IBM gavo užsakymą sukurti savaime susinaikinančią mikroschemą

Susisiekimo prietaisų nuolaužoms, kaip radijas, telefonai ir nuotoliniai sensoriai, mūšio lauke galimai randant lengvą kelią į priešų rankas, JAV gynybos agentūra DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) susirūpino tokia spraga ir sudarė gamybos kontraktą su IBM dėl savisusinaikinančių mikroschemų gamybos.

Į pradėtą plėtoti VAPR (Vanishing Programmable Resources) programą pakliūna fiziškai galinčios pranykti elektroninės sistemos. Trumpalaikį gyvavimo laikotarpį turinčių mikroschemų našumas panašus į komercinei prekybai pritaikytų modelių, tačiau pirmųjų lustų gyvybinio išsilaikymo savybė gali būti užprogramuota, pakoreguota realiu laiku, akimirksniu iššaukta arba pritaikyta reaguoti į detalę supančios aplinkos sąlygas.

DARPA kompanijai IBM skyrė 3,45 mln JAV dolerių, jog būtų pradėta reikalingų medžiagų, komponentų, integracijos į galutinį produktą ir masinės gamybos užtikrinimo studija visiškai naujos klasės puslaidinininkams.

IBM ketina pasinaudoti dideles įtampos jėgas turinčio stiklo substratais, kurie padėtų CMOS lustams suskilti iki silicio ir silicio oksido miltelių. Aktyvatoriumi galėtų tapti garai arba reaktyvaus metalo sluoksnis, kurių sužadinimas būtų inicuojamas radijo ryšiu. IBM planuoja neapsiriboti ir pristatyti keletą mikroschemų savaiminio suirimo schemų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.