„GlobalFoundries“ praleis 10 nm ir iškart tobulins 7 nm litografiją

Puslaidininkių gamintojas „GlobalFoundries“ planuoja praleisti 10 nm gamybos metodą ir iš karto bandys įvaldyti dar pažangesnę 7 nm litografiją.

Kompanija kol kas disponuoja 14 nm techprocesu, kuris taps naujos litografijos stuburu. „GlobalFoundries“ mano, kad pereiti prie 10 nm neverta, nes tai bus trumpalaikis gamybos metodas, kaip kad buvo 20 nm. Todėl visos jėgos bus metamos kuriant ir tobulinant 7 nm litografiją.

Kai tik bus parengtas 7 nm gamybos metodas pasiūlys optinį tranzistorių sumažinimą bei EUV (Extreme Ultra-Violet) litografiją. „GlobalFoundries“ naudosis „IBM 3300 EUV“ įrenginiu modeliuojant naują gamybos metodą. Panašu, kad IBM fabrikų įsigijimas duos rimtų vaisių „GlobalFoundries“, dėl galimybės naudotis įvairiais IBM patentais.

globalfoundry

15 Komentarai

  1. vacoum parašė:

    tai kad Intelis jau laimejo musi del 10nm.

    • adex parašė:

      Ka tai turetu reiksti?

      • vacoum parašė:

        skaityk salia esancias naujienas

        • Stipena parašė:

          Nieko neradau

        • adex parašė:

          skaityk neskaites, vistiek taves suprasti neina ka turi reiksti tas tavo pasakymas apie laimeta musi.
          cia kad intelis ruosiasi 10nm technologijai tai turetu daryti kazkokia itaka glofo 7nm proceso vystymui? 😀
          ar cia tiesiog intel fanboyizmas per krastus liejasi ir visur reikia girtis intel pasiekimais nesvarbu tai i tema ar ne?

          • vacoum parašė:

            Cituoju: „Pagal šį susitarimą trečiosios šalies gamintojai („Apple“, „Qualcomm“ ar kiti) ARM architektūros lustus galės gaminti išnaudojant visus pažangiausios „Intel“ litografijos privalumus. Pirmieji tokie procesoriai bus gaminami naudojant 10 nm techprocesą.“

            1. 10nm pirmas prades ARM procus kepti intelis .
            2. Gaminami procesoriai tures buti konkurencingi, pagal parametrus ir kaina. Abejoju, kad lengvai pasieks Intelio kokybe. Intelio kol kas dabar geriausi tech procesai bei litografijos (nezinau kaip cia IBM patentai isipaiso i visa sita grozi). Lieka nebent kaina. Plius i rinka ateis veliau.
            3. Atsipirkti turi ne tik proceso isisavinimas, bet ir pacios gamybos linijos. Zodziu viskas daug sudetingiau ir ilgiau uztrunka.
            4. Gamybos liniju kaina ar 7 ar 10 nm tech proceso turetu buti panasi.
            5. Ir kad vel buti konkurencingais ir ziurint ilgai i prieki issisavins 7nm o dabar stumdys 16,14.

            Manau Intelis tikrai padare itaka. Nes kas pirmas iskepa 10nm ARM procesus, tas iskart automatiskai laimi didele dali rinkos. Pvz naujas smartas jau skelbia reklama, kad procai kepti pazangiu 10nm procesu…

    • kernel_p4n1c parašė:

      Nepasakyciau. Nebent tu turi omenyje butent AMD x86 produktus ir kalbame konkreciai apie GF – tada taip.

      O apskritai, tai siuo metu ir kitais metais Intel atitrukimas gamybos technologijose bendrame kontekste bus pats maziausias. Jeigu paziuresim istoriskai, tai intelis beveik visada pagal nanometrus (nors tai ir nera vienintelis rodiklis) lenke visus konkurentus bent metais ar daugiau. 10nm lustus Intel’is faktiskai keps lygiagreciai su kitais, tik aisku, daugiau cia kalba eina ne apie x86’tus aka GF, o apie TSMC ir Samsung’a. Negana to, pacios technologijos kai kuom skiriasi. Tarkime, GF naudojamas FinFET’as turi teoriskai mazesne galia switchinamus tranzistorius prie to pacio daznio, nors patys tranzistoriai yra didesni nei Intel’io. Kitaip sakant, taip vienareiksmiskai teigti kad Intel 10nm visur ir visada yra geriau nei kitu 10nm nelabai galima.

      • vacoum parašė:

        Intelis keps ARM procus, prie ko cia AMD x86? Nebutinai tiesiogiai, bet zodziu Intelio fabrikuose bus kepami.

        Cituoju: „O apskritai, tai siuo metu ir kitais metais Intel atitrukimas gamybos technologijose bendrame kontekste bus pats maziausias.“ Cia siaip tavo nuomone ar kaip ? Kiek zinau turi atskira didziausia didziausia fabrika, visiskai nauja, kuris ten kainavo pasakiskus pinigus, specialiai 10nm tech prosesui? ir buvo straipsniai, tai tingiu cituoti. Zmones, pasiskaitykite pries tai , paskui rasykite.

        Cituoju:

        „10nm lustus Intel’is faktiskai keps lygiagreciai su kitais „. Hm…. kad be rods jis vienas tik ant 10 nm keps, kur cia lygiagretumas ?

        “ daugiau cia kalba eina ne apie x86’tus aka GF“. – Kalba visiskai net nebuvo pradeta apie x86.

        Na kad GF FinFET’as pazangesnis – cia su tuo sutinka visi. Taip, nm vos vos didesni. Ir aisku, Samsungo 14nm tai pagal dydi reiktu vadinti gal 15.2 nm. Zodziu daug arciau 16 negu 14.

