„Radeon RX 480“ įtampos mažinimas (Undervolting)

Sapphire Radeon RX 480 Nitro 4 GB

„Sapphire Radeon RX 480 Nitro“ vaizdo plokštė yra patobulinto „Sapphire“ dizaino. Savyje turi du BIOS. Vienas yra su 10 MHz kilstelėtu dažniu (1276 MHz), bet testam buvo naudotas Tylusis (angl. Silent) BIOS, kuris nustato 1266 MHz grafikos procesoriaus dažnį. BIOS jungiklį rasite ant vaizdo plokštės šono. Pastebėjimas: perjungus BIOS, norint, kad vaizdo plokštė būtų tinkamai atpažįstama, reikia perinstaliuoti tvarkykles. Bandyta RX 480 turi 4 GB atminties buferį, kuris veikia efektyviu 7 GHz dažniu. „Sapphire“ gerai padirbėjo prie „Radeon RX 480 Nitro“ išvaizdos – vaizdo plokštė atrodo solidžiai, rankoje puikiai jaučiasi jos tvirtumas. Dėl grožio įmontuoti keičiantys spalvą RGB LED, kuriuos, ačiū Dievui, eina išjungti su fiziškai esančiu mygtuku ant pačios vaizdo plokštės. Aušintuvas pasikliauja dviem ventiliatoriais, kuriuos lengvai galime nuimti jiems sugedus ar norint išvalyti dulkes.

„Sapphire Radeon RX 480 Nitro“ specifikacijos:

  • 2304 Stream procesoriai
  • 1266 MHz (1276 MHz) dažnis
  • 32 ROps
  • 144 TMUs
  • 4 GB GDDR5 atminties buferis
  • 1750 MHz atminties dažnis (7 GHz efektyvus)
  • 256 bit atminties kontroleris

Apie vaizdo plokštę labai nesiplėsiu,  jei norite daugiau detalių apie „Sapphire Radeon RX 480 Nitro“ apsilankykite gamintojo puslapyje.

  

58 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Underclock’inimas realiai turetu buti populiaresnis uz overclock’inima.

  2. Stipena parašė:

    Aš kažkaip ir tingėjau tuo užsiimti

  3. Stipena parašė:

    Mindaugai, koks pas tave RX 480 ASIC Quality? Pas mane vargani 70.5% 😀 Na ir pas mane jau ties 1000mV nusiresetina wattmanas. Reikės dar išbandyti ties 1010mV arba palikti ties 1020mV. Ir dar klausimėlis, o kokiu principu mažinai žemesnių dažnių voltažą kaip pvz 1075mhz? Nustatinėjai visus sekančius stage 3,4,5,6,7 ant 1075mhz?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Pas mane ASIC tik apgailėtini 63.0 %, kai pamačiau nusipirkęs šią Sapphire RX 480 vos ašaros neišspaudžiau. Bet panašu, kad šis skaičius ne tiek daug ir nusako realybėj.

      Aš būčiau linkęs kiekvieną state nuo maksimalios po truputį mažinti dažnį ir įtampą. Nors žaisti neteko daug, bet mačiau, kad kartais per kinematinius filmukus žaidime vaizdo plokštė numetė dažnį į žemesnį state, jausdama, kad nereikia pilnos galios.

      Dar pastebėjau kad pirmos trys state priklauso ir naršyklės HW akseleracijai. Todėl ten rekomenduočiau nustatyti minimalią įtampą ir nedidelį dažnį. Tarkim 800MHz 0.800V. Pagal matuoklį naršant sistema taip ima 5-10W mažiau. AMD šioje srityje tikrai turi kur pasitempti. Tiesa pasakius, galvojau, kad šį dalyką jau ištaisys su Polaris, bet….

      • AqTrap parašė:

        Adored undervoltines ties 850mhz su RX 480 Star Wars: Battlefront žaidime nauduojo mažiau nei 30W.
        Na įdomu jei dar užlockintum ties 30 FPS ar toliau drastiškai kristu W?

