Pirmoji AMD „Zen“ apžvalga

Galima sakyti, kad Kalėdų proga buvo nutekinta pirmoji „Zen“ procesoriaus apžvalga. Kaip dažnai būna su tokiomis apžvalgomis, jos nėra pačios išsamiausios, bet kažkokį vaizdą apie „Zen“ spartą visgi galime susidaryti. Jei tik patikėtume, kad testai yra realūs, o ne išgalvoti.

„Zen“ apžvalga paimta iš žurnalo „Canard PC Hardware“, kuris yra leidžiamas nuo 2001 metų Prancūzijoje. Bandymams buvo naudotas aštuonių branduolių, šešiolikos gijų procesorius su sekančiais dažniais:

  • Bazinis dažnis: 3.15 GHz
  • Boost visų branduolių : 3.3 GHz
  • Boost vieno branduolio : 3.5 GHz

Tai kitokių specifikacijų procesorius nei AMD bandė per „New Horizon“ renginį, jis tiesiog turi mažesnį dažnį.

Pirmoji lentelė nurodo spartą įvairiuose konvertavimo užduotyse. Ten „Zen“ savo pirmtaką FX-8370 lenkia įspūdingais 60 %, i7-6700K – 22 %. Nuo i7-6900K atsilieka apie 14 %. Visai neblogai, kai išnaudojami visi branduoliai.

Toliau lentelė su sparta žaidimuose. Iš karto aišku, kad čia koją pakiš žemas vieno branduolio dažnis, nes žaidimai nesugeba išnaudoti visų branduolių. Situaciją pagerėtų jei būtų bandyti DX 12 žaidimai. Čia „Zen“ atsilieka ir nuo i5-6600, bet lenkia i5-6500. Reikia atkreipti dėmesį, kad ir i7-6900K, turintis aštuonis branduolius, kiek atsilieka nuo i7-6700K su keturiais branduoliais bei aukštu dažniu. Svarbu, kad „Zen“ įtikinamai lenkia FX-8370, kurio dažnis yra per 4 GHz.

Energijos sąnaudos irgi įdomi sritis. Pagal pateiktus duomenis matome, kad „Zen“ vartoja kiek mažiau energijos nei i7-6900K, o taip pat yra taupesnis už pirmtaką FX-8370.

 

WCCFTech“ pateikia lentelę su kukliomis „Zen“ specifikacijomis. Jų žiniomis, pirma sulauksime poros modelių su aštuoniais branduoliais ir šešiolika gijų, o kovą pasirodys procesoriai su mažiau branduolių. „Zen“ kainos taip pat tik orientacinės.

SR7 Black Edition SR7 SR5 SR3
Architektūra Zen Zen Zen Zen
L2 Cache 4MB 4MB 3MB 2MB
L3 Cache 16MB 16MB 12MB 8MB
Branduoliai 8 8 6 4
Gijos 16 16 12 8
Dažnis 3.4 3.4 TBA TBA
Boost Dažnis TBA TBA TBA TBA
Prognozuojama kaina $499 $349 $249 $149
Išleidimas Sausis Sausis Kovas Kovas

48 Komentarai

  1. AqTrap parašė:

    Kur žaidimuose tai aukščiau esantys CPU veikia daug didesniu dažniu, tikėkimes, kad gerai overclockinsis ir taipogi pasijaus spartoje.

  2. enerasu parašė:

    As labai dziaugiuos uz AMD pazanga, bet labai abejoju kad overclockinsis gerai, nes jei butu galima isgauti aukstesny dazny AMD tai jau butu padarius. Realiausias variantas +400mhz o jei labai pasiseks +600 ir stogas bus 4ghz. Tai nera labai blogai, nepamirskim kad cia nauja architektura, o jos efektyvumas daug zadantis ir yra kur tobulet ja vystant ir tobulinant.

  3. kernel_panikuoja parašė:

    Man tai Ryzen’o sparta zaidimuose ypac patiko kita prasme. Zaidimai efektyviai isnaudoja tik fiksuota giju skaiciu, nepriklausomai nuo fiziniu branduoliu kiekio. Tas faktas, kad Ryzen’as zaidimuose sukasi panasiai kaip i5 6500 (kuris turi net didesnius base/oc daznius) sako tai, kad labai grubiai ziurint zaidimuose Zen architektura pagal dazni ir giju skaiciu (virtualiai iskaitant ir tik viena gija) labai panasi ar net truputi efektyvesne nei skylake’as. Sitas testas yra labai, labai geras pozymis. Dabar idomu, kaip nasumas scale’ina pagal dazni ir kiek zen’as tures oc potencialo.

  4. BC00 parašė:

    Nedidelis dažnis matomai yra GloFo patirties stokos priežastis, panašiai kaip su Polaris. Tikėtina, kad pasikartos situacija kokia buvo su Phenom -> Phenom II šuoliu, kai tik GloFo patobulės.

  5. Deft parašė:

    Dažnis dar ne viskas 🙂 istorija parodė.

  6. IFeelYou parašė:

    Panašu kad nereikės man pardavinėt 5960x 🙂 Nu nebent overclockinsis iki 5,2 Ghz 🙂

  7. IFeelYou parašė:

    Na nežinau ar gerai įmatau, bet pirmoje lentelėje atsilikimas nuo 6900k tikrai ne 12%.
    193,4-168,7=24,7%. Taip ir turėtų būti realiai.

