Milžino Ninja 2 apžvalga

Sveiki, mielieji Technews lankytojai. Toliau tęsiu aušinimui skirtų produktų apžvalgas. Šiandienai, jums paruošiau, kiek neeilinį aušintuvą , kuris manau skirtas, tikriems kompiuterių entuziastams.

Manau daugelis sutiks su manimi, jog procesoriaus aušintuvas yra ta dalis, kuri dažniausiai keičiama nuo gamintojo komplektuoto į naują, efektyvesnį autinšuvą. Nepaisant to, jog procesorių gamybos technoiginis procesas tobulėja ir šiuolaikiniai procesoriai lyginant Pentium 4 laikus, efektyviau panaudojama energija, tačiau vis dar kaista, tad procesorių aušintuvai išlieka svarbūs. Dažnai gamyklinis aušintuvas netenkina, jog jis dirba per garsiai ar vasarą neužtikrina palankios temperatūros. Juolabiau jeigu esate mėgėjas spartinti procesorių – kas manau šiais laikais yra pakankamai populiaru. Tokiu atveju, daugelis jau turite įsygiję arba galvojate, kuo gi pakeisti seną.

Taigi, šiandien apžvelgsiu radikalų aušinimo sprendimą, tiems kurie negali gyventi be procesoriaus spartinimo. Šį kartą į pagalbą, „gesinti“ procesorius atskuba kompanija, kuri pas mus, jau ne naujokė, tai Scythe su savo monstrišku Ninja 2 aušintuvu. Tai jaunesnysis, pirmosios Ninja versijos broliukas, kuris atrodo šį kartą akivaizdžiai pasikeitė. Na ką pradėsime, jūs pasiruošę!? Tada pirmyn!

Apie Scythe

Scythe Co., Ltd. (įregistruota Tokijuje, Japonijoje) pradėjo savo veiklą garsiajame Japonijos Akihabara elektronikos miestelyje, įsikūrusiame Tokijuje, kur lankytojai gali rasti platų prekių pasirinkimą nuo naujausių kompiuterių komponentų iki moderniausių elektronikos prietaisų.

Kompanija pradėjo savo veiklą 2002 metų lapkritį kaip distributorius ir pasyvių bei mažą triukšmą keliančių kompiuterių komponentų gamintojas. Nuo to laiko kompanija įsteigė tyrimų ir plėtros infrastruktūrą Taivane ir Kinijoje, biurą JAV, Los Andžele bei Hamburge, Vokietijoje klientų aptarnavimui.

Turinys

» Produkto pakuotė ir komplektacija

» Specifikacijos ir savybės

» Ventiliatoriaus ir radiatoriaus konstrukcija

» Montavimas

» Testavimo salygos ir metodai

» Testų rezultatai

» Išvados

Produkto pakuotė

Pažvelgus į pakuotę, visų pirma krenta į akį pakuotės dydis. Pakuotė išties yra didelė ir sunki, kita vertus, juk ir aušintuvas yra ganėtinai didelis ir sunkus. Kitas aspektas kuris, atkreipia dėmesį, tai jog pakuotė išmarginta imantriais užrašais ir paveikslėliais. Ko gero, tokiu budu, gamintojas nori atkreipti pirkėjo dėmesį parduotuvėje, kurią galėtų pamatyti parduotuvės lentynoje ar vitrinoje. Kad ir kokiais gražiais žodeliais yra išmarginta pakuotė, visgi yra parašyta ir naudingos informacijos, kurią ir aprašysiu išsamiau.

Pradėsime nuo pakuotės priekio. Čia randame pavaizduotą patį radiatorių, kurį supa įvairūs užrašai. Kampe matome išvardintus procesorių lizdus, su kuriais suderinamas aušintuvas. Randame užrašą Fanless, tai reiškia, kad aušintuvass gali dirbti ir pasyviu rėžimu arba trumpai tariant – galima naudoti be ventiliatoriaus. Visa pakuotė išmarginta, pavadinimą atspindinčia atributika – kampe matome ir pačios nindzės siluetą.



Pasukus pakuotę i šoną matome, kaip atrodo apverstas aušintuvas ir jo pagrindas. Šalia, juodame fone yra pavaizduotos trys tvirtinimo detalės, skirtos skirtingiems procesorių lizams. Žemiau pateikta lentelė, net šešiomis kalbomis. Išvardintos pagrindinės specifikacijos, tai išmatavimai, apsisukimų skaičius, triukšmo lygis, svoris ir tt.



Galinėje pakuotės dalyje, matome svarbią informaciją apie garantines sąlygas, jeigu produktas naudojamas už Japonijos ribų. Žemiau pateikti nurodymai, ką reikia daryti prieš pradedant naudot ir naudojimo metu.



