„Scythe Kotetsu“: dvasių žudikas ir kompaktiškųjų karalius?

Lietuvai nuolat susiduriant su pasirinkimui Nr 1. ar bent mažiausiai į top 3 vidutinės klasės biudžetinių aušintuvų sąrašą pakliūnančių „Thermalright True Spirit 120“ derivacijų deficitu, turime puikią galimybę patikrinti pakankamai kompaktišką „Scythe Kotetsu“ CPU aušintuvą. Japonų kilmės kompanijai labiausiai telkiant dėmesį į gimtąją ir JAV rinkas bei neinvestuojant daug į marketingo plėtrą Senajame kontinente, nenuostabu, kad „Scythe“ vardas nėra itin geidžiamas ir tarp mūsų. Galbūt „Kotetsu“ tai pakoreguos ir net įtiks ne itin brangaus orinio aušintuvo ieškančiam lietuviui?

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Dar nežinome, ar pats „Kotetsu“ sublizgės ir kažkuom išsiskirs testavimo metu, tačiau „Scythe“ pabandė tą išskirtinumą sukurti vien dėžutės dizainu. Toks spalvų žaismas nelydi išskirtinai Kotetsu, tačiau yra būdingas visai „Scythe“ produkcijai: pradedant CPU aušintuvais ir baigiant ventiliatorių valdikliais. Papildomo išskirtinumo įneša ir ant dėžutės priekio aptinkamos mažiausiai penkios kalbos (japonų, anglų, rusų, vokiečių ir prancūzų), kuriomis informuojama, kad tai CPU aušintuvas.

Gamintojas nemažą dalį dėžutės paskiria garantinėms sąlygoms, tačiau mus labiausiai domina informacija apie patį „Kotetsu“. Tai yra multi platforminis produktas, tinkantis „Intel“ ir AMD sistemoms bei turintis H.M.P.S. (Hyper Precision Mounting System) tvirtinimo sistemą.

Schematinis brėžinys leidžia išsiaiškinti, kad „Kotetsu“ yra plonas vienbokštis aušinimo sprendimas, naudojantis keturis termo vamzdelius ir komplektuojamas su „GlideStream“ 120 PWM ventiliatoriumi.

Radiatorius nuo iš išorės gresiančių mechaninių pažeidimų apsaugotas tinkamai: jis įspraustas tarp aksesuarų dėžutės ir paminkštinimu atskirtas nuo ventiliatoriaus. Deja, bet to paties negalima pasakyti apie pastarąjį, kurio vienas paviršius tik su kartonine dėžutės sienele. Nenustebsime sužinoję, jei „Scythe“ karts nuo kartu gauna užklausą dėl sulaužyto ventiliatoriaus.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kompaktiškų 130 x 58 x 160 mm (L x W x H) išmatavimų „Kotetsu“ svoris yra pakankamai nemažas – siekia 480 gramų. Du iš keturių 6 mm skersmens iš nikeliuoto varinio pagrindo išeinančių termo vamzdelių forma primena C raidę, kitų dviejų – nukirstą S. Į aliuminio plokštelių bloką pakliuvę šilumos vamzdeliai jau įgauna tiesią formą ir yra išdėstyti šiek tiek prakaitomis vienas kitam.

„Kotetsu“ turi 56 plokšteles ir galėtų priminti mums puikiai pažįstamus „Prolimatech Megahalems“ ir „Prolimatech Basic 81“ aušintuvus. Kas trečia „Kotetsu“ plokštelė yra stambesnė už prieš tai buvusias dvi ir skitingai nei mažosios tik jos jungia įsivaizduojamus du visiškai atskirus šoninius bokštus. Aliuminio plokštelės savo ruožtu išdėstytos ~1,5 mm atstumu ir indikuoja, kad „Kotetsu“ labiau skirtas darbui su lėčiau besisukančiais ventiliatoriais.

