„MSI Adora20 2BT“ – kompiuteris „viskas viename“ (Video)

Žmonės visada norėjo daiktų su kuo daugiau funkcijų bei galimybių, taip tikriausiai ir gimė kompiuteris viskas viename (ang. All In One). Ant mūsų stalo atkeliavo vienas iš šio segmento atstovų „MSI Adora20 2BT“, kuris ir bandys įrodyti, kad ši niša turi perspektyvų, o gal kaip tik pamatysime, kad tokie kompiuteriai be ateities. „MSI Adora“ serija skirta nelabai reikliam vartotojui, bet kai kurie modeliai gali pasigirti diskrečia vaizdo plokšte, SSD disku ar net liečiamu ekranu. Pas mus patekęs modelis yra vienas silpniausių iš šios serijos, tuo pačiu ir vienas patraukliausių kainos prasme. Tad pažiūrėkime kaip jam seksis.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kompiuteris supakuotas paprastoje kartoninėje dėžėje, kad įrenginys būtų apsaugotas nuo pažeidimų. Ant jo užmautas minkštas maišas, ant galų apmauti tam skirti apsauginiai dėklai. Papildomi priedai kiekvienas supakuoti maišeliuose ir sudėti į atskirą kartoninę dėžutę, kuri stabiliai įsideda į bendrą dėžę.

Kompiuteris komplektuojamas kartu su maitinimo adapteriu ir instrukcinėmis knygutėmis.

Išorinis dizainas

Iš pažiūros „MSI Adora20 2BT“ mažai kuo skiriasi nuo televizoriaus ar įprasto kompiuterio monitoriaus. Įrenginys yra tik 37,6 cm aukščio, 49,1 cm pločio ir 3,47 cm storio – beveik tokio dydžio, kaip 60 cm įstrižainės kompiuterio monitorius. Visas korpusas blizgaus, atsispindinčio vienspalvio plastiko, o apatinė dalis papuošta dekoratyvia metaliko juostele.

Tačiau pažiūrėjus įdėmiau į akis krenta prailginta apatinė dalis, kurioje sumontuoti du HD garsiakalbiai.

Viršutinėje dalyje, kaip ir kiekviename šiandieniniame nešiojamame kompiuteryje, randame integruotą kamerą fotografavimui, filmavimui ar interaktyvioms reikmėms, tiesa silpnoką, viso labo 1 MPix. Šalia jos iš šonų įmontuoti du mikrofonai vaizdo pokalbiams, balso ar garso įrašams.

Įrenginio centre – 19,5 colio (1600 x 900) ekranas. Kaip skelbiama ant lipduko kompiuterio  viršuje, šis MSI modelis siūlo neatspindintį ekraną, kas leidžia naudotis kompiuteriu netgi jei jis atsuktas į saulę. Saugodamas vartotojo akis MSI taip pat pasirūpino mėlynos spalvos sklaidos sumažinimu. Prie šių dalykų dar galima pridėti ir „Anti-Flicker“ technologiją, kuri stabilizuoja maitinimo srovę ir pašalina plika akimi nematomą ekrano mirgėjimą. Visa tai, anot gamintojo, mažiau kenkia akims ir gerina produktyvumą.

Dešiniame krašte yra sumontuotas kompaktinių diskų įrenginys. Kairėje išdėstyti  valdymo mygtukai ir papildomos jungtys. Iš viršaus į apačią išdėstyti maitinimo mygtukas, maitinimo kontrolinė lemputė, kietojo disko aktyvumo indikatorius, ekrano įjungimo/išjungimo mygtukas, garso/pašvietimo intensyvumo mygtukas, garso/pašvietimo intensyvumo mažinimo/didinimo mygtukai. Dar žemiau – jungtis atminties kortelėms (SD/MMC/MS) bei dvi USB 2.0 jungtys, viena jų – super kroviklis (angl. super charger).

Kompanija didžiuojasi sutalpinusi monitorių ir asmeninį kompiuterį į vieną, ypač ploną įrenginį, kurio storis ploniausioje vietoje siekia vos 23 mm.

Kompiuterio galinė pusė gana paprasta, su dideliu MSI logotipu, malonios išvaizdos, tad nebūtina slėpti jos nuo žmonių akių. Bet jei trūksta vietos, įrenginys turi „VESA“ tvirtinimo skyles – nusukus atraminę kojelę jį galima bus kabinti ant sienos.

