„ARCTIC Freezer 13“ – nedidukė arktinė bitutė

"ARCTIC" produkcija (anksčiau žinoma, kaip "Arctic Cooling") "Technews.lt" portale lankydavosi gana dažnai, tačiau dabar, žvilgtelėjęs į apžvalgų duombazę, matau, jog  jau praėjo geri pusantrų metų nuo paskutinės "ARCTIC" apžvalgos. Praėjus nemažam laikotarpiui, tiek gamintojas, tiek ir mes esame suinteresuoti pradėti naują apžvalgą, o susidarusią tylą nutraukė iš Arkties atskridusi nedidukė „Freezer 13“ bitutė.

 

  • Apie "ARCTIC"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie "ARCTIC"

"ARCTIC" – šveicarų kompanija, įkurta 2001 metais. Gamintojas savo kelią pradėjo nuo aušinimo įrenginių: termo pastų, sisteminių ventiliatorių, procesorių bei vaizdo plokščių aušintuvų. 2010 metais įmonė įžengė į naują etapą, pirkėjams pasiūliusi korpusus, maitinimo šaltinius, audio produktus bei periferijos gaminius. Vis tik "ARCTIC" savo prioritetine niša išlaiko vaizdo plokščių aušintuvus. Tam įmonė yra sudariusi  sandėrius su vaizdo plokščių gamintojais (HIS, "Inno3D", "Powercolor", VTX3D, "Sapphire"), kuriems tiesiogiai tiekia savo produkciją.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip žinia, bitutės savo aprėdo nekeičia, todėl „Freezer 13“ atkeliauja "ARCTIC" kompanijai būdingoje pakuotėje – permatomo plastiko gaubtas, atkartojantis pagrindines procesoriaus aušintuvo formas.

Tiesa, pakuotės nugarinėje dalyje ir dugne uždėti kartotiniai informaciniai lapeliai, nurodantys pagrindines aušintuvo specifikacijas bei kur kas geresnį  aušinimo efektyvumą, lyginant su standartiniu „Intel“ LGA1366 aušintuvu, todėl apžiūrėti produkto iš menėtų pusių, jo neišpakuojant, nepavyks. Anokia čia problema, mat visai netrukus pakuotė keliaus šalin! Apie specifikacijas pašnekėsime kiek vėliau, galbūt dabar paminėsiu tik tiek, jog šis gaminys, pasak "ARCTIC", geba išsklaidyti 200 W šilumos kiekį ir tinka daugeliui naujausių procesorių lizdų.

Itin paprastai atidarę pakuotę randame niekuo neišsiskiriančią komplektaciją. Jokių „low noise“ perėjimų ar firminių lipdukų, tik tai, kas reikalingiausia: AMD ir „Intel“ tvirtinimo sistemos bei vadovo gidas (angl. user manual).

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Freezer 13“ – kompaktiškas, 130 mm aukščio, aušintuvas, kurio radiatorių sudaro ~0.5 mm storio 45 aliuminio plokštelės.  Viena nuo kitos jos išdėstytos 2 mm atstumu. Čia panaudotos plokštelės nors ir nėra pačios storiausios, tačiau yra pakankamai tvirtos ir nesilanksto, jas paspaudus.

Pati radiatoriaus forma nėra visiškai įprasta ir pažiūrėjus iš viršaus, kiek primena „Prolimatech Megahalems“ stilių. Esminis skirtumas tas, jog plokštelės čia nėra padalintos į du atskirus blokus. Žiūrėdami iš šios pozicijos, matome itin gerai nupoliruotą paskutiniąją plokštelę, ant kurios strėlytėmis nurodyta ventiliatoriaus sukeliamo oro srauto kryptis. Iš čia taip pat matosi, jog karščio vamzdeliai nėra išdėstyti vienoje tiesioje linijoje.

 Jei jau paminėjau ventiliatorių, tuomet galime apie jį pašnekėt kiek daugiau. „Freezer 13“ komplektuojamas su 92 mm PWM funkciją turinčiu agregatu, kurio sūkiai varijuoja tarp 600 – 2000 RPM. AC triukšmo lygį matuoja ne įprastais decibelais, o sonomis, todėl gamintojo nurodytos 0.4 sonos atitinka ~23.5 dBA. „Fluid Dynamic“ guolius naudojantis ventiliatorius prie radiatoriaus tvirtinamas specialių auselių pagalba, o tai reiškia ne ką kitą, kaip problemas, norint pritvirtinti kitokio modelio ventiliatorių.

