Trys viename: Plextor M5P Xtreme 256 GB SSD kaupiklis

Sparčiausio namų vartotojui skirto SSD kaupiklio lenktynėse dalyvauja keletas skirtingų kompanijų: „OCZ“, „Samsung“, panašu, kad visai neseniai prie jų prisijungė ir „Seagate“. Pademonstravusi puikią spartą ir labai konkurencingą kainą kartu su M5S serija, „Plextor“ turi nuožmų produktą ir aukščiausios klasės segmentui. Ilgą laiką sėkmingai su konkurentais varžęsis M5 Pro (M5P) modelis sulaukė pastiprinimo – M5 Pro Xtreme, kuris pasižymi ne tik dideliais linijiniais skaitymo ir rašymo greičiais, bet ir penkis nulius turinčia skaitymo sparta, matuojant IOPS.

 

  • Apie Plextor
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Plextool
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Plextor

„Plextor“ – pardavimų ženklas, naudojamas japonų kompanijos „Shinano Kenshi“. „Plextor“ ženklas pirmą kartą buvo panaudotas 1985 metais, tačiau dar kurį laiką jis buvo dubliuojamas su „TEXEL“. Būtent po šiuo ženklu kompanija pristatė pirmąjį optinių laikmenų CD-ROM skaitytuvą 1989 metais. Taip buvo pastatytas visiškai naudojimu pagrįstas pagrindas nepriekaištingos produkcijos optiniams skaitytuvams, kuris truko mažų mažiausiai dešimtmetį. Siekiant sustiprinti pozicijas duomenų laikmenų rinkoje, „Plextor“ vardu buvo pasiūlyti M1 serijos SSD kaupikliai, o visai netrukus rinkoje pasirodė M2 karta, kuri, pagal gamintoją, buvo pirmoji turinti SATA III 6 Gb/s sąsają. Vėliau sekė M2P kaupikliai, pirmą kartą pasiūlę True Speed technologiją ir penkių metų garantiją. 2012-ųjų pradžioje sekė M3 ir M3 Pro serijos, kurios gana greitai buvo pakeistos į M5S ir M5 Pro.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kažin ar to reikia, bet „Plextor“ bando išskirti „M5 Pro Xtreme“ kaupiklius dar jiems tebesant parduotuvių lentynose. Taip, pas mus mažai kas laiko vitrinose tokius 256 GB talpos modelius, kaip „OCZ Vector“, „Samsung 840 Pro“, „Seagate 600 Pro“ ar tą patį „Plextor M5 Pro Xtreme“. Kaip ten bebūtų, „M5 Pro Xtreme“ dėžutė ne tik labai informatyvi, bet ir spalvinga. Ant priekinės dalies pavaizduotas SSD kaupiklis ir turbūt svarbiausias logotipas iš visų – tikro lūžio verta sparta, siekianti 100 000 IOPS. Taip pat esame informuojami, kad M5P Xtreme naudoja ne tik True Speed, bet ir True Protect technologijų visumą. Vartotojo piniginei labiau patraukli M5S serija pasižymi tik True Speed, apie kurią kalbėjome apžvelgdami 128 GB talpos M5S modelį. Kartu su M5P Xtreme turėsime galimybę pasižiūrėti, ką siūlo True Protect. Galinė dėžutės dalis talpina informaciją apie M5P šeimos narių spartą, fizinius išmatavimus ir t.t.

