Razer BlackWidow Ultimate 2013 – triukšminga mechaninė našlė

Apie savęs vertą klaviatūrą ir pelę susimąsto tik save gerbiantis žaidėjas arba tas, kuris daug laiko praleidžia rinkdamas tekstus. Nors periferijos rinkoje jau seniai įvyko kažkas ypač revoliucioningo, vistik galima prisiminti paskutines naujoves, pabandžiusias pasisiūlyti ir pakeisti mūsų įspūdžius naudojantis kasdieniu daiktu – klaviatūra. Sunku spėti, ar mechaninės naujokės išstums įprastines membranines klaviatūras, kaip kad prieš gerą dešimtmetį nutiko su pelėmis (ratuką visiškai pakeitė optika), tačiau apie šią vis dar retą technologiją pakalbėti tikrai verta.

 

  • Apie Razer"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Programinė įranga
  • Naudojimasis
  • Išvados

 

Apie Razer"

Turbūt visi žaidimų mėgėjai ir profesionalai yra girdėję apie „Razer“ ir jų gaminamus produktus. Ši firma pirmąjį savo gaminį išleido 1999 metais. Tai buvo legendinė pelė „Boomslang“, kuri suteikė net 2000 DPI tikslumą, kai įprastos pelės geriausiu atveju galėdavo pasiūlyti 400 DPI rodiklį. 2004-ais kompanija ėmė gaminti ne tik peles. Prekyboje pasirodė „Tarantula“, „Lycosa Reclusa“ klaviatūros, „Barracuda“ garso plokštė ir ausinės bei įvairūs aksesuarai: pelės kilimėliai, jungiamieji laidai, klaviatūros apšvietimo sprendimai ir t.t. Firmos šūkis – „Gamers by Gamers" (žaidėjams nuo žaidėjų), tik akivaizdžiai patvirtina, kad visi gaminiai yra skirti būtent kompiuterinių žaidimų mėgėjams.

 

Pakuotė ir komplektacija

Mus pasiekė jau antros kartos „Razer BlackWidow Ultimate 2013" mechaninės klaviatūros modelis, kuris nuo 2012-ųjų gaminio skiriasi pakeista apšvietimo spalva bei panaudotos plastmasės pobūdžiu – nuo šiol ji matinė ir renka mažiau pirštų atspaudų. Ant priekinio dėžutės paviršiaus akcentuojama, kad patobulintos ir „anti ghosting" savybės. Čia taip pat randame pranešimą, jog absoliučiai visi klaviatūros klavišai yra mechaniniai, o apsauga nuo „anti ghosting" veikia nuspaudus išvien dešimt klavišų. Priešingoje dėžutės pusėje sutinkame detalų klaviatūros piešinį bei informaciją apie mechaninių klavišų tipą, macro mygtukus bei papildomas jungtis, išdėstytas „BlackWidow Ultimate 2013" modelyje.

Nors ant dėžutės šono nurodoma tik „Windows 7" operacinė sistema, naujausia „BlackWidow Ultimate 2013" programinė įranga jau palaiko ir „Windows 8".

Kaip jau tapo įprasta, „Razer" į komplektacija pridedama šūsnis lipdukų ir bukletų. Be vartotojo gido, iš praktiškesnių priedų galima paminėti pakabuką raktams bei firminį padėkliuką karštai arbatai 🙂

 

Žvilgsnis iš arčiau

„BlackWidow Ultimate 2013" – standartinio dydžio, į kraštus fiziškai neišsiplečianti klaviatūra. Sverianti net 1,5 kg. gaminys palieka tikrai solidų pirminį įspūdį.  Nors kažkada teoriškai iš svorio buvo sprendžiama apie maitinimo šaltinio kokybę, to pilnai taikyti klaviatūroms tikrai nesiruošiu (panašios klasės maitinimo blokams to propaguoti taip pat nebereikėtų), tačiau faktas tas, kad „BlackWidow Ultimate 2013" ant stalo paviršiaus jausis tikrai užtikrintai.

Kaip jau tapo įprasta, praktiškai visi „Razer" elektroniniai periferijos produktai atnaujina duomenų perdavimą 1 ms. dažnumu, kas atliekama ir šiuo atveju. Galinėje klaviatūros dalyje, centre, lokalizuotas medžiaginis, labai nelankstus, duomenų perdavimo kabelis, kuris pasibaigia dviem USB kištukais bei vyriško tipo jungtimis ausinėms ir mikrofonui. Sujungus viską į pagrindinės plokštės I/O turime galimybę į dešiniajame klaviatūros šone esančius lizdus prijungti savo ausines, mikrofoną, pelę ar kitą USB prietaisą. Nesureikšminant,  tai leidžia išvengti bereikalingo lankstymosi po stalu ir prideda šiek tiek patogumo prijungiant kasdieninius periferijos prietaisus.