  8. Linas5 parašė:

    Džiugu, nemažai žadantys rezultatai 🙂

  9. AqTrap parašė:

    Būtu malonu ateityje sulaukti už $799 16 branduolių ir 32 gijų procesoriu.

    Šiaip būtent nusipirkus ateityje „Zen“ procesorius turėsi geresni „Future Proof“, kadangi ateitis, tai Vulcan.

    • IFeelYou parašė:

      Ilgokai ta ateitis eina.

      • neblogai parašė:

        Na jau- kaip tik greitai. Lyg dar tik pusantrų metų po Vulkano išleidimo, o jau yra keli palaikantys žaidimai. Kiek pamenu, toks geras daiktas kaip DX9 prigijo išvis lėtai.

        • IFeelYou parašė:

          Tą patį kalbėjo apie Mantle… Prigyt gali tik DirectX12, o visi kiti yra tik pasvaičiojimai manau. Nu bet pažiūrėsim, tikėkimės kad prigis 🙂

          • neblogai parašė:

            Kalbant apie AAA lygį- taip pat manau kad prigis DX12. Vulkanas sau rinką gali bandyt atsikovoti, ir tai manau gali įvykti:
            a) gana greitu metu tik jei pasirodys Vulkano palaikymas asmeniniam kompiuteriui ant Unreal variklio, ir ten veiks greičiau nei su DX11-12
            b) jei ne- tai galbūt per rimtą nišą mažo biudžeto AK žaidimuose ant Unity variklio, kuris atrodo nekaip, bet kūrėjai jį stipriai mėgsta, ir neseniai buvo straipsnis jog su Vulkanu jis veikia 60% greičiau dar net neoptimizavus.
            c) galų gale- kada nors- kai visi ARM įrenginiai palaikys Vulkaną, jis ten dominuos, ir Vulkan žaidimai iš ten ims tekėti į Linux ir Windows platformas. Čia aišku kalba eina apie labai ribotas grafikas- tačiau kas žino- gal ten bus tokių hitų kad visas pasaulis ir ant asmeninio norės žaisti?
            Na o to, kad su Vulkanu būtų kuriami AAA studijų nuosavi varikliai bendrai Win/PS4/Xbox1 rinkai- aš nesitikiu- Mikrosoftas tai blokuos. Vienintelis kas gali būti kitas rimtas Vulkano žaidimas yra naujas puikiai atrodantis Bethesda ‘Prey’- bet neesu tuo tikras, tik paspėlioju. Gal dar Valve ką nors išleis.

      • AqTrap parašė:

        Tai, kad realiai neįmanoma sulaukti ateities. 😀

    • ZeroFM parašė:

      Diedai nusišneki … AMD vėl bando prastumt savo softa kaip buvo prieš kelis metus su Mantle . Games su šitu reikalu gaudavo fps prieaugli , bet tikrai nebuvo tokio WoW . Mantle po mažu buvo užgesintas nes būtinai reikėjo kad AMD remtų žaidima kad Mantle veiktu tame game .

    • adex parašė:

      jeigu turesi ka veikti su tiek giju tai ok, bet jeigu ale ateiciai tai nera prasmes, nes vistiek performance per core dides. taip per keliata metu vel atsiras poreikis atsinaujintu cpu, kad turetum cpu su galingesniais corais, taip ir neisnaudojas to didelio kiekio giju, tas pats zen 8c16th bus overkillas paprastam useriui ir nebebus isnaudojamas ne vienerius ir ne dvejus metus

      • AqTrap parašė:

        Aišku, kad ne ale ateičiai 16 branduolių ir 32 gijų procesoriu perki.

      • Minde parašė:

        As tai matau tokia ateiti: reikia semtis is ARM patirties. Realiai 4 galingus branduolius, 16 vidutinius ir kokius dar 4 silpnus ar sleeperio. Tik softas turetu moketi dirbti su tokiais branduoliais. Nezinau, pas mane darbe vis 100% procas siekia 🙁 As ir 16 branduliu tureciau kuo apkrauti

      • Minde parašė:

        tai chrome narsykle su 50 tabu 🙂 juk tabas atskiras procesas 🙂 (bent jau buvo). Stai paprastas useris ir apkrauna. O ten atsidaro facebookus youtubesus dar visokiu soniniu sudu kur zinias siuncia,naujienas, skanuoja vartotojo kompa ir viska pardavineja 100 sekliu reklamos agentams, pora virusu – ir paprastas useris jau isnaudoja ta proca.

  10. Ambient parašė:

    IFeelYou, panasu, kad su procentu skaiciavimu nelabai:))

    193,4 – 100%

    168,7 – x %

    x=87,22 % kitaip tariant 100%-87,22%= 12,77%

    O kas liecia I7 ir Zen’a, tai procus reikėtų lygint atitinkamos kainos segmente, priesingu atveju faktas apie kainos ir kokybes santyki praranda bet kokia prasme..

    • IFeelYou parašė:

      Tai kad pačiam nelabai:

      |193.4−168.7| / (193.4+168.7) /2 x 100 = |24.7| / 362.1/2 x 100 = 24.7/181.05 x 100 = 13.6426%

      Čia skaičiuojamas skirtumas tarp procentų, o ne procentų pasikeitimas. Be to išmok skaityt, jau senai adex buvo pataisęs.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.