Paskutinės sultys iš TR 1920X: spartinimas su „Asus X399-A Prime“ ir „Enermax LiqTech TR4 280“

„Enermax Liqtech TR4 280“ – tobulas instrumentas spartinti „Threadripper“ procesorius?

280 mm yra vėliausiai (šiais metais) „Enermax“ kompanijos išleista AiO aušintuvo versija, specialiai suprojektuota „Threadripper“ procesoriams. Dar 2017 metais „Enermax“ išleido 240 ir 360 mm modelius. Iškart pasakysime, kad tai vienintelės AiO sistemos, išskirtinai pritaikytos didžiulį paviršiaus plotą turintiems „Threadripper“ procesoriams. Ar tai būtų „Corsair“, ar NZXT, ar bet koks kitas gamintojas (perpardavinėtojas), niekas nesiūlo tikros AiO sistemos šiems AMD procesoriams. Vienintelė „Enermax“ turi teisę ant pakuotės klijuoti lipduką 100 % sTR4 IHS coverage, kuris garantuoja, kad absoliučiai visas „Threadripper“ dangtelis bus uždengtas CPU bloko. Uždengti būtų ir serveriniai EPYC procesoriai, nes „Liqtech TR4“ AiO sistemos tinka ir SP3 lizdui.

„Enermax“ ne kartą pamini, kad jų 280 mm AiO sistema puikiai tinka „Threadripper“ spartinimui ir yra pajėgi susidoroti su 500W+ karščiu. Galbūt skamba kiek per optimistiškai, bet tebūnie. Unikalumo „Liqtech TR4“ netrūksta – gamintojas atžymi tikrai netrumpą savybių sąrašą, kurio viena iš dominuojančių technologijų yra vadinama SCT (Patented Shunt-Channel). Apie ją arba kitaip efektyvesnį šilumos surinkimą kraštinėse bloko vietose girdėjome dar 2014 metais, kai buvome susidūrę su pirmosiomis „Liqtech“ AiO sistemomis. Labai tikėtina, kad „Liqtech TR4“ pagamintas to pačio OEM gamintojo, deja, mums nežinomo.

Į komplektaciją be vartotojo gido ir tvirtinimo detalių taip pat pakliuvo Y kabelis, perėjimas iš 4-pin į molex jungtį bei tiūbelė termo pastos, kurios galėtų būti šiek tiek daugiau.

Radiatorius, kurio bendras ilgis 313 mm, pagamintas iš aliuminio. Išilgai jo keliauja 14 šilumos vamzdelių, tarp kurių suraizgytos aliuminio gijos. Į centimetrą telpa aštuonios gijos. Radiatoriaus storis 28 mm, todėl mechaninių suderinamumo problemų didžiąja atvejų dalimi turėtų būti išvengta. „Enermax“ radiatoriaus paviršių išklojo antivibracinėmis juostelėmis, taip patvirtinant, kad komplektuojami ventiliatoriai silikoninių padukų greičiausiai neturės. Panašu, kad juostelėse paliktos skylės pakankamai plačios, jog sriegiant varžtą nuo jų nepabirtų atplaišos.

Radiatoriaus dizainą pagyvina vertikalios įpjovos. Identiškas matėme ir 2014 metais, kas dar kartą leidžia pagalvoti apie tą patį OEM gamintoją.

Rezervuaras su CPU bloku susietas 400 mm ilgio žarnelėmis, kurios pagamintos iš poliamido, o jų išorinė dalis turi pintą apdailą. Panaudoti metaliniai standartiniai užraktai, taip pat nematome užpildymo porto, todėl akivizdu, kad „Liqtech TR4“ sistema nėra išplečiama. Į beveik 4 cm aukščio CPU bloką žarnelės patenka pro viršų. Panašu, kad pats blokas turi rezervuarinę dalį. Pompa naudoja keraminius guolius ir dirba 3000 RPM dažnumu. Visa sistema, „Enermax“ paskaičiavimais, per valandą prastumia 450 litrų skysčio. Palyginus su kitomis bandytomis AiO sistemomis, kurių gamintojai nurodydavo tokią informaciją, tai yra velniškai daug.

CPU bloko viršutinė dalis turi veidrodinę apdailą su centre esančiu „Enermax“ pavadinimu, kuris įjungus sistemą, manome, gali sušvisti. 3-pin maitinimo kabeliukas bloką palieka pro jo šoną. Tai gerokai lankstesnė detalė už žarneles ir suderinamumo problemų neturėtų sukelti kelyje pasimaičius bet kokiai kliūčiai. CPU blokas yra išties sunkus, o to pagrindine priežastimi tampa milžiniško dydžio varinis pagrindas, kurio kraštinių ilgis įspūdingas, 73 mm x 64 mm. Varžtai pagrindo dugne – dar viena senųjų „Liqtech“ sistemų ypatybė. Iš esmės plokščias pagrindas apdirbtas ne iki spindesio, tačiau, jog tai neigiamai atsilieptų aušinimo efektyvui tokių duomenų neturime.

280 mm radiatoriui skirta pora „T.B. Pressure“ serijos 140 mm skesmens ventiliatorių, naudojančių „Enermax“ sukurtus ir patikimą statusą užsitarnavusius Twister guolius. Sūkių diapazonas įsiterpia tarp 500 – 1500 RPM, ventiliatoriams generuojant maksimalų 4,8 mm/H2O statinį slėgį ir prastumiant beveik 81 CFM oro. 240 ir 360 mm „Liqtech TR4“ sistemos komplektuojamos su 120 mm ventiliatoriais, kurie išvysto 2300 RPM. Nesnuostabu, kad lėčiau besisukančius ventiliatorius turinti 280 mm sistema yra tylesnė ir „Enermax“ paskaičiavimais pasiekia 25 dBA, kai kitos dvi sistemos 28 dBA.

TR4 lizdo turimi tvirtinimo taškai yra asimetriniai, todėl kronšteiną įmanoma tvirtinti vienintelėje pozicijoje. Apvertus kronšteiną ir jį įstačius į vandens bloką atsiranda tvirtinimo galimybė pasukus bloką 180° kampu. Tada žarnelės atsiranda kitoje pusėje. Sugalvoti šio metodo naudą sunku, nes aukštyn galva apsiverčia ant bloko esantis „Enermax“ pavadinimas. Turintiems permatomą korpuso šoną toks vaizdas gali nepatikti. Mūsų manymu, „Enermax“ duoda dvi pozicijas tam, kad būtų galima išvengti iš bloko išeinančio kabelio konflikto su pagrindinės plokštės komponentais arba žarnelių konflikto su korpuse esančiais ventiliatoriais. Pirmu atveju vargiai įmanoma, kad tas mechaninis konfliktas atsirastų.

Šio AiO aušintuvo tvirtinimas labai paprastas ir greitas. Tereikia prie lizdo pirštais prisukti pakylėles, pasirinkti kronšteino poziciją ir uždėjus vandens bloką jį prisukti spyruokliniais varžtais. Dabar jau visą TR 1920X dangtelį dengia termo pasta, o jos ribas galime matyti vandens bloko pagrinde paliktame atspaude.

9 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    – *Cinebench R15, o ne 11.5
    – Ar galima rezultatus talpinti forume? 😀
    – Aušintuvas fantastiškas. Pats tas ThreadRipperiams.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.