Radiatoriaus viršus pasibaigia tamsia šlifuoto aliuminio plokštele, kuri prie bendro kūno tvirtinama keturių „vinučių“ pagalba. „Scythe“ ženklą turinti minėta plokštelė akiai atrodo tikrai patraukliai ir su nikeliuotais termo vazmdeliais suteiktų dar patrauklesnę išvaizdą.

Aplink termo vamzdelius plokštelės tvirtinamos paprasčiausiu užmovimo būdu, o patys vamzdeliai su pagrindu surišti pasitelkiant litavimą. Dažniausiai į pagrindus nekreipiame didelio dėmesio, tačiau akivaizdžiai matosi, kad šįkart turime aiškiai išgaubtą pagrindą, kurio viršūnė pačiame centre.

Užsmailinti vidiniai plokštelių kraštai aiškiai parodo, kad prie „Kotetsu“ turėtų būti derinamas 120 mm ventiliatorius. „Scythe“ tam paruošė „GlideStream“ serijos aušinimo įrenginį, kuris valdomas PWM signalu ir gali suktis 400 – 1400 RPM diapazone. Oro sukuriamas srautas prilyginamas 79 CFM, o maksimalus triukšmas neviršyja 28 dBA. Ventiliatorius naudoja paprasčiausius slydimo (sleeve) guolius.

 

Specifikacijos

 

Montavimas

Ant originalios nugarinės AMD plokštelės prisuktos veržlės su montavimo plokštelėmis privertė patikrinti ar tikrai vartotojo gide nenurodyta naudoti papildomas poveržles. Nugarinė plokštelė „plaukiojo“. Vis dėlto aiškiai apipavidalintas montavimo gidas (tam tikru etapu reikiami struktūriniai montavimo vienetai sužymėti skaičiukais) nurodė, kad toks plokštelės judėjimas – neproblema. Apie kitas problemas pagalvoti nebuvo jokios prasmės. Sunaudoję poveržles prispaudžiant radiatorių skersiniu tilteliu prie procesoriaus gavome mažai pastangų pareikalavusią ir tvirtą konstrukcinį derinį.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 Black Edition
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra – 19 °C. Sistemos generuojamas garsas matuojamas ~1 metro atstumu, prieš tai maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius, kurie tampa virtualiai negirdimais. Visiška aplinkos tyla atitinka 38 dBA.

 

Rezultatai

Aušinant nespartintą „Phenom II“ procesorių „Scythe Kotetsu“ ventiliatoriaus suaktyvėjimas leidžia nukirpti beveik 2 °C ir taip praktiškai susilyginti su „Thermalright True Spirit 120“.

Vaizdas truputį pradeda keistis sąlyginai lengvai paspartinus procesorių, nors Kotetsu ir toliau išlieka diagramos viršuje. „Japonas“ lengvai sudoroja už save brangesnį „Deepcool Frostwin v2.0“ ir „Noctua NH-U12“ (tiesa, pergalės prieš „austrą“ nereikėtų sureikšminti, nes visi puikiai pamename, kad jo apžvalgos metu susidūrėme su labai prastu efektyvumu būtent naudojant AMD platformą), tačiau „True Spirit 120“ linkęs šiek tiek padidinti savo atotrūkį, kuris dabar siekia 3.5 °C. Visgi ne be blogesnio triukšmo charakteristikų.

Kita stotelė – maksimalus spartinimas. Padidinus CPU įtampą iki 1.51 v ir dažnį virš 4.2 GHz, „Kotetsu“ gana lėtai kopė į septintą dešimtį ir tikėjomės, kad neviršys 65 °C. Didėjant temperatūrai ir tik įpusėjus Prime95 testui, pasiekėme beveik 66.5 °C, todėl turėjome konstatuoti, kad „Kotetsu“ su ekstremaliomis sąlygomis nesusitvarkė, ką sugebėjo padaryti „True Spirit 120“.