Kompiuterio apačioje pritvirtintos dvi guminės kojelės, kurios duoda stabilumą, įrenginys tvirtai ir nepajudinamai stovi ant stalo.

Apatinėje nugarėlės dalyje, abejose pusėse, yra ventiliatoriaus grotelės. Virš dešiniųjų – „Kensington“ užrakto jungtis. Viršutiniosios grotelės skirtos oro išėjimui.

Kompiuterio kojelė yra su plačiu guma padengtu galu, kuris stabiliai laiko visą įrenginį; palenkimo kampas yra labai platus, patenkins kiekvieno vartotojo poreikius. Pats lankstymo mechanizmas labai standus, nebaisu, kad kompiuteris staiga atsiloš atgal.

Pavertus kompiuterį ekranu žemyn išvystame paslėptas likusias jungtis: maitinimo laidui, HDMI jungtį, 1x USB 3.0 ir 3x USB 2.0 jungtis, interneto kabelio jungtį, jungtis mikrofonui  ir  ausinėms.

Specifikacijos

Šis kompiuteris nėra „Adora“ serijos flagmanas, netgi priešingai – vienas iš pigiausių gaminių, tad įspūdingų techninių charakteristikų čia neišvysime. Kompiuterio širdis – „Intel Celeron J19000“ procesorius, turintis keturis branduolius, kurie „Turbo“ režime pasiekia 2,4 GHz dažnį. Kadangi šis silicio gabalėlis yra „Intel Atom“ evoliucija, tad nenuostabu, kad procesorius nėra labai galingas, bet nereikliems vartotojams spartos tūrėtų užtekti.

Sistemoje iš viso sumontuoti 4 GB DDR3 operatyviosios atminties, kuri veikia 1333 MHz dažniu. Verta paminėti, kad panaudotas tik vienas atminties modulis, tad esant poreikiui atminties kiekį galima praplėsti iki 8 GB, panaudojant laisvą atminties lizdą.

Integruota grafikos posistemė kasdienius poreikius tenkins su kaupu. Šis grafikos spartintuvas turi „Intel HD Graphics“ vardą. Trečiųjų šalių programinė įranga nesugebėjo teisingai  nuskaityti visų specifikacijų nei veikimo dažnio, bet deklaruojama, kad grafikos branduolys veikia 688 – 854 MHz dažnių diapazone. Šis „Intel“ grafikos sprendimas palaiko DirectX 11 bei, žinoma, padeda procesoriui dekoduoti vaizdo medžiagą.

.

Kaip žinia, šis kompiuteris yra kartu ir monitorius, kitaip vadinamas „viskas viename“ (ang. All In One). Ekranas turi 19,5 įstrižainę su LED pašvietimu. MSI nepateikia informacijos, kokią matricą naudoja šis vaizduoklis, bet nesunku nuspėti, jei nėra pasigyrimo apie IPS, tai bus naudojama TN tipo matrica. Gaila, bet rezoliucija yra tik 1600 x 900. Gamintojas deklaruoja, kad vaizduoklis nemirgės ir nerodys per daug mėlynos spalvos tonų.

Nors kiti modeliai iš karto atkeliauja su SSD disku, mūsų testuotas  modelis turėjo 2.5 colio 500 GB kietąjį diską. Šį diską pagamino „Hitachi“. Šio kaupiklio apsisukimų skaičius yra 7200 sūkių per minutę ir jis turi 32 MB spartinančios atminties.

Kaip ir dera tokio tipo kompiuteriams, norint prisijungti prie interneto galėsime pasinaudoti integruotu bevielio tinklo moduliu, kuris palaiko 802.11 b/g/n standartus, o norintieji prisijungti prie interneto per laidą irgi nenusivils, tam skirta integruota 10/100/1000 Mbit/s tinklo plokštė.