Pakuotėje randame atskirą juodos spalvos porolono dėžutę. Į akis pirmiausiai krenta du dalykai: 2,5“ -> 3,5“ perėjimas bei priklijuotas informacinis lapelis, rekomenduojantis parsiųsti NTI programinę įrangą. Tiesą pasakius, tai yra programų rinkinys, kurį sudaro NTI Echo, NTI Backup Now EZ ir NTI Performance Analyzer. Pastarasis skirtas SSD spartos matavimui, o pirmieji du – HDD duomenų klonavimui į SSD ir atsarginės duomenų kopijos sudarymui. Komplektacijoje taip pat randame adapteriui skirtus varžtelius, skrajutę su garantinėmis sąlygomis bei trumpą vartotojo gidą. SSD kaupiklis apsaugotas elektrostatiniu maišeliu.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kaip ir M5S, taip ir M5P Xtreme pasižymi labai mažu svoriu. Mūsų modelis sveria ~70 gramų ir naudoja pilkos spalvos, užapvalintus kampus turintį, šlifuoto aliuminio korpusą. Už tai, dėl ko negalėjome pagirti M5S, „Plextor“ paliko M5P serijai. Kalbame apie 7 mm. korpusą, kuris užtikrina pilną suderinamumą su visais rinkoje esančiais itin plonais nešiojamaisiais – ultrabook‘ais. Panaudoto korpuso dizainas labai minimalistinis – matomas vos vienas „Plextor“ logotipas. Kita kaupiklio pusė, kaip visuomet, turi serijinius numerius, nurodo pagaminimo datą ir naudojamo programinio kodo versiją.

Šalia dvibranduolio „Marvell Monet 88SS9187-BLD2“ valdiklio, ant kurio buvo rastas termo padas, patalpinti du DDR3-1333 SDRAM 256 MB talpos „Micron“ lustai. Jie sudaro bendrą 512 MB buferį. 128 GB modelio buferis sumažėjęs iki 256 MB, o 512 GB – išaugęs iki 768 MB. Abipus PCB išdėstyti šešiolika „Toshiba“ gamybos TH58TEG7DDJTA20MLC NAND lustų. Tai dvigubą šerdį turintys 19 nm lustai, vienoje šerdyje talpinantys 8 GB. Bendra vieno Toggle sąsają naudojančio NAND lusto talpa – 16 GB. Kaip ir „Plextor M5S“ modelis, taip ir M5P Xtreme PCB prie korpuso tvirtinamas keturių varžtų pagalba, o tai leidžia padidinti pasipriešinimą G jėgoms.

Pabandykime išsiaiškinti jo ir M5P modelio skirtumus. Iš esmės tai yra du labai panašūs modeliai, naudojantys trečios kartos „Marvell Monet 88SS9187“ valdiklį. Naudojama MLC flash atmintis taip pat nepakitusi. Abiejuose modeliuose naudojami 19 nm. gamybos  sinchroniniai „Toshiba“ lustai, turintys Toggle tipo sąsają. Tiesa, būtent nuo čia ir prasideda mechaniniai skirtumai: M5P naudoja aštuonis tokius lustus, M5P Xtreme – šešiolika. M5P esantys NAND lustai naudoja 8K dydžio puslapius, M5P Xtreme – 16K. Visa kita išlieka nepakitę. Toks M5P modelio optimizavimas „Plextor“ inžinieriams leido išpešti kiek daugiau spartos. Linijinis skaitymo greitis liko nepakitęs (540 MB/s), tačiau M5P Xtreme gavo papildomų dešimt MB/s atliekant linijinį rašymą. Greitis pakilo nuo 450 MB/s iki 460 MB/s. Žvelgiant į IOPS spartą, M5P Xtreme nuo 94 000 IOPS pakilo iki 100 000 IOPS (atsitiktinis 4K failų skaitymas). Atsitiktinių 4K failų rašymo sparta liko nepakitusi – 86 000 IOPS.

„Plextor“ parodė savo draugiškumą vartotojams ir nesiteikė kurti naujo programinio kodo „Xtreme“ modeliui, todėl visi M5P savininkai gauna galimybę neatsilikti ir naudoti tą patį programinį kodą, kokį naudoja M5P Xtreme vartotojai. Kartu su „Xtreme“ startavusi 1.02 programinio kodo versija dar labiau optimizavo šiukšlių surinkimą (angl. Garbage Collection). Paprastai šiukšlių surinkimas vykdomas ramybės (angl. idle) metu arba tam tikrų scenarijų metu. Iki 1.02 versijos šiukšlių surinkimas buvo aktyvuojamas kuomet tuščių blokų skaičius krisdavo iki 4 %. Kartu su 1.02 FW versija aktyvavimo taškas atsidūrė ties 10 % riba ir buvo padidintas operacijos intensyvumas.

