NZXT Kraken X60 + Alpenfohn Wing Boost: lyderiavimui pakanka optimalumo?

Mieli skaitytojai, ar pamenate antrąją filmo „Karibų piratai” dalį ir pražūtingą jūrų pabaisą Krakeną? Būdamas tikru šios serijos fanu su Krakenu susijusių vaizdų nepamiršiu dar ilgai, tačiau šiandien pakalbėsime apie kiek kitokio tipo Krakeną, bet vis dar susijusį su vandeniu. Neklausiau kodėl savo uždaroms vandens aušinimo sistemoms „NZXT” parinko būtent tokį vardą, galbūt jos vadovai taip pat imponuoja Karibų piratams, tačiau prisidengdama gąsdinančiu vardu 280 mm. „NZXT  Kraken X60” AIO (angl. all in one) sistema pabandys praryti visus iki šiol testuotus aušintuvus ir geriausius jų rezultatus.

 

  • Apie NZXT
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau į produktą ir jo specifikacijas
  • NZXT Kraken X60 valdymas
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie NZXT

„NZXT” pavadinimas kilęs iš iškraipyto žodžio „next“. Midi ATX korpusų bei aušinimo sistemų gaminime užsiimanti kompanija buvo įkurta 2004 metais Los Andžele (JAV). Populiariausių „NZXT” produktų gamą užima dvi korpusų serijos: „Phantom” ir „Source”. Pirmieji skirti reikliems vartotojams, o antroji tenkina taupančių pirkėjų norus. Nors praktiškai visi produktai sukuriami Kalifornijoje, masinė gamyba perkelta į Taivaną ir Kiniją.

Pakuotė ir komplektacija

Dėmesio, svarbi pastaba! „NZXT” importu Europoje užsiimanti Caseking.de mums pasiūlė apžvelgti kiek modifikuotą „NZXT Kraken X60” versiją. Tikslus modifikacijos pavadinimas yra „Kingmod”, o visa jo esmė ta, kad Caseking.de siūlo įsigyti ne tik originalią „Kraken X60” radiatoriaus versiją, komplektuojamą su dviem „NZXT” 140 mm. ventiliatoriais, bet ir tokį patį X60 radiatorių tik su „Akasa”, „Bitfenix”, „Alpenfohn” ar „Noiseblocker” ventiliatoriais. Būtent dėl to mes „Kraken X60” dėžėje nerandame originalių „NZXT” ventiliatorių ir atskirai gauname du 140 mm. skersmens „Alpenfohn Wing Boost Plus” modelius.

Karibų jūros gelmėse tūnojęs Krakenas dabar slepiasi didelėje kartoninėje dėžėje. Vienas iš pagrindinių paviršių vaizduoja patį radiatorių, kitas – talpina pagrindinių savybių aprašymus. Tarp jų: keturis 140 mm. ventiliatorius galintis talpinti 280 mm. radiatorius, galimybė skaitmeniniu būdu valdyti ventiliatorius, 16” ilgio žarnelės, SATA tipo maitinimas ir t.t.

Vienas iš šoninių dėžės paviršių nurodo palaikomus lizdus, tarp kurių visi šiai dienai naujausi „Intel” ir AMD variantai. Tiesa, „NZXT” atsisako paremti LGA775 vartotojus, bet tai jau nebe pirmas toks žingsnis iš aušinimo sprendimų gamintojų, aplenkiant vis dar plačiai naudojamą, bet gerokai pasenusį LGA775 lizdą. „NZXT” taip pat akcentuoja, kad skaičiuojant bendrą paviršiaus plotą „Kraken X60” turi 36 % pranašumą prieš identiško storio 240 mm. radiatorių. „NZXT” inžineriai priedo įžvelgia X60 pranašumą net prieš pusė colio storesnį 240 mm. radiatorių, vertinant triukšmo ir šiluminio pasipriešinimo santykį.

Didžioji dalis ant priešingo šono nurodytų specifikacijų tampa nereikšmingos, nes vietoje „NZXT FX-140” ventiliatorių gavome „Alpenfohn Wing Boost Plus”. Apie bendras jų ir radiatoriaus charakteristikas pašnekėsime visai netrukus.

Dėžės viduje randame kartoninį, į skyrius suskirstytą, dėklą. Nesunku pastebėti tuščias vietas, kurios buvo skirtos FX-140 ventiliatoriams. Kartu su papildoma kartonine įmaute apsaugotu radiatoriumi randame įprastinius AIO sistemoms montavimo įrankius. Puiki žinia ta, kad „NZXT” į komplektaciją prideda varžtus trečiam ir ketvirtam ventiliatoriams, o pridedamas CD reiškia, kad turėsime galimybę programinės įrangos pagalba valdyti ant „Kraken X60” sumontuotus ventiliatorius.