        Vat realiai undervoltinta RX 480 galėtu dėt į laptopus su 35W TDP procesoriais. Nors pagal Performace nebūti galiunas, bet pagal efektyvuma pirmautu.

      • IFeelYou parašė:

        ASIC quality neturi nieko bendro su max overclocku, ar max underclocku. ASIC tiesiog reiškia kad ant stock clockų ji reikalauja mažesnio voltažo ir tiek. O kokį maksimalų dažnį ji pasieks priklauso nuo visai kitų faktorių.
        Geras ASIC > didelis efektyvumas. Kuo mažesnis ASIC – tuo didesniais voltažais gali operuoti.

  4. Stipena parašė:

    Na aš mečiau šį reikalą, buvau jau susikonfiguravęs, radęs stabilius voltažus, bet unigine valley visiškai netinka tikrinti stabilumui 😀 Pasileidau League of legends su capintu fps iki 120 ir po kelių minučių crash’ino nors ant to LoL apkrovimo net nėra normalaus ir tevalgo 50W 😀

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Pabandžiau Witcher3, reikia grubiai 0.020 daugiau pridėt kad būtų stabiliai. Kitaip sakant 1266 MHz – 1.020 V

    • IFeelYou parašė:

      Unigine Valley yra vienas prasčiausių testų stabilumui. Norint normaliai pratestuoti stabilumą reikia paleisti Unigine Heaven + 3D Mark Firestrike kaip minimum. Tada galima kažką bent preliminariai kalbėti apie stabilumą.

      • Stipena parašė:

        Aš manau vienareikšmiškai kad tik žaidimus žaisdamas gali patikrint kaip stabiliai GPU veikia. Nes pvz kadaise pas draugą tik paleidus žaidimą, po kokios minutės dviejų krašindavo, nors paleidus furmark viskas veikė puikiai ir kepinimo procesą atlaikydavo 😀

        • IFeelYou parašė:

          Na aš labai kategoriškas nebūčiau, bet didele dalimi sutinku, realus ir dinamiškas žaidimų workload’as labai gerai testuoja stabilumą.
          Furmark visiškai netinka stabilumui, jis tinka tik išmatuoti kiek maksimaliai Wattų siurbia plokštė ir pamatuoti maksimalias temperatūras. Stabilumui reikia kuo daugiau ir kuo įvairesnių grafikos scenų. Iš benchmarkų pats rimčiausias yra OCCT, kurio tikslumas atminties artefaktams yra arti 100%, o realioms scenoms – Unigine Heaven. Visi kiti daro per daug paklaidų.

    • TomasP parašė:

      Bent a6 Unigine naudojau kaip pradžiai, pažiūrėti ar nėra artefaktų. Jei būdavo ar dažnis per aukštas įtampai, tai tiesiog lūždavo programa. Kai Unigine praeidavo be problemų, tada Metro 2033.

    • Linas5 parašė:

      @Stipena, 100% pritariu. Kažkada undervolt’inau GTX660Ti 2GB vaizdo plokštę, tai nors Unigine bei Firestrike praeidavo daug kartų maksimaliais nustatymais, realūs žaidimai kartais lūždavo. Po to undervolt’inau GTX470 ir buvo lygiai tas pats. Beje, su šita korta LOL’as buvo tarp dažniausiai lūžtančių žaidimų.

  5. TomasP parašė:

    Reiks ir man daugiau pažaisti ties to. Dabar maniške RX470 pasiekia 1330Mhz ties 1.060V.

  6. IFeelYou parašė:

    Šiaip labai puiku, pagaliau tikrai normali, praktiška ir naudinga apžvalga 😉 Super! Pas mane 24/7 underclockinti beveik visi komponentai: CPU, GPU ir pagrindinė plokštė. Kitaip darbo net neįsivaizduoju.