        Samsungas isvis ten kosminiu budu gavo ta tech procesa. Realiai perpirkinedamas specus is kitu kompaniju ir dar kitais neaiskiais budais.

        Intelio 14nm procesas pazangiausias pagal visus parametrus. Tiketina, labai labai tiketina, kad 10nm liktu pazangiausias taip pat. Netikiu nors tu ka, kad kas nors dabar ji aplenktu, na nebent galetu priarteti.

        • kernel_p4n1c parašė:

          >>Intelis keps ARM procus, prie ko cia AMD x86? Nebutinai tiesiogiai, bet zodziu Intelio fabrikuose bus kepami.

          Straipsnis yra apie GF, kuri siai dienai yra vienintele AMD lustus gaminanti imone, o AMD’as siai dienai yra vienintelis Intel’io konkurentas x86 platformoje, kuri yra Intel verslo pagrindas. Palyginimas daugiau maziau yra logiskas, nes tai siejasi kontekstu. TSMC ir Samsung paminejau daugiau „tarp kitko“, kaip egzistuojancias non-x86 kepyklas.

          >>Cia siaip tavo nuomone ar kaip ? Kiek zinau turi atskira didziausia didziausia fabrika, visiskai nauja, kuris ten kainavo pasakiskus pinigus, specialiai 10nm tech prosesui? ir buvo straipsniai, tai tingiu cituoti. Zmones, pasiskaitykite pries tai , paskui rasykite.

          Gamybos techologijas galima vertinti ivairiuose kontekstuose: litografijos – kalbant apie tokius dalykus, kaip sekmingiu lustu kieki waferyje, diskretiniu komponentu dydi ir tanki, tranzistoriu elektrinius parametrus (itampas, galia busenos keitimui etc.), sroves leakinimus ir pan.; ekonominiame – lusto savikaina, fabriko gamybos talpa ir pan.; marketinginiame – galutiniu produktu prieinamuma, segmentus, pasiskirstyma tarp esamu produktu. Kadangi yra daug faktoriu, tai negalima teigti, kad Intelis laimejo visur ir pries visus, ypac kalbant apie paskutini aspekta, nes remiantis esama pradine informacija ir imoniu planais, panasu, kad pirmas vartotojams prieinamas 10nm produktas kitais metais bus Qualcomm Snapdragon 830. Jeigu niekas nepasikeis, bus momentas, kai rinkoje egzistuos ne Intel’io 10nm lustai, nesant pacio Intel’io 10nm produktu. Vien tai reiskia, kad vienareiksmiskai Intelis musio del 10nm nelaimejo. Aisku, cia tik remiantis dabartiniais planais – dar gali daug kas pasikeisti.

          >>Hm…. kad be rods jis vienas tik ant 10 nm keps, kur cia lygiagretumas ?

          Ne. Maziausiai labai panasiu time-line’u 10nm keps TSMC. Tiketina, kad ir Samsung isipaisys kazkur tuo metu. Kitais metais Intel’is tikrai nebus vienintelis 10nm litografijos gamintojas, tiesiog neaisku, kada tiksliai kas i rinka isleis pirmuosius 10nm produktus. Kitavertus, aisku tai, kad nebus jokio 1+ metu skirtumo tarp Intel ir kitu techproceso kartu, kuris buvo ligi sioliai. As tai ir norejau akcentuoti savo ankstesniu post’u.

          >>Kalba visiskai net nebuvo pradeta apie x86.

          Kai kalba eina apie GF, tai visada liecia ir x86’ta.

          >>Netikiu nors tu ka, kad kas nors dabar ji aplenktu, na nebent galetu priarteti.

          Pagyvensim – pamatysim. Niekur vienareiksmiskai neneigiau Intel litografijos pranasumo. Mano esmine mintis buvo ta, kad baigesi tokie laikai, kuomet Intelis pardavineja 14nm, o kiti dar metus ir daugiau gamina 32/28nm. (arba kaip buvo su 32 ir 45) Viskas sutrumpejo iki keliu menesiu skirtumo, nes mazinti diskretinius komponentus darosi vis sudetingiau. Vien tas faktas, kad intelis atsisake „tick-tock“ strategijos ir prailgino techproceso cikla reiskia, kad litografinis procesas pas ji suletejo, o tai reiskia automatini konkurentu priartejima ir galima lenkima. Kaip bus – parodys gyvenimas.

          • vacoum parašė:

            jo, ten paskubejau vakar su isvadom 🙂 bet uztat pradejau diskusija ir uzsiskaiciau vakar sioje tematikoje iki 4 ryto 🙂 Radau daug idomiu straipsniu, kelis cia papostinau.

        • kernel_p4n1c parašė:

          Kas del Intel ir ARM, nevertetu uzmirsti to fakto, kad egzistuoja toks dalykas, kaip mikroarchitekturos optimizavimas konkreciai litografijai.

          http://www.ispd.cc/slides/2013/8_tsai.pdf

          Dauguma ARM’o implementaciju, iskaitant referencinius cortex’us, siai dienai yra tune’inti FinFET’ui. Tai, kad Intel’io pati litografija yra pazangesne, dar automatiskai nereiskia, kad galutinis 10nm ARM’o core’as ant Intel’io serdies bus kokybiskesnis nei ant TSMC. Gali prireikti kazkiek laiko optimizacijoms, jog Intel’io litogafija duotu objektyvius ir aiskius privalumus galutiniam SoC’ui.

      • vacoum parašė:

        https://www.youtube.com/watch?v=MLUSuw_MkMk

        siaip linkas: Designing 7-nm IP, Bring It On Moore!

      • vacoum parašė:

        pasiskaitinejau, tai pirmiausia gamins LG, del kitu dar neaisku.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.