Noctua kuria ventiliatorių, paremtą triukšmo – anti-triukšmo slopinimo technologija

Visi kurie manė, kad naujos technologijos ventiliatorių srityje jau seniai išsemtos stipriai suklydo – "Noctua" pademonstravo ventiliatorių, turintį aktyvų triukšmo slopinimą.

Kartu su "Rotosub" kurtas NF-F12 modelio prototipas geba užgožti savo paties sukeltą triukšmą. Technologijos esmė gana paprasta – dvi identiškas amplitudes, tačiau atvirkščias fazes turinčios garso bangos yra susumuojamos. Iš to gaunasi rezultatas, kad sukuriamas garsas ir anti-garsas, kurie vienas kitą slopina. Čia panaudoti magnetai verčia ventiliatorių vibruoti 0,1 mm atstumu, taip sukuriant pakankamą kiekį anti-garso ir priverčiant ventiliatorių dirbti praktiškai negirdimai.

Įdomiausia tai, jog šios technologijos išpildymui reikalingas mikrofonas ir skaitmeninis procesorius, kuris siunčia duomenis į ventiliatoriuje esančius magnetus. "Noctua" susiduria su problemomis, kaip visa tai sutalpinti į vieną ventiliatorių, todėl jos planuose yra numatytas tikslas patalpinti mikrofoną ir skaitmeninį procesorių į CPU radiatorių. Pasirinkus tokį variantą, naujieji ventiliatoriai veiks tyliai tik su "Noctua" firminiais radiatoriais.

Kol kas ši triukšmo slopinimo technologija dar tik pirminėje stadijoje ir iki galutinio produkto trūksta dar 12-18 mėnesių. Paskaičiavus, gauname, jog toks "Noctua" kūrinys gali pasirodyti apie 2013-ųjų pabaigą. Manoma, jog toks ventiliatorius gali kainuoti 40-50 eurų.

Girdimą triukšmą kelia ventiliatoriaus motoriukas (guoliai).

1 Komentaras

  1. donaciuxx parašė:

    jei tik tiek kainuos tada labai apsimokes.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.