Sukurti Linux branduolį kainuotų daugiau nei milijardą eurų

Ispanijos, Oviedo universiteto mokslininkai apsvarstę visus galimus faktorius nustatė, jog nuo nulio sukurti nemokamos operacinė sistemos Linux branduolį prireiktų daugiau nei vieno milijardo eurų, rašoma pranešime.

Pasak mokslininkų, nuo nulio sukurti Linux 2.6.30 versijos branduolį, kuris pasirodė dar praėjusių metų vasarą, reikėtų maždaug 1,025 milijardų eurų investicijų. Norint viską sukurti iš naujo, 1000 programuotojų reikėtų 14 darbo metų, padidinus jų skaičių trigubai – mažiau 5 darbo metų, kas ir taip atrodo labai nemažai.

Tai nebuvo pirmas bandymas nustatyti Linux branduolio vertę. Prieš du metus Linux Foudation oficialiai pareiškė, kad branduolys vertas 1,4 milijardo JAV dolerių. Atsižvelgus į per metus atliktą darbą ir dabartinę dolerio vertę, Oviedo mokslininkų skaičiavimai beveik sutampa su Linux Foudation kiek ankščiau pateiktais duomenimis.

22 Komentarai

  1. tubulis parašė:

    o kiek gali buti vertas WIN 7 branduolys?

  2. arturas173 parašė:

    Jo man irgi kila klausimas kokia windows branduolio verte, trumpai pasiieskojas greito atsakymo neradau 🙂

  3. Fostil parašė:

    Ir nerasit. Windows juk ne open source os.

  4. pozd parašė:

    dideli skaiciai, dideles sumos, o windows tikrai n kartu daugiau vertas 🙂 man idomu kam sove i galva naudot pingvina linux logotipui 🙂

  5. Fobas parašė:

    nėra skirtumo, nes čia skaičiavo kiek kainuotų parašyti tiek eilučių.

  6. Crembo parašė:

    Kažkada atsimenu rašė, kad perrašyti Windows branduolį visiškai iš naujo užtruktų apie 30 metų…

  7. dziulius parašė:

    pozd, atsigauk. Linux kernelis yra daug daugiau pažengęs nei Windows (jei ant windows veikia directX tai dar nereikia kad jie greitesni). Ir pataisykit – linux kernel 2.6.30 o ne 2.6.3 (ši versija išleista 2004 metais)

  8. svedas parašė:

    nu cia prasideda idealistines kovos linux VS windos. Linux gal ir yra kazkur toli nuzenges, bet ne prie žmonių, paprasti vartotojai, ne entuziastai ir pan. renkasi MS. Ir pripazinkit budamas nemokamas N metu, ir kaip teigia kai kas budamas geresnis turejo jau seniai uzimti 50% ir daugiau namų vartotojų rinkos.

  9. crooked parašė:

    kad nelabai tie linux tokie ir nemokami, 90% kernelio kodo parase apmokami programuotojai

    dziulius, pazenges nepazenges, bet kaip matom linux greiciau dauginasi nei plinta

  10. tomaxsas parašė:

    crooked so? nuo šito Linux mokamas pasidarė?

  11. pozd parašė:

    to dziulius, nu man windows tikrai geresni nei linux. naudoju ir win 7 ir ubuntu, bet visada mieliau gryzt prie windows negu prie ubuntu. man windows didesnis isbaigtumo jausmas. o kitu nuomone skirsis kaip diena ir naktis ir taip bus visada 🙂

  12. Fostil parašė:

    Linuxai serveriams ir pan idealiausias variantas, bet namu vartotojui windows visad bus geriau. Kasdieniui vartojimui windowsai tiesiog labiau user frendly.

  13. AP0323 parašė:

    apie user friendly win dabar raso tik humanitarai, esu megejas ir suinstaliuot ubuntu seimos os vienas juokas, plius driveriu desimtis instaliuot nereikia ir ieskot suporto. ubuntu seip gyvuoja gera penketa meteliu , nuo 2004 spalio ir nematyti progreso, palyginus su win gali tik kreivarankis..

  14. SoTOP parašė:

    AP0323, vienintelis draiveris kuri pats susiinstaliuoju, tai VGA. Support\’o per daugiau nei du metus su vista dar neikart neprireike.

  15. nanoWorld parašė:

    Linux ir Windows tiek skirtingi, kad juos lygint nelabai ir apsimoka.

    Linux pirmiausia yra tam tikra IT filosofija, o po to tik operacine sistema.

    Mano asmenine nuomuone:

    Linux labiau User-friendly naudoti nei Windows 7, nes Gnome paprastesnis naudotis nei aero. Sistemos konfiguravimas ir derinimas nelabai turi prasmes user-friendly atzvilgiu, nes net ir Windows dauguma paprastu vartotoju patys jos nekonfiguruoja, o kvieciasi labiau patyrusi vartotoja.

    Isbaigtumas reliatyvi savoka. Cia i ja galima sukisti viska, nuo mygtuku meninio apipavidalinimo iki branduolio kodo. As sakyciau, ne tiek Linux neisbaigtas, kiek treciuju saliu programine iranga jam neisbaigta, ypac kai kalba eina apie tvarkykles.

  16. hangman parašė:

    Skaitydamas Jūsų komentarus, neiškenčiau ir pagaliau užsiregistravau.

