Išeina naujas telefonas, senas sulėtėja?

Tikrai esate matę skundų, apie per laiką sulėtėjančius prietaisus. Tai gali būti ne tik išmanieji telefonai, bet ir planšetės ar kompiuteriai. Dauguma tiki, kad technologijų kompanijos laikui bėgant specialiai sulėtina savo prietaisus, kad žmonės pirktų naujus. Konspiracijos teorijų fanatikai tai vadina planuojamu pasendinimu. „New York Times“ žurnalistas tai neigia ir sako, kad dėl visko kalta atnaujinama programinė įranga. Bet pagalvojus, kas tą programinę įrangą mums duoda, jei ne gamintojai?

Pastebėta, kad kai tik išleidžiamas naujas „iPhone“ masė žmonių pradeda skųstis, kad jų dabartinis „iPhone“ sulėtėjo. Kad ir šiemet, rugsėjo – lapkričio mėnesiais, kai buvo išleidžiami „iPhone 8“ ir „iPhone X“ telefonai, „Google“ paieškos variklyje raktažodžio „lėtas iPhone“ (angl. slow iPhone) naudojimas išaugo 50 %. O dėl to galėtume kaltinti ką tik išleistą „iOS 11“ operacinę sistemą, kuri buvo skirta net 5 metų senumo „iPhone 5S“. Tad natūralu, kad su naujausia programine įranga seni prietaisai gali veikti lėčiau.

Kaip pažymi straipsnio autorius, inžinieriai, testuodami telefonų atnaujinimus, negali numatyti visų atvejų. Pavyzdžiui, kiek jūs turite programėlių, nuotraukų ar šiaip failų. Atnaujinant telefoną visa informacija yra perstumdoma, todėl įdiegus naujesnę operacinę sistemą gali sulėtėti bet kokių veiksmų atlikimas: kameros įjungimas, naršyklės įjungimas ir t.t.  Todėl patariama atliekant didesnį atnaujinimą išsisaugoti savo failus ir viską padaryti švariai. Tas pats patarimas puikiai tinka ir „Windows 10“ operacinei sistemai, kai „Microsoft“ dabar leidžia didelius atnaujinimus. Paskutinis jų buvo „Fall Creators Update“, kuris pasirodė visai neseniai.

11 Komentarai

  1. Minde parašė:

    Na pvz bus oficialiai nustatyta kad technine iranga kartais turi ijungta sugedimo mechanizma po garantinio laikotarpio. Kiek pamenu siais ar praitais metais Europos vartotoju teisiu gynimo komisija (ar panasus daiktas) isleido isakus bausti uz tokius „zaidimus“.
    Jei su technika tai yra, kodel negali buti su softu?

    As asmeniskai manau kad galimi abu variantai:
    Realiai OC pritaikomas prie naujesnes spartesnes gelezies, driveriu ir t.t., labai tiketina, kad ant senesnes gelezies naujas softas sukasi leciau.
    Kita vertus, kartais ateina update’ai, kurie nieko naujo neatnesa isskyrus suletejima. 🙂

  2. G@m3r1s parašė:

    Kur jie „Išeina“ ? 😀

  3. newdiamond parašė:

    jeigu kas nebeturi gyvenimo ir ant telefono zaidzia, sedi fb, o skambinimas tampa kaip salutine funkcija…tai tada jo tiems zmonems gal ir aktualu kad telefon plyta suleteja ant 10 proc….

  4. ToBeX parašė:

    išėjo naujas huawei laikrodis, maniškirs ryškiai pastebimai lėtesnis pasidarė – aišku po naujo išleidimo buvo sistemos update. po kurio net valdymas ne toks funkcionalus pasidarė, kaip buvo. prieš update viskas instant buvo, dabar tragedija, net nesupranti ar paspaudei.
    https://www.youtube.com/watch?v=JJc5aQZcjLY

    • newdiamond parašė:

      nusipirkau Fossil laikrodi….quartzini… nu gal nebemadinga….bet zinau kad nesuletes…nu aisku minusas…nebus updeitu…bet as konservatorius 🙂 man tinka kad tik laika laikrodis rodo 🙂
      NO Offense….

      • kernel_panikuoja parašė:

        Problema ta, kad smartwatch’ai yra daromi drapokiskai. Pafork’ino android’a ir mobiliakini SoC – argi tai sprendimas laikrodziui?…

        Siaip Pebble’ai buvo teisingi. Turejo miniatiurini RTOS’a, turejo mikro-appsus, parasytus su C o ne JAVA nesamone. Is baterijos neblogai laike. Bet matyt teisingu sprendimu niekam nereikia, nes parsidave jie fitbit’u ar kazkam ten 🙂

  5. jokbon parašė:

    Buvau nusipirkes telefona galaxy mini.
    naudojau vien skambinimui ir autobusams paziureti.
    Kas pasikeite laikui begant?
    kad atidaryti nuotraukas google reikalauja atsinaujinti nuotrauku perziuros programa, o kad ja atsinaujinti reikia padaryti OS update.
    Google neleidzia atidaryti nuotrauku kol yra neatnaujinta programa nuotraukos. OS update yra nesuderinamas su telefonu.

    • zirnis parašė:

      cia telefonas is tu laiku, kai Android ir HW dar tik vystesi.

      Antra, cia yra gamintojo kalte, kad surinkinejo telefonus is visisko detaliu lauzo ir neleido atnaujinimu Gaila, kad dalis gamintoju ir toliau tesia tokia chaltura po to keikias zmones, kad android vos veikia.

      • jokbon parašė:

        manau cia google kalte nes vercia zmones atsinaujinti per prievarta ir tu tuom daiktu negali naudotis kol netanaujinai.
        cia jau grynas zmogaus teisiu pazeidimas…

        • zirnis parašė:

          Kalte yra gamintoju, kad aplamai naudojo tokio zemo lygio komponentus telefonui ir neleido atnaujimu. Turiu sena xiaomi mi4, ji gali pasileisti aplamai be jokiu google programeliu ir ju nereikalaus niekas, nes gamintojas taip padare. Google gali daryt ka nori, gamintojai vistiek perdarys Androida savo gaminiams. Ir tavo atveju samsung to nedare, juos ir kaltink 😉

          As ir turejau samsung galaxy mini, visiskas chlamas, pajuoka is pirkeju. Dar po to turejau sony xperia J, per kvaila galva vel uztaikiau ant kreivai padarytos telefono parodijos..

          Deja, ir siai dienai telefonu rinka tokia, kad vyksta maziau nusimananciu mulkinimas. Reta gamintoju, kurie nedaro chlamo, visi siekia iskisti srotinius telefonus.

  6. Wolfy parašė:

    Turėjau tokį samsungą, kuriam tik pasibaigus garantiniam terminui nusprogo antena ir nebetaisomas buvo. Viskas puikiai veikė, tik paskambinti ar parašyti nebegalėjau. 😀 Daugiau samsung telefono nebeturėjau.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.