AMD ruošiasi nutraukti „Intel“ dominavimą procesorių rinkoje 2015 metais

Centriniams procesoriams skirtų K7 ir K8 architektūrų, kurios leido AMD pakilti aukščiau „Intel“, kūrėjas Jim Keller grįžta į AMD. Legenda vadinamas technologijų guru ne tik dirba prie ARMv8 (K12) projekto, bet ir ketina kardinaliai pakeisti sekančios kartos „high-end“ mikroprocesorių architektūrą, kurie numatomi 2015-ųjų pabaigai.

Kol kas nėra daug žinoma apie sekantį spartos klasės x86 kūrinį, tačiau jau dabar pakankamai akivaizdu, kad su Jim Keller kompanija ketina atsisakyti CMT (clustered multi-thread) dizaino, o kartu su juo ir atitinkamų resursų dalinimosi tarp modulyje esančių branduolių. Vietoje to ketinama pasikliauti SMT (simultaneous multi-threading) technologija, kuri gali būti panaši į „Intel“ naudojamą „Hyper-Threading“, taip padidinant našumą tiek vienagijose, tiek daugiagijose aplikacijose. Nors Jim Keller planus įžvelgti sunku, manoma, kad didelis dėmesys bus skiriamas naujų instrukcijų paketų diegimui, kaip 512 bitų AVX 3.2.

Dar šiais metais APU pavidale turintys startuoti „Excavator“ branduoliai parodys kiek dar neišspaustų syvų likę „Bulldozer“ mikroarchitektūroje, tačiau beveik niekas nesitiki, kad AMD bus pajėgi pasivyti spartos klasei priklausančius „Intel“ produktus. Jei AMD skaidrėse užfiksuoti planai sukurti šešiolikos branduolių „Steamroller“ ir „Excavator“ mikroprocesorius nepasitvirtins, visiškai nauja architektūra reali 2015-ųjų pabaigai. Kitu atveju atgimstančios kovos gali tekti palaukti net iki 2017-ųjų.

1 Komentaras

  1. Maariux parašė:

    Sekmes ir tikimes nebus kaip su buldozeriu – prisigyre, o isejo snipstas..

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.