  7. newdiamond parašė:

    Na su GTX970 paziurejau, nematau su afterburner galimybes undervoltinti…

  8. jagiux parašė:

    Siulyčiau dėl mažesniu e sanaudu ir kaitimo AMD useriams panaudoti su naujausiomis tvarkyklėmis atsiradusią chill funkcija kuri apriboja fps, ypač tinka nereikliems žaidimams veikia ir su cs go o šios funkcijos privalumas nuo analogu tame kad visiškai nesijaučia jokio imput lago kaip kad įsijungus koki vsigh ar apribojus kadrus per frame rate target tvarkyklėse.

    • IFeelYou parašė:

      Jo, šita gera. Bet veikia tik su kai kuriais žaidimais ir neveikia su CrossFire.

    • Stipena parašė:

      Bandžiau su CS:GO tą Chill funkciją tai veikia taip sklandžiai kad net nustebau kad taip įmanoma išvis 😀

      • ZeroFM parašė:

        https://www.youtube.com/watch?v=tBYRwOKcF2I mažesni FPS valio valio 😀
        Tokiems graphics shit game kaip CS , overwatch , gpu load ribojimas iki 25% ( žiūrėjau video cs go su chill on ~120fps , chill off 400fps+ ) .

        • IFeelYou parašė:

          Ir? Kam reikalingi 400 fps?

          • ZeroFM parašė:

            Čia kaip pavyzdį parašiau jei loši tokius game tai imi kažkokia pigiena gpu jei W akis bado . O ant normalių game jokio skirtumo nėra nebent pelės nejudini tai krenta fps per pus ir taip tauposi W .

            • TomasP parašė:

              Puiki funkcija. Manau dauguma turi savo kompiuterį žaidimų kurie reikalauja daugiau ir kurie mažiau resursų.

              Smagu dėl AMD, paskutinių metų ženkliai geriau dirba nei Nvidia.

            • IFeelYou parašė:

              Tai iChill ir yra paskaičiuota kiekvienam palaikomam žaidimui, kad parinktų jam reikalingą apkrovas. Čia ir yra šitos funkcijos esmė ir gerumas. Man žaidžiant LoLą 800 fps yra, kam man jie reikalingi? Jau geriau bus 60 ir mažesnės temperatūros.

              • Stipena parašė:

                Gaila neveikia ant lolo 😀 Ir spėju neveiks nes Chill veikia nuo input, o lol truputi ne tokio tipo žaidimas ir šiaip jis kreivas normaliai neprisileidžia driverių, nes pvz norint nustatyti fps ribas per driverius žaidimas visiškai į tai nereaguoja… nors su kitais žaidimai tokių problemų nekyla

                • IFeelYou parašė:

                  Blemba, būtinai neveikia ant 1 iš 2 žaidimų, kuriuos žaidžiu 🙂 O StarCraft 2?

                • Stipena parašė:

                  Nežaidžiu StarCraft bet pagal įdėją principas toks pat kaip LoL su input’u tai taipogi neturėtų veikt 🙂 Gal kada ateityje padarys „motion on screen“ paremtą chill funkciją. O dėl FPS ribų nustatymo nežinau, turėtų veikt greičiausiai.

  9. IFeelYou parašė:

    To Mindaugas Klumbis: šiaip undervoltini per Wattmaną galima ne tik State 7, galima undervoltinti visus states, ir taip sumažinti voltažą net per idle.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Žinau, žinau. Aukščiau komentare apie tai rašiau „Dar pastebėjau kad pirmos trys state priklauso ir naršyklės HW akseleracijai. Todėl ten rekomenduočiau nustatyti minimalią įtampą ir nedidelį dažnį. Tarkim 800MHz 0.800V.“

      Gal reikia perkelt į straipsnį tai. Tiesa pasakius prieš darant galvojau kad mažai čia gausis, o prisirašė daug, o ir dar kažką neaptariau.

