„Asus Prime X299-A“ laiko „Core i9-7900X“ testą

Išvados

„Asus Prime X299-A“ paviršius neperkrautas AURA šviesos efektais. Išskiriamos dvi zonos: dvi RGB lemputes turinti zona po CPU lizdu ir tris lemputes turinti zona po mikroschemų rinkinį aušinančiu radiatoriumi. Pasirenkant tam tikrus efektus kiekvienos lemputės apšvietimas gali būti valdomas atskirai

Ieškodami stabilaus aukso viduriuko išbandėme nemažai dažnio/įtampos konfigūracijų, todėl, kad viskas taptų suprantamiau, atėjo metas paskelbti galutinį rezultatą. Su turima įranga mums pavyko paspartinti „Core i9-7900X“ procesorių iki 4,6 GHz (46x 100 MHz) padidinant įtampą nuo ~1,075 V iki 1,15 V. Tai yra stabilus dažnis AVX instrukcijų paketo nenaudojančioms aplikacijoms. Norint apsidrausti nuo garantuotų stabilumo problemų į apkrovą įsimaišius AVX instrukcijoms būtina pasinaudoti „Asus Prime X299-A“ UEFI BIOS’e esančiu „AVX/AVX-512 Instruction Core ratio Negative Offset“ nustatymu. Dvejetui lygi „offset“ reikšmė apribos i9-7900X dažnį iki 4,4 GHz kai tik bus aptiktas AVX naudojimas. Pati UEFI BIOS išdėstymo struktūra nepasikeitusi, identiška „Asus“ Z270/X99 motininėms plokštėms. Navigacijai, reakcijai ir pelės darbui UEFI aplinkoje, kaip visada, jokių priekaištų, kaip ir absoliučiai nekintančiai CPU įtampai naudojant 3-io lygio LLC.

Pagrindiniu stabdžiu siekiant geresnių rezultatų, žinoma, tapo i7-7900X temperatūros. Naudodami varinį 360 mm „Fractal Design Kelvin S36“ radiatorių mums pavyko temperatūras išlaikyti žemiau 90 °C, tačiau vos tik pradėjus naudoti AVX instrukcijas temperatūros, o kartu su jomis ir procesoriaus elektros poreikis, šauna į viršų. Beveik nevaldomai. Mažai kuom gelbėjo ir 3000 RPM „IndustrialPPC“ klasės „Noctua“ ventiliatoriai, vienintele išeitimi tapus CPU įtampos sumažinimui. Po i7-7900X „deliddinimo“, kuris drastiškai sumažintų temperatūras, šioje istorijoje būtų galima versti naują puslapį, bet realybė tokia, kad geresnių OC rezultatų siekiantiems spartintojams koją greičiau kiš pats i9-7900X, nei pradinės klasės X299 motininė plokštė, neturinti ypatingo VRM aušinimo ar papildomo 4-pin EPS12V maitinimo lizdo.

„Asus Prime X299-A“ šiuo aspektu atlieka savo darbą taip, kaip buvo tam ir sukurta. Septynios VCCIN fazės ir 105 °C lygus perkaitimo slenkstis nesant tiesiogio VRM apipūtimo leidžia nepertraukiamai tiekti ~250 W. Ekstremaliausiomis mūsų pasiūlytomis sąlygomis, kai sistema iš tinklo rijo ~425 W, vien i9-7900X @4,4 GHz/1,135 V preliminariais paskaičiavimais reikalaujant >320 W, VRM buvo pasiekęs 90 °C. Radiatorius įkaito tiek, kad apie pirštų laikymą ant jo buvo galima tik pasvajoti, tačiau nepavedė. Nesudėtinga matematika sako, kad VRM grandinės išeiga viršijo 250 W, tačiau tai buvo pasiekta nebe aktyvaus aušinimo – ypač intensyviai besisukančių „Noctua“ ventiliatorių oro tėkmė netiesiogiai apipūtinėjo žemiau esantį VRM radiatorių. Likome įtikinti, kad jis nėra žaislinis – jo šilumos išsklaidymo efektyvumą mūsų sąlygomis galima vertinti geriau už vidutinišką.

X299-A yra vienas pigiausių, jei ne pats pigiausias „Asus“ siūlomas LGA 2066 pasirinkimas ir tai negali neatsispindėti tam tikruose padarytuose sprendimuose. Nepavyks surasti netoli 300 € kainuojančios Z270 pagrindinės plokštės, kuri galinėje I/O panelėje neturėtų CLR_CMOS, o ant PCB sistemos perkrovimo mygtukų. Akis badantys, bet gyventis leidžiantys dalykai, kurių, teisybės dėlei, nė karto spartinant i9-7900X mums neprireikė. Kažkieno ausys gali likti nusivylusios dėl „Realtek ALC S1220A“ kodeko negebėjimo išvesti kokybiškesnį garsą į korpuso priekyje esančias audio jungtis, o kažkas kitas gali pritrūkti trijų 4-pin lizdų sisteminiams ventiliatoriams, nors 3A W_PUMP+ turėtų tokį trūkumą panaikinti. Visgi pagrindinius uždavinius „Asus“ išsprendė pagirtinai: PCI-Express lizdai išdėstyti arti optimalaus varianto (paliktas didesnis tarpas tarp dviejų pagrindinių PCIe 3.0 x16 lizdų, taip pat plačiausi oriniai aušintuvai, kaip „Noctua NH-D15“, neturėtų blokuoti aukščiausiai esančio lizdo), išlaikomas SLI palaikymas net naudojant skurdžiausią PCIe centrą turinčius „Kaby Lake-X“ procesorius, integruota vidinė USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) jungtis bei su niekuo pralaidumu nesidalinančių Ultra M.2 lizdų pora. Vis dėlto X299-A nėra laisva nuo dalinimosi ydų, pavyzdžiui, keturi iš aštuonių SATA III 6 Gb/s lizdų dalinasi pralaidumu su antruoju PCIe 3.0 x4 lizdu, tačiau didesnė dalis šios kaltės tenka „Intel“ pusei. Pirmą kartą matome vertikaliai sumontuotą M.2 lizdą ir nors buvome nusprendę patikrinti antrojo M.2 lizdo, esančio po masyviu radiatoriumi, aušinimo efektyvumą, tai nukėlėme į netolimą ateitį. „Asus Prime X299-A“ gavo jau pakankamą karščio dozę.

5 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Stock CPU – 80C*+ su 360 mm vandens aušinimu ir 3000 rpm Noctua Industrial ventiliatoriais… 😀 What a f… Intel?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.