Mokslininkai sukūrė aušinimui skirtą iš grafeno pagamintą filmutę

Bendradarbiaudami su kolegomis iš Prancūzijos, Švedijos ir Kinijos Čalmerso technologijos universitetas (Chalmers University of Technology) anonsavo naujovišką elektros komponentams skirtą aušinimo metodą. Juo tapo ant atomo storio gardelės padėtas angliai giminingas grafenas.

Mokslininkų komandos lyderis Johan Liu paaiškino, kad tyrėjams pavyko apeiti grafeno sluoksniavimo problemą. Padidinus sluoknių skaičių grafenas dėl labai silpnų Van der Valso jėgų tinkamai nebeprilimpa prie paviršių. Tam buvo pasitelktas aminosilikonas (angl. (3-Aminopropyl) triethoxysilane), kuris po pakaitinimo ir hidrolizės proceso ne tik sujungia grafeno filmutę su silicio paviršiumi stipresniais kovalentiniais ryšiais, bet ir padvigubina grafeno šiluminį laidumą. Dvidešimties mikrometrų storio filmutė pasižymi 1600 W/mK šiluminiu laidumu – tai yra keturis kartus daugiau už varį.

Naujosios technologijos adaptacija kol kas kompiuterių pasaulyje nėra žadama. Johan Liu nuomone, tokios grafeno filmutės pirmiausiai bus pritaikytos aušinant lazerius ir radio techniką.

3 Komentarai

  1. Katonas parašė:

    Truputi aukštasis pilotažas, bet laukiam 🙂

  2. newdiamond parašė:

    na filmute tai filmute…bet vistiek kaip foto neuzteks gi atausinti cpu

    taip kad teks ilgai palaukti 🙂

  3. itsunoshiyuga parašė:

    laukiam tokio daikto. tiesiai ant CPU ir dar toks laidumas!! 😀 aišku, dar toli, bet progresas gerai. 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.