Paskutinėje pakuotės pusėje pavaizduoti trys paveikslėliai, kaip turi būtų užmontuotos detalės, kurios skirtos skitingiems procesoriaus lizdams. Ir galiausiai, parodytas 120 mm ventiliatoriaus tvirtinimas, butina pabrėžti, jog ventiliatorių galime montuoti mums patikusioje pusėje.







Komplektacija

Atveriame pakuotės viršų ir žiūrime ką randame viduje. Atvėrus dangtelį ant viršaus pasirodo Scythe 12 cm ventiliatorius. Išemus ventiliatorių, iškarto matyti aušintuvo pagrindas, įspraustas tarp kartoninės formos. Išėmus aušintuvą iš pakuotės, ant dugno randame nedidutę dėžutę.







Visus komplektuojamus priedus, randame sudėtus mažoje dėžutėje. Turinį sudaro:

Tvirtinimo detalės:

1x AMD – 754, 939, 940, AM2 procesorių lizdams

2x Iintel – 478 ir antroji LGA 775 lizdui

4x tvirtinimo varžtus

2x vielytes, skirtas ventiliatoriaus tvirtinimui

1x termo pastos pakuotė



Dėžutėje, taip pat buvo ir du dideli instrukcijų lapai. Kiekviename lape išsamiai aprašyta, kaip taisyklingai ir sėkmingai sumontuoti aušinuvą ant Intel bei AMD procesorių. Apsižiūrėjęs daugiau nieko nerandu, tad judame toliau.

Specifikacijos

Savybės

Ventiliatoriaus ir radiatoriaus konstrukcija

Ventiliatorius yra 12 cm pločio ir 25 mm storio, sudarytas iš devynių menčių. Ventiliatorius yra mažumėle plonesnis nei kiti įprasti 12 cm ventiliatoriai. Viduje sumontuotas Sleeve Bearing arba kitaip tariant slydimo guolis. Nepaisant to, jog šis ventiliatorius dirba pakankamai tyliai, tokio tipo guoliai nepasižymi tyliu veikimu ar ilgaamžiškumu. Dėl ventiliatoriaus šioje vietoje dedu minusą, jog Scythe pataupė ir pritaikė pigesnį sprendimą.

Jungiamas įprasta 4 kontaktų jungtimi, kurią kiekvienas, nesunkiai suras šiuolaikinėje, pagrindinėje plokštėje.

Ventiliatoriaus maksimalūs apsisukimai 1000 RPM, mano atveju, kitaip nei teigia gamintojas – pagrindinė plokštė rodė netoli 1200 RPM.







Radiatoriaus kraštinės yra vienodo ilgio arba kvadrato formos. Sudarytas iš 26 aliuminių plokštėlių, kurių plotis 126mm, į jas šilumą perduodama 6 šilumos vamzdžiais. Žvelgiant i radiatorių iš viršaus, jo centre yra kvadrato formos etmė, kuri tęsiasi iki pačio pagrindo. Net neįsivaizduoji kam ji, bet manau padaryta tam, kad padidinti aušinimo efektyvumą.







Viršuje išlindusių šiluminiu vamzdžių galus, puošia dekoratyviniai varžtų antgaliai – tai suteikia agresyvesnią ar solidesnę išvaizdą. Visuose keturiuose plokštelių kraštuose yra nedidelės įpjovos, butent ten tvritinama plona vielytė, kuri laiko ventiliatorių. Tai leidžia 12 cm ventiliatorių tvirtinti norimoje pusėje, o jeigu ir to negana, galima sumontuoti 2,3 ar net 4 ventiliatorius. Aš asmeniškai rekomenduočiau montuoti 2, vieną šalia kito, kad nesukelt priešpriešinio oro srauto. Deja komplektacijoje neradau atsarginių vielyčių, tad sumontuosim tik vieną.







Pasak gamintojo, aušinimo pagrindas pagamintas iš vario, kurio visas paviršius padengtas nikeliu. Teigiama, jog tai apsaugo varį nuo galimos oksidacijos.

Pagrindo paviršius nupoliruotas tiek, kad matosi visi atspindžiai – tarsi veidrodis. Tai leidžia išgauti maksimalų sąlytį tarp pagrindo ir procesoriaus, nepaliekant jokių mikro tarpelių. Išnaudota vieta ir pagrindo viršuje – sumontuotas mažesnis radiatorius, kuris dengia į pagrindą įtvirtintus šilumos vamdžius.









Montavimas

Apžvelgus produktą atėjo laikas jį sumontuoti ant pagrindinės plokštės. Iš pradžių pasirenkame tvirtinimo detalę, pagal mūsų procesoriaus lizdą. Komplekte radome 3 tvirtinimo detales, kurias pavaizduosiu nuotraukose žemiau.