      Beje su Polaris neina nustatyti mažesnio nei 0.800V dažnio per WattMan. Įvedi ir permeta ant 0.800. Ant 7870 ir R9 290 tikrai ėjo ir idle keitinėt įtampą per afterburner, daugiau su nieko nesu bandęs.

      Dabar palikau tokį konfigą

      https://postimg.org/image/vx2i88t9d/

      EDIT:

      Dar galvojau ir apie chill daryt kažką panašaus, bet nžn ar prisiversiu.

      Witcher3 mačiau palaiko, bet, kad ir taip ten FPS nedideli, o kitko net kompe neturiu ir nelošiu. Pastaruoju metu visai šiaip nieko nelošiu 😀

  10. ToBeX parašė:

    Laptope visad darydavau Undervolt, sumažindavo temp apie 15-20c, su tuo pačiu dažniu,
    Bet stacionare nematau tikslo, nes tiek elektros ištekliai neriboti (nėra baterijos) tiek aušinimą gali geresnį pasidaryt.

  11. Povilas parašė:

    Fps nustatytas limitas nieko bendro neturi su input lag 99%. input lag atsiranda del ijungto vsynco (fps sinkronizavimo su monitoriaus hz). limituosi 100 ar 200fps, nebus jokio skirtumo del input lago, tik padides GPU load, temperatura.

  12. Ekonomistas parašė:

    Straipsnis geras, tik dėl pačios analizės tikslumo. Manau, kad naudoti rodiklius: maksimali temperatūra ir maksimalus ventiliatoriaus sukimosi greitis, nėra tikslinga. Jie vienas kitą veikia priešingai – didėjant ventiliatoriaus apsukom, mažėja temperatūra, ir atvirkščiai. Todėl, galimas variantas, kad esant vieno testo metu aukščiausiai temperatūrai, ventiliatoriai nesisuko maksimaliu pajėgumu, kadangi jie dažnai vėluoja. Geriau imti vidutinius dydžius. Kitas būdas stebėti ventiliatoriaus greitį nustatant fiksuotą temperatūrą arba atvirkščiai, nustatant fiksuotą ventiliatoriaus greitį, stebėti temperatūros pokyčius. Nesant šioms sąlygoms yra pakankamai sudėtinga analizuoti įtampos kitimo įtaką tiek temperatūrai, tiek ventiliatoriaus darbui.

  13. Povilas parašė:

    Man atrodo geriausias budas undervoltint yra fps ribojimas 🙂 manau gamintojas jau istestaves ir apskaiciaves, kad prie tam tikros galios stabiliai veiks su tam tikru mV. Ypac kai AMD vga megsta kaisti, tai turetu buti ypac aktualu kurejams, kaip padaryti kuo mazesne temperatura, mazindami mV tik padarysit sistema nestabilia, net kazkada seniau kazkur skaites, kad gali kazkaip net kenkti komponentams, nes gaunasi toks nestabilus energijos tiekimas ( gal ir ne tiesa ). Windows aplinkoje isvis nematau prasmes udervoltinti, kadangi bent jau mano nvidia 1060, isvis atjungia ventiliatorius, jie net nesisuka, idle 36 temperatura, tad kam dar mazint. Va laptopuose, galbut visai ir naudingas dalykas butu, nes ten viskas suspausta, ausinimas prastas, gal kazkiek naudos ir galima tiketis, bet velgi jeigu su tuo laptopu daroma kazkas rimciau. Desktop kompu..nu nezinau koks tikslas, niekaip neizvelgiu, nebent koks underclokinimas + undervoltinimas ir zaidi tik minimaliai, ir nusistatai maziausia mV ir maziausia dazni kuris traukia ta zaidima, bet ta gali ir su power limit padaryt, na ir sportinis interesas, bet velgi manau cia laiko svaistymas.