Grįžtant prie radiatoriaus formų, galima išskirti tai, jog į distalinę dalį šis yra linkęs šiek tiek išplatėti, vėliau nukertant šonus ir beveik grįžtant į tai, ką turime radiatoriaus priekyje. Šonuose 4/5 plokštelių yra tarpusavyje sujungtos, tiesa ne per visą ilgį, taip suteikiant konstrukcijai papildomo tvirtumo ir neleidžiant išsisklaidyti į šonus atitekančiam oro srautui. Apatinėje radiatoriaus dalyje pozicionuotos aliuminio plokštelės yra kiek trumpesnės, siekiant sukelti mažiau problemų su aukštais pagrindinių plokščių VRM radiatoriais. Vertinant bendrą radiatoriaus struktūrą, pasigedau jo didesnės optimizacijos, nors tai ir yra tik vidutinės klasės gaminys.

„Freezer 13“ naudoja keturis, varinius, „U“ formos karščio vamzdelius. Jų skersmuo – 6 mm. Žiūrint iš šono, trys iš šių vamzdelių yra kiek palenkti į distalinę pusę. „ARCTIC“ plokštelių tvirtinimui prie varinių vamzdelių pasirinko ne litavimą, o paprastesnį – užmovimo būdą. Ant radiatoriaus pagrindo randame jau užteptą MX-4 termo pastą, tačiau ji netrugdo įvertinti vos tik vidutinišką pagrindo apdirbimo kokybę. Tiesą sakant, čia "ARCTIC" niekada kruopštumu ir nepasižymėjo.

 

Techninės specifikacijos

 

Montavimas

“ARCTIC Freezer 13” montavimo sistema didelio įspūdžio nepaliko.Čia naudojama standartinių AMD laikiklių ir pridedamų AC montavimo auselių kombinacija. Sistema paprasta ir pakankamai patogi naudojimuisi, tačiau turi du rimtesnius trūkumus. „Freezer 13“ AMD sistemose gali būti tvirtinamas tik šiaurės-pietų kryptimi, kas dažniausiai nebūna pats efektyviausias variantas. Taip pat montavimo sistema akivaizdžiai nesugeba sukurti reikiamo spaudimo, siekiant kad radiatoriaus pagrindas itin tvirtai priglustų prie CPU dangtelio. Mano atveju po visų atliktų montavimo darbų radiatorius nedaug, bet „važinėjo“ į šonus jį sukant. Patogumo nepadidina ir kiekvieną kartą reikalingas ventiliatoriaus nuiminėjimas, atliekant aušintuvo montavo/išmontavimo darbus. Ventiliatoriaus auselės itin standžios, todėl vietoj pirštų nagų geriau pasitelkti pagalbon atsuktuvą.

 

Testavimas

Neturėdami pakankamai laiko kiekvieną kartą iš naujo testuoti turimus CPU aušintuvus esant tai pačiai aplinkos temperatūrai, privalome išvesti delta skirtumą (CPU branduolio temperatūra – (minus) aplinkos temperatūra). Kuo mažesnis gautas skirtumas, tuo aušintuvas efektyvesnis. "ARCTIC Freezer 13" testuotas su gamykline MX-4 termo pasta, likę aušintuvai – su "Noctua NT-H1".

Testavimo sistemą sudarė:

  •  CPU radiatorius: Prolimatech Genesis
  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12b)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos rėžimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet penkioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Ventiliatorių triukšmo rodmenys fiksuoti maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius bei atidarius vieną korpuso šoną. Prietaisas laikomas ~20 cm atstumu nuo korpuso. Tokiu būdu leisime „pasireikšti“ prie radiatorių tvirtinamiems ventiliatoriams. Testų metu sisteminiai ventiliatoriai veikė:

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)
  3. Gelid Wing 12 PL (~700 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Noctua NF-S12B FLX (~1200 RPM)

 

Rezultatai

Jau pirmajame teste, kaip ir buvo galima tikėtis, pagrindiniu "Freezer 13" varžovu tampa "Noctua NH-L12". Būtent pastaroji užfiksuoja 0,5o C geresnį rezultatą.

 

Apkrovos teste, naudojant nespartintą "Phenom II X4 955 BE" procesorių, "Freezer 13" pasiveja "Noctua" aušintuvą, užfiksuodami identišką rezultatą – 22o C pagal delta.

 

Paspartinus CPU iki 4,0 GHz ir pridėjus beveik 0,8 volto, situacija apsivertė – ramybės režime dabar jau 0,5o C laimi "Arctic Cooling" atstovas.