Kompiuterio paruošimas darbui ir bendras įspūdis

„MSI Adora20 2BT“ kompiuteris jau turi iš anksto įdiegtą „Windows 8.1“ operacinę sistemą, o jį paruošti naudojimui bus nesunku net nepatyrusiam vartotojui. Tiesa, visam tam jums reikės „Microsoft“ abonemento, tad jei jo neturite, būtinai turėsite jį susikurti. Verta paminėti, kad neturint „Microsoft“ abonemento jo sukūrimui reikalingas kitas kompiuteris. Konfigūravimo metu pasirenkama kalba (yra galimybė pasirinkti lietuvių), laiko zona, spalvinė darbalaukio tema. Visas šis procesas užtrunka apie pusvalandį. Malonu, kad tam pasibaigus kompiuteris visiškai paruoštas darbui, jokių papildomų tvarkyklių nereikia diegti, o tai tikrai didelis pliusas. Kai pasieksite darbalaukį pirmą pusdienį kompiuteris gali veikti vangiau, nes bus atliekami operacinės sistemos atnaujinimai, kas apkrauna kietąjį diską bei procesorių, dėl ko jaučiamas nemenkas vėlavimas atliekant kitas užduotis. Pasibaigus atnaujinimams, kompiuteris veiks pakankamai sparčiai. Labai malonu, kad nuo įjungimo momento darbastalis pasiekiamas gan greitai, dėl to būtų galima pagirti „Windows 8.1“ operacinę sistemą. Nemalonu, kad įjungus kompiuterį visada reikia įvesti savo slaptažodį ir šio saugos mechanizmo neįmanoma atsisakyti, galima nebent vietoj slaptažodžio naudoti susikurtą keturių skaitmenų PIN kodą. Kompiuteris veikia taip, kaip ir galime tikėtis iš tokio segmento atstovo. Pasitaiko, kad reikia palaukti, kol bus įvykdyta jūsų norima užduotis; naudojant SSD diską dauguma užlaikymų turėtų išnykti. Ekranas 19,5 colio, bet jo rezoliucija tik 1600 x 900. Norėtųsi, kad rezoliucija būtų didesnė. Darbalaukyje tai nesijaučia, bet žiūrint „Youtube“ vaizdas atrodo truputį „muiluotas“ ir trūksta aštrumo, bet žiūrint video medžiagą per grotuvą situacija kiek geresnė. Ekrano apžvalgos kampai tikrai nėra idealūs ir maždaug ties 45 laipsnių kampu pradeda šiek tiek keistis spalvos, tas ypač pastebima žiūrint į ekraną iš viršaus arba iš apačios. Yra ir gerų žinių, ekranas neblizgus ir net šviečiant saulei į jį vaizdas išlieka gerai matomas ir nejaučiamas diskomfortas. Sumontuoti garsiakalbiai savo darbą atlieka labai gerai. Garsas malonus ausiai ir klausant aklai netgi nepasakytum, kad tai integruotos kolonėlės, žinoma, kas susiję su garsu yra gan subjektyvu. Nors garso lygis nėra pats aukščiausias, bet kaip integruotoms kolonėlėms tikrai geras, žiūrint filmą nuo sofos tikrai nereiks įtempti ausies.

Testavimas

Pradėsime nuo sintetinių testų, tokių kaip PCMark 7, CineBench 11.5 ir HD Tune Pro.

Sintetinius testus apibendrinti gana sunku, nes neturime su kuo palyginti (nebent su anksčiau apžvelgtu Shuttle XS35GTA V3 nettop’u), tad judame toliau.

Šis kompiuteris tikrai nėra skirtas žaidėjui, bet mes visgi nusprendėme išbandyti, ko galime tikėtis užsimanę pažaisti. Pasitelkiant sveiką protą buvo pasirinktas nereiklus ir gal net daugelio seniai pamirštas „Source“ variklį naudojantis „Half Life 2“. Bandymui buvo pasirinkta 1280/720 rezoliucija, nors AA ir AF filtrai buvo išjungti, kiti nustatymai buvo maksimalūs. Sunku pasakyti ko tikėjomės iš šio kompiuterio, bet jis su šiuo žaidimu susitvarkė be vargo. Kadrų (fps) skaičius niekada nenukrisdavo žemiau 40-ies, o dažniausiai laikydavosi ties 60 – 70. Kaip matome iš ekranvaizdžio, procesorius žaidimo metu veikia tik puse pajėgumo, o tuo tarpu vaizdo spartintuvas darbuojasi aktyviau. Nors bandytas tik vienas žaidimas, galima teigti, kad senesnius ar nereiklius vaikiškus žaidimus kompiuteris sudoros nesunkiai.