Klaviatūros dugne randame keletą paminkštinimų bei įprastas nuleidžiamas kojeles, leidžiančias pakreipti klavišus šiek tiek link savęs.

„BlackWidow Ultimate 2013" pasižymi standartiniu cilindrinės formos klavišų išdėstymu. Klaviatūros viršutinį karkasą sudaro tvirta, mažai pirštų atspaudų renkanti, juodos spalvos plastmasė, tačiau pakankamai gilus klavišų panardinimas į plastmasės rėmą neleis lengvai pašalinti besikaupiančio purvo ir dulkių.  Klavišai net ir mechaninio tipo klaviatūrai yra aukšti ir netrukus išsiaiškinsime kodėl „Razer" inžinieriai pasirinko būtent tokį sprendimą. Apatinėje klaviatūros dalyje randame papildomą „Fn” klavišą. Šis leidža pasinaudoti „F" ir po jais esančių 1-8 klavišų antrinėmis priskiriamomis funkcijomis: „F" klavišai daugiau atlieka media valdymo paskirtį bei leidžia keisti klaviatūros ryškumą, o 1-8 klavišai geba momentaliai aktyvuoti žaidėjo susikurtą profilį.

Žemiau dešiniuoju „alt“ klavišu, po stiklo-plastmasės stačiakampiu randame „Razer" logotipą, kurio ryškumo intensyvumas kinta su visų klavišų apšvietimo stiprumu. Dešinėje pusėje turime užmaskuotus LED indikatorius, primenančius apie įjungtas didžiąsias raides, skaičių panelę ar aktyvuotą macro įrašymą bei „gaming" režimą. Kyla klausimas, kas jie tokie.

Paspaudus „Fn + F9" kombinaciją, dešinėje atsiranda mirksinti raudona ikona informuojanti apie galimą makro komandos fiksavimą. Belieka surinkti norimą klavišų seką (taip pat fiksuojamas laikas tarp paspaudimų) bei dar kartą paspausti „Fn + F9" iškart pasirenkant klavišą kuriame bus saugoma užregistruota makro komanda. Išsaugoti komandą galima ne tik kairiajame kampe esančiuose penkiuose macro klavišuose (M1-M5), bet ir bet kuriame kitame įprastiniame klaviše.

Tuo tarpu gaming režimas aktivuoja „anti ghosting" funkciją, leidžiančią vienu metu nuspausti ir sėkmingai registruoti iki dešimties klavišų bei deaktyvuoti „windows“ klavišą nuo atsitiktinio paspaudimo. Tai indikuoja užsidegęs žalias „G" indikatorius. Pasitelkus į pagalbą „Synapse 2.0" programinę įrangą, šio režimo galimybės gali būti išplėstos iki „alt + tab" ir „alt + F4" deaktyvacijos.

Rinkoje esant kelių rūšių mechaniniams „Cherry MX" klavišams (raudoniems, juodiems, rudiems bei mėlyniems), „Razer BlackWidow Ultimate 2013" naudoja paskutiniuosius. „Cherry MX Blue" klavišų aktyvacijai reikalingas nuspaudimo svoris yra vienas mažiausių tarp visų MX klavišų ir siekia 50 gramų. Šiems mygtukams būdingas ne linijinis, o aiškus ir lengvas taktilinis aktyvacijos jutimas. Mėlynieji tituluojami kaip geriausiai tinkantys intensyviems tekstų rinkimams, tačiau turėtų nepavesti ir žaidimų mėgėjų, ypač jei prieš tai nebuvo išbandyti kitos spalvos mygtukai. „Cherry MX Blue" nedidelė problema ta, kad atleidimo taškas yra stipriai virš aktyvacijos taško (tačiau iki ramybės pozicijos lieka didelis atstumas), todėl gali kilti problemų tų žanrų žaidėjams, kurie intensyviai naudoja labai greitą dvigubą nuspaudimą (angl. double tapping).

