Plextor M5S 128 GB SSD kaupiklis – kainos/spartos santykis kitiems sumušti

Daugeliui „Plextor“ asocijuojasi su praėjusiu dešimtmečiu ir nepriekaištingais CD/DVD skaitytuvais. Šiuo metu optinių įrenginių kokybės aureolė nebesklando taip aukštai, galbūt dėl šlubuojančių BluRay pardavimų, išaugusios konkurencijos ar kitų priežasčių, kurių šiandien nenagrinėsime, tačiau „Plextor“ ne tik gyva, bet ir įkėlė koją į SSD kaupiklių rinką. Pačiai pradžiai susipažinsime su daugiau viduriniajai vartotojų klasei skirtu 128 GB talpos M5S serijos SSD kaupikliu. Pastarasis naudoja nuosavą „Plextor“ programinį kodą (angl. firmware) bei yra palaikomas unikalios „Plextool“ programinės įrangos.

  • Apie Plextor
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Plextool
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Plextor

„Plextor“ – pardavimų ženklas, naudojamas japonų kompanijos „Shinano Kenshi“. „Plextor“ ženklas pirmą kartą buvo panaudotas 1985 metais, tačiau dar kurį laiką jis buvo dubliuojamas su „TEXEL“. Būtent po šiuo ženklu kompanija pristatė pirmąjį optinių laikmenų CD-ROM skaitytuvą 1989 metais. Taip buvo pastatytas visiškai naudojimu pagrįstas pagrindas nepriekaištingos produkcijos optiniams skaitytuvams, kuris truko mažų mažiausiai dešimtmetį. Siekiant sustiprinti pozicijas duomenų laikmenų rinkoje, „Plextor“ vardu buvo pasiūlyti M1 serijos SSD kaupikliai, o visai netrukus rinkoje pasirodė M2 karta, kuri, pagal gamintoją, buvo pirmoji turinti SATA III 6 Gb/s sąsają. Vėliau sekė M2P kaupikliai, pirmą kartą pasiūlę True Speed technologiją ir penkių metų garantiją. 2012-ųjų pradžioje sekė M3 ir M3 Pro serijos, kurios gana greitai buvo pakeistos į M5S ir M5 Pro.

Pakuotė ir komplektacija

M5S serijos kaupiklis apsaugotas daugiausiai mėlyna spalva pasižyminčia dėžute. Priekinis paviršius nurodo SSD talpą, naudojamą formatą (2,5“) ir sąsają (SATA III 6 Gb/s). „Plextor“ kalba apie True Speed technologiją, kuri greičiau nėra technologija, bet visuma, apjungianti į SSD įtrauktas savybes. Šiuo atveju True Speed atstovauja tokios „Plextor“ nuosavos technologijos, kaip Bad Block Management, Global Wear Leveling ir Instant Restore. Bendra True Speed esmė – apsaugojimas nuo drastiško rašymo/skaitymo spartos kritimo ilgai trunkančio (nebe šviežios būsenos) naudojimosi metu.

Ant priešingos pakuotės dalies nurodyti fiziniai išmatavimai, palaikomos operacinės sistemos, skaitymo/rašymo sparta (MB/s, IOPS), turimo atminties buferio dydis ir kiti parametrai. SSD kaupiklis apgaubtas apsauginiu plastmasės gaubtu, o be vartotojo gido pakuotėje daugiau nieko nerandame.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Vos 75 gramus sveriantis M5S naudoja šlifuoto aliuminio apdailą ir užapvalintus kampus turintį korpusą. Jo aukštis siekia 9,5 mm. todėl itin ploniems ultrabook‘ams visiškai nėra tinkamas. Minimalistinio ir patrauklaus dizaino korpuso viršutinė dalis turi „Plextor“ logotipą, o priešingoje dalyje randamas gamintojo lipdukas su serijiniais kodais, pagaminimo data ir naudojama programinio kodo versija. Pastarąją atsinaujinome iki naujausios 1.04 versijos.

M5S serija naudoja trečios kartos Marvell 88SS9174-BLD2 valdiklį, ant kurio užklijuotas termopadas efektyvesniam šilumos perdavimui į korpusą. Šalia valdiklio patalpintas vienas 256 MB DDR3 talpos „Hynix spartinančios atminties lustas. Didėjant M5S modelių talpai („Plextor“ siūlo 64, 128 ir 256 GB modelius) kinta spartinančiosios atminties kiekis: 64 GB – 128 MB, 128 GB – 256 MB, 256 GB – 512 MB. Linijinio skaitymo greitis visiems modeliams yra identiškas ir siekia 520 MB/s. Rašymo greitis didėja kartu su SSD talpa: 64 GB – 90 MB/s, 128 GB – 200 MB/s, 256 GB – 390 MB/s. Tuo tarpu atsitiktinių 4K failų skaitymo sparta (matuojama IOPS) kinta labai nežymiai ir siekia, aitinkamai, 61 000, 71 000 ir 73 000 IOPS. 4K failų rašymo sparta tarp skirtingos talpos M5S serijos kaupiklių kinta kur kas drastiškiau: 25 000, 51 000 ir 70 000 IOPS.

