Alpenfohn Wasser uždara vandens sistema

Turbūt visi sutinka, kad uždarų H2O sistemų gamintojams-perpardavinėtojams trūksta išradingumo. Ventiliatorių pakeitimas ir savo lipduko uždėjimas atrodo kaip įprasta procedūra, todėl kiti bando surasti autentiškumo ir pasiūlyti kažką naujo, pavyzdžiui programinę įrangą ventiliatorių sūkių valdymui. Panašu, kad EKL AG kartu su „Alpenfohn K2“ jau sugebėjo įrodyti savo išmonę gaminant gigantus, todėl įdomesnių įdėjų neatsisakė ir su „Wasser“ vandens aušintuvu, kuris kol kas išlieka vieninteliu „skystu“  produktu kompanijos buklete.

 

  • Apie „Alpenfohn“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Alpenfohn

„Alpenfohn“ nėra tikrasis PC aušinimo įrenginių gaminimu užsiimančios kompanijos pavadinimas. „Alpenfohn“ reprezentuoja 1995 metais įkurtą vokiečių EKL AG, kuri šią pardavimų markę sukūrė 2008 metais. Po „Alpenfohn“ ženklu slepiasi daug apdovanojimų susižėrusių CPU, VGA ir sisteminių aušintuvų. Bendradarbiaudama su Kinijos ir Taivano įmonėmis, EKL AG stengiasi pasiūlyti vis daugiau nepriekaištinga surinkimo kokybe ir efektyvumu pasižyminčių aušinimo sprendimų entuziastams, pirminius modelius sukurdama Vokietijoje, o masinę produkciją perkelianti į Azijos gamyklas.

 

Pakuotė ir komplektacija

Ant juodos pakuotės blizgančiomis raidėmis nurodytas produkto pavadinimas „Wasser“. Nesuklydote, jis asocijuojasi su anglišku žodžiu „water“ ir patikrinus iš vokiečių kalbos tikrai reiškia vandenį. „Alpenfohn Wasser“ yra ketvirtos kartos uždara vandens sistema (AIO) ir aiškiai nurodo, kad tai OEM‘o „Asetek“ gamybos produktas. Identiškos ar bent labai panašios struktūros produktą Antec Kuhler 620 v4 mes jau buvome apžvelgę, todėl bus labai įdomu palyginti šiuos du produktus tarpusavyje.

Priešinga kompaktiškos dėžutės dalis leidžia išvysti kaip atrodys pats „Wasser“ bei patvirtina, kad čia panaudota ketvirtos kartos šalčio plokštelė. AIO komplektuojamas su daugybę apdovanojimų gavusiu 120 mm. „Wing Boost“ PWM ventiliatoriumi ir nors pati H2O sistema priskiriama biudžetinei – vidutinei klasei, gamintojas pabrėžia, jog tai „high-end“ radiatorius. Iš dalies tai suprantama ir pateisinama – „Wasser“ yra kol kas vienintelė kompanijos AIO vandens sistema.

Vienas iš šoninių paviršių talpina informaciją apie suderinamus „Intel“ ir AMD lizdus. „Alpenfohn Wasser“ tinka visiems naujausiems lizdams, įskaitant ir LGA2011 bei AM3+/FM2. Taip pat matoma ir lentelė su techninėmis radiatoriaus bei „Wing Boost“ ventiliatoriaus charakteristikomis.

Komplektacija standartinė: uždara vandens sistema, „Wing Boost“ ventiliatorius ir jam skirti varžtai, vartotojo gidas bei sudėtinės tvirtinimo dalys tiek „Intel“, tiek ir AMD lizdams. Dėja, bet nerandame įtrauktų varžtų antram ventiliatoriui.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Radiatoriaus kūnas tėra vos 17 mm. storio, kai bendras storis siekia 27 mm. Fiziniai radiatoriaus išmatavimai siekia 152 (A) x 120 (P) x 27 (G) mm. Konstrukciją sudaro vienuolika plokščių 1,5 mm. storio vamzdelių, tarp kurių įterptos rievėtos aliuminio juostelės. Nieko nuostabaus, kad iš vienos pusės išeina dvi tūtelės, pereinančios į 300 mm. ilgio žarneles. Pastarosios pasižymi lygiu paviršiumi ir  lengvai pasiduoda lankstymui. Priešingi žarnelių galai pasibaigia 27 mm. aukščio vandens bloke. Keramikinius guolius, kurių ilgaamžiškumas siekia ~50 000 valandų, naudojanti pompa maitinama 3-pin kištuko pagalba.

Galutinis varinio pagrindo apdirbimas yra aukštos kokybės ir ant jo jau iš anksto užtepta termo pasta. Mechanizmas jungiantis šlangeles su viršutine vandens bloko dalimi leidžia lankstyti žarneles beveik 180o kampu.

Priešingai nei su K2 radiatoriumi pridedami „Wing Boost“ ventiliatoriai, kartu su AIO sistema komplektuojamas 120 mm. skersmens „Wing Boost“ ventiliatorius nepasižymi antivibracinėmis savybėmis. Jo rėmas nėra padengtas gumos mišiniu. Galbūt to visiškai ir nereikia, nes varžtinė sistema priveržia aušinimo įrenginį prie radiatoriaus labai tvirtai. Devynias menteles turintis „Wing Boost“ sukasi 500 – 1500 RPM ribose, generuodamas 8 – 24,8 dBA triukšmo lygį. Maksimalus oro pralaidumas siekia 63,5 CFM. Ventiliatorius naudoja hidraulinius guolius, kurių ilgaamžiškumas 60o C palinkoje siekia ~65 000 valandų.