 

 

„Cherry MX Blue" išskirtiniai tuo, kad vieninteliai turi garsinį trakštelėjimo indikatorių, informuojantį, kad klavišo paspaudimas ką tik buvo aktyvuotas ir pirštas gali keliauti prie kito klavišo. Tai turi ne tik savų pliusų, bet ir trūkumų: tokie klavišai yra garsiausi iš viso „Cherry MX" asortimento. Nors klavišai gali būti nuspausti iki pat dugno (nukeliaujant 4 mm. kelią), jų realiai aktyvacijai reikalingas tik 2 mm. nuspaudimo kelias. Pasinaudodami šia mechaninių klavišų savybe, „Razer" inžinieriai paaukštino klavišus ir pabandė sukurti savo koncepciją individuliam klavišo paspaudimui, teigdami, kad tai leidžia paspausti klavišą greičiau. Neturėdamas ekvivalento su Blue tipo klavišais, nepasakysiu tai tiesa ar ne, bet „Razer" aukštų klavišų implementacija nepaliko neigiamo įspūdžio.

 

Programinė įranga

„BlackWidow Ultimate 2013" naudoja „Synapse 2.0" programinę įrangą, kurios vienas pagrindinių privalumų ne mažas svoris ar paprastumas, bet suderinamumas su debesų (angl. Cloud) tarnyba. Klaviatūros programinis diegimas labai paprastas: parsisiunčiama vos 12 MB sverianti „Razer Synapse 2.0" programinė įranga, kuri vėliau automatiškai atpažįsta prijungtą „Razer" produktą ir parsiunčia reikalingas tvarkykles. Tiesa, suderinamumui su debesimis ir naujos prieigos susikūrimui privalu turėti savo elektroninį paštą.

Programinė įranga suskirstyta į dvi pagrindines sekcijas: „keyboard" ir „macros". Pirmoji sekcijoje randame „customize“ skiltį, kuri leidžia sukonfigūruoti dešimt profilių ir greituoju būdu priskirti norimą paskirtį-užduotį pasirinktam mygtukui.

„Lightning" skiltyje galime rankiniu būdu keisti klaviatūros apšvietimą. Ši savybė, kaip netrukus suprasiu, yra tiesiog gyvybiškai svarbi.  Vietoj nuolatinio švytėjimo galima pasirinkti pulsuojantį arba jį visai išjungti. Šalia randame ir sekciją siūlančią klaviatūros šviesų išjungimą užgesus monitoriui. Kaip jau minėjau, „Synapse 2.0" pagalba gaming režimas gali būti išplėstas iki „alt + tab" bei „alt + F4" deaktyvacijos.

Macro skiltyje galime susikurti macro komandą, pasitelkiant norimus užlaikymus tarp paspaudimų. Tai tiesiog yra „Fn + F9" kombinacijos atitikmuo. Susikurtai macro aktyvacijai taip pat turime keletą išpildymo (playback) pasirinkimų. Šaunu tai, kad tipiniams macro M1 – M5 klavišams galima priskirti ne tik macro, bet ir bet kokią kitą paskirtį, pvz.: kad ir naršyklės paleidimą.

 

Naudojimasis

Prijungus „BlackWidow Ultimate 2013" vos neišvarvėjo akys. Maksimalus apšvietimas toks ryškus ir įkyrus, kad iškart puoliau prie „lightning" sekcijos „Synapse 2.0" nustatymuose ir tik sumažinus intensyvumą iki <10 proc., jis tapo patrauklus mano akims. Be lanksčių galimybių reguliuoti apšvietimą „BlackWidow Ultimate 2013" keltų daugelio pasipiktinimą, tačiau „Synapse 2.0" šioje vietoje ją tikrai išgelbėjo nuo žymaus balų atėmimo. Žalią spalvą klaviatūra įgauna jos net nepajungus – šioks toks švytėjimas atsiranda nuo tiesioginės saulės spindulių.

Pripratusiam prie senosios „Microsoft (Razer) Reclusa", kuri turi atskirą ir man labai svarbų ratuką garso reguliavimui, „BlackWidow Ultimate 2013" siūloma „Fn + F2/F3" kombinacija pasirodė kiek „atslikusi“ ir mažiau patogi, bet nereikia pamiršti, kad „Reclusa" tai siūlo užimdama papildomą vietą ant stalo. Kitą vertus, po intensyvesnio naudojimo prie šio valdymo pripratau ir jis man tapo beveik tokiu pačiu patogiu.

