ES siekia riboti MP3 grotuvų garsumo lygį

Europos Komisija pranešė, kad planuoja iš naujo peržiūrėti MP3 grotuvų ribojamą aukščiausią garsumo lygį taip siekiant apsaugoti Europos Sąjungos vaikus nuo galimų klausos problemų ateityje, rašo BBC.

EK sako, kad bus numatyta riboti visų Europos Sąjungoje parduodamų MP3 grotuvų garsumo lygį iki 85 decibelų. Nepaisant to, sujungę grotuvą su kompiuteriu, vartotojai vis tiek galėtų jo garsumo lygį pasikelti iki 100 decibelų.

Europos Sąjungos reguliatoriai padarę tyrimą nustatė, jog rinkoje galima įsigyti grotuvų, kurie pasižymi nežmonišku, daugiau nei 120 decibelų garsumu, kas prilyginama reaktyvinio lėktuvo garsui skrendant mažame aukštyje virš žmogaus galvos.

Pakeitimų šalininkai teigia, kad daugiau kaip 10 milijonų Europos vaikų gali turėti nuolatinių klausos problemų dėl per garsių MP3 grotuvų, taigi jie primygtinai reikalauja kažką keisti ir pripažįsta, kad šį mastą reikia mažinti bent jau tam tikru laipsniu. Industrija turi savo nuomonę ir teigia, kad 85 decibelų neužtenka, nes triukšmo lygis Europos miestuose yra tiesiog per didelis.

24 Komentarai

  1. suck4it parašė:

    Isikalineja tie EK jau nuo IE windowsuose laiku pradejo jie mane nervint.. Paimkim, kad ir Lietuva isoki i lieva burzgencia sleika ir vos girdisi tos dainos. Uzdetu koki zenkla, kad nerekomenduojama vaikams iki 14 ar pan. ir manau to pakaktu, nes visgi vaikams tevai dazniausiai perka tokius dalykus.. Krc tuoj persivadins is ES i SSRS.. 😀

  2. ligonis parašė:

    man tiesiog juokingai atrodo, kai kazka sus ausinuku praeina, o as galiu be jokiu pastangu atpazint kokia ten daina. 😀
    zinoma su sita ribojimo nesamone irgi lempa, norisi turet galimybe girdet muzika

  3. shift parašė:

    Labai teisingas sprendimas. Klausos sutrikimams gydyti reikalingi dideli pinigai. Todel reiketu riboti galimybes zmonems patiems save zaloti. Pavyzdziui rūkaliai teisinasi, kad jie moka tabako akcizą bei mokescius Sodrai ir uz tai nusipelno gydymo, bet daugelis nezino, kiek valstybei istikruju kainuoja tokiu zmoniu gydymas. Tas pats ir su MP3 grotuvais, gali teisintis, kad perki produkta sumoki PVM, remi verlą ir valstybe ir lygtai nusipelnai gydymo, bet kai uzklumpa pasekmes, tai uz ta gydyma moka nieko deti zmones. Tarkim jei reikia daryti ausu operacija, kuri kainuoja 20k, + dar ivairios reabilitacijos, tukstancius kainuojantys kompensuojami klausos aparatai ir t.t. Tai realiai uz sito save zalojusio zmogaus gydyma mokes tie kurie yra sveiki ir sveikai gyveno, nes ligonio asmeninis mokestinis indelis bus juokingai mazas. Reziume: save lengvabudiskai zalojantys zmones yra rimta finansine nasta sveikiesiems.

  4. aciddo parašė:

    Rupinasi sveikata juk, ausines kenkia, jei garsiai klausai muzikos. Bet idomu, kodel kimba tik prie mobiliaku, mp3 grotuvu ir t.t., o pvz prie cigareciu ne? 🙂

  5. suck4it parašė:

    shift, jei bus kada tau rimtos problemos su ausim pamatysi kokia \"didelia\" konpensacija gausi..
    O seip tai nesamone tada uzdraudziam masinas, nes tersia ora, o uzterstuma naikint labai atseina, tada kazinau telefonai seip irgi kenkia zmogaus sveikatai.. Draudziam.. Blemba, kai pagalvoji geriau gali kada ir deguonis baigtis tai draudziam ir kvepuot.. 😀
    Nesamone cia sakyciau varzo laisve.. Jei zmogui nerupi jo paties sveikata tai tuolabiau ir EK neturetu ji rupeti.

  6. aciddo parašė:

    suck4it, varzomos zmoniu laisves del to, kad veliau jie neitu pas daktarus ir nesiskustu. Jeigu duotumem pilna laisve zmonems elgtis su savo organizmu, kaip nori, tai reiktu ir negydyt ju, neduot kompensaciju. Bet tada problemu kiltu zmonems, kuriems ne del ju kaltes sveikata pablogejo. Susilpnes klausa, ateisi pas daktara, o tau sakys, kad nuo mp3 sugedo, todel mokek pinigus uz gydyma arba buk neprigirdintis. Manau, kad gerai, jog riboja tokius dalykus. Aisku, jei tai daroma apgalvotai.

