PSO: žaidimų sutrikimas yra psichinė liga

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) žaidimų sutrikimą (priklausomybę nuo žaidimų) oficialiai įtraukė į psichinių ligų sąrašą ir šiai ligai suteikiamas kodas ICD-11. Tokiam žingsniui, žinoma, prieštaravo visa pramogų industrija, nes jie tikrai nemano, kad priklausomybe nuo žaidimų galėtų būti taip įvardinta.

Visos vyriausybės jau įspėtos apie situaciją, o tuo pačiu jau pradedami pasiruošimo darbai priklausomybei nuo žaidimų gydyti kiekvienoje sveikatos apsaugos sistemoje. Nauja liga pavadinta žaidimų sutrikimas, o tai nepatinka daugeliui žaidėjų, nes tai nuteikia prieš pačius žaidimus. PSO buvo pasiūlyta šią naują ligą vadinti „priklausomybės nuo žaidimų sutrikimas“, bet šis aiškesnis pavadinimas biurokratams neįtiko.

Žaidimų sutrikimo terminas naudojamas tada, kai žmogaus gyvenimą užvaldo priklausomybė nuo video žaidimų. Tokie žmonės žaidimą iškelia aukščiau kitų gyvenimo sričių: darbo, šeimos, maitinimosi ar kitų poreikių. Šiuo metu ši būklė turi tęstis bent 12 mėnesių iki kol gali būti nustatyta diagnozė. Tai daroma dėl to, kad norima nustatyti tuos atvejus, kai žmogus žaidžia tik laisvalaikiu arba įsitikinti, kad žmogus tikrai yra įnikęs į video žaidimus.

22 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Kaip ir buvo galima numanyti, prisipažinusių nėra 😀

  2. vycius9 parašė:

    O ne.. 🙂 tik neduokite to sužinoti Verygos kompanijai, o tai ims ir uždraus. 🙂

  3. TomasP parašė:

    Sveiki, aš Tomas ir esu alkoho… žaidėjas.

  4. Stipena parašė:

    Man tai patinka kai man aiškina kad nenulipu nuo kompo, kai tuo tarpu patys telefono iš rankų nepaleidžia 😀

  5. pasimetes parašė:

    Visi mes nuo kažko priklausomi, o ir šiaip tas tyrimas: ar priklausomas, ar ne, kažkaip įdomiai turėtu būti. Nes jei ir knyga skaitai iš dienos į dieną, bet daugiau kitų knygų neskaitai (arba skaitai retai), tai kaip čia traktuoti reikėtu? O žaidimai gan slidus reikalas, kaip ir vieni pririša ir įpareiguoja, kiti prikausto savo dėmesiu, kaip kokia įdomi knyga.

    • kernel_panikuoja parašė:

      Zaidimai nera kazkuo isskirtiniai is kitu priklausomybiu, paprasciausiai matomai dabar jie statistiskai auganti problema globalia prasme ir tiek. Bet kokia zmogui maloni veikla isskiria dopamina (ta pati daro dauguma narkotiku), del ko jis jaucia pasitenkinima. Kai ta veikla monopolizuoja kitas zmogaus veiklas ir svarbiausia pradeda objektyviai trukdyti jam gyventi normalu gyvenima, jaustis laimingu ir t.t., tada tai paprastai laikoma liga. Matematiskai tikslios ribos cia nera, tam yra visokie formalizuoti testai ir kriterijai, pagal kuriuos nustatinejami tokie dalykai. Tas pasakymas „man viskas gerai, atsipiskit“ nebutinai reiskia, kad zmogui tikrai gerai 🙂

      Siaip as nematau nieko blogo del to identifikatoriaus. Niekas cia nesako, kad visi geimeriai ligoniai – kalba eina apie krastutinius/kritinius atvejus. Taip pat, kaip ir ne visi reguliariai vartojantys alkoholi yra alkoholikai.

      • pasimetes parašė:

        Manau, tą problemą labiau augina mmorpg stiliaus žaidimai,aišku yra ir kitokių atvejų. Manau daug kas nesutiks su manimi, bet mmorpg prilyginčiau stipriems narkotikams, kurių tikslas yra pritraukti žaidėjus, kuo ilgesnį laiką žaidime ir tarsi vis mažom dozėmis duoti vartotojui. Ir galiausiai gaunasi, kad žaidi ne dėl to, kad malonu, o dėl to, kad tarsi tave įpareigoja…
        Taip galima ir saikingai mmorpg žaisti, bet kartais taip padaryta, kad nukenčia „storyline“.

        O tas jaustis laimingu ir gyventi normalų gyvenimą yra slidus dalykas. 🙂

  6. newdiamond parašė:

    nu sitais tolerastijos laikais…as jau ziuriu nebepagauni kampo…kas liga kas ne liga…
    Anksciau kai musu tevai buvo paaugliais, kaip ir viskas aisku buvo.
    O dabar….

  7. Ptyca parašė:

    As ligonis ir pats ta zinau, bet gydyt manes tikrai nereikia :DDD

  8. Strelok parašė:

    Laukiam kada overclokeriai bus ligoniams priskirti 🙂

  9. Andria parašė:

    IFeelYou, griebiam už ausų Koloniuką ir lekiam trise pas tavo kolegas 😀 Mūsų trijulės diagnozė aiški…

  10. Nukainotas parašė:

    „Gaming disorder“ skamba gana suprantamai, o „žaidimų sutrikimas“ kažkaip asocijuojasi su per silpnu GPU ar panašiai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.