    Linux branduolys (kernelis) yra pripazintas paciu geriausia open source projektu. Mano manymu su windows kerneliu jo lyginti net negalima.
    Jis yra daug kartu pranasesnis. Vien patys faktai kalba uz save. Mac OS pagrindas yra unix branduolys, is kurio ir kilo linux. Google Android OS branduolys yra modifikuotas linux kernelis, Nokia Meamo taip pat parasyta ant modifikuota linux kernelio. Dbr susijungus Nokia su Intel sios OS kurime, si OS zinoma kitu vardu kaip MeeGO.

    Pats asmeniskai naudoju Ubuntu jau pusantru metu per si laika jie zenge didziule zingsni pirmyn. Visose srityse. Jei tau reikia zaidimu naudoji Windows. Jei tu zaidimu nezaidi, linux seimos OS yra pats tinkamiausiais variantas. Ir be to tai tau pades sutaupyti, nereikes moketi uz keliu sumtu uz windows OS.

    Ir pabaigai Google Chrome, taip pat paremta linux kerneliu.
    Ir internete pries kuri laika buvo daug kalbama, jog ir Apple nori pradeti naudoti Linux kerneli, bet siuo metu jos kazkaip aprimo, kaip bus laikas parodys.

    Ir komentaras zmonems kurie sako jog pvz ubuntu yra prasciau uz windows. Ar jus bandete juos naudoti puse metu ?
    Dazniausiai taip sako zmones kurie juos isijungiai porai valandu per diena, seip ka nors pameginti, ka nors pamaigo ir viskas tuo pasibaigia. Jei nori pajusti tikrus privalus pabandyk puse metu pasinaudoti linux seimos os. Kartais uzknis kai kazko nerasi, bet nebijok paklausti, ar pasiieskoti, turbut daugiau nei 90% atveju atsakyma rasi be vargo. Ir po to suprasi visus sios OS sistemos privalumus. Suprasti kuo linux yra zavingi prireikia laiko.

    Ir zmonems kurie bandys irodyti kad yra kitaip, as nesakau kad windows yra prastai, jie taip pat turi daug savo privalumu, paprastam stereotipiniam vartotojui tai ideali operacine sistema. Tiesiog mano simpatijos yra atiduodamos linux\’ams.

    P.S.: Kiekvienas IT zmogus turetu buti bent puse metu bandes dirbti su linux seimos OS. Jei po to vis del to nuspresi gryzti prie Windows turbut busi vienas is nedaugelio, arba zmogus kuris kuria programas Windows OS 🙂
    Gal yra tokiu kurie taip ir padare, t.y. gryzo prie windows po kurio laiko? Butu labai idomu isgirsti jusu nuomone kodel nuspredet gryzti.

  17. corehead parašė:

    na as nedirbau su linux puse metu, bandziau linux jau keleta kartu, ir vis gryzdavau prie windows po keletu savaiciu… tiesiog man nepatiko tai, kad bet kada kai tau reikia kazko daugiau negu eilinio darbo kompiuteriu, tarkim draiveriu paieskos, arba kazkokiu libraru, arba seip kakokia programa neveikia (mano atveju buginosi xmms) – visais atvejais tau reikia pradeti knistis per konsole, su kazkokiom nezinomom komandom… windows sitie reikalai paprasciau – tiesiog perskaitai internete manuala ir padarai tai ka reikia… i DOSa lendi tik labai retais atvejais, kaip kad rimtesnis particijavimas ar dar kazkas…

  18. hangman parašė:

    Ir teisingai pasirinkai, tavo atveju tai geriausias variantas, kai esi priprates prie WIndows bandai ir ten kazka panasaus pasidaryti, net interfeisa panasei zmones susideda, tuomet tau tai tiesiog nepatiks nes cia viskas kiek kitaip:) Ipratimas blogiau uz prigimima:)
    P.S. Konsole NELYGU DOS.

  19. PauliusBa parašė:

    Asiliškas komentaras Hangman\’o. Ne vien branduoly esmė ir nelabai tikiu, kad kažką apie Win branduolius žino.

  20. hangman parašė:

    OS pagrindas yra brandulys.
    PauliusBa jei taip mano komentara vadini? tai buk malonus ir pagrysk.
    Kazkodel manau kad as apie branduolius zinau daugiau negu tu, galbut net daug daugiau. Bet sito nezinau, nors is sito tavo komentaro galima sita nuspresti. Pvz. linux beveik visi driveriai yra user space, kaip pvz windows os jie yra kernel space. Kas yra linux daro patikimesne ir saugesne OS.

  21. LoR37 parašė:

    O man taip ir nepavyko aver tiunerio paleist ant Ubuntu, taip kad teko grizt prie win 🙁
    P.S. o sep tai nesu toks jau linux profas, tad uzkniso tu \"sudo\" komandu rasymas ir ju ieskojimas norint ka nors susimest ar pasileist, ir tikrai nemanau kad tai user-friendly darbas kompu… 😉

  22. dziulius parašė:

    To PauliusBa ir visi kiti likę: Čia kalba eina grynai apie linux kernel\’į, kuris, Kaip hangman jau sakė, yra daug labiau pažengęs. Čia nėra kalbama apie grafines aplinkas, palaikomus API, draiverių kiekį ar dar ką. O jei jau kažkas užsiminė kodėl windows vartotojų daugiau nei linux, tai tiesiog kaip sako liaudis – kur du pešas, trečias laimi. Tas pats ir čia: http://unixwars.com/about-the-unix-wars/ windows tiesiog laiku įlindo į rinką. O kas įsišakniję, tai labai jau sunkiai išlenda. Juk daugumai internetas tai mėlyna e raidė. Nors jau matoma pažanga:
    http://www.technews.lt/naujiena/n/a/ie_pradeda_2010_metus_su_mazejancia_rinkos_dalimi.html

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.