    • IFeelYou parašė:

      Gamintojas yra tą apskaičiavęs ir dėl savo apsidraudimo dadėjęs labai daug mV, kurių tikrai nereikia. Praktiškai kiekvieną GPU, CPU ir RAM galima labai stipriai undervoltinti, ir to nepadaryti (jeigu moki) yra paprasčiausiai kvaila.
      Nieko bendro su stabilumu tai neturi jeigu moki testuot.
      – mano RAM undervoltinti nuo 1.350 iki 0.975 mV;
      – mano GPU undervoltinta nuo 1.250 iki 1.139 mV;
      – mano CPU undervoltintas nuo 1.150 iki 0.920 mV;
      Toks dalykas kaip nestabilumas man nėra girdėtas, nors benchmarkinu ir testuoju ištisai.

      O apie tai kad undervoltindamas pakenksi sistemai yra tokios pasakos, kad Snieguolė ir 7 nyktštukai atrodo realiau. Undervoltinimas žymiai prailgina kiekvieno komponento veikimą.

      Kokios tu čia naudos neįžvelgi? Kad sumažėja temperatūra, kad sumažėja elektros sąnaudos, kad prailgėja veikimas? Koks skirtumas kokia pas tave temperatūra, pas mane i7 5960X temperatūra prie didžiausios apkrovos 39C*, bet tai nereiškia kad aš dėl to neundervoltinsiu. Keistas mąstymas. Tingiu paspaust mygtuką, nes man ir taip gerai.

      Šitą komentarą parašydamas tu išsvaistei žymiai daugiau laiko, negu būtum undervoltinęs visus sistemos komponentus.

      • Povilas parašė:

        Sistema turi gerai veikt gamykliskai! 🙂 turejau seniau AMD cpu 955 + mamke, kazkas kalbejo nespartink, nelaikys mamke, pranaudojau 4-5metus, ant pastovaus 3.8ghz 1.35v, pastovaus! ir dabar kazkas kitas turbut dar sekmingai naudoja:) idomu kiek windowsu aplinkos rezimu ( photoshop, filmai, narsymas, smulkus darbai) kiek galima sutaipyt € per metus, noriu realiu skaiciu, kur matuota su normalia iranga, o ne spekulaiciniai spejimai, ar psichologiskai atrodo jog taupoma. Apie zaidimus nekalbu, nes ten kiti dalykai. Na mano 1060 uzrakintas mV kontrolas, tad negaliu net bandyti undervolinti, su bios zaist nelabai noris.

        • IFeelYou parašė:

          Na esmė ne tai kad sutaupysi 5 eur per metus, bet kodėl ne, jeigu viskas lygiai taip pat stabilumo prasme? Čia tas pats kas tau turint 400 Ag mašiną pasiūlytų absoliučiai nemokamai ir nieko neprarandant sumažint kuro sąnaudas (kad ir 0.1 litro) ir prailgint jos tarnavimo laiką (nors tu ją ir keistum po 3 metų), o tu sakytum – ai nežinau, kam man to reikia?

          Aišku nenori – neundervoltini, bet sakyti kad tai nenaudinga/nereikalinga ar net kenkia ilgaamžiškumui yra gana keista 🙂

          O pamatuot kiek sutaupai yra labai paprasta, tam užtenka elementaraus Watt-o-metro ir kalkuliatoriaus. Manau internete tikrai yra paskaičiuota, šiuo metu aš nelabai turiu laiko tą daryt. Laptopams ir serveriams nauda yra pakankamai apčiuopiama, o desktop’ams sutinku kad nauda nedidelė, bet kodėl gi ne?