Toliau pakalbėkime apie daug realesnes užduotis, su kuriomis šis kompiuteris susidurs ir kurioms ir buvo sukurtas. Naršyti internete nekyla sunkumų, to niekas ir nesitikėtų. Peržiūrint video medžiagą „Youtube“ puslapyje problemų neiškildavo, kompiuteris sudorodavo 1080p raišką gan nesunkiai. Tiesa, pirmas kelias sekundes kartais jaučiamas šioks toks nesklandus veikimas, bet užkrovus pakankamą buferį vaizdo medžiaga rodoma gerai, o procesorius dirba ties 40 – 50% apkrovimo riba.

Blu-Ray 1080p raiškos filmai šiam kompiuteriui irgi nekliūtis. Vaizdo medžiaga apdorojama puikiai ir procesorius nėra stipriai apkraunamas, o nuimdama dalį naštos jam į pakalbą atskuba ir vaizdo posistemė. Testuodami naudojome du grotuvus „VLC“ ir „Media Player Classic“. Su abiem grotuvais vaizdo medžiaga buvo atkuriama gerai, tik naudojant „VLC“ grotuvą procesoriaus apkrova buvo didesnė nei vaizdo medžiagą leidžiant per „Media Player Classic“.

              „VLC“                                                 „Media Player Classic“

 

Elektros sąnaudos, temperatūros ir triukšmas

Elektros sąnaudos tikrai mažos. Kompiuteris ramybės būsenoje suvartoja tik 25 W elektros energijos. Reikia paminėti, kad tai yra kompiuterio komponentų ir vaizduoklio bendros sąnaudos, bandymo metu buvo naudojamas didžiausias pašvietimo lygis. Kompiuteriui pasiūlius padirbėti energijos suvartojimas pakilo tik visai nežymiai – žiūrint Blu-Ray 1080p filmą sunaudojami 28 W, žiūrint 1080p raiškos medžiagą „Youtube“ svetainėje kompiuteris naudoja 30 W, o įjungus „Half Life 2“ žaidimą sąnaudos pakyla iki 34 W. Kompiuteriui esant išjungtam, iš elektros lizdo siurbiama tik 1,1 W.

Šis kompiuteris tikrai nelinkęs kaisti. Aukščiausia vieno iš procesoriaus branduolių temperatūra buvo užfiksuota žaidžiant ir siekė  52 laipsnius, tuo metu grafikos procesorius kaito vos iki 48 laipsnių. Reikia paminėti, kad procesorius ir grafikos spartintuvas yra tame pačiame silicio kristale. Kompiuteriui nieko neveikiant procesorius sušyla iki 39 laipsnių. Žiūrint Blu-Ray 1080P raiškos filmą procesorius įkaista tik iki 43 laipsnių, o grafikos branduolys iki 42. Maksimali kieto disko temperatūra kurią matėme buvo 38 laipsniai, tad ir čia viskas gerai. Kadangi temperatūros nėra aukštos per groteles išmetamas oras nebūna karštas, o tik vos šiltas. Kompiuterio nugara nekaista. To negalima pasakyti apie priekį, dešinės pusės vaizduoklio apvadas ir net pats ekranas dešinėje per vidurį po kurio laiko pasidaro šiltas.

Triukšmo šis kompiuteris skleidžia tikrai mažai, ventiliatorius sukasi apie 2000 apisisukimų per minutę, ir jokio testo metu apsisukimai nepakilo aukščiau. Ventiliatoriaus veikimas yra šiek tiek girdimas, bet tik tyloje, ir nėra erzinantis. Norėtųsi, kad ventiliatorius prie mažesnės apkrovos suktųsi lėčiau. Kitas triukšmo šaltinis – kietasis 2,5 colio 7200 sūkių per minutę mechaninis diskas. Nors kaupiklis ir sukasi 7200 kartus per minutę, jo garsas nėra labai didelis, bet įsiklausius jis yra girdimas. Kai diskas skaito arba rašo informaciją, jo traškėjimas yra labai švelnus ir neerzinantis.