Pagrindinis tikslas buvo išsiaiškinti, ar „Razer" neapgaudinėja žmonių kalbėdama apie svarias „anti ghosting" savybes ir ką gali pasiūlyti mechaniniai klavišai lyginant su įprastine membranine „Reclusa". O pasiūlyti kažką naudingo tikrai gali, ypač kalbant apie intensyvų tekstų rinkimą. Po pora parų trukusio apsipratimo, nuėmiau sekundometrą ir nedvejodamas galėjau konstatuoti, kad rašymas su „BlackWidow Ultimate 2013" tapo kur kas greitesnis. Per minutę sugebėjau surinkti bent 5-7 žodžiais daugiau nei renkant tą patį tekstą su „Reclusa". „Cherry MX Blue" klavišai puikiai reagavo į paspaudimus, buvo galima aiškiai jausti, kada klavišas aktyvuojamas ir jį galima paleisti. Tam pasitarnavo ne tik aiškus taktilinis jutimas, bet ir garsinis indikatorius. Visgi kartais nutikdavo taip, kad pritrūkdavo paspaudimo jėgos ir klavišas nukeliaudavo tik pusę kelio (2 mm.), bet tai galėčiau įvardyti tik kaip pliusą, nes išvengdavau papildomo garso atsitrenkus klavišui į po juo esančią plastmasę. O garso vengimo su „BlackWidow Ultimate 2013" tikrai nebus per daug, mat klaviatūra yra triukšminga ir  naktį galite sulaukti replikos iš savo giliai nemiegančio kambarioko: „ kokį barškalą čia nusipirkai?“

„Anti ghosting" savybės veikė taip, kaip ir konstatavo „Razer" ir jos neabejotinai patiks žaidėjams, atliekantiems daug combo judesių.  Dešimties klavišų aktyvavimas vienu metu ir jų sėkmingas registravimas yra tas maksimaliai reikalingas skaičius dėl labai paprastos priežasties – pirštų skaičiaus. „Gaming" režimas taip pat nepamaišys tiems, kurie vis dar negali atsikratyti įpročio ar lemties netyčia nuspausti kairėje esantį windows klavišą.  Kadangi praktiškai visi klavišai išdėstyti standartiškose pozicijose, problemų neapturėjau nei žaisdamas, nei rinkdamas tekstus. Tiesa, kai kam gali užkliūti per daug arti pagrindinių klavišų esanti macro klavišų juosta, todėl atsitiktinai vietoj „tab" gali būti nuspaustas „M2", o vietoj „ctrl" – „M5" klavišai, bet tai yra tik pripratimo reikalas.

Nors „Hard Reset" šaudyklė nėra tas produktas, kuriame intensyviai naudojamas „double tapping", tam geriausiai tikrų „Starcraft 2", tačiau ir čia likau patenkintas tuo, kokius pojūčius suteikė „MX Cherry Blue" klavišai. Retkarčiais reikalingas staigus klavišo paspaudimas-atleidimas-paspaudimas buvo atliekamas pakankamai sklandžiai ir jam nemaišė nei aiškus taktilinis nusileidimas, nei labai skirtingi aktyvavimo ir atleidimo taškai. Tiesa, paeksperimentavus, dažnesnę šių judesių seriją pavykdavo sklandžiai įgyvendinti ne visuomet, todėl nuo „BlackWidow" greičiausiai turėtų susilaikyti tų žaidimų mėgėjai, kuriuose  intensyviai naudojamas „double tapping". Bet vėlgi, tas efektas kažkiek gali būti susilpnintas įpratimo dėka.

 

Išvados

„MX Cherry Blue" klavišus naudojanti „Razer BlackWidow Ultimate 2013" yra gerai subalansuota mechaninė klaviatūra.  Minėtas subalansavimas atsiremia ne tik į tai, kad produktas labai patiks greitiems tekstų rašytojams ir lengvai įtiks žaidimų mėgėjams, ypač jei jie nėra išbandę kito tipo „Cherry MX" klavišų, bet ir nenuvils savo siūlomomis savybėmis: dešimties klavišų registraciją „patempiančiu" „anti ghosting", reguliuojamu apšvietimu, lizdais ausinėms/mikrofonui ir USB įrenginiui bei papildomais penkiais macro klavišais. Pastarųjų gali būti mažoka tikram MMO fanui, tačiau nereikia pamiršti, kad „BlackWidow Ultimate 2013" leidžia macro komandas išsaugoti ir bet kuriame įprastiniame klaviše. Ieškant kompromiso, žaidėjui belieka pasirinkti, kuris iš jų yra mažiau svarbus ir jį galima drąsiai paaukoti. Vienintelė didesnė klaviatūros problema, kuri kitiems gali tapti privalumu – triukšmas, todėl prieš jos pirkimą būtina pasikonsultuoti su savo kambarioku ar žmona, kad šeimoje neatsirastų našlio ar našlės 🙂 Tiesa, tai ne „Razer" problema, o „Cherry MX Blue" klavišus gaminančios vokiečių kompanijos atsakomybė. Galbūt  patiems „Razer" inžinieriams kažką būtų galima pakeisti klavišui nuėjus visą kelią ir atsimušus į plastmasę, bet neaišku kiek tai būtų produktyvu. Mechaninių klaviatūrų rinkai, ypač Lietuvoje, toli gražu nesant persunktai, ~410 litų kainuojanti „BlackWidow Ultimate 2013" tikrai ras pirkėją, ir šiuo produktu pirmiausiai turėtų susidomėti daug tekstų renkanti asmenybė.