Ant vienos PCB pusės patalpinti aštuoni Toshiba TH58TEG7DDJTA2O lustai, pagamintų pagal 19 nm technologinį procesą ir naudojančių Toggle sąsają. Pastarieji lustai taip pat sutinkami atnaujintuose „Corsair Neutron GTX“ serijos SSD kaupikliuose.

Plextool

„Plextool“ įrankis atrodo stilingai ir iš pirmo žvilgsnio siūlo platų funkcionalumą: rodoma tiek bendra, tiek realiu laiku užimta SSD talpa, naudojama sąsaja, būsena ( atžvilgiu) ir darbinės valandos. Dėja, bet po keletos dienų praleisto naudojimo penki nuliai taip ir nepajudėjo iš vietos. „Plextool“ atpažino ir kitus sistemos informacijos kaupiklius, šiuo atveju „Corsair Force 3 GT“ ir WD RE3 kietajį diską, tačiau subegėjo teisingai parodyti tik tuos duomenis, kurie susiję su talpa. Už silpną trečiųjų produktų palaikymą „Plextor“ nepeiksime, tokio palaikymo jiems vystyti neprivalu, tačiau būtina sutvarkyti esamas problemas su savais SSD kaupikliais. Programinio kodo atnaujinimas vyksta tik per DOS sistemą („Plextool“ sugeba FW tik atsiųst)i, o secure erase trynimas pasirodė esantis visiškai neveiksmingas. HBA adapteris yra užrakintas ir neįveikiamas ne tik pačiai „Plextool“, bet ir pamėgtam HDD erase įrankiui. Panašu, kad apėjimo neranda ir Parted Magic.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant Plextor M5S SSD prie vieno iš Gigabyte MA-990XA-UD3 pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. „CrystalDiskMark” ir FutureMark PCMark 7 testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik operacinė sistema. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Plextor M5S 128 GB (FW 1.04) ; read 520 MB/s / write 200 MB/s
  2. Kingston HyperX 3K 90 GB (FW 5.0.3) ; read 555 MB/s / write 510 MB/s
  3. Verbatim SATA III 120 GB (FW 3.3.2) ; read 550 MB/s / write 510 MB/s
  4. Corsair Force 3 120 GB (FW 5.0.3) ; read 550 MB/s / write 510 MB/s
  5. KingSpec Challenger C3000 120 GB (FW 5.0.5) ; read 500 MB/s / write 470 MB/s

Visos apžvalgos metu seksime kaip Plextor M5S seksis varžytis su pagrindiniais, panašios talpos, varžovais iš „KingSpec“, „Corsair“, „Kingston“ ir „Verbatim“. Praeityje testuotus kompanijos „OCZ“ 240/256 GB SSD kaupiklius į grafas neįtraukėme, nes didesnė SSD talpa automatiškai lemia didesnę spartą, todėl tiesioginis 128 GB talpos M5S lyginimas su dvigubai talpesniais „OCZ“ atstovais yra ne tik negarbingas, bet ir neturi jokio pagrindo, dėl milžiniškų kainų skirtumo.

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, naudojantis spūdžius duomenis, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

Plextor M5S gerokai viršyja pačio gamintojo nurodytą maksimalų pralaidumą. Rašymo sparta viršyjama beveik 18 MB/s, skaitymo – kiek daugiau nei 24 MB/s.

HD Tune Pro 5.00 – kur kas realesnius linijinius greičius parodantis testas, tikrinantis visą SSD paviršių ir eliminuojantis proveržinę spartą.

Plextor M5S demontruojami grečiai (MB/s) labai pastovūs. Rašymo sparta nekinta net užpildžius kaupiklį virš 50 %. Skaitymo sparta dar pastovesnė, nepaisant trumpo kritimo iki 166 MB/s testo pradžioje.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

Plextor M5S sparta (konkrečiu atveju linijiniai rašymo ir skaitymo greičiai) nėra priklausoma nuo naudojamo failų tipo – pralaidumas išlieka praktiškai vienodas naudojant tiek spūdžius, tiek nespūdžius duomenis. Tarp panašios klasės kaupiklių M5S rodo aukščiausią linijinę nespūdžių duomenų rašymo spartą, kuri siekia ~217 MB/s. SandForce SF-2281 valdiklį turintys modeliai ima viršų tik naudojant spūdžius failus. Panaši situacija išlieka ir linijinio skaitymo užduotyje, tik iš žaidimo čia jau iškrenta „SandForce“ modeliai, turintys nesinchrozinuotą atmintį.

