(SP) Vasario mėnesio virusų dešimtukas

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET sudarė pavojingiausių vasario virusų ir kenkėjiškų programų dešimtuką. Intensyvioje kovoje tarp labiausiai paplitusių kenkėjiškų programų praėjusį mėnesį nugalėjo Win32/PSW.OnLineGames, iš kompiuterinių žaidimų mėgėjų vagianti prisijungimo duomenis. Trojos arklio tipo virusų šeimai priklausanti Win32/PSW.OnLineGames aptikta 7,33 proc. kompiuterių. Fiksuodamas žaidimo klaviatūros mygtukų paspaudimus, šis virusas renka slaptažodžius ir šiuos duomenis persiunčia savo kūrėjams. ESET populiariausių mėnesio virusų dešimtukas sudaromas pagal unikalios grėsmių stebėjimo sistemos ThreatSense.Net duomenis.

„Internetinių žaidimų sistemų duomenų vagys atkuto, tad ir žaidimų mėgėjams derėtų suklusti. Be to, dėmesį reiktų atkreipti ir į kitas tykančias grėsmes – tokias kaip tapatybės vagystės ar kitokios suktybės, kurios realiame pasaulyje atneša finansinių nuostolių“, – sakė Darius Černeckis, ESET saugumo sprendimus šalyje atstovaujančios bendrovės NOD Baltic pardavimų vadovas.

Kelis mėnesius iš eilės dešimtuko viršūnėje vyravęs INF/Autorun šeimos virusas šįsyk smuktelėjo į antrąją vietą. Vasarį 6,44 proc. kompiuterių aptiktas virusas plinta per mobiliąsias duomenų laikmenas (USB atmintines, atminties laikmenas, skaitmeninius fotoaparatus).

Nedaug atsilieka ir trečiąją dešimtuko vietą užėmęs virusas Win32/Conficker.AA, užkrėtęs 5,38 proc. kompiuterių. Šis kirminas į kompiuterį patenka per bendro naudojimo aplankus arba duomenų laikmenas ir leidžia valdyti apkrėstą sistemą nuotoliniu būdu. Vasarį ketvirtasis pagal paplitimą tapo vartotojo duomenis vagiantis virusas Win32/Agent, aptiktas 3,67 proc. kompiuterių. Virusas įsikuria laikiname kataloge ir pradeda veikti kiekvieną kartą įjungus kompiuterį.

Penktoje virusų dešimtuko vietoje – šįkart iš trečiosios vietos smuktelėjusi kenkėjiška programa Win32/Conficker.A (aptiktas 2,10 proc. kompiuterių), išjungianti standartinę Windows ugniasienę ir bandantis į kompiuterį atsiųsti kenkėjiškų programų. Šeštoje vietoje – dešimtuko naujokė, kenksmingų programų šeima Win32/TrojanDownloader.Swizzor (2,07 proc.), į apkrėstą kompiuterį diegianti papildomas kenkėjiškas programas.

Septintoje vietoje likęs virusas WMA/TrojanDownloader.GetCodec pažeidžia WMA formato garso failus ir vartotojui siūlo instaliuoti žalingus komponentus. Jis vasarį aptiktas 1,67 proc. kompiuterių. Net iš 83 į aštuntą dešimtuko vietą šoktelėjo reklamas užkrėstame kompiuteryje diegianti kenkėjiška programa Win32/Adware.TencentAd, rasta 1,6 proc. kompiuterių.

Priešpaskutinėje dešimtuko vietoje – 1,47 proc. kompiuterių aptikta kenkėjiška programa Win32/Toolbar.MyWebSearch, veikianti kaip interneto naršyklės paieškos priedas ir visas užklausas nukreipiantis į MyWebSearch.com sistemą. Paskutinis sąraše – itin sunkiai iš kompiuterio pašalinamas virusas Win32/Adware.Virtumonde (1,13 proc.). Jis ne tik vienu metu atidaro daug internetinės naršyklės langų, rodydamas nepageidaujamą reklamą, bet ir sparčiai mutuoja, keisdamas sistemines bylas bei sistemos registro įrašus.

10 Komentarai

  1. Press parašė:

    Nekursiu temos parašysiu čia: kokia anti-virusinė geriause?
    Kad galetu apsaugoti dukumentus ir įvairius slaptažodžius.

  2. kupas parašė:

    ECH tie virusai, kaip butu gerai be ju.sesuo vis pasigaudavo virusu per usb tad teko idiegti linux tai dabar ramu,bet tik laiko klausimas kada paplis virusai ant linux

  3. Dzimbo parašė:

    Virusai kuriami toms sistemoms, kurios labiausiai paplitusios.

  4. marazinas parašė:

    Kad neplistų per USB atmintines virusai, tai yra vienas paprastas ir veiksminas būdas: tiesiog sukurt atmintinėj Autorun.inf katalogą ir problemos kaip nebūta. Tą patį padaryt reik ir kompiuterio diskuose ir jokie virusai nebaisūs.

  5. marazinas parašė:

    O kas dėl antivirusinių, tai Windows Defender + Avira Antivir = jokių problemų.

  6. dzigas parašė:

    man tai geriausias Kaspersky Internet Security 7, bet babar naudoju AVG Internet Security 8 🙂

  7. Press parašė:

    to:marazinas gal galetum plačiau papasakoti apie tavo pasiūlyta būda.
    Kaip ten ir ka reike daryt.

  8. arturas173 parašė:

    Nesinaudojau jokia antivirusine jau puse metu 😀 buvau isirases pries savaite ir jokiu virusu nerado 😉 😀

  9. MK89 parašė:

    Man meta win32 don\’t send lentele tai tipo pasigaves as cia kaskuri is situ ? ;x

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.