„Marvell Monet 88SS9187“ valdiklis palaiko karinio laipsnio AES 256 šifravimą bei 128 Random Bit/2K BCH ECC duomenų apsaugą. „Plextor“ nusprendė patobulinti ir šią sritį, į nuosavą programinį kodą integruodama papildomą Robust Data Hold-out algoritmą, kuris pasirūpins duomenų reprodukcija ir tikslumu, jei ECC varikliukas nesugebės ištaisyti įsivėlusios klaidos.

Plextor M5P serijai „Plextor“ naudoja ypač griežtą kokybės patikrą. Ji turbūt viena griežčiausių tarp visų SSD gamintojų ir gali ligiuotis net su verslo klasei taikoma sistema. FLEXSTAR testavimo kamera geba kontroliuoti viduje esantį drėgnumą ir visų PC komponentų bendrą priešą – karštį. Pradžiai atliekami nepertraukiami, 48 valandas trunkantys, rašymo ir skaitymo testai, vėliau atliekami 4000 ramybės testų (SSD privalo praeiti S3, S4 miego režimus ir vėl pabusti). Galiausiai atliekami 250 įjungimo ciklo testų tiek šiltomis, tiek šaltomis aplinkos sąlygomis. Pasak „Plextor, kaip tinkami naudojimui sertifikuojami tik tie kaupikliai, kurie sugeba praeiti visas patikras be menkiausios klaidos (angl. zero-failure). Tokio lygio procedūra leidžia gamintojui nedvejojant suteikti 5 metų garantiją, o MTBF valandų skaičių pakelti iki 2 400 000 valandų, kuomet daugeliui kitų SSD kaupiklių nurodomos tik 2 mln. valandų.

 

Plextool

Apžvelgdami M5S modelį matėme, kad „Plextool“ įrankis neveikia taip, kaip turėtų. To priežastis pabandysime įvardinti išvadų skyrelyje prieš tai primindami „Plextool“ siūlomą funkcionalumą: rodoma tiek bendra, tiek realiu laiku užimta SSD talpa, naudojama sąsaja,  darbinės valandos, SMART būsena… Programinio kodo atnaujinimas vyksta per mažai patogią DOS sistemą („Plextool“ sugeba FW tik atsiųsti), o secure erase trynimas pasirodė esantis visiškai neveiksmingas. HBA adapteris yra užrakintas ir neįveikiamas ne tik pačiai „Plextool“, bet ir pamėgtam HDD erase įrankiui. Panašu, kad apėjimo neranda ir Parted Magic. „Plextool“ taip pat fiksuoja SSD kaupiklio temperatūrą ir jai viršyjus leistiną ribą pradedamas riboti kaupiklio darbas.  Apie perkaitusius SSD kaupiklius kol kas neteko girdėti, tačiau tenka pripažinti, kad tai tikrai miela funkcija.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant „Plextor M5P Xtreme“ SSD prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. CrystalDiskMark ir FutureMark PCMark 7 testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik operacinė sistema. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Plextor M5P Xtreme 256 GB (FW 1.05) ; read 540 MB/s / write 460 MB/s
  2. OCZ Vector 256 GB (FW 1.03) ; read 550 MB/s / write 530 MB/s
  3. OCZ Vertex 4 256 GB (FW 1.5) ; read 560 MB/s / write 510 MB/s
  4. OCZ Vertex 3.20 240 GB (FW 2.30) ; read 550 MB/s / write 520 MB/s

Visos apžvalgos metu seksime kaip „Plextor M5P Xtreme“ seksis varžytis su pagrindiniais, vienodos arba panašios talpos, varžovais iš „OCZ“. Konkurentais tampa du 256 GB talpos „Vector“ ir „Vertex 4“ bei 240 GB talpos „Vertex 3.20“.

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, naudojantis spūdžius duomenis, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

„Plextor M5P Xtreme“ ~7 MB/s viršyja gamintojo deklaruojamą linijinę rašymo spartą, tačiau pritrūksta ~14 MB/s norint pasiekti 460 MB/s rašymo žymą, taip deklaruojamą „Plextor“.