  7. suck4it parašė:

    aciddo, tai ne seip ir nuskaiciuoja nuo musu algu pinigus.. 😉
    Man cia atrodo perlenkta lazda.. Gi dar patys raso, kad cia tik vaikams gali pasireikst, tai dabar suauge zmones turi kentet.. Manau yra didesniu problemu nei, kad mp3 grojimas per garsiai..

  8. PauliusBa parašė:

    Žmogus turi visas teises save žalot kiek lenda čia yra jo reikalas.
    Jau gydymo aspektus reik modifikuot. Pvz, rūkymo sukeltų ligų gydymą apmoka pats pacientas.
    Kas liečia tuos grotuvus, blogiausiu atveju galėtų priverst daryt default nustatymą apribotam garsui. Nustatymą – kad būtų galima savo noru atsijungt.

  9. suck4it parašė:

    Va, va ka ir sneku jau ir taip negaliu namie muzikos normaliai paklausyt, nes kaimyne atlekia ir klykia amziais, tai bent per mp3 paklausau, kaip turi but..

  10. nemesis parašė:

    Čiulpiantysis už tai, o ką tu kaip atsakingas pilietis, gerbiantis kitų žmonių teisę į ramybę ir privatumą padarei kad kaimynai pas tave nelakstytų? Persikraustei į patalpas kurios neturėtų tiesioginių kaimynų? Išsiklojai buto sienas garsą izoliuojančiom medžiagom bei įsigijai kokybišką garso techniką vietoi bumčikų už 200lt? Ar tavo teisės yra bumčiko garsą užsukti iki max, o pareigų nulis?

  11. suck4it parašė:

    Šeip asilas(nemesis), prie ko čia dabar? Gi ir sakau, kad klausau dabar per ausines arba prie pc, arba mp3 grotuvą, tai ką tu tuo norėjai pasakyt? 😀 Beto nežinai situacijos tai aplamai patylek.. 😉 Klausydavau tikrai leistinu garsu ir ne nakties metu.. Bandei kažką nusvaigt, bet nieko nesigavo.. ;D Eik pailsėk.

  12. nemesis parašė:

    \"čiulpiantysis už tai\" su visokiais kitų vadinimais truputį raminkis, nes jei ne žiūrėk kad kas neapramintų.
    O šeip kramtyk ką kalbi, nereikės pačiam savęs kaltinti, po kelių minučių teisingi, dar po kelių vėl kaltinti, o po to pasimetus bėgti į kamputį ir gailiai verkti.

  13. pekinas parašė:

    Nu jau kiti pradedat nusisneketi, zmogus gali save zaloti? Tai, kam tada prietaisuose yra apsaugos ir saugaus reglamento taisykles? Juk visokie darbo, buities priemones galetu but be apsaugu ir zmogus pats pasirinktu reikia jam rizikos ar ne. Tas pats su masinomis, gamintojai patys siekia, kad produktas butu kuo kokybiskesnis, saugesnis, ar pirktumete masina kuri po atsitrenkimo taptu degtuku dezute? ne!
    Matot, gamintoju yra \"nedaug\" palyginus su vartotoju skaiciu, taigi geriau jiems \"uznerti\" kontroles apynasri, nei stengtis pakeisti milijonu zmoniu poziuri. Juk valdzios darbas ir yra gerinti zmoniu gyvenima, galbut tai pamirsot, nes juk gyvenam lietuvoi;/

  14. shift parašė:

    Va va, o paskui taip ir buna, kol jaunas koks snarglius tai jis nori laisves save zaloti, o kai jau apkursta tada kreipiasi i teismus, bando prisiteisti vargselis uz SUzalojima, praso valstybes, kad ji vargseli nedarbingą kiti islaikytu ir gydytu. Kalba eina apie apribojima vaikams del to, kad ju klausos apratas yra per silpnas ir dar gerai nesusiformaves, bet pavojus yra ir suaugusiems. Ta gali patvirtinti zmones dirbantys triuksmingoje aplinkoje. Suck4it>> taip, aplink yra ir daugiau zalojanciu veiksniu, bet pvz, automobilis yra daug reikalingesnis uz mp3, o beje niekas to mp3 nesiruosia uzdrausti, tik garsa prisukti…

