Greitai išsenkantis N2O: 256 GB talpos „Plextor M8SeG“ NVMe kaupiklis

Išvados

high end SATA lėtesnis PCIe 3.0 x4 magistralę naudojantis NVMe kaupiklis nėra jokia naujiena. Tokių turi „Intel“ su WD, toks atrodo yra ir M8SeG iš „Plextor“. Galima prieštarauti, kad negarbinga lyginti 256 GB NVMe su 1 TB SATA atstovais, ką jau bekalbėti apie talpesnius NVMe kaupiklius, tačiau, mūsų nuomone, bet kokios talpos NVMe SSD turi būti spartesnis už maksimalios talpos SATA. Ant popieriaus taip ir yra: 2400 MB/s skaitant ir 1000 MB/s rašant atrodo pakankamai solidžiai. Tokia sintetika, kaip „CrystalDiskMark“, minėtus skaičius patvirtina. Keturis kartus talpesnio „Samsung 960 EVO“ spartą skaitant atsitiktinius 4 KB blokus pranokstantis (50,9 MB/s vs 40 MB/s) M8SeG nuteikia labai optimistiškai. Tačiau be poros išimčių, pagrinde aplikacijų krovimo laikų, M8SeG negali tinkamai mesti iššūkio nei vienam NVMe. Ir tai nėra padiktuota vien mažesnės (256 GB) talpos. M8Se serijos kaupiklių spartą kuria grynai SLC kešavimo mechanizmas. Tačiau solidi 1000 MB/s rašymo sparta yra labai trumpalaikė, kadangi NAND atminties, kuri geba veikti pSLC režimu, dydis yra itin ribotas. Kiekvienam 128 GB priklauso ~1,5 GB. Nesunku suskaičiuoti, kad mūsų apžvelgiamo 256 GB modelio kešavimo sistemos talpa viso labo ~3 GB. 512 GB modelis turės dvigubai didesnę sistemą. Nors šių dienų standartais tokie buferiai nėra pakankami, viskas galėtų pakrypti geresne linkme jei nebūtų pasirinkta planarinė TLC atmintis. Oficialiai skelbiama, kad išsekus buferiui rašymas sulėtėja dukart. „HD Tune Pro“ nepriskaičiavo daugiau 300 MB/s. To užtenka patvirtinimui, kodėl M8SeG lieka už SATA nugaros.

Į didžiausios talpos (1 TB) M8Se „Plextor“ integravo netgi 2 TB spartinančiosios atminties, kad tik „Marvell SS881093“ valdiklis galėtų kuo efektyviau užmaskuoti lėtos „Toshiba“ TLC atminties trūkumus. Su tais pačiais SATA magistralę naudojančiais 850 Pro/EVO „Plextor M8SeG“ gebėjo pasivaržyti tik nedidelėje dalyje realaus naudojimo testų, kurie yra tampriai susiję su rašymo sparta. M8SeG aplenkė 850 EVO diegiant „Battlefield 1“ 7-iomis sekundėmis (4:22 prieš 4:29) bei lygiai, per 1:01, baigė įvairių programų kopijavimą iš vieno aplanko į kitą. Silpną M8SeG rašymo spartą parodė ir „IOMeter“ įrankis. IOPS kiekis buvo pats mažiausias tarp visų dalyvių. Taikant OS būdingiausias QD=1/2 užklausas M8SeG startavo su beveik 2000 IOPS siekiančiu deficitu nuo M8PeY, kuris greitai peraugo į ~10 000 deficitą lyginant su 850 EVO, kai užklausų skaičius siekė 2. Beveik lygiai, netgi su SX8000, buvo sukovota skaitant, tačiau į kombinuotą apkrovą įsimaišius rašymui M8SeG vėl krito į diagramos dugną. Prie QD=6 deficitas nuo SATA atstovų tapo ~11 000 – 14 000 IOPS. „Plextor“ kaupiklis pademonstravo konkurencingą vidutinį skaitymo gaišties laiką, tačiau vidutinė rašymo gaištis buvo didžiausia (0,06 ms). Tai nenustebino, kaip ir 26 ms įrašas maksimalios rašymo gaišties grafoje.

Žemesnės klasės SSD kaupiklio sėkmė ypač priklauso nuo jo galutinės kainos. 256 GB M8SeG kaina mūsų turguje yra ~10 eurų mažesnė už kiek mažesnės (250 GB) talpos „Samsung“ 960 EVO ir tai yra didelis laimėjimas kompanijai, kuri neturi savo NAND gamyklos. Nėra ko slėpti, kad 960 EVO turi pažangesnę dinaminę kešavimo sistemą, kuri bus vienas iš kertinių aspektų didesnei spartai kasdienėse rašymui jautriose užduotyse. Vis tik iki pigiausio NVMe (PCIe 3.0 x4) kaupiklio statuso M8Se kiek trūksta, netgi M8SeGN modeliui, kuris neturi šilumą sklaidančios plokštelės. Pastaroji atliko savo paskirtį pagirtinai, apsaugojusi M8SeG nuo nepageidaujamo perkaitimo. Spartos sumažinimas dėl perkaitimo būtų nubraukęs bet kokias M8SeG galimybes prilygti high end SATA kaupikliams visuose be išimties realaus naudojimo testuose, jautriuose rašymo spartai.

3 Komentarai

  1. DasMachine parašė:

    Issami apzvalga, man patinka kai nebijoma parodyti produkto minusus. O MX500 apzvalga jau buvo ar dar reik laukt? 🙂

  2. BC00 parašė:

    Kad nėra kažko labai bijoti 🙂 MX500 ruošiamas, bet prieš ją bus dar keletas apžvalgų.

  3. PhaNtoM parašė:

    Puiki ir teisinga apžvalga, kaip ir visuomet. Tik liūdnoka, kad sparta labai vidutiniška, reikėtų arba labai agresyvios kainos ar kokios bonusų politikos, kad tokį įrenginį lengviau pirktų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.