HD Tune Pro 5.00 – kur kas realesnius linijinius greičius parodantis testas, tikrinantis visą SSD paviršių ir eliminuojantis proveržinę spartą.

Pačioje testo pradžioje HD Tune Pro fiksuoja vieną staigų spyglį. Sekundei M5P Xtreme skaitymo sparta nukrenta iki 176 MB/s, tačiau vėliau pakyla iki stabilių 390 MB/s. Kartojant testą staigaus vienkartinio spartos sumažėjimo išvengti nepavyksta. „OCZ Vertex 3.20“ fiksuoja ~14 MB/s didesnę maksimalią skaitymo spartą, tačiau vidutinė sparta tarp abiejų SSD kaupiklių išlieka labai panaši.

„OCZ Vertex 3.20“ dar kartą parodo didesnę maksimalią spartą. Šįkart rašymo. Vidutinė rašymo sparta taip pat šiek tiek linksta į „OCZ“ pusę, tačiau M5P Xtreme turi pranašumą grafoje, kuri rodo minimalų pralaidumą – 21 MB/s „Plextor“ naudai.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

„Plextor M5P Xtreme“ nėra priklausomas nuo naudojamų failų tipo ir fiksuoja didžiausius linijinius skaitymo greičius, už nugaros palikdamas visus „OCZ“ atstovus. Tiesa, „Vertex 3.20“ sugeba susilyginti skaitant spūdžius duomenis, tačiau maža pergalė vistiek atitenka „Plextor“.

Situacija rašant duomenis apsiverčia aukštyn kojomis, ir M5P Xtreme pajėgus aplenkti tik „Vertex 3.20“, kuomet pastarasis dirba su sau neparankiais nespūdžiais failais. Abiem atvejais M5P Xtreme priartėja prie 430 MB/s.

M5P Xtreme išlieka labai konkurencingu skaitant atsitiktinius 4K failus ir atsilieka tik nuo lyderio „Vertex 3.20“. Kaip parodė ankstesnės apžvalgos, šio testo sureikšminti visiškai nereikia ir jis neatspindi bendros SSD kaupiklio spartos.

Panašu, kad M5P Xtreme yra paveldėjęs M5S modelio ydą – nedidelę spartą rašant 4K failus. Bent sintetiniame CrystalDiskMark teste tai tikrai.

Padidinus užklausų skaičių iki 32 (toks scenarijus realiame naudojime neįmanomas) ir skaitant atsitiktinius 4K failus, „Plextor“ atstovas yra labiausiai konkurencingas su paskutinius mėnesius rinkoje skaičiuojančiu „OCZ Vertex 4“. Viršūnėje išlieka „OCZ Vector“, dugne – „Vertex 3.20“ modelis.

Rašymo užduotyje visi SSD kaupikliai išsidėstę netoli vienas kito, tačiau tie, kurie naudoja ne „LSI“ gamybos „SandForce“ valdiklį, gali pasigirti labiausiai subalansuota sparta.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

„Plextor M5P Xtreme“ nepavyksta išlikti visiškai sausam po pilno užpildymo: SSD kaupiklis nepajėgia pakartoti šviežiai būsenai būdingo rezultato paskutiniame teste, kai užklausų skaičius siekia 32. Prieš tai buvusi sparta pasiekiama sumažinus užklausų skaičių iki minimumo bei rašant linijinius duomenis. Bendru atveju TRIM funkcija veikia labai gerai, tačiau, panašu, kad „Plextor“ turi šiek tiek vietos patobulėjimui.

Futuremark PCMark 7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“ duomenų apdorojimo.

M5P Xtreme sugeba užlipti ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio, nors ir labai nežymia persvara. Atotrūkis nuo ant antro laiptelio pastumto „OCZ Vector“ siekia 31 tašką.  Abu kaupikliai sub-testuose tarp savęs pasidalina po tris pergales ir vienu atveju baigia mūšį lygiosiomis. Lemiamą persvarą M5P Xtreme įgyja „starting applications“ teste, kurio metu simuliuojami nepertraukiami „Word“ dokumentų ir „Internet Explorer“ naršyklės paleidimai-atidarymai.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su „Bitdefender Total Security 2011” antivirusine programa. Vėliau tas pats skirsnis, pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, buvo iškeltas iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojamas. 3.47 GB ISO failo kopijavimas vyko įprastiniu būdu.

