Naujos kartos AMD Fusion APU centriniai procesoriai

Taivane vykusioje Computex 2010 parodoje antras pagal dydį pasaulyje lustų gamintojas, kompanija AMD pristatė inžinierinį naujos kartos centrinio procesoriaus pavyzdį, o šiuos procesorius kompanija vadina Fusion APU vardu.

Santrumpa APU reiškia „pagreitintą apdirbimo vienetą“ (angl. accelerated processing unit), o Fusion APU procesorius galima drąsiai vadinti hibridiniais x86 architektūros produktais, kuriuose visi skaičiavimai atliekami luste, kuriame sujungtas vaizdo posistemis ir įprastas centrinis procesorius.

Pasak AMD, toks procesorius turėtų kiek sukrėsti rinką, nes pasiūlys vieną lustą, kuris sugebės atvaizduoti didelės raiškos video medžiagą, susidoroti su kita vaizdo medžiaga bei net puikiai veikti su kai kuriais šių dienų kompiuteriniais žaidimais, taipogi atliekant visas įprastas centrinio procesoriaus užduotis. AMD viceprezidentas Rickas Bergmanas demonstracijos metu parodė, kaip AMD Fusion APU puikiai susitvarkė su Aliens vs Predator žaidimu.

AMD taip pat pranešė, kad šiuos Llano kodiniu vardu žinomus lustus pradėjo tiekti savo partneriams. Šie procesoriai pasižymės keturiais branduoliais bei kol kas turi integruotą AMD Radeon HD 5600 serijos vaizdo posistemį, kuris palaiko DirectX 11 API. AMD Fusion APU rinkoje pasirodys tik kitais metais, tad galutinės specifikacijos dar gali kisti.

9 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    o tai kokia nauda bus is tos integruotos GPU jei naudosim \"ikisama\" vaizdo korta? 🙂 kaip suprantu bus skirti tam kad nereiktu ikisamo gpu,prasau apsvieskit 😀

  2. SB parašė:

    daniukas21>Viskas vyksta paprastais rinkos principais. AMD Fusion APU galia tikrai neprilygs HD 5700, HD 5800 ar HD 5900 serijoms, tačiau už mažesnę kainą pasiūlys centrinį procesorių bei HD 5600 serijos galią, nei viską perkant atskirai. Kam reikės geresnės konfigūracijos, pirks tiesiog centrinį procesorių ir galingą diskretinę vaizdo plokštę.

  3. zhaltees parašė:

    Šiaip jeigu aktyviau judėtų reikalai su Havoc, tas ALU galėtų gan smarkiai pasitarnauti kai atskiras procesorius fizikos efektams. Tuo tarpu nereikliam vartotojui pilnai pakaks ir HD5600.

  4. djtorrent parašė:

    Akumas tai žymiai ilgiau laikis su tokia

  5. daniukas21 parašė:

    aisku 🙂

  6. nanoWorld parašė:

    Video zaidimai tai tik pirminis pritaikomumas. GPU kai kuriuos skaiciavimus gali atlikti daug greiciau nei CPU, o ta jau galima pritaikyti ne tik zaidimuose bet ir specifinese kituose uzduotyse, pavyzdziui, antivirusineje programineje irangoje.

    liano – tai tik pirmas numatomas bandymas Phenom2+ HD5000 serija vienoje platformoje. Toliau AMD planuoja ne tik tai, kad montuoti GPU+CPU viename luste, taciau daryti apskritai hibridinius branduolius, tai yra, ne tiek GPU+CPU, kiek kazkokius branduolius, kurie tures tiek GPU tiek CPU ypatybiu. Viskas cia butu saunu, tik lieka ispildyt programini palaikyma, kadangi viskas bus pastatyta ant heterogeniniu skaiciavimu. Kadangi nuo kokiu 95m personaliniuose kompiuteriuose programine iranga atsilikineja nuo aparatines, tai sitos grazios fantazijos dar teks ilgokai palaukti.

  7. Atavar parašė:

    Pradziai pastebejimas portalui – kuo toliau, tuo labiau imate veluoti su naujienomis. Dar truputi ir tapsite ne \"TechNews\" o \"OldTechNews\". Beto ir paciu naujienu bei apzvalgu kiekis krites drastiskai. Susidaro ispudis, kad portalas po truputi mirsta. Pacios naujienos irgi tampa \"5min darbu\" – labai smarkiai apkarpytos, neissamios, be nuorodu ir foto. O dar palyginti neseniai buvote toks saunus portaliukas, i kuri uzsukdavau kiekviena diena po kelis kartus. Gaila.

    I tema:
    >nanoWorld> Llano jau yra hibridinis APU, o ne tiesiog bendrai sumontuotas CPU+GPU vienam luste kaip i5 ir i7. Taciau tai dar nera naujoji Buldozzer architektura, butent del tavo minetos priezasties, kad naudojamos senos kartos CPU (phenomII) ir GPU architekturos. Nepaisant to siame APU jau bus visa eile nauju technologiju supanciu ir valdanciu sio tandemo darba. Pilnai atjungiami branduoliai, naujos kartos vidinio komunikavimo magistrales, aparatinis uzduociu paskirstymas tarp cpu-gpu (tiksliau ten jau neliks taip vadinamo gpu ir cpu, o bus \"SIMD engine cores\" ir \"x86 cores\") ir t.t. Pradine rinka – netbookai ir plansetiniai PK, veliau notebook\’ai ir destop\’ai.

  8. nanoWorld parašė:

    Visa eile nauju technologiju, kurios veiks tik kaip vidiniai CPU ir GPU apjungimo viename luste sprendimai nepadrys jokio stebuklo, kol esmines CPU ir GPU architekturos bus palikos senos – Phenom2 ir HD5000, o ypac, Phenom2.

    Esminis skirtumas nuo intel bus tai, kad GPU ir CPU bus apjungti vienam kristale (luste), o ne vienoje platformoje kaip yra intel atveju i3/i5 atveju, kuomet naudojami du skirtingi lustai, bus organizuotas geresnis CPU-GPU komunikavimas, arba, tarkime x86 core-SIMD core – pavadinimo pakeitimas cia nieko nereiskia, vistiek kalba eina apie atitinkamus branduolius/grandynus, naudojamus atitinkamai apkarpius/modifikavus/paveldejus is HD5000 ar phenom2, na ir zinoma pats naudojamas GPU uz intelio pazangesnis, taip pat galbut bus atlikti ir kazkokie vidiniai architekturiniai paketimai – bet tai nieko nereiskia, taip, tai galbut nera paprastas CPU+GPU variantas tik viename luste, taciau is pagrindu ziurint, tai nera nieko naujo iskyrus branduoliu/grandynu is Phenom2 apjungima su HD5000 branduoliais/grandynais, ta as ir turiu omenyje sakydamas CPU+GPU.

    O kalbant apie tikslinius segmentus, tai Llano bus skirtas butent desktop\’ams ir notebook\’ams, nes netbook\’ams, slate\’ams ir kitiems ultra-mobile reikalams bus skirtas Ontario.

  9. Atavar parašė:

    nanoWorld> apie rinka kalbedamas turejau omeny, i ka aplamai daugiausia butu orientuoti APU ir kuriuose segmentuose manau bus stiprus konkurentai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.