„Asus B250 Mining Expert“: tiesiai į kasyklą

Išvados

Su „Asus B250 Mining Expert“ jokių problemų neturėjome, o tai labai džiugina, kai kalbame apie kripto valiutų kasimo sistemą. Gaila, kad šios pagrindinės plokštės negalėjome išbandyti pilnu pajėgumu, užpildant visus 19 PCIe lizdų. Apie šią esminę savybę ir reikia daugiausia pakalbėti išvadose. Nors „B250 Mining Expert“ ir turi 19 PCIe lizdų, bet realiai galėsime naudoti 13. Norint peržengti šį skaičių reikia specialiai kripto valiutoms kasti pritaikytų grafikos kortų. Jų Lietuvoje nusipirkti labai sunku, tokia pati situacija ir visoje Europoje. Jungiant iki 13 vaizdo plokščių, mūsų niekas nevaržys, tereikia naudoti „Windows 10 Fall Creators Update“ arba „Linux“ operacinę sistemą. Šios trylika vaizdo plokščių gali būti vien tik AMD, ar vien tik „nVidia“ produkcija, o taip pat ir maišytas derinys. Peržengti velnio tuzino neleidžia kažkokie pagrindinės plokštės nustatymai, nes įdėjus keturioliktą vaizdo plokštę net nepatenkama į BIOS. Reikia pridurti, kad PCIe lizdai gerai išdėstyti, tarp jų palikta pakankamai vietos. Kiekvienas lizdas turi savo energijos tiekimo stabilumą užtikrinantį kondensatorių. Viskas apgalvota mąstant apie kasėjus. Kalbant apie lizdus, būsimus pirkėjus reikia įspėti dėl riser’ių pasirinkimo. Jei dar neturite jų įsigiję, tai pirkite tuos, kurie turi laidą, išvestą tiesiai į viršų, o ne užlenktą 90 laipsnių kampu. Pastarieji riser’iai blokuoja sekantį PCIe lizdą, bet realiai tai menka bėda, nes vis tiek galime pajungti net 13 vaizdo plokščių.

„Asus B250 Mining Expert“ turi ir kitų savybių, kurios labai naudingos kripto valiutų kasimo sistemoje. Kasėjams pravers net trys 24 kontaktų ATX24V maitinimo jungtys, jos leidžia sinchronizuoti maitinimo blokų darbą. Todėl nereikia pirkti papildomų laidų maitinimo blokų darbo suderinimui. Ją išbandėme, viskas veikia kaip reklamuota. Įjungus kompiuterį startuoja ir antrasis maitinimo blokas.

Vos įjungus kompiuterį – kitas nuostabus priedas. Jau kraunantis sistemai galime matyti, ar veikia prijungtos vaizdo plokštės. Pavaizduotame motininės plokštės makete kiekvienas PCIe lizdas signalizuoja savo būseną. Jei viskas veikia puikai – jis žalias, jei kokia nors klaida – jis raudonas, jei prie jo nieko neprijungta – jis pilkas. Pačiame BIOS‘e – jau gamykloje įgalintas „mining“ režimas. „Asus“ neatskleidžia, ką konkrečiai jis duoda, bet tai turi padaryti kasimo sistemą stabilesne ir maksimalizuoti pelną.

„Asus“ prie „B250 Mining Expert“ padirbėjo neblogai, bet užmiršo vieną svarbią smulkmeną. Šiai pagrindinei plokštei reikėjo įmontuoti dedikuotą įjungimo/išjungimo mygtuką. Nežinia ar kitas priekaištas bus aktualus visiems, bet mes norėtume matyti ir VGA vaizdo išvestį, o ne vien HDMI.

„Asus B250 Mining Expert“ pas mus „šachtoje“ dirbo pora savaičių, ir per tą laiką viskas veikė puikiai. Tiesa, mes neturėjome su kuo užpildyti visų lizdų, negalėjome išbandyti ir 13 vaizdo plokščių, tenkinomės trimis. Jas bandėme įvairiose PCIe lizduose. Vienu metu pajungėme po vieną į A, B ir C blokus tik su vieno maitinimo bloku ir viskas veikė puikiai. Sunku ką blogo papasakoti, kai nesusiduri su nesklandumais. Tiesa, pastebėjome, kad vaizdo plokščių sparta yra 0,5-1 % mažesnė, lyginant su prieš tai turėta pagrindine plokšte. Tai menkas deficitas, jis paklaidos ribose, ir galimai pasireiškęs tik mums. Keičiant nustatymus to prarasto 1 % atgauti niekaip nepavyko, nežinia, kur slypi ši menkutė problema, galimai „Asus“ tai pataisys su sekančiu BIOS.

Sunku būtų ginčytis, kad „Asus B250 Mining Expert“ nėra išskirtinis produktas, rinkoje daugiau niekas nesiūlo pagrindinės plokštės su 19 PCIe jungčių. Gaila, kad dauguma jų visų panaudoti negalės dėl prievolės naudoti specialias kasimui skirtas vaizdo plokštes, tad paprasti mirtingieji galės paleisti sistemą su ne daugiau kaip 13 vaizdo plokščių. Kripto valiutų kasėjai galėtų skųstis tik dėl neįmontuoto įjungimo/išjungimo mygtuko. Kuriantiems rimtą kripto valiutų „fermą“ „B250 Mining Expert“ turėtų būti rimtas kandidatas, svarbu sugebėti šią pagrindinę plokštę rasti prekyboje. Jei pavyks, tai už ją „Varlėje“ gali tekti pakloti apie 250 €. Ši pagrindinė plokštė padės sutaupyti kitų komponentų sąskaita (CPU, RAM, SSD) ir leis greitai diagnozuoti atsiradusias problemas.

 

5 Komentarai

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.