„Fractal Design Adjust 108“ ventiliatorių valdiklis

Nepatenkintieji sisteminių ventiliatorių keliamu triukšmu gana neretai bando juos „nuslopinti“ pirkdami korpuso garsą izoliuojančią medžiagą ar tiesiog įsigydami tylesnius ventiliatorius, tačiau dažniausiai toks variantas nėra optimaliausias, mat pačia paprasčiausia, o neretai ir pigiausia išeitimi tampa vetiliatorių valdiklis. Pas mus lankosi ką tik „iškeptas“ „Fractal Design Adjust 108“.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Apie "Fractal Design"
  • Žvilgsnis iš arčiau ir specifikacijos
  • Testavimas
  • Išvados

 

Apie "Fractal Design"

„Fractal Design“ (FD) Lietuvos rinkoje pasirodė ne per seniausiai. Švedijos įmonės gamybos pakraipa labai primena mums puikiai pažystamą „Nexus“, o tai reiškia, jog gamintojas pirmiausiai susikoncentravęs į tylos pageidaujančią auditoriją, todėl visai nenuostabu, kad kokybiški „Fractal Design“ korpusai susilaukė pakankamai didelio susidomėjimo tarp tylos pageidaujančių pirkėjų. Tiesa, švedai siūlo ne tik korpusus, bet ir sisteminius ventiliatorius, o visai neseniai atnaujino ir savo maitinimo šaltinių gamą.

 

Pakuotė ir komplektacija

Natūralu, kad ventiliatorių valdiklis nėra tas masyvus produktas, kuriam reikėtų didelės pakuotės. „Adjust 108“ atkeliauja tamsios spalvos dėžutėje, ant kurios priekinio paviršiaus pažymima, kad valdiklis turi šešis kanalus bei pasižymi nušlifuotui aliuminiui būdingu priekinės panelės dizainu.

Priešingoje pakuotės pusėje kaip visada įvardijamos bendrinės produkto specifikacijos. Šįkart pažymimas 5,25“ formos dizainas, LED apšvietimas, 600 mm ilgio kabeliai ir t.t.

Į komplektaciją „Fractal Design“ prideda nediduką vartotojo gidą bei tvirtinimo varžtus. „Adjust 108“ apsaugotas elektrostatiniu maišeliu bei pora putoplasto lakštų.

 

Žvilgsnis iš arčiau ir specifikacijos

Paprastai visi ventiliatorių valdikliai tvirtinami į 5,25 arba 3,5 colių korpuso stalčius. „Adjust 108“ pritaikytas didesnei 5,25“ nišai. Priekinė valdiklio dalis pasižymi nušlifuotui aliuminiui būdingu dizainu. Čia turime šešis vertikalius slankiklius, kurie lengvesniam naudojimui suskirstyti į dvi dalis po tris. Tarp jų „Fractal Design“ užrašas, o po kiekvienu atskiru slankikliu turime LED indikatorių.

 Gamintojas paliko galimybę ir rankinę LED apšvietimo valdymo galimybę. Ant „Adjust 108“ montažinės plokštės (angl. PCB) patalpintas taip vadinamas „džamperis“, kurio pagalba galima reguliuoti apšvietimą tarp 50 ir 100 % intensyvumo arba visai jį išjungti. Iš šios pusės taip pat matome iš PCB išeinančius šešis laidus, kurių ilgis siekia 600 mm. Kiekvienas jų pasibaigia lizdu, galinčiu priimti tiek 3-pin, tiek 4-pin (PWM) ventiliatorius.

Kadangi turime šešis laidus, teoriškai galime prijungti šešis ventiliatorius. Laimei taip nėra, mat kiekvienas iš šešių kanalų pasižymi 36 W galia. Tai reiškia, kad panaudojus šakotuvus prie vienos linijos galime prijungti du, tris, penkis ar net daugiau ventiliatorių. Šiuolaikiniams 120/140 mm. įrenginiams viso labo „valgant“ 2-4 W, „Adjust 108“ leidžia prijungti masinį skaičių ventiliatorių vien tik prie vieno savo kanalo. Kiekvieno kanalo darbinė įtampa 5 – 12 V. „Adjust 108“ neleidžia visiškai išjungti prie jo prijungto ventiliatoriaus, tačiau nemanau, kad 5 V įtampoje dirbantis ventiliatorius gali skleisti bet kokį girdimą garsą. „Adjust 180“ maitinamas, pasirinktinai: arba per SATA, arba per molex tipo jungtį.

 

Testavimas

Kažko daug apie šią apžvalgos dalį nepasakysi. Slankikliai pirštuose jautėsi kokybiškai. Kartais taip nutinka, kad valdiklis nesugeba „susidraugauti“ su tam tikru venitiliatoriumi, tačiau tiek su Noctua NF-F12 PWM/NF-S12B ULN,  tiek su Thermalright 120 PWM/TY-140, tiek su „Revoltec Air Guard 120“ modeliais „Adjust 108“ neturėjo jokių problemų. Pastebėjau, jog neviršyjant 50 % slankiklio padalos, indikatorius šviečia baltai,o perkopus šią ribą spalva keičiasi į mėlyną. To kanalo, prie kurio nėra prijungta jokio ventiliatoriaus, LED indikatorius lieka visiškai nesušvitęs.

 

Išvados

Neabejotinai „Adjust 108“ įkūnija daugiau privalumų nei trūkumų: stilingas minimalistinis dizainas, valdomas LED apšvietimas, kokybiški slankikliai, šeši kanalai po 36 W bei palaikomi tiek 3-pin, tiek 4-pin ventiliatoriai. Tarp trūkumų galima įvardinti kiek nepatogiai valdomą LED apšvietimą bei ventiliatorių išjungimo funkcijos nebuvimą. Tiesa, nemanau, kad tai rimti trūkumai, mat kažin ar kas itin dažnai stengsis keisti LED intensyvumą, o minimali 5 V įtampa turetų leisti negirdėti bet kurio ventiliatoriaus. „Adjust 108“ kainai siekiant ~135 litus šis gaminys įkainotas pakankamai konkurencingai. Ir nors šis ventiliatorių valdiklis neįtiks kievienam, galbūt daugelis simpatizuoja „touch“ tipo produktams, tačiau neabejotinai „Adjust 108“ ras kelią į to pirkėjo korpusą, kuris turi masę nuvylusių ventiliatorių, nori minimalistinio dizaino bei garantuotos kokybės.

 

4 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Grazus zaisliukas pasizaisti 😉

  2. BC00 parašė:

    Labai praktiškas žaisliukas;)

  3. Kestas28 parašė:

    aš tokio nesirinkčiau vien dėl tų slankiklių,plius neina visai išjungt aušintuvų ką gali padaryti beveik kiekviena panelė

  4. BC00 parašė:

    Prie 5V negirdėsi nė vieno fano, todėl išjungimo funkcija praktiškai bereikšmė, bet slankikliai, žinoma, ne kiekvienam…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.