Šiuo atveju pasirinksime AM2 lizdui skirtą detalę. Detalės tvirtinimas yra labai paprastas ir aiškiai aprašytas instrukcijoje. Paimame 4 varžtus, kuriuos radome mažame maišelyje ir prisukame detalę prie pagrindo. Noriu pabrėžti, jog AM2 lizdui skirtos detalės, bet kuria puse neuždėsim, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pasukus ją kitu kampu, tvirtinimo auselės atsiremia i šilumos vamzdžius ir neleidžia gerai prisispausti prie pagrindo. Na ir liko paskutinis pasiruošimo žingsnis, tai užtepti termo pastą ant procesoriaus paviršiaus. Kaip jau įprasta mūsų testuose, naudojame Noctua NH-1 termo pastą, kurią gražiai pasklaidome su loptelėle.

Tvirtinimas gana įprastas AM2 lizdui, tai užkabinti auseles už tvirtinimo taškų, tačiau čia reikia panaudoti daugiau jėgos, jas prispaudžiant. Po keletos minučių gerai pramankštinus pirštus uždedant aušintuvą, pagaliau tvirtai stovėjo procesoriaus lizde. Prijungiame ventiliatoriaus maitinimo laidą ir skubame išbandyti šį milžiną.







Testavimo salygos ir metodai

Kambaryje, kuriame atlieku testavimus, temperaturą vos siekia 20 laipsnį pagal Celcijų. Korpusas viso testavimo metu bus paliekamas atidarytas, o korpuso gale sukasi 12cm ventiliatorius. Sistemos detales, su kuria testuosiu pateikiu žemiau.



Centrinio procesoriaus temperatūroms matuoti pasirinkau AMD OverDrive programą. Na, o procesoriui „pašildyti“ naudosiu Everest programoje esantį stabilumo testo įrankį. Kiekvienas testo ciklas užtruks po 15 min su 5 min pertraukomis tarp testų.

Norint sukelt kiek didesnes temperatūras, programos AMD OverDrive pagalba, pakelsiu procesoriaus taktinį dažnį iki 3,2GHz, o branduolio įtampa 1.4v.

Testo metu aušintuvai suksis maksimaliais apsisukimais, o energijos taupymo rėžimas Cool&Quite bus išjungtas.

Testų rezultatai

Išvados

Kaip matyti rezultatuose, jaunasis broliukas Ninja 2 pasirodė išties puikiai. Testo metu, aušintuvas dirbdamas, net maksimaliomis apsukomis buvo beveik negirdimas. Fanless rėžimu, aušintuvas manau pasirodė taip pat puikiai, jeigu jūsų procesoriaus TDP neviršyja 65W, kaip teigia gamintojas – galima naudoti aušintuvą ir be ventiliatoriaus. Nors ir dirbo tyliai, bet tenka paminėti, kad ventiliatoriuje nėra sumontuoti guoliai, tai gali atsiliepti ventiliatoriaus ilgaamžiškumui.

Daugeliui gali kilti problemų norint išimti atminties RAM modulį, nes ventiliatorius beveik remiasi į juos, o tai nėra labai paranku.. Nepaisant to, produktas yra pakankamai kokybiškas ir puikiai atliekantis savo darbą. Puiki komplektacija ir esantys tvirtinimai, leis pritaikyti įvairioms sistemoms, tik šio aušintuvo gali nepavykti sumontuoti mažuose korpusuose.

Šio produkto kaina svyruoja apie 30 eurų, tai tikrai nėra labai daug už tokį „monstrą“. Nors rezultatų tikėjausi šiek tiek geresnių, bet įskaitant tai jog aušintuvas gali puikiai dirbti ir pasyviu rėžimu – jam suteikiu puikaus kainos ir kokybės santykio nuopelną. Ačiū kompanijai Scythe, už galimybę išbandyti produktą.


5 Komentarai

  1. Heloxx parašė:

    Puiki apzvalga, kyla vienas klausimas ar lietuvoje galima rast kur pirkt si monstriuka

  2. justasff parašė:

    Sveiki aš šita daiktą turiu nusipirkęs. Tikrai geras daiktas, bet yra viena beda su mano cpu temperatūra kai žaidi ji pakyla apie 75- 80 laipsnių. Ar tai yra gerai? kai nežaidi jo temperatūra pasiekia apie 35 – 45 laipsnius.:)

  3. justasff parašė:

    Mano cpu yra Amd phenom II x4 965 black edition

  4. Linas parašė:

    Su šiuo daiktu neturetu tiek pakilti. Gal but blogai sumontuotas, salytis blogas arba korpusas blogai ausinamas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.