 

Paskutiniame ir turbūt svarbiausiame apkrovos teste šiandienos herojus įrodė savo pranašumą prieš "Noctua NH-L12", sugebėdamas neviršyti AMD nustatytos maksimalios "Phenom II X4 955 BE" temperatūros – leista įkaisti iki 60 C.

Užfiksuodamas 47,7 dB, “Freezer 13” nebuvo triukšmingas. Nors gamintojas nurodo 2000 RPM siekantį 92 mm ventiliatoriaus greitį, visų mūsų testų metu jis sukosi beveik ties 2200 RPM riba. Vertinant subjektyviai, ventiliatorius buvo beveik negirdimas iki 1700 RPM, o viršyjęs šią ribą neerzino ir buvo pakankamai negarsus.

 

Išvados

Aušinimo rezultatais „ARCTIC Freezer 13“ nenuvylė – likau patenkintas galimybe naudotis 4.0 GHz dažniu stabiliai veikiančiu „Phenom II X4 955“ procesoriumi, ko prieš tai negalėjo atlikti „Noctua“. Kartu su radiatoriumi komplektuojamas 92 mm ventiliatorius taip pat nekėlė didelių problemų ir ausims buvo pakankamai tylus. Deja, bet iškilus bėdai ar tiesiog atsiradus norui jį pakeisti į kitą, negamyklinį variantą, tai bus padaryti itin kėblu dėl savito ventiliatoriaus tvirtinimo mechanizmo. Nepaisant šių, turbūt pirkėjui vienų svarbiausių, aspektų, „ARCTIC“ kiek per daug sutaupė ties radiatoriaus montavimo sistema. Nors ji yra pakankamai patogi dirbti, tačiau jai trūksta lankstumo (AMD sistemoje aušintuvą galima montuoti tik šiaurė – pietūs kryptimi) ir didesnės prispaudžiamosios galios. Atsižvelgiant į "BalticMart.eu" parduotuvėje esančią 94 Lt kainą, manyčiau, jog kaina vos pataiko į tuos rėmus, ką mes gauname su šiuo aušintuvu. Šalia savęs „Freezer 13“ turi pora pakankamai aršių varžovų, o už papildomus 10 litų galima įsigyti potencialiai efektyvesnį aušintuvą su 120 mm skersmens ventiliatoriumi, kad ir tą patį „Freezer 13 Pro“.

Privalumai:

  1. Geras efektyvumas (pagal kainą)
  2. Tylus
  3. Kompaktiškas
  4. 6 metų garantija
  5. Iškart užtepta kokybiška MX-4 termo pasta

Trūkumai

  1. Galimybė montuoti radiatorių tik šiaurė – pietūs kryptimi (AMD atveju)
  2. Silpnoka montavimo sistema (AMD atveju)
  3. Nėra galimybės naudoti ne gamyklinį aušintuvą

 

                                            

6 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    sauniai padirbeta 🙂 patinka man ac, ju fainai vieni geriausiu kainos/kokybes santykiu

  2. Katonas parašė:

    Man biski ne prie sirdies testavimo metodika, daug svarbiau kaip ausintu tarkim prie 1000rpm, o ne prie max apsisukimu.

  3. BC00 parašė:

    Su 1000 rpm būtų galima nebent testuot CPU prie standartinių dažnių, tokiu atveju visų aušintuvų rezultatai būtų panašūs – nuo super aušintuvų iki biudžetinių variantų. Visų antra, net ant stock režimo apkrovos teste, PWM valdiklis užmes daugiau nei 1000 rpm. Trečia, rezultatų palyginimas itin pasunkėtų. Galbūt kiek prasmingesnis dalykas būtų triukšmo matavimas keičiantis apsukoms…

  4. Katonas parašė:

    Taip testavimas žymiai pasunkėtų, bet bent man yra svarbiausia, kad kuo tyliau pasiektų tenkinamą rezultatą. Nemanau, kad kas nusipirkęs aušintuvą gainioja jį pilnais sūkiais, o labiau stengiasi ji sureguliuoti taip, kad jis suktus galimais minimaliais sūkiais.

  5. cacunia parašė:

    Visiškai sutinku su Katonas, testuojant svarbiausios charakteristikos yra: pučiamo oro srauto priklausomybė nuo triukšmo lygio, arba nors ventiliatoriaus apsukų priklausomybė nuo skleidžiamo triukšmo. o montavimas svarbu tik tam momentui kai reikia sumontuoti.

  6. BC00 parašė:

    Įsivaizduoju kaip kas turi atrodyt, bet šitam reikalui pirma reiktų įsigyt kontrolerį, norint valdyt PWM fanus. Reikaliukas ateičiai paliekamas:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.