 

Žvilgsnis iš arčiau į produktą ir jo specifikacijas

Kaip ir kiekviena AIO sistema, taip ir „Kraken X60” sudarytas iš radiatoriaus, žarnelių ir vandens varinėjimo bloko (pompos). Radiatoriaus fiziniai išmatavimai siekia 140 (P) x 312,5 (I) x 27 (A) mm. Nors „Kraken X60” radiatorius ir yra ilgas, jo mažas storis gali pasitarnauti tiems, kurie susiduria su limitais tarp korpuso viršaus ir aukščiausiame taške esančių pagrindinės plokštės komponentų (radiatorių ir kondensatorių). Iš aliuminio pagamintas radiatorius turi 13 plokščių vamzdelių, tarp kurių sulituoti rievėto aliuminio ruoželiai. Ant radiatoriaus galų randamas tikslus produkto modelis ir pompai reikalingą energijos kiekį nurodantys skaičiai.

Priešingame gale įeina dvi guminės žarnelės. Kiekvienos ilgis 16” arba 40 cm. Nuėjusios šį atstumą žarnelės patenka į varinį vandens bloką. Šioje vietoje jos gali būti sukiojamos. Konfigūruojamą apšvietimą turinčio vandens bloko diametras siekia ~7 cm, o aukštis ~3 cm. Iš jo išeina šūsnis „sleavint’ų” laidų: vienas 3-pin į pagrindinę plokštę, keturi 4-pin skirti ventiliatorių prijungimui bei vienas SATA maitinimui. Gražu, kad AIO gamintojai atsisako molex tipo jungčių. Blokas naudoja mikrokanalėlių architektūros sistemą, kuri būdinga OEM gamintojui „Asetek”. Nors „NZXT” nei paneigė, nei patvirtino „Kraken X60” giminingumo su „Asetek”, tikėtina, kad iš esmės tai yra „Asetek” gamybos produktas. Iš išorės „NZXT Kreken X60” labai primena Corsair H110, tačiau kompanijos teigimu, būtent „Kraken” naudoja pačius naujausius vidinius vandens bloko komponentus: patobulintą pompą ir naują šalčio plokštelę. Keraminius guolius naudojanti pompa veikia 2900 +/- 150 RPM dažnumu ir naudoja apie 7,5 W. Gamintojas informacijos apie ilgaamžiškumą ar skleidžiamą triukšmą nepateikia.

Ant „Kraken X60” bus montuojami du „Alpenfohn Wing Boost Royal Blue Plus” ventiliatoriai (140 x 140 x 25). Žinant, kad „Kraken X60” turi galimybę valdyti ventiliatorius programinės įrangos pagalba, pridedamas adaptorius kiek netenka prasmės, kaip ir kiti į komplektaciją pridedami priedai: antivibraciniai tvirtinimai ir prailginimo kabeliukas.

Devynios mentelės pasižymi optimizuotu dizainu, kuris leidžia tikėtis labai tylaus veikimo net maksimalias apsukas (1100 RPM). Sukantis tokiu dažnumu „Royal Blue Plus” praleidžia 61,6 CFM oro ir neskleidžia didesnio nei 19,4 dBA triukšmo. PWM signalu valdomas ventiliatorius, pasak gamintojo, gali pasiekti žemiausias 300 RPM siekiančias apsukas, o į komplektaciją pridedamas 7V adaptorius stabilizuoja apsisukimus ties 600 RPM. Visas ventiliatoriaus rėmas yra padengtas plonu sluoksniu gumos, todėl visos įmanomos vibracijos turėtų sumažėti maksimaliai arba išnykti. Labai patvarius hidraulinius guolius (60°C/65 000 valandų) naudojantys RBP ventiliatoriai turi 120 ir 140 mm. montavimo skyles bei į rankovę įvilktą laidą, kuris pasibaigia moteriška 4-pin PWM jungtimi. Papildomai randama ir vyriška jungtis. Tai leidžia gretimai pajungti dar vieną ventiliatorių ir jį valdyti tuo pačiu pagrindinės plokštės PWM impulsu.

