotas sinchroninis išlyginimo dizainas. Mažosios linijos iš +12V generuojamos DC-DC konverterio pagalba, kurio tranzistoriai patalpinti ant kitos PCB pusės. Polimerinių kondensatorių E9 modelis neturi, visi panaudotieji yra polimeriniai iš tos pačios „Teapo“. Skirtingai nei pagrindinis, jie sertifikuoti 105 °C temperatūrai. Kur kas protingesnis sprendimas pirminėje dalyje turėti 85 °C vienetą, o antrinėje 105 °C, nei atvirkščiai. Be abejonės, japoniški kondensatoriai būtų pakėlę „Straight Power“ vertę labiau, nei taivanietiški ją išlaikę pakankamai solidžiame taške.

Atjungiamų laidų PCB – niūriai plika. „Listan nesiteikė prilituoti nė vieno papildomo kondensatoriaus, tačiau kur kas geresnių žodžių galime pasakyti apie ypač aukštos klasės 135 mm. „Silent Wings BQT T13525-HF18“  ventiliatorių („fluid dynamic“ guoliai, 12V, 0.28A, 1800 RPM). Identišką, ypač mažu mechaniniu triukšmu ir patikimumu pasižymintį, aušinimo įrenginį jau matėme „Dark Power Pro 10“ apžvalgoje. Jei valdymo profilis nebus pakoreguotas, galime tikėtis tokio pat įspūdingo pasirodymo.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

„Straight Power“ modelis daugiau mažiau išlaiko tai, ką matėme vertindami „Dark Power Pro 10 su Revo87+ (abiejų galia – 650 W). „Straight Power“ efektyvumo našumas ir kreivė labai panaši į DPP 10, todėl atstovas iš „Enermax“ išlaiko savo persvarą bent tol, kol pasiekiama 75 % apkrova. Vėliau estafetę perima abu „Be Quiet!“ atstovai, kurie artėjant prie ekstremalių apkrovų išlaiko didesnį efektyvumą. „Straight Power“ atiduodant 20 ir 100 % savo galios, PSU sugeba įsiveržti į 80+ Platinum sertifikatui keliamų minimalių reikalavimų gretas, tačiau pritrūksa 1,3 % pačiame kelio viduryje – apkrovai siekiant 50 %.

Šio maitinimo šaltinio +12V linija išlaiko aiškią tendenciją: gaunu daug arba mažai streso – nesielgiu preciziškai. Maksimalus nuokrypis pasiekia 1,75 % (100 % apkrova). Pastarajai pasiekus labiau asmeniniams kompiuteriams būdingus elektros sąnaudų skaičius, „Straight Power“ išlieka 1 % ribose ir su vidutiniu 0,918 % rezultatu praktiškai prilygsta DPP 10. +5V linija taip pat pasirodo esanti reguliuojama labai gerai – vidutinis nuokrypis tik 1 proc. +3.3V linkusi nuo idealaus rezultato nukrypti labiausiai. Vidutinis nuokrypis siekia 1,75 %, o maksimalus pasiekia 2,73 % (100 % apkrova). Nors pačios mažiausios linijos rezultatai nėra pavyzdiniai, „Straight Power“ turi pranašumą prieš Revo87+.

„Be Quiet!“ vardas patvirtinamas be jokių ginčų. Sumontuotas ventiliatorius išgirstamas tik apkrovai pasiekus 100 %, iki tol 680 W galios „Straight Power“ yra mirtinai tylus. Perkrovos režime maitinimo šaltinis jautėsi tvirtai, nors ir 57 A gaunanti +12 V linija perkopė 2 % nuokrypį. Ventiliatorius turėjo rezervų, mat pasiekiami 65 dBA. Bet kokiu atveju toks scenarijus mažai tikėtinas. Svarbiausia įsitikinti, kad apsaugos veikia tvarkingai,o jei jų iššaukti nepavyksta, belieka pasidžiaugti, kad PSU turi mažų mažiausiai 10 % papildomos pikinės galios.

  • Budėjimo režimas – 0.7 W
  • Išjungtas – 0. 0 W
  • OCP +12 V linijoje – 31 A

 

 

Nepagaidaujamo triukšmo +12 V linijoje nedaug. Fiksuojami beveik 33 mV, OL (overload) režime pridedami ne daugiau 5 mV. Galima pagirti vieną iš mažųjų linijų. Šiuo atveju +3.3 V ir jos 17.2 mV. Reziultatai stambesnėje +5 V linijoje kur kas prastesni, tačiau ATX limitas (50 mV) neperžengiamas.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

