GlacialTech Igloo 5610 Plus PWM aušintuvas

92 mm ventiliatorių naudojantis procesorių aušintuvai dažnai yra nepelnytai užmirštami. Vartotojai dažniau žiūri tik į 120 mm ventiliatorių turinčius radiatorius, nors šiems mažesnieji neretai ir prilygsta. Žinoma, yra vienas „bet“ – mažesni ventiliatoriai turi suktis kur kas didesne sparta, kad sukeltų pakankamą oro srautą, o tai kartu didina ir triukšmo lygį. Visgi nereikia pamiršti, kad 92 mm procesorių aušintuvai kainuoja apčiuopiamai mažiau ir sukelia mažiau problemų montuojant į nepakankamai erdvų korpusą. Šį kartą mūsų akys nukreiptos į visai naują produktą iš GlacialTech, apie kurį jau rašėme naujienose. Tai automatinę ventiliatoriaus spartos kontrolę turintis Igloo 5610 Plus PWM.

TURINYS

>Apie GlacialTech

>Pakuotė

>Specifikacijos

>Radiatorius ir ventiliatorius

>Montavimas

>Testų metodai

>Testų rezultatai

>Išvados

>Apie GlacialTech

GlacialTech produktų galima rasti ir Lietuvoje, tačiau tai dažniausiai tik paprasti ventiliatoriai korpusui. Pasaulinėje rinkoje ši kompanija žinoma, kaip biudžetinių produktų gamintoja. GlacialTech gamina ne tik aušintuvus, ventiliatorius, tačiau ir maitinimo blokus, korpusus bei kitus įrenginius. Kompanija buvo įkurta 2001-iais metais ir per aštuonerius metus užėmė gana nemažą dalį žemos-vidutinės klasės rinkos.

>Pakuotė

Igloo 5610 Plus PWM pakuotė, kaip procesoriaus aušintuvui, gana neįprasta – ji yra kur kas platesnė ir siauresnė. Priekinėje dalyje matome aušintuvo nuotraukas, pavadinimą ir palaikomas platformas. Šonuose – brūkšniniai kodai ir radiatoriaus nuotrauka. Galinėje dalyje gamintojas pateikia gana daug informacijos – palaikomų procesorių serijų sąrašai, specifikacijos, ventiliatoriaus oro srauto maketai tiek PWM, tiek du ventiliatorius naudojančiam Silent modeliui.



Viduje rasime visus komponentus, įdėtus į minkštą oro burbuliukų plastiką. Vieno dalyje – radiatorius ir po motinine plokšte dedamas elementas LGA775 sistemai. Kitoje pusėje – 92 mm ventiliatorius, keturios vielutės dviejų ventiliatorių montavimui, po du elementus LGA775, LGA1366 ir AM2 sistemoms (iš viso 6), keturi varžtai ir sriegiai bei vartotojo vadovas, nurodantis, kaip paruošti aušintuvą darbui. Atskiro termopastos pakelio nerasime, ji jau užtepta ant radiatoriaus pagrindo.



>Specifikacijos

>Radiatorius ir ventiliatorius

Igloo 5610 Plus konstrukcija labai paprasta, o pats radiatorius yra visai nedidukas. Čia matome dvi U formos šiluminius vamzdelius, kurie įkaitę yra vėsinami 66 aliumininių plokštelių. Šiluminiai vamzdeliai yra pagaminti iš vario ir padengti identiškos aliuminiui spalvos sluoksniu. Apie pagrindą gamintojas duomenų nepateikia, tačiau mano manymu, jis taip pat greičiausiai pagamintas iš vario lydinio. Priekinėje aušintuvo dalyje, ant kurios dedamas ventiliatorius, aliumininės plokštelės yra bangelių formos. Aušintuvo pagrindo paviršius yra itin lygus – nuotraukoje galite matyti, kaip puikiai atsispindi atsuktuvo galas.







