„Microsoft“ susitaria su nešiojamų kompiuterių gamintojais, kad jie blokuotų „Linux“

Panašu, kad didžiosios kompanijos negali apsieiti be nešvarių žaidimų. Kol kas istorija dar tik įsibėgėja, bet atrodo, kad „Microsoft“ susitaria su nešiojamų kompiuterių gamintojais, kad jie blokuotų „Linux“ operacinės sistemos instaliavimą.

Ši problema, iškilo, kai „Lenovo Yoga 900S“ ir „Yoga 710S naudotojai pabandė į savo kompiuterius įdiegti „Linux“, bet jiems to padaryti nepavyko. Tada buvo kreiptasi į „Lenovo“ dėl techninės pagalbos jų forume. Jame buvo parašytas paprastas ir kiek šokiruojantis atsakymas: „Kompiuteriuose įdiegta specialų raktą turinti „Windows 10 Home“. Užrakinimas vykdomas laikantis susitarimo su „Microsoft““.

microsoft-lenovo-linux

Visa problema gan elementari. „Linux“ instaliacija negali atpažinti RAID įrangos, todėl operacinės sistemos įdiegimas yra neįmanomas. BIOS‘e  netgi negalima pakeisti SATA kontrolerio režimo. „Windows“ operacinės sistemos versijos be specialių „Lenovo“ tvarkyklių irgi negali būti įdiegtos. Šias stebuklingas tvarkykles „Lenovo“ suteikia tik „Microsoft“.

„Lenovo“ jau ėmėsi žalos mažinimo, nes buvusi tema apie negalėjimą suinstaliuoti „Linux“ jau ištrinta. Dabar paaiškinimas apie negalėjimą suinstaliuoti „Linux“ jau kur kas paprastesnis: „Mes tiesiog neturime tvarkyklių savo neįprastam RAID“.

13 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Nors nesu Linux naudotojas, bet čia yra pasigailėtina. Už tokius kartelinius susitarimus reikėtų abi į teismą paduot. Nors LENOVO gaila, gera kompanija.

  2. kernel_panika parašė:

    Panasu, kad galejo ivykti kazkoks nesusikalbejimas: https://mjg59.dreamwidth.org/44694.html

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kaip suprantu visa beda yra tame kad Lenovo neleidzia pasirinkti SATA AHCI BIOS’e, o po default uzdetas RAID, kurio tvarkykliu Linuxai neturi.

      • IFeelYou parašė:

        Tai jo, bet kažkaip netikiu kad tas įvyko be Microsoft žinios. Lenovo tikrai nėra sunku padaryti BIOS’o updatą, bet dėl susitarimo abejoju ar darys.
        O dar kaip tik žiūrėjau sau Lenovo Yoga 900S :/

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Nu ir kame bėda, negi galvojai apie Linux? Jei taip, tai aišku tada yra problema.

          • IFeelYou parašė:

            Negalvojau, bet tai parodo pačios kompanijos požiūri į vartotojus, o man tokie dalykai nepriimtini. Tas pats ir su nVidia. Jų plokštės yra geros, bet visi jų karteliniai susitarimai, 3,5 GB skandalas, plokščių dirbtinis silpninimas su draiveriais, cheatinimai benchmarkuose parodo pačios kompanijos lygį, kuris yra žemas.
            Kompanija turi atstovauti vartotoją ir jo poreikius, o ne lįsti į užpakalį visokiems Microsoftams ar apgaudinėti.
            Labai tikiuosi kad Lenovo tai ištaisys bios’o atnaujinimu ir atsiprašys vartotojų.

      • kernel_panika parašė:

        As tai manau, kad Microsoft susitarimas su Lenovo del RAID mode force’inimo yra gristas kazkokiais kitais techniniais motyvais (kai kur raso, kad del power management ir pan.). Kad tai sudaro kliuti irasyti Linux’a greiciausiai yra aplinkybine pasekme. Techniskai bootloader’is nera uztakintas tik vienai OS, o Linux’ai pritruko tinkamo draiverio tiesiog. Net neabejoju, kad kas nors paupstreamins i mainline kernel’i patch’us tam greitu metu.
        Jeigu MS tikslas butu buves kitu OS ribojimas, butu grieztai ikalta kad krauti tik MS sertifikatais pasirasytas OS ir tiek.
        Nors ir esu Linux/FOSS entuziastas/fanatikas, bet nesinori daryti skubotu isvadu, ypac kai Lenovo ir Linux’as istoriskai buvo gan draugiski, pvz. Thinkpad T/X serija yra populiariausias nesiojamas tarp Linuxistu, berods Red Hat’a by default visi naudoja dev’ai juos (del ko ir supportas vienas geriausiu ju Linux’e).

  3. Minde parašė:

    Tikiuosi Europa duos 10 miliardu euru bauda. Lenovo vel skamba is blogosios puses.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.