Išvados

Atėjo laikas sudėlioti viską į savo vietas. Išbandžius „MSI Adora20 2BT“ kompiuterį vienareikšmišką įvertinimą skirti gana sunku. Naudojantis kompiuteriu tekdavo sau priminti, kad čia nėra SSD disko ir po gaubtu dirba į energijos taupymą orientuotas procesorius, dėl ko karts nuo karto patiriami maži užlaikymai. Susitaikius su realybe, kompiuteriu naudotis tampa gan komfortiška. Malonu, kad užsikrovimo laikas iki darbalaukio labai trumpas. Su specialia MSI programa galima pasirinkti, ar norime patekti į darbalaukį, ar į „Start“ meniu. Kitas pagirtinas niuansas, kad sukonfigūravus kompiuterį nereikia diegti jokių papildomų tvarkyklių, o pats konfigūravimas nesudėtingas. Visos užduotis, kurias pasiūlėme kompiuteriui, buvo sudorotos nesunkiai, Blu-Ray vaizdo medžiaga iškoduota lengvai, „Youtube“ puslapyje pasirinkus 1080p kokybę video buvo atvaizduojamas sklandžiai, net žaidžiant „Half Life 2“ žaidimą problemų neiškilo. Kompiuterio dizainas priimtinas akiai, nors tai ir subjektyvus vertinimas. Pats kompiuteris ant stalo stovi labai tvirtai, nors iš pirmo žvilgsnio MSI pasirinktas stovas gali atrodyti nepatikimas. Integruotos kolonėlės taipogi dirba labai gerai ir laisvai užpildo kambarį kokybišku garsu. Bevielio tinklo modulis signalą priėmė gerai, maršrutizatorius stovėjo už 11 metrų ir betoninės sienos, ryšio indikatorius rodydavo 3 – 5 padalas. Ekranas pakankamai ryškus, didelis jo pliusas, kad labai gerai susitvarko su tiesiogine saulės šviesa bei atspindžiais, todėl net dirbant prieš tiesioginę saulę diskomforto nejausite. Būtina paminėti ir labai mažas energijos sąnaudas, kurios ramybės būsenoje yra vos 25 W, o atliekant paprastas užduotis neperlipa 30 W. Kompiuteris taip pat gali pasigirti žemomis temperatūromis ir tyliu veikimu.

Dabar apie tai, kas mūsų nuomone galėtų būti aukštesniame lygyje. Ekranas turi tik 1600 x 900 rezoliuciją, norėtųsi didesnės raiškos, be to, būtų gerai ir didesni apžvalgos kampai. Jungtys esančios nugaroje pasiekiamos sunkiai, matyt patogumas paaukotas dėl estetikos. Norint ką nors prijungti reikia pakelti visą kompiuterį, gaila, bet ten sumontuotas ir vienintelis USB 3.0 lizdas. Nors pirkėjai, į kuriuos orientuotas šis produktas, tikriausiai to nesugalvotų, bet man būtų labai priimtinas ventiliatoriaus apsukų valdymas, nes nežinia kokius garsus jis gali skleisti po keletos metų besisukdamas 2000 apsisukimų per minutę.

Žiūrint į kainą (1350lt) mažyčiai minusai neatrodo tokie baisūs, MSI visgi turėjo padaryti tam tikrus kompromisus.  Apžvelgus Lietuvos rinką panašių prieinamų produktų surasti labai sunku, o tiksliau jų net nėra. Tad šis „MSI Adora20“ „viskas viename“ kompiuteris atrodo tikrai nebloga alternatyva nebrangiam nešiojamam kompiuteriui. Už panašią kainą gauname didesnį ekraną, geresnę garso sistemą, kompiuteriu naudotis patogiau dėl laisvai judančios klaviatūros, maloniai nuteikia estetiška išvaizda. Šie pliusai įgyja pliuso ženklą tik su sąlyga, kad jums visiškai nereikalingas mobilumas ir kompiuterio darbo vieta numatyta ant stalo.

 

3 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Idomus variantas butu i svetaine. I apzvalga neprasysiu prideti, bet visgi noriu pasidometi kaip procesorius jauciasi youtube kramtydamas 4k rezoliucija?

  2. Katonas parašė:

    Nebeturiu jo jau pas save tai negalėsiu patikrinti dėl 4K. Šiaip, kadangi monitoriaus rezoliucija tik 1600/900 net nelabai jautėsi skirtumas tarp 720p nuo 1080p tai 4K net nepagalvojau leisti.

  3. ToBeX parašė:

    Supratau, na cia tikslai prie tv junkt toki irenginuka visvien butu 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.