          1060 yra hardware lockinta, aišku yra visokių bios-modų, bet ten jau gana sudėtingi reikalai 🙂

          • Povilas parašė:

            Na taip, keista butu pirkti ferrari, ir ieskot budu kaip prisukt kraniuka, kad „eitu“ taip pat, bet litru taupiau 🙂 na dar 1060, yra power limit, windowsuose su tuom nieko neislostumem, o reiklesniuose zaidimuose apciuopiamai kristu performance, tad gpu reikia palikti ramybeje. o su ram, cpu, gal – kada pameginsiu. bet kaip su CPU undervoltinimu, juk ten dinamiskai kinta freq. (i5-4570)

            • Mindaugas Klumbis parašė:

              Povilai truputį klaidingai mąstai dėl undervoltinimo, tai yra geras dalykas ir ne kitaip. Nesikartosiu dėl daug ko nes IFeelYou daug jau visko susakė.

              jau rašiau, kad bent pascalius turi eiti su afterburneriu įtampą keist. Va video, kaip tą kreivę keist jei įdomu. https://www.youtube.com/watch?v=Z2w8DGhFQ5Y Žmogus paspartino iki 2050 MHz GTX 1060 ir dar numetė įtampa nuo 1.050 iki 1.000. Tai leis neatsimušti į Power Limit, nes kiek teko matyt pascaliai būtent dėl powerio mažina dažnį.

              Kas dėl proco i5-4570. Pats tokį turiu, tirkai undervoltinasi, bet dabar padaryta stock, nes po garantinio keitimo motininės į tokią pačia su naujesniu BIOS nebeleidžia keist man įtampos, kadangi ir taip ji palindusi po 1.000 tai per daug nepergyvenu.

              Kas dėl jūsų pavyzdžio su mašina. Tai atrodytu sekančiai. Mažesnės kuro sąnaudos, trauka tokia pati ir dar porą pliusų, kuriu nesugalvoju 😀

  14. Povilas parašė:

    O tai negeriau butu sitai RX480 biski pakelt daznius ir mV, isspaust kazka geresnio 😉

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Jau prie standartinių voltų kriokia tas aušintuvas, artėja prie 2000 RPM, net per ausines jau permuš jei viršys šią ribą, tai apie spartininimą keliant įtampą negali būti nei kalbos, nes prisidėtų nemažai W. Man kaip būnant tylos fanatikui, tai yra nepriimtina.

  15. TavoTeta parašė:

    RX 480 atminties įtampos keisti negalima, ten IMC įtampa.
    Ar tikrai pavyko IMC undervoltinti iki 0.825V ir viskas tvarkingai veikė, IMC nesispjaudė klaidom?
    Teko pastebėt, kad RX 480 gana stipriai jautri temperatūrai, t.y. jei buvo stabilu su, tarkim, 1350MHz@1.050V prie 60C, prie 70C jau lūžta.
    Turiu Sapphire Nitro+ OC ir MSI Gaming X. Abi jau keletą savaičių laikosi ant 1350MHz@1.075V. Galbūt būtų galima išspaust kažką daugiau, bet jau šiek tiek pakyrėjo.
    Overclockinti jų virš 1400MHz su oro aušinimu nelabai verta. Per daug triukšmo, o plokštė vistiek ribojama atminties.
    MSI turi kur kas geresnį aušinimą už Sapphire šįkart. Dirba ir vėsiau, ir tyliau.
    Sapphire plokštės nustatymai http://i.imgur.com/WrAHazM.png

  16. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nepamačiau iš kart komentaro. Kiek bandžiau visiškai stabiliai veikia su 0.825V ir žaidimuose, ne daug težaidžiau, bet viskas stabilu buvo.

    O Sapphire galėjo kiek labiau pasistengti su aušinimu, kas tiesa tas ne melas. Bet gyvent galima.