 

Privalumai:

  1. Kokybiška, mažai pirštų atspaudų renkanti, plastmasė;
  2. „Cherry MX Blue" itin greitiems tekstų rašytojams, bet tiks ir žaidėjams;
  3. Dešimties klavišų „anti ghosting" bei „gaming" režimas;
  4. Pilnai valdomas apšvietimas;
  5. Papildomi audio ir USB lizdai;
  6. Penki papildomi macro klavišai;
  7. Funkcionali Synapse 2.0 programinė įranga;
  8. Puikiai išpildyta komplektacija

 

Vidutiniška:

  1. Ne pats geriausias pasirinkimas MMO ir intensyvaus „double tapping" reikalaujanties žaidimams;
  2. Triukšminga

Trūkumai:

  1. Nelankstus kabelis

 

10 Komentarai

  1. washkys parašė:

    Labai informatyvi ir gera apžvalga.. Daug darbo įdėta 🙂
    Pats pirksiu ir išbandysiu tokią klaviatūrą.. Tikėkimės neteks nusivilti 🙂

  2. PhaNtoM parašė:

    Atrodo skanus įrenginys, tik, matyt, susilaikyčiau nuo šio varianto rinkdamas naują klaviatūrą vien dėl didelio triukšmo… Pasinaudojus metus Logitech Illuminated, kuri yra be proto tyli ir patogi, žinoma turinti nemažai savų minusų, niekaip negalėčiau su heavy clicker klaviatūra išsiversti. 🙂
    P.S. Neatsiejamai pripratau ir prie LI esančio "padėklo" rankoms, dar kai jis guminis, tai labai malonu ir patogu rankas laikyt. 🙂 Todėl kitas faktorius, į kurį, bent sau rinkdamasis mechaninę klaviatūrą, atsižvelgčiau – rankų atramos būvimas, tikrai prideda patogumo. 🙂
    O kas dėl apžvalgos, kaip visada – puiki, nei pridursi, nei atimsi. 🙂 Nebent tik dėl to komentaro apie bandymą kažką pakeist Cherry MX Blue klavišuose – pagal mane to tikrai nereikia, jie matyt ir buvo kurti tokiems žmogams, kuriem patinka girdėti aiškų klavišų registracijos pranešimą, kas nemėgsta – renkasi kitą klavišų versiją utilizuojančią klaviatūrą. 🙂

  3. BC00 parašė:

    Na, Reclusa turėjo padėklą riešams, bet kažkodėl aš jo nepasigedau, gal dėl to, kad buvau sužavėtas mechanine:)Bet kokio atveju nuimamas padėklas yra pliusas.
    O dėl pakeitimo turiu galvoj panaikinti ne jų "click", kuris registruoja aktyvaciją, bet jau niekam nereikalingą triukšmą, nuėjus visą kelią ir atsimušus į po klavišu esančią plastmasę, bet čia tik toks mano paties pamąstymas:)

  4. ToBeX parašė:

    googlinau, bet nelabai ka radau apie ilgaamziskuma? kiek gamintojas reglamentuoja klicku?

  5. BC00 parašė:

    Jei neklystu ~50 mln.

  6. ahujet parašė:

    turiu sia klavietura, ka galiu pasakyt, kol kas esu labai patenkintas 🙂

  7. djjxl parašė:

    Pritariu, kad multimedia klavišai turėtų būti atskiri.

    Logitech pridėjo gumas po klavišais, kad mažiau tarškėtų. Ir visa kita atrodo ok, bet už tai prašo 149 EUR
    http://www.logitech.com/en-roeu/product/g710plus-mechanical-gaming-keyboard?crid=26

  8. Staktaz1 parašė:

    Paimi blackwidow stealth edition ir gerai, tuo paciu daug pigiau uz ta Logitech.+ netarškės

  9. BC00 parašė:

    Stealth jau naudoja brown klavišus.

  10. AntiDie parašė:

    Maciau, kad parduodat. Galite man i e-mail’a atsiųsti jūsų telefono numerį, kasd aš galėtum su jumis susisiekti? Iš anksto dėkoju.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.