  15. Pofke parašė:

    Visu pirma, noreciau pabrezti keleta dalyku. Pigus ausinukai kenkia jusu klausai, nes jie pagaminti, kad grotu tik kuo garsiau, bet ne kokybiskiau. Geriau isigytumete kokius KOSS, AKG, Creative ausinukus, kurie is dalies salina pasalinius aplinkinius garsus. Galiausiai nusipirkite uz 30lt Philips ausinukus, kurie uzdengia visa ausi. PAts naudoju prie pc ir pm3 tikius pacius. Nereikia klausytis garsiai, nes numusa aplinkini garsa.
    Manau problema kyla ne del vartotoju ignorantiskumo ir saves zalojimo, kuri iterpretuojama kaip laisve rinktis, bet del ju nenoro pirkti brangesnius, bet tikrai kokybiskesnius produktus.
    Pasimokiau as per vakareli, kad neklausyti muzikos prie pat koloneles, dabar jau 7metai kaip uzia ausyje ir neprigirdziu su ja. Ir kai mirsta koks nors nervas ausyje, jo nebegalima atsatyti. Nei 20tuks nei 50tuks nepades jau.
    Tai gal laiksa nebetaupyti sveikatos saskaita? Juk MP3 ir ausinukus tikrai labai ilgai klausysite ir naudosites daznai, tai galima is pasirupinti tinkama iranga. Tada nebereikes EK musu priziureti kaip vaiku.

  16. suck4it parašė:

    Pofke, cia jo, bet as asmeniskai pvz pc ausines su mikrafonu amziais sulauzau jei ne as tai kas nors kitas.. Kazkaip gaila pinigus leist kai max po menesio jos sugenda.. Aisku kokybes nepalyginsi.. Sakau siuo atveju uztektu manau uzdet zenkla, kad nerekomenduojama ir pan.
    Šeip asilas(nemesis), tai gal uz mane sukramtysi? 😀 Gi sakau pagal visus istatymus garsas leidziamas, bet jei visgi netiko, tai atradau kompromisa klausyt per ausines prie ko cia tie tavo verkimai? ;D

  17. Kiewliszki parašė:

    Už! Ir dar labiau būčiau už tokį dalyką, kad ausinių gamintojams priklausytų padaryt taip, kad jų produktą (būtent ausines) ant max garso būtų itin sunku išgirst stovint na max per pora m pašaliniui. Nes tas debilavotas jaunimas su savo iš esmės xujance trūlikuose užknisa – klubą ne tik sau, bet ir aplinkiniams padaro.

  18. nemesis parašė:

    čiulpiantysis už tai(suck4it), o ką apskritai galvojai dėdamas tokį nicką sau, grybų nebuvai kokių tuo metu užvalgęs? Čia yra pasiūlymas – reklama? Informacija apie tavo lytinę orientaciją? Ar tiesiog atspindi tavo gyvenimo būdą – mėgimą kažką čiulpti?
    Kaip jau ir minėjau bet matau kad nesupratai, tai kaip per teletabius aš tau pakartosiu: \"suck4it\" išvertus į lietuvių kalbą kreipinio forma gaunam \"čiulpiantysis už tai\", jei klystu pataisyk ir vadinsiu tave tada kitu vertimu.

  19. suck4it parašė:

    Šeip asilas(nemesis), ka tu cia svaiksti? 😀 Prie ko cia dabar? ;D Kalbam apie naujiena, o tu prisigavai ir dabar keiti tema.. 😀 Eik rimtai pailset niekam neidomu zinok.. ;D
    Kiewliszki, palauk tuoj prades visi vaiksciot su tom kalonelem, nors ir dabar jau nemazai, bet kaip matau vis daugeja.. Tada paziuresim ka sakysi.. 😀

  20. pozd parašė:

    jooo 😀 suck4it su nemesiu tikrai daznai i tema pasneka :DD

  21. nemesis parašė:

    Na taip, gal aš čia ne vietoi. Bet man tas toks čiulpiko(suck4it) savo lytinės orientacijos reklamavimas užknisa. O įstatymas nepilnamečių apsauga nuo neigiamos informacijos dar oficialiai nepriimtas tarp kitko?

  22. suck4it parašė:

    Šeip asilas(nemesis), verk toliau tu cia vienas matai kazkokia reklama.. 😉 Taip ir sakyk, kad sugruzinau ir neturedamas kuo atsikirst prisikabinai prie nicko.. ;D Zodziu jei dar nori nesamones rasyt, rasyk i pm..
    pozd, jo mes technews siela.. 😀 😀 😀

  23. nemesis parašė:

    Ne taip supratai, man tavo paslaugų nereikia. Taip kad nei aš tau į privatą rašysiu, nei tu man rašyk geriau.

  24. suck4it parašė:

    Šeip asilas(nemesis), saudai lempas belenkokias.. ;D Nevelniauk cia perdaug.. Grynai mazo vaiko panetkes prisigauna ir nesamones vele.. 😉

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.