Nagrinėdami į medžiaginę rankovę įvilktą kabelį aptinkame tai, ką „Alpenfohn padarė skirtingai nei daugelis kitų panašių uždarų sistemų „gamintojų“. Kabelis pasibaigia dviem 4-pin PWM kištukais: vienu vyrišku ir vienu moterišku. Vyriškas kištukas jungiamas į pagrindinės plokštės 4-pin lizdą, o moteriškasis gali būti panaudotas antro ventiliatorius prijungimui. Tai ne tik reiškia, kad ventiliatoriai bus valdomi paraleliai, bet jų sūkiai kis ne nuo uždaroje sistemoje cirkuliuojančio vandens temperatūros, bet nuo procesoriaus temperatūros.

 

Montavimas

„Alpenfohn Wasser“ skirta įprastinė ir tuo pačiu patikima bei paprasta montavimo sistema: AMD galinė plokštelė, AMD retencinis žiedas, retencinis fiksatorius ir kitos fiksacinės dalys. Eilinį kartą vartotojo gide nurodyta naudoti „pull“ konfigūracija ir eilinį kartą patarimų neklausysime. „Alpenfohn“ verta pagirti už tai, kad pagaliau nurodomas retencinio fiksatoriaus uždėjimo etapas, kurio nebuvimas gali labai apsunkinti gyvenimą naujokui.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C.

 

Rezultatai

Nagrinėdami „Wasser“ rezultatus, labiausiai atkreipsime dėmesį į pagrindį jo konkurentą – „Antec Kuhler 620 v4“. „Phenom II X4 955 BE procesoriui nesant apkrautam, „Alpenfohn Wasser“ auto režimu žengia koja kojon su „Alpenfohn K2 bei „Thermalright TRUE Spirit 120“. Ventiliatoriui pasiekus maksimalius sūkius, „Alpenfohn uždara vandens sistema ne tik 0.5o -1o C pralenkia Kuhler 620 v4, bet ir tuo pačiu priartėja prie efektyviausių orinių aušintuvų, kaip „Phanteks PH-TC14PE“ ar „Thermalright Archon SB-E X2“. Pereiname prie kur kas labaiu dominančio apkrovos režimo.

Apkrautas Phenom II X4 955 BE priverčia „Alpenfohn“ ventiliatorių pasiekti beveik maksimalius apsisukimus – 1480 RPM. Demonstruojami rezultatai artimiausi vieną „Thermalright TY-140“ ventiliatorių naudojančiam „Prolimatech Megahalems“ radiatoriui. „Antec Kuhler 620 v4“ pabėgęs per 3o – 3,5o C, tačiau „Wasser“ pasirodo esantis jautrus 90 RPM skirtumui, kuris atsiranda „Alpenfohn“ ventiliatoriui pasiekus visiškai maksimalius apsisukimus. Procesoriaus temperatūra sumažėja 1,5o C, deficitas iki Kuhler 620 v4 taip pat aptirpsta, tačiau susilyginti nepavyksta. To priežastis – lėčiau besisukantis ventiliatorius. Kone identiškas vidines struktūras (pompą, radiatorių bei šalčio plokštelę) besidalinantys „Alpenfohn Wasser“ ir „Antec Kuhler 620 v4“ tarpusavyje skiriasi  pridedemais ventiliatoriais, o pastarieji savo specifiniu pritaikymu radiatoriui ir, žinoma, sūkių dažnumu. Teorinis skirtumas (nėra galimybės paprastu būdu sekti Kuhler 620 v4 ventiliatoriaus sūkius) „Alpenfohn“ nenaudai siekia ~400 RPM. Tačiau kitu atveju trūkumas pavirsta pranašumu: „Wasser“ kur kas tylesnis už savo tiesioginį konkurentą, nors iki tylausių orinių aušintuvų, žinoma, trūksta.

 

Išvados

Nelabai suklysi pasakęs, kad „Alpenfohn Wasser“ iš vienos pusės yra dar vienas iš „Asetek“ pasiskolintas produktas. To visiškai nepavyks paneigti, tačiau „Alpenfohn“ į visą įprastinį reikalą pažiūrėjo šiek tiek kitaip ir padarė savų minimalių sprendimų. Skirtingai nei daugelis kitų uždarų aušinimų sistemų, aušinimo efektyvumas reguliuojamas ne pagal viduje cirkuliuojančio skysčio temperatūrą, bet procesoriaus temperatūrą. Esminio skirtumo tarp šių metodų nėra, tačiau gyvenimą  šiek tiek palengvina papildoma jungtis antram ventiliatoriui. Visgi nors kažkas padaryta kiek kitaip, ne tik uždėtas savas lipdukas. Taip pat akivaizdu, kad „Wasser“ nebuvo kurtas siekiant nurungti visas kitas plonąsias 120 mm. aušinimo sistemas. „Alpenfohn“ pasirinko tylos intenciją, kurią kokybiškas „Wing Boost“ ventiliatorius tikrai yra pajėgus sukurti. Tai leidžia būti viena tyliausių kompaktiškų žemiausios klasės H2O aušinimo sprendimų visoje rinkoje. Išgyventi dėl triukšmingo ventiliatoriaus, net jam artėjant prie maksimalių apsukų, nereikės.  „Alpenfohn“ už  „Wing Boost“ agregatą pasiima ~10 papildomų litų, lyginant su „Antec Kuhler 620 v4“. Manyčiau, tai tikrai įvertins ieškantis maksimalios tylos, kurios pasiekimui skirta ne programinė įranga, o kokybiškas low-RPM ventiliatorius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.