„GlideStream“ ventiliatorius sužavėjo. Palaikoma mirtina tyla iki pat pasiekiant 1100 RPM. Virtualiai negirdimas „Kotetsu“ ventiliatorius praktiškai išlieka prieš pasiekiant 1300 RPM. Realus skeidžiamo garso suintensyvėjimas pajaučiamas pereinant iš 1300 į 1400 RPM, tačiau net ir maksimaliai besisukdamas „GlideStream“ įrenginys išlieka tikrai tylus. Tiesa, visiškas apsisukimų dugnas, kurį mums pavyko pasiekti su nuosavu „Scythe“ ventiliatorių valdikliu, tebuvo ~650 RPM, nors gamintojas deklaruoja 400 RPM.

 

Išvados

Apie šimtą litų kainuojantys oriniai aušintuvai tikrai domina nemažą dalį potencialių pirkėjų. Į tokią zoną praktiškai papuola ir šiandien testuotas „Scythe Kotetsu“. Dar smagiau tai, kad pagaliau gavome realią progą nukarūnuoti ne tik mūsų pamėgtą „Thermalright True Spirit 120“.

Tokie bandymai prasidėjo tikrai sėkmingai: „Kotetsu“ niekuo nenusileido „True Spirit 120“ aušintuvui, kuomet „AMD Phenom II“ procesorius dirbo standartiniu dažniu ir gamykline įtampa. Tiesą pasakius, „Kotetsu“ net norėtume atiduoti bendrą pranašumą, nes ventiliatorius neturėjo aukšto foninio garso, skirtingai nei „True Spirit 120“. Paspartinus „Phenom II“ procesorių, „Kotetsu“ buvo priverstas nusileisti pagrindiniam varžovui. Įgytas „True Spirit 120“ pranašumas pasiekė 3.5 laipsnio pagal Celsijų. Visiškai nieko kritiško, tačiau kai pabandėme išgauti didžiausią įmanomą karštį (1.5 v ir beveik 4.3 GHz), „Kotetsu“ kapituliavo. Tuo tarpu „Thermalright True Spirit 120“ išliko vieninteliu vienbokščiu siauros konstrukcijos įrenginiu sėkmingai susidorojusiu su maksimaliai spartintu keturių branduolių „Phenom II“.

Ar tai reiškia, kad „True Spirit 120“ liko nenurungtu? Ir taip, ir ne. Tiems, kas stengsis iš savo procesoriaus su tokiais aušintuvais išpešti maksimumą, „Thermalright“ greičiausiai tiks labiau, garantuodamas didesnį pasiektą CPU dažnį ar nedaug, bet žemesnes temperatūras. Tiek „Sythe Kotetsu“, tiek „Thermalright True Spirit 120“ turi lengvai montavimui pasiduodančias ir tuo pačiu patikimas tvirtinimo sistemas, kone identiškos kokybės surinkimą, nekels problemų aukštų RAM modulių savininkams, tačiau „Kotetsu“ poruojamas su kiek geresnį įspūdį palikusiu ventiliatoriumi. Neprofesionalu tvirtinti, kai neturime juodai ant balto užfiksavę „True Spirit 120“ triukšmo įvertinimo skaičiais, bet „Kotetsu“ ventiliatoriaus darbp profilis (vertinant maksimalius sūkius) yra žemesnis ir malonesnis ausims. Dar viena detalė, kurią kai kas gali įvertinti ir ne taip smulkmeniškai – tai išorinis dizainas. Šiuo atveju „Kotetsu“ palieka geresnį įspūdį. Šlifuota tamsi viršutinė aliuminio plokštelė atrodo labai patraukliai ir tikime, kad „Kotetsu“ atrodytų dar geriau turėdamas nikeliuotus termo vamzdelius. Visgi mieliau pasirinktume papildomas tvirtinimo vielutes antrajam ventiliatoriui, kurių neturi ir „True Spirit 120“.

Koks trumpas reziume? „Thermalright True Spirit 120“ gavo savęs vertą varžovą, kuris gali būti šimtu procentų rekomenduojamas, jei tuo metu „Thermalright“ dvasių Lietuvoje nėra, svarbus daug mažesnis pridedamo ventiliatoriaus minimalių sūkių dugnas arba nebus stengiamasi iš procesoriaus išpešti absoliutų maksimumą tiek, kiek leistų vienas ar kitas aušintuvas.