Plextor M5S demonstruoja visišką stabilumą, nors atsitiktinių 4K failų rašymo greitis gerokai nusileidžia net artimiausiam varžovui KingSpec C3000. Skaitymo sparta kur kas didesnė (~ 30 MB/s) – nusiledžiama tik absoliučiam testo lyderiui Verbatim SATA III.

Padidinus užklausų skaičių iki 32-ų, M5S skaitant 4K failus šauna dar toliau į priekį ir tampa nepavejamu ne tik Verbatim SATA III, bet ir artimiausiam persekiotojui iš „KingSpec“. Spūdžių failų rašymo sparta vis dar išlieka pakankamai vangi (~170 MB/s), tačiau „SandForce“ kaupiklių nemėgstami spūdūs duomenys leidžia M5S išsiveržti į priekį žiūrint į žemiau esančias grafas.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

Linijiniai rašymo greičiai išlieka tame visiškai pačiame lygyje. Akivaizdu, kad M5S TRIM algoritmas veikia nepalyginamai geriau už visus „SandForce“ modelius, net ir už labai gerai optimizuotą TRIM (kalbant „SandForce“ lygiu) turintį KingSpec C3000. Minimali degradacija matoma tik užklausų skaičiui siekiant 32 – prarandama vos 4 % pralaidumo, kuomet artmiausi varžovai praranda 15 – 18 %.

Futuremark PCMark 7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“ duomenų apdorojimo.

Daugelyje sudėtinių PCMark 7 testo dalių minimaliai atsilikinėdamas nuo lyderiaujančio KingSpec C3000, lemiamą persvarą M5S susikrauna “starting applications” dalyje, kuri simuliuoja tuo pačiu metu vykstantį Word dokumentų ir Internet Explorer naršyklės atidarymą. Skirtumas siekia net 7,5 MB/s. Būtent šis testas leidžia M5S su 5271 tašku užlipti iki pirmos vietos, „KingSpec“ paliekant antrojoje su 5182 tašku.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su „Bitdefender Total Security 2011” antivirusine programa. Vėliau tas pats skirsnis, pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, buvo iškeltas iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojamas. 3.47 GB ISO failo kopijavimas vyko įprastiniu būdu.

Ant popieriaus kur kas mažesni M5S turimi linijiniai rašymo greičiai nesutrugdo puikiai pasirodyti rašymo greičiui jautriuose testuose. Naudojant „RichCopy“ įrankį, M5S nuo C3000 pabėga 24-is sekundėmis. Atsisakius trečių šalių programinės įrangos ir kopijuojant paprastą ISO failą, „Plextor modelis užduotį atlieką penkiomis sekundėmis greičiau už C3000 ir trylika už HyperX 3K. „Western Digital“ kietasis diskas „trasoje“ sugeba sugaišti apie dvi minutes.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB). Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Eilinį kartą nematydami apčiuopiamų skirtumų tarp SSD kaupiklių archyvuojant, priešingas veiksmas leidžia susidaryti kur kas aiškesnį vaizdą. Plextor M5S dar kartą užlipa iki į diagramos viršūnę, „KingSpec“ atstovą palikdamas už nugaros septynių sekundžių atstumu, o kitus likusius „SandForce“ valdiklį naudojančius kaupiklius 26 – 29 sekundėmis.

„Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimų diegimas, atnaujinimas, krovimas.

Plextor M5S visur demonstruoja pranašumą: nuo poros sekundžių diegiant „Dragon Age 2“ ir atnaujinant „Crysis 2“, iki dešimties sekundžių diegiant „Crysis 2“. Kraunant populiariąją šaudyklę, skirtumas tarp SSD labai nedidelis, tačiau HDD tą pačią užduotį vykdo daugiau nei du kartus ilgiau.

Vienu svarbiausių SSD spartos rodiklių yra gaišties laikai, kurie nusako kaupiklio reakciją ir tuo pačiu greitumą naudojimosi metu. Gaišties laikai matuojami užklausų skaičiui esant 1-am (QD1). Kuo mažesni gaišties laikai, tuo SSD kaupiklis greičiau pasiekia ar įrašo vartotojui reikiamą informaciją, tačiau nereikia pamiršti, kad vidutinis gaišties laikas negali būti didesnis už maksimalų, tai indikuotų potencialią valdiklio problemą. 

Vidutiniai skaitymo laikai tarp dviejų SSD kaupiklių ir trijų skirting konfigūracijų labai panašūs, tačiau M5S sugeba pasigirti mažiausiu maksimaliu skaitymo vėlinimu, kuris vos viršyja 0,5 ms. Labai panaši situacija matoma ir su rašymo gaištimi, tačiau skirtumas tarp maksimalių verčių kur kas didesnis. Vidutinis rašymo vėlinimas atsiduria C3000 pusėje, bet labai nedidele persvara.