Tiek ant viršutinės, tiek ir apatinės plokštelės yra įspaustas GlacialTech logotipas ir pavadinimas. Plokštelių šonuose yra išpjovos sumontuoti dviem ventiliatoriams. Vienas iš jų orą pučia, o kitas traukia. Mūsų bandytoje versijoje buvo vienas PWM reguliuojamas 92 mm ventiliatorius, o štai Silent versija turi du, tačiau veikiančius mažesne sparta. Juodos spalvos „propeleris“ yra pagamintas pačios GlacialTech ir veikia nuo 800(± 300) iki 2700(±10%) apsisukimų per minutę sparta.







>Montavimas

Kiek neįprasta yra tai, kad LGA775 sistemai yra skirtas po motinine plokšte dedamas elementas, o Core i7 procesorių turėtojai aušintuvą uždės naudodami push-pin metodą. Pagrindinės plokštės gale dedama X formos plokštelė prilaiko radiatorių ir apsaugo nuo poveikio motininei plokštei, nepaisant to, kad radiatorius ir šiaip yra visai lengvutis.



Ruošdami Igloo 5610 Plus darbui pirmiausia priklijuojame „backplate“ ant motinines plokštės apačios. Tada priveržiame du laikiklius prie radiatoriaus pagrindo ir dedame jį ant LGA775 lizdo su procesoriumi. Galiausiai mums tereikia priveržti keturis varžtus sujungiant galinę plokštelę su radiatoriumi. Ventiliatorius prikabinamas komplekte esančiomis vielutėmis ir prijungiamas prie motininės plokštės keturių kontaktų jungties.



>Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektaciją matote lentelėje. Kaip visada rezultatams jokios įtakos neturėjo jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje apie 23 laipsnius pagal Celsijaus skalę. Korpusas viso testavimo metu buvo uždarytas. Triukšmo lygis yra nustatomas 50 cm atstumu nuo korpuso laikant matuoklį kurį laiką, kol rodiklis nusistovi. Testuojant aušintuvą, procesorius apkrautas maksimaliai, ventiliatoriai veikia didžiausiomis apsukomis.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 3.00 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų pakepinome procesorių – jis veikė 3003 MHz dažniais, o įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 10 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko. Kaip konkurentai, buvo naudoti Xigmatex Nepartak bei standartinis, kartu su Core 2 Duo procesoriumi parduodamas Intel aušintuvas.

>Testų rezultatai

Matome, kad standartinis Intel aušintuvas nesugebėjo net pakrauti sistemos, kai procesoriaus dažnis ir įtampa buvo pakelti. Nepartak buvo šiek tiek pranašesnis už GlacialTech produktą, kai procesorius buvo ramybės būsenoje. Visgi pastarasis sugebėjo pasivyti Xigmatek produktą, kai E6550 buvo pilnai apkrautas – temperatūros tuo momentu buvo praktiškai vienodos.

Matome, kad GlacialTech produktas yra kur triukšmingesnis už Nepartak. Abu aušintuvai veikė maksimaliomis apsukomis, tačiau dėl paprastesnės aušintuvo konstrukcijos Igloo 5610 Plus PWM, norėdamas prilygti varžovui kėlė didesnį triukšmą, nes gamintojo nustatytos ribos skiriasi. Garsas, kurį kėlė šiandien apžvelgiamas produktas, tačiau jei jūsų motininės plokštės PWM sistema yra protinga, tai neturėtų kelti problemų.

>Išvados

Nepaisant itin paprastos radiatoriaus konstrukcijos, lengvumo ir nedidelių matmenų, GlacialTech Igloo 5610 Plus PWM puikiai susidoroja su spartinto procesoriaus aušinimu ir netgi prilygsta Xigmatek Nepartak aušintuvui. Pagrindinė aušintuvo bėda – maksimaliomis apsukomis veikiantis ventiliatorius kelia tikrai nemažą triukšmą. Visgi, tam yra dvi išeitys – suderinti savo PWM sistemą tylesniam veikimui arba rinktis Silent versiją su dviem tylesniais ventiliatoriais. Ir kaina, kuri yra tiesiog neįtikėtina – pasak spaudos pranešimo PWM versijos kaina siekia stulbinamus 12 dolerių, o renkantis Silent modelį, už papildomą ventiliatorių sumokėsite vos 2 doleriais daugiau – 14. Visgi, kol kas neteko užtikti parduotuvės, turinčios šį puikaus kainos/efektyvumo derinio produktą sandėliuose.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.