Skanavimo užduotyje M5P Xtreme pademonstravo iki šiol nematytą tempą – 3 minutės ir 27 sekundės. Perėjus prie rašymui jautraus „RichCopy“ testo M5P Xtreme atsiduria už „Vertex 4“ ir „Vector“ nugarų. Vaizdas nesikeičia ir kopijuojant ISO failą: „Plextor“ produktas nuo dviejų našiausių „OCZ“ kaupiklių atsilieka keletu sekundžių, tačiau sugeba aplenkti „Vertex 3.20“.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB). Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Archyvavimo užduotyje apžvalgos herojus tenkinasi labai nedidele persvara prieš artimiausius konkurentus. Išarchyvuojant duomenis M5P Xtreme dar kartą įsispraudžia tarp „Vertex 4“/„Vector“ bei „Vertex 3.20“.

„Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimų diegimas, atnaujinimas, krovimas.

Didžiausią deficitą „OCZ Vector“ ir „OCZ Vertex 4“ SSD kaupikliai M5P Xtreme sugeba sukrauti rašant „Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimus. Abiem atvejais atsiliekama šešiomis arba trimis sekundėmis. Atnaujinant populiariąją šaudyklę, greičiausiųjų „OCZ“ produktų pranašumas beveik visiškai išnyksta.

Vienu svarbiausių SSD spartos rodiklių yra gaišties laikai, kurie nusako kaupiklio reakciją ir tuo pačiu greitumą naudojimosi metu. Gaišties laikai matuojami užklausų skaičiui esant 1-am (QD1). Kuo mažesni gaišties laikai, tuo SSD kaupiklis greičiau pasiekia ar įrašo vartotojui reikiamą informaciją, tačiau nereikia pamiršti, kad vidutinis gaišties laikas negali būti didesnis už maksimalų, tai indikuotų potencialią valdiklio problemą.

MP5 Xtreme neturi sau lygių kalbant apie skaityme fiksuojamus gaišties laikus. „Plextor“ užfiksuoja geriausius (mažiausius) laikus ne tik diagramos dalyje nurodančioje vidutinį skaitymo pasekties laiką, bet ir tampa vieninteliu neperžengusiu 1.3 ms ribos. Tai garantuoja mažiausią maksimalų gaišties laiką. Nors vidutinis rašymo pasekties laikas yra labai nežymiai didesnis už konkurentų, M5P Xtreme neabejotinai gali pasitempti žiūrint į labiausiai dešinėje esančią grafą. Maksimalus gaišties laikas viršyja 7 ms, kuomet „OCZ Vector“ sutelpa į 1 ms.

„Plextor M5P Xtreme“ jaučiasi labai užtikrintai dviejuose iš trijų IOmeter grafų. Maksimali skaitymo sparta daugiau nei 10 000 IOPS viršyja „OCZ Vector“ rezultatą ir atotrūkis prasideda nuo pačių mažiausių užklausų skaičiaus. Bendram vartojimui labai svarbus 70/30 % darbo krūvis taip pat šypsosi į „Plextor“ pusę. „OCZ Vector“ sugeba žengti koja kojon kol pasiekiamas QD 3 (užklausų skaičius). Tuo tarpu „Vertex 3.20“ absoliučiai neturi jokių šansų pasipriešinti abiems minėtiems SSD kaupikliams. Situacija „Plextor“ nenaudai apsiverčia, kai darbo krūvis pakrypsta į absoliutų rašymą, tačiau ir čia M5P Xtreme jaučiasi gana konkurencingai. Paprastai „Plextor“ SSD nėra linkę užleisti IOmeter išsikovotų pozicijų ir perėję į nusistovėjusią būseną, todėl panašaus hierarchinio išsidėstymo galima tikėtis ir tuo atveju. Šiuo metu vis dar ieškome optimaliausio būdo, kaip SSD nukreipti į nusistovėjusią būseną, todėl ateityje ketiname papildyti šį apžvalgos skyrių.