Anksčiau turėję šešias IOPS spartą nurodančias diagramas, šįkart turėsime tik tris, kurios nurodo šviežaus SSD spartą. Anksčiau taikytas nusistovėjusios būsenos pasiekimo metodas šįkart nepasirodė efektyvus. M5S sparta pakito labai nežymiai ir aiškiai buvo per didelė. Norint tinkamai pasiekti nusistovėjusią būseną, reikalingas teisingas metodas, kurį pabandysime atrasti kartu su ateities SSD apžvalgomis. Šio testavimo eiga: sukuriamas 15 GB LBA failas, kuriame atliekami visi testai. Užklausų skaičius (QD) kinta nuo 1 iki 6.

Šviežios būsenos M5S demonstruoja labai gerus IOPS rezultatus. 4K skaitymo sparta siekia ~38 000 IOPS, rašymo ~45 500 IOPS. Esant kombinuotam skaitymo/rašymo scenarijui, kuris artimas realiam naudojimuisi „Windows“ aplinkoje, M5S sparta siekia ~27 500 IOPS. KingSpec C3000 lieka pakankamai toli už nugaros – dirbdamas su sau parankiais spūdžiais failais neperžengia 20 000 IOPS ribos.

Išvados

Su Plextor M5S tampriai susijusi programinė dalis turėjo nustebinti dviejuose frontuose. Pirmiausiai, apie tą frontą, kuris yra daug svarbesnis ir lemia bendrą produkto sėkmę. Aišku kalbame apie pačių „Plextor“ plėtojamą nuosavą programinį kodą, kuris kartu su „Marvell“ valdikliu leidžia pasiekti labai gerų rezultatų TRIM efektyvume, vėlinimo laikų mažinime ir IOMeter spartoje. Pirmasis aspektas garantavo puikius rezultatus rašymo spartai jautriuose kopijavimo testuose, aplenkiant kur kas didesnius linijinius rašymo greičius turinčius, bet nukentėjusius nuo prastesnės TRIM implementacijos, „SandForce“ SSD kaupiklius. Tie, kas galvojo, kad ~200 MB/s siekantis rašymo greitis gali tapti didele problema tokiems darbams, kaip intensyvus žaidimų diegimas ar intensyvus darbas su nuotraukomis, greičiausiai turės tai pergalvoti iš naujo. Likusieji du aspektai leidžia tikėtis puikaus produktyvumo ir bendro M5S atsako „Windows“ terpėje. Antrasis su programine įranga susijęs frontas kur kas mažiau svarbus, bet palikęs nepateisintų vilčių įspūdį, – tai „Plextool“.  Nepatogus programinio kodo atnaujinimas, nesikeičiančios darbo valandos, neveikiantis secure erase palieka slogų įspūdį. Taip, secure erase turbūt naudojasi 0,5 % rinkos, tačiau visur kitur reikalingas nuoširdesnis ir kruopštesnis „Plextor“ įdirbis. Nespūdžių failų nebijantis „Marvell“ valdiklis ir ypač lengvas korpusas už 350 litų tampa puikiu pasirinkimu ne tik stalinių kompiuterių, bet ir nešiojamų kompiuterių savininkams. Tikiu, kad pasiūliusi itin lengvą korpusą „Plextor“ praleido puikią galimybę pritaikyti M5S seriją ir ultrabook’ų savininkams, tačiau bendro verdikto, kaip ir „Plextool“, tai nekeičia.

Privalumai:

  1. Šauni sparta;
  2. Puikus kainos/spartos/talpos santykis
  3. Nuosavas programinis kodas;
  4. Itin lengvas;
  5. Trijų metų garantija

Vidutiniška:

  1. 9,5 mm. korpusas, todėl netilps į ultrabook'us;
  2. Spragos daug žadančioje „Plextool“

Trūkumai:

  1. Komplektacijoje nėra 2,5" -> 3,5" dėklo

4 Komentarai

  1. Kiewliszki parašė:

    Gerai kai testuojami aktualūs daiktai.
    Šitas, pagal mane, be Sandisko ultros, yra einamiausias daiktas dabar.

    Ir kartais velniop tie testai greičio – vergam skirti. Kaina svarbu, ir kodo teisingumas. Čia Plextoriai šiuo metu itin kieti.

  2. Kiewliszki parašė:

    Nes ten sandforce kontroleris, kurie praktikoje (ne testuose) puikiai tiktų, mmmm, priešams :D.

  3. BC00 parašė:

    Kiewliszki vadinamas "teisingas" prog.kodas automatiškai susijęs ir su demonstruojama sparta. Taigi, jei kodas pavadinkim "teisingas", tai ir sparta beveik visad bus atitinkama:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.