 

NZXT Kraken X60 valdymas

Šiam dalykui „NZXT” turi nuosavą programinę įrangą. Pastaroji rodo pompos ir ventiliatorių apsisukimų greitį, nors ir matavimas nėra ypač tikslus. Intervalas siekia ~50 RPM, pompos – dar daugiau. Sistemoje cirkuliuojančio skysčio temperatūra matuojama kur kas tiksliau, kas 0.1°C. „NZXT” siūlo jau du užprogramuotus ventiliatorių greičio profilius, kurie atstoja tylos (angl.silent) ir ekstremalų (angl. extreme) režimus. Nors savam susikonfigūravimui paliktas tik vienas „custom profilis, galima susikurti tokių ir daugiau. Verta atkreipti dėmesį, kad konfigūravimas vyksta ne pagal CPU (kurios ši programinė įranga) nerodo, bet pagal cirkuliuojančio skysčio temperatūrą, todėl vartotojui teks pasekti, koks yra CPU ir skysčio temperatūrų proporcingumas. Programinė įranga taip pat siūlo keisti šviesos efektus (tam skirtos trys pagrindinės) spalvos bei tokį dalyką, kaip raudonai užsižiebiantis „NZXT” indikatorius, jei viršyjama vidaus skysčio temperatūra.

 

Montavimas

„NZXT” kartu su „Kraken” serija nesiūlo jokių išradimų ir pasikliauna įprastine montavimo sistema. AMD galinė plokštelė, AMD retencinis žiedas, retencinis fiksatorius ir kitos fiksacinės dalys yra viskas, ko mums reikia. Vartotojo gidas parengtas aiškiai ir paprastai, tačiau vartotojui vėl siūloma traukimo (ang. pull) vietoje efektyvesnės stūmimo (angl. push). Vartotojo gido, kaip ir apžvelginėdami „Antec” uždarą AIO sistemą, neklausysime.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta – Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra – 19o C.

 

Rezultatai

„NZXT Kraken X60” susirenka ne tik smulkias žuvytes, bet ir pačias stambiausias. Esant ramybės būsenai, X60 užtenka 900 RPM besisukančių „Alpenfohn” ventiliatorių siekiant konkurencingumo su geriausiais oriniais aušintuvais: Phanteks PH-TC14PE ir Thermalright Archon SB-E X2. Perėjus prie apkrovos režimo situacija lieka labai panašia. „Kraken X60” sugeba susilyginti su iki šiol geriausiu oriniu aušintuvu (53 °C), o padidinus „Wing Boost” apsisukimus iki 1150 RPM įgaunamas dviejų laipsnių pagal Celsijų pranašumas. Virtualiai tylią pompą turinčio „Kraken X60” efktyvumas pakankamai stipriai kinta pereinant nuo 650 RPM iki 900 RPM. Skirtumas siekia °C. Žemiausiomis apsukomis besisukantys „Alpenfohn” ventiliatoriai yra mirtinai tylūs. Padidinus sūkius sistema nebėra visiškai tyli, tačiau „Kraken X60” yra pajėgus varžytis su Thermalright Archon SB-E X2 net tylos atžvilgiu. Demonstruojant geresnį efektyvumą, uždarai vandens sistemai tai tikrai nėra būdinga.

 

Išvados

Pagaliau turime iki šiol geriausio orinių aušintuvo – Thermalright Archon SB-E X2 – vertą uždarą vandens sistemą. „NZXT Kraken X60” sugeba neatsilikti nuo „Thermalright” naudodamas vos 900 RPM dažnumu besisukančius „Alpenfohn Wing Boost” ventiliatorius, o padidinus apsukas iki 1150 RPM absoliučiai visi varžovai priverčiami kapituliuoti, pralenkdamas Archon SB-E X2 dviem laipsniais. Matyti tokius demonstruojamus rezultatus AIO sistemai suporuotai su lėtai besisukančiais ventiliatoriais nėra būdinga ir tai indikuoja, kad „Kraken X60” yra labai galinga jėga, šiuo atveju išlaikanti ir tylą, kuri nėra dažna tokių sistemų palydovė. Nesunku suprasti, kad „Kraken X60” su originaliais „NZXT FX-140” ventiliatoriais (RPM ~2000) pabėgtų dar toliau ir dar labiau tiktų labai rimtai spartinimui, o pridedama funkcionali programinė įranga leistų nesunkiai rasti pageidaujamą efektyvumo ir triukšmo balansą. Nors ventiliatorių valdymas „Kraken X60” ir „Alpenfohn Wing Boost” trio nėra būtinas aksesuaras (sistema yra tyli net apsisukimams siekiant maksimumą), tačiau už papildomas, kiek daugiau nei 100 litų siekiančias, investicijas gauname labai kokybiškus guolius ir puikiomis antivibracinėmis savybėmis pasižyminčius ventiliatorius. Toks komplektas turi savo kainą, kuri, anaiptol, nėra maža ir siekia beveik 600 litų. Nors kainos/efektyvumo santykis nėra geriausias, ir originalus X60 įgauna pranašumą, tačiau tai yra rimta paraiška į vieną solidžiausiai sukomplektuotų ir optimaliausiomis savybėmis pasižyminčių uždarų vandens sistemų, kurią labai paprasta įdiegti, ji siūlo visus reikiamus tvirtinimus keturiems ventiliatoriams ir net leidžia keisti šviesos efektus. Vieninteliu konstrukcijos trūkumu galima įvardinti ne dažniau sutinkamą 240 mm., bet 280 mm. ilgį, reiškiantį, kad teks iš anksto pasidomėti, ar turimas korpusas palaiko tokio dydžio radiatorių. Jei taip, plonas „Kraken X60” tikrai neturėtų kelti problemų net siauresnėse pagrindinės plokštės – korpuso viršaus zonose.