Belieka pripažinti, kad FSP „Listan“ kompanijos bei jos „Be Quiet!“ prekinio ženklo ir vėl  nepavedė. Šįkart tiuningo ne tiek daug, kiek matėme apžvelgdami „Dark Power Pro 10“ modelį, tačiau visos svarbiausi elektriniai kriterijai išlaikyti gana griežtuose rėmuose. Visų pirma +12 V linija: reguliacija labai gera, ne ką prastesnis ir triukšmų slopinimas. +5V linija norėtų neatsilikti (tą ir padaro, kuomet kalbame apie reguliaciją), tačiau triukšmų slopinimas, pasiekęs 43 mV, sužavėti negali. +3.3V linijoje viskas atvirkščiai: užslopinti triukšmai, tačiau šiek tiek per laisva reguliacija. Ir tai turbūt prasčiausias „Straight Power“ bruožas, neskaitant bendro su Revo87+ dalinamosi PCI-E dizaino bei modulinių kabelių kištukų spalvų, kurios gali patikti ne kiekvienam, o ypač mūsų moderiams. Visa kitai jokių priekaištų: 80+ Gold (+) efektyvumas, apstus skaičius periferinių jungčių, kurių asortimentas ant kabelių sumaniai pamaišytas. Parinkti „Teapo“ kondensatoriai nėra aukščiausios kokybės, tačiau neužgriozdinta pirminė zona ir 105 °C sertifikuoti kondensatoriai antrinėje zonoje leidžia tikėtis, kad maitinimo šaltinis vartotojo nepaves. Triukšmas? Itin kokybiškas „Silent Wings ventiliatorius sukasi, bet triukšmo nėra. Kokio dar triukšmo? Mirtina tyla, kol tylus plazdenimas sugalvoja pranykti kai „Straight Power“ priverčiamas atiduoti viską, ką turi. O tai yra nemenki 680 vatų. Būtent ši ypatybė tampa vizitine „Straight Power“ pardavimo kortele, turbūt kaip ir visos „Be Quiet!“ siūlomos produkcijos, mat kažko specialaus  vokiečių virtuvė neparuošė (tai palikta užsisakant „Dark Power Pro 10“). Valgiaraštis netrumpas ir kaip visad konkurencingas, tačiau „Straight Power“ sugeba būti ne tik vienu labiausiai žibančių (taip, taip, tie patys spalvoti kištukai), bet ir tyliausiai patiekiamu gerai subalansuotu maitinimo šaltiniu.

Privalumai:

  1. Labai gera +12 V reguliacija ir triukšmų slopinimas;
  2. Labai gera +5 V reguliacija ir +3.3 V triukšmų slopinimas;
  3. Link 80+ Platinum linkstantis efektyvumas
  4. Labai aukštos kokybės „Silent Wings“ ventiliatorius
  5. Negirdimas iki pat maksimalių apkrovų;
  6. PSU galiai adekvatūs kabeliai, tampriai susietas tik ATX12V;
  7. Sėkmingai atidavė ~720 W;
  8. Penkių metų garantija;
  9. Gerai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Kaina;
  2. „Teapo“ kondensatoriai;
  3. +3.3 V reguliacija ir +5 V linijos triukšmų slopinimas;
  4. PCI-E kabelių funkcionalumas

9 Komentarai

  1. zirnis parašė:

    kokia jo kaina?

  2. rkas parašė:

    psu ir korpusai…
    Galetu but kokiu koloneliu, monitoriu ir siaip visokios periferijos apzvalgu..

  3. daimonass parašė:

    Tai ka duoda, ta ir apzvelgia 🙂

  4. sketchy parašė:

    kokiu atstumu triukšmo lygis buvo matuotas? mat 106% apkrovos metu pasiektas 65,6 dBa lygis nelabai žavi 🙂

  5. BC00 parašė:

    rkas -> buvo pelių, buvo monitoriaus stovas. Pats turbūt pastebėjai, kad monitoriais užsiima tik du-trys specializuoti užsienio puslapiai. Kolonėlės – prieinamas dalykas.

  6. BC00 parašė:

    sketchy -> 5 cm atstumu (parašyta testavimo skilty). Iki ~60 dBA PSU įvardyjamas kaip tylus (normaliomis naudojimosi sąlygomis). Iki ~55 dBA PC dėžėje bus negirdimas. >70 dBA stipriai triukšmingas.

  7. PhaNtoM parašė:

    >BC00
    Vat būtent to, ką kątik parašei visai reiktų apžvalgose paminėto, kad žmonės galėtų labiau susigaudyti, kas yra silent, dead silent or loud, nes visgi testavimo metodai skiriasi. 🙂
    Kaip pavyzdys: http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r9_290x_review_benchmarks,13.html

  8. sketchy parašė:

    aaa… nevykelis :)))) praleidau ta pastraipa skaitydamas..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.