 

Išvados

„Plextor“ inžinieriai nusprendė optimizuoti nuosavą M5P Xtreme programinį kodą labiau intensyviems skaitymo bei kombinuotiems skaitymo/rašymo darbo krūviams. Tai puikiai parodo užtikrintas „Plextor“ gaminio lyderiavimas IOmeter testuose, aplenkiant tiesioginus varžovus „OCZ Vector“ ir OCZ Vertex 4“. M5P Xtreme didesnė adaptacija bendram darbui „Windows aplinkoje pareikalavo šiek tiek atlaisvinti spartą susijusią su rašymo greičiais: daugelyje mūsų linijiniams rašymo greičiams jautriuose testuose M5P Xtreme nesugebėjo nurungti ne tik „OCZ Vector“, bet ir hierarchinėje pakopoje kiek žemiau esančio „OCZ Vertex 4“. Vis dėlto skirtumas dažniausiai siekdavo vos keletą sekundžių, todėl tai galime įvardinti, kaip jutimiškai nereikšmingą deficitą. Nors parodyti rezultatai M5P Xtreme neleidžia pavadinti absoliučiai sparčiausiu mūsų kada nors testuotu SSD kaupikliu, tačiau „Plextor“ gali pasigirti tuo, kuo negali tiesioginiai konkurentai. Visų pirma, tai turbūt pats griežčiausias rinkoje esantis „priešparduotuvinis“ patikros metodas, garantuojantis aukščiausios klasės patikimumą ir ištvermingumą. Žinant, kad didžiojojoje dalyje sugedusių SSD kaupiklių mirties priežastimi nustatomas ne valdiklis ar NAND atmintis, o likę PCB komponentai, labai svarbu gauti tokį gaminį, kurio patikrinimas neapsiribotų vien pagrindiniais SSD mazgais. „Plextor“ tokią patikrą užtikrina ir tai atliekama pačiais nedraugiškiausiais kaupikliui metodais. Kita kritinė M5P Xtreme persvara – sustiprinta Random Bit/2K BCH ECC apsauga, padėsianti ištaisyti smulkiausias į duomenis įsivėlusias klaidas. Papildomai optimistiškai nuteikia ir „Plextool programinis įrankis, tačiau „Plextor“ privalo suskubti išleisti jo atnaujinimą, mat abiejų mūsų testuotų SSD kaupiklių programiniai kodai buvo atnaujinti iki paskutinių naujausių versijų, kurios, mūsų įsitikinimu, nėra suderinamos su dabartine „Plextool 1.08“ versija. Todėl unikali „Plextool“ neveikė taip, kaip yra sukurta veikti. Ar už visa tai „Plextor prašo daug? Sąlyginai taip, tačiau 256 GB talpos M5P ir M5P Xtreme modeliai šiuo metu yra vieni pigiausių tarp aukščiausios klasės SSD kaupiklių. Už vanilinį M5P prašoma ~800 litų, o už M5P Xtreme keliomis dešimtimis litų daugiau. Toks pozicionavimas šiuos „Plextor“ gaminius verčia jaustis saugiais ne tik prieš šimtu litų brangesnį „OCZ Vector“, bet ir „Samsung 840 Pro“, o mes jaučiamės visiškai saugūs rekomenduodami pirkėjui pašėlusiai mažus skaitymo gaišties laikus užfiksavusį ir 5 metų garantiją turintį „Plextor“ flagmaną.

 

2 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Ramu, bet nuoširdžiai abejoju, ar skytech kaina tokia ir išliks. Išvados darytos, kai 840P kaina viršyjo ir tebeviršyja 800 litų.
    http://www.kilobaitas.lt/Kietieji_diskai/Samsung/Samsung_256GB_SSD840_SATAIII,_/MZ-7PD256BW/CatalogStoreDetail.aspx?CatID=PL_663&ID=452383
    Bet kad lietuviai (šiuo atveju skytech blūdija) nemoka išlaikyti stabilių kainų tai čia faktas. Galėtų pasimokyti iš kokio newegg.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.