    • neblogai parašė:

      Aš manau Sapphire aušinimas nėra blogas- kaip tik tai yra kaip ir aukso viduriukas. GPU temperatūros kiek aukštesnės nei pusės kitų, tačiau tai iš esmės riboja tik pačius aukščiausius spartinimus, kuriuose energijos naudojimas kyla geometrine progresija. Tačiau kaip vidutinės klasės plokštė ji turi daug pliusų- puikus dizainas tiek grožio, tiek kokybės, tiek funkcionalumo prasme; atmintis aušinama tiesiogiai nuo pagrindinio radiatoriaus; aukšti standartiniai dažniai, ir vidutinė arba žemesnė nei vidutinė kaina. MSI turi galingesnį aušintuvą, ir gali aušinti tyliau. Tačiau papildomi ~200g aušintuve kainuoja- dėl tylos tokį pirkti verta, tačiau dauguma labiausiai rūpinasi kaina, tik po to greičiu, ir tik po jo- tylumu.

      • TavoTeta parašė:

        Tau reikėtų ta aukso viduriuką savo ausim išgirst 😀 Nuo 40% (~1700) toks garsas, kad per ausines girdisi.
        Iš dizaino pusės man irgi patinka. Šiokia tokia alternatyva šviečiantiems drakonams.
        MSI man garso/temperatūrų santykis patiko. Esu pasidaręs custom fan profile, su pakenčiamu garso lygiu temperatūra žaidžiant nesiekia 60C.

        Mindaugai, su HWiNFO gali sekti GPU Memory Errors. Žaidimuos ten nieko baisaus jei viena kita klaida (ar tūkstantis) atsiras, bet naudojant plokštę skaičiavimams reiktu siekt 0.

        • IFeelYou parašė:

          Man OCCT tam reikalui labiau patinka 😉

        • neblogai parašė:

          Dėl garso- lengvai prie jo priprantu. Sakykim, SSD veikimas visai be garso man yra neigiama, o ne teigiama savybė; su vaizdo plokštėm, ar maitblokiais taip pat visada susigyvendavau- esu iš tų, kuriems geriau lengvas kompo ūžimas negu visiška tyla.
          Bet kalbant apie GPU temperatūras- man nepatinka į ką tas vertinimas yra pavirtęs. Sakykim, apkrautas GPU dirba prie 75C. Na bet žinom, jog jis puikiai veiktų ir prie 90C (kitaip gamintojai neleistų tokių reference dizainų). Na tai sumažinam ventiliatoriaus apsukas, 75C->90C, ir viskas gerai? Reikalas tas, kad ne. Sakykim, Asus RX470 Strix. Standartinis aušinimas- GPU rodo temperatūrą 62C. Temperatūra kurios nematom- tai kad VRM’ai ir atmintis jau yra prie 95C, net nespartinus. Bet kadangi matom, jog GPU yra vėsus- sumažinam apsukas, kad GPU būtų prie, sakykim, pakenčiamų ~85C, o plokštė būtų tyli. Kur bus VRM, atminties temperatūros?
          Šituo pavyzdžiu, noriu paaiškinti, kad kreipti dėmesį į puikų aušinimą pagal puikias GPU temperatūras yra pavojinga. Tai beveik nieko nepasako. Iš esmės- tik tai, jog iki 95C GPU ribos yra toli. Ir tikrai Sapphire Nitro 95C nuo 75C pasieks greičiau, nei Asus ar MSI. Tačiau esmė juk- vaizdo plokštėse dažniausiai genda ne perkaitęs GPU, o kitos dalys, kurių temperatūros paslepiamos po gera GPU temp.
          Taigi: iš esmės sutinku, kad Sapphire Nitro+ aušinimas nėra labai stiprus. Bet jis yra subalansuotas- vienodai gerai aušinama kiekviena dalis. Leidžiant iki kokių 1300MHz- ir pakankamas, ir neblogas greičio/triukšmo santykis. Leisti didesniais dažniais galima- nes aušinama viskas, o silpna vieta tuomet- triukšmas. Bet tai yra geriau nei tų, kurių silpna vieta yra paslėpta, arba tiesiog apribota galios riba. Aišku yra keli galingiausi Polaris10 modeliai, kurie daugmaž viską- galią, aušinimą, triukšmą- turi puikų, bet brangų. Sapphire Nitro+ yra prasčiau, bet tiems patiems 1300MHz- tai puikus nebrangus aušintuvas.