12 Komentarai

  1. Maariux parašė:

    Pasiūlymas: temperatūrą matuokite delta, o ne visą.
    Skirtingu sezono metu skirtingi rezultatai, skirtinga bazinė temperatūra. Dabar tie 2C galima sakyti paklaidos reikalas ir gali būti netikslūs.

  2. BC00 parašė:

    Patikslinimui: čia iš esmės ir yra delta išvesta: True Spirit 120 prie aplinkos 23 C parodė 66 C, Kotetsu prie 24.5 C – 71 C. Suskaičiuojamos deltos iki ištisus metus kambario temperatūrai būdingiausios 19 C, kuri pritaikoma visiems testuojamiems aušintuvams.
    Pats pats tiksliausias testavimo modelis yra termometro statymas į korpuso zoną, iš kurios CPU aušintuvo ventiliatorius įtraukia orą. Dėja, įgyvendinimas sunkus ir niekeno dar nepritaikytas.

  3. Maariux parašė:

    "Kotetsu prie 24.5 C – 71 C" = 46,5. Tokios temp niekur grafike nera…
    Bet jeigu vedama delta gal kazkur grafike reiktu apie tai uzsiminti. Na, bet bent jau gerai, kad i ta puse einama 🙂

  4. BC00 parašė:

    Maariux, tai ne ta standartinė delta, kurią įsivaizduoji. Savotiška delta tampa aplinkos temperatūros suvedimas į 19 C (pradinį tašką). Jei vienas aušintuvas prie 25 C ambient parodė 65 C, o kitas prie 23 C – 66 C, tai esant 19 C ambient pirmo rezultatas bus 59, o antro 62. Vedant standartinę delta gauname tą patį 3 C skirtumą: (65-25) vs (66-23).

  5. ToBeX parašė:

    Drysciau sutikt su BC00, nes pvz mano GPU ties ziemine kambario temp(20c) IDE buna 27C o dabar kai kambario temp vasariska(26c) rodo 33c

  6. JisVisadaSalia parašė:

    Apžvalgos rodo, jog geresnis už visų numylėtinį hyperį…

  7. itsunoshiyuga parašė:

    BC00, ToBeX < as manau, kad Maariux turejo galvoje delta del to, kad vasara ir ziema yra skirtingos testavimo salygos. jei korpuso arba ambient temperatura visais atvejais vienoda – viskas gerai ir delta nereikalinga, bet iprastu atveju temperatura skiriasi. mano atveju: ziema nukrenta temp ir idle gpu stovi ant 23, o siuo metu laikosi 28. cpu 30 ziema o dabar 33. vat ir skirtumas. 🙂

  8. kilbinas parašė:

    uz Cooler Master Hyper 212 Evo šiektiek kaip ir geresnis, bet ir šiektiek brangesnis 🙂

  9. BC00 parašė:

    Daugelis turinčių EVO skundžias būtent triukšmu fan’ui besisukant greičiau. Su Kotetsu neturėtų būti tokių skundų.

  10. PhaNtoM parašė:

    Turiu paantrinti dėl aušintuvo tylos, stebėtinai pagirtina. Asus H97 mamukėje (nepamenu tikslaus modelio) sukasi minimaliai užsuktas ir su silent profiliu, tai tik įjungus kompiuterį – ~350RPM. 🙂 Vat kaip Asus laužo gamintojų teiginius. 😀 Bet ambient ten mažas (ne daugiau 22). 🙂

  11. itsunoshiyuga parašė:

    Na, pats nusipirkau šitą po ilgų dvėjonių. Neįtikėtinai žemos temperatųros ir labai tylus. Labai geras pirkinys.

  12. vacoum parašė:

    idomu koks skirtumas tarp Scythe Mugen 4 PCGH Edition

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.