Privalumai:

  1. Aukščiausios klasės efektyvumas;
  2. Labai kokybiški ir tylūs 140 mm. ventiliatoriai;
  3. Patogi ir patikima tvirtinimo sistema;
  4. Plonas radiatorius;
  5. Palaikomi visi naujausi procesorių lizdai, įskaitant ir Intel LGA2011;
  6. Ventiliatorių sūkius leidžianti keisti programinė įranga;
  7. Įvairių spalvų šviesos diodai;
  8. Turtinga komplektacija

Vidutiniška:

  1. Nepalaikomi LGA775 lizdai

Trūkumai:

  1. Aukšta kaina

 

9 Komentarai

  1. Hellas parašė:

    Tegu nesupyksta gamintojai ir panasiu sistemu naudotojai, bet man sitie "water" coleriai siek tiek juokingi. As suprasciau, kad jie butu pasyvus, tada kita kalba, bet deja tokie nera. Tad kur pranasumas? Vos pasiekia normalaus air coolingo lygi, o kaina zaridilinta tai ogogo. Koks skirtumas ka ausinti ar vari/aliumini, ar vandeni, faktas, kad vistiek reikia. Lengvesnis montavimas? Mazesnis slegis ir oro srautas korpuse? Nu gal…tik kokia nauda… Mano manymu tai nisa entuziastams. Jeigu kada ateityje subresiu water coolingui, ko siuo metu tikrai nereikia, nes apskritai naudoju pasyvu air coolinga, tai pirksiu tik kazka panasaus i Zalman Reserator. Aisku jis ir brangesnis, bet uztat prie jo gali prijungti absoliuciai visa sistema ir kas svarbiausia jis yra fanless, kur as manau ir turetu slypeti pagrindinis water coolingo pranasumas. Sujungei viska i boksta, pastatei kur uz sienos, o dar geriau uz lango :)) ir pamirsai, kad apskritai turi PC salia. Butu smagu jeigu kada sito senuko apzvalga atsirastu ir cia 🙂

  2. BC00 parašė:

    Neabejotinai, sistema – daugiau entuziastui. 1.51 v. tokiems radiatoriams jau yra mažokai, galėčiau uždėti >1.55 v. ir atstumas nuo buvusių lyderių tik augtų, o jei dar panaudojus labiau radiatoriams įprastinius fan’us (>1500 RPM). Vasaros metu jau šiek tiek gaila mobo VRM’ų, tačiau knibžda mintys apie cross-checking setupą: AMD + Intel, mat aušintuvai linkę skirtingai elgtis su skirtingais CPU:) Bet kokiu atveju palaikyti ir net aplenkti orinio aušintuvo tempą su panašiomis garso charakteristikomis yra didelis AIO pasiekimas.

  3. Hellas parašė:

    cross-checking, manau, butu puikus papildymas!

  4. daimonass parašė:

    Klausimas, ar lietuvoje galima kur nors ji isigyti ?

  5. BC00 parašė:

    Pirkimas iš Caseking.de, atsiunčia į Lietuvą.

  6. Hellas parašė:

    BC00> o gal zinai dar kokiu puslapiu, kurie siustu i LT?

  7. BC00 parašė:

    Būtent Kraken?

  8. Hellas parašė:

    Nope. Kazko ko nera Lietuvos rinkoje, o is kokio ebay siustis kartais per brangu.

  9. BC00 parašė:

    Ne, kažkaip perdaug nesidomėjau, kas dar gali siųsti į Lietuvą. Aišku dar electronics.balticmart.eu siunčia į LT exclusive produktus, bet jie patys ima iš Caseking (kiek žinau).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.