          • Minde parašė:

            geras paaiskinimas , dekui 🙂

          • Stipena parašė:

            Iš kur statistika gedimų? 🙂 Bent man rodos dažnesnis gedimas yra bešvinio lydmetalio susidėvėjimas po GPU chipu, galbūt tik rodos.

          • TavoTeta parašė:

            Tai, kad rodo ne tik core, bet ir core VRM + atminties VRM temperatūras. Aš nežinau ką žmonės su savo GPU daro, kad tokias temperatūras išlaužia 😀 Kaip tik dabar po valandos Fallout 4 max core 62C, max VRM 58C. Vidutinės atitinkamai 52C ir 50C. Čia prie ~2000RPM. Viskas būtų labai zjbs jei ne šaižus Nitro+ ventiliatorių garso profilis. MSI daugiausia girdi judantį orą, o Sapphire kažkoks kaip švilpimas. Tiesiog pigūs ventiliatoriai (na ir radiatorius į mažąją pusę, tiesa sąkant).
            Konkrečiai mano abi plokštės tvarkingai sukasi iki kažkur 65-70C, po to prasideda MOAR VOLTS, MOAR WATTS tam, kad išlaikyt stabilų overclocką. Iš dviejų gal spręst ir nelabai galima, bet galima įtarti kodėl stock įtampa tokia didelė.
            Kas dėl naudojamų VRM komponentų tai praktiškai visose RX 480 jie yra sudėti tokie, kad jų temperatūros tikrai mažiausias rūpestis (apart Red Devil ir Gigabyte G1). Nebent kiek to karščio per PCB gauna kiti komponentai.

          • Mindaugas Klumbis parašė:

            Neblogai, labai protingas žmogus esi, ne vienur labai taikliai viską susakai, nes tikrai apsiskaitęs matosi ir teisingai mintis išdėstai.

            Kas dėl Sapphire aušinimo, nesakau, kad jis blogas, bet galėjo kažkiek labiau pasistengt ir tiek. 75 laipsniai nėra tiek daug šiems laikams, bet bent man pakėlus target temp aukščiau, kažkodėl niekas nepasikeitė, per daug ir nebandžiau, kas ten per problema, jaučiu reikėjo pc restarto, nes ir chill neveikė kol nepadariau rr. Aš labai dėl to aušinimo nepergyvenu, moku sukonfiguruot, undervoltint tai viskas bus ok, bet out of the box su default įtampa vaizdo plokštė tikrai nėra tyli

            Pirkdamas buvau šiokoj tokioj situacijoj, kad reikėjo greit gpu ir jau žadėjau užsakinėt RX 470 MSI už 229, bet pažiūriu, už tą pačią kainą Sapphire RX 480 Nitro 4 GB. Tai no brainer, kad ir su kiek prastesniu aušinimu.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Pabandysiu patestot RAM klaidas kai turėsiu laiko. Dėl įdomumo. Po švenčių tikriausiai. Ir jei nepamiršiu 😀

          Nežinau ar pas Sapphire tie ventiliatoriai ne tokie kokybiški, bet jų skleidžiamas garsas keistokas nuo 1000 RPM, nors seniai begirdėjęs ką nors sukantis daugiau nei 800 RPM.

  17. Stipena parašė:

    Na MSI gaming X versija girdėtis pradeda nuo 900RPM ~17%, bet labai labai menkai. Na, o ties ~40% ~1500RPM darosi nepakenčiama sakyčiau. Max sukasi 1950rpm.

  18. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nors žadėjau anksčiau pažiūrėt tas atminties klaidas, bet užmiršau.

    Šiandien laiko turėjau, tai palošiau Witcher 3 20 min, atminties klaidų prie .830 V neišmetė HWINFO

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.