„Razer Taipan“ – tik žaidėjams nepavojingas taipanas

Šiandien mūsų akys yra nukreiptos į vieną iš naujesnių „Razer“ gaminių – „Taipan“ pelę. "Razer" toliau tęsia savo graužikų žymėjimą gyvačių rūšimis. Šįkart jau labai ilgą laiką neapžvelginėję jokio periferinio prietaiso, turime galimybę tekstu pamaloninti žaidėjus apie iš Australijos į Lietuvą atšliaužusią nuodingą, bet matyt tik žaidėjams nepavojingą, taipaną.

 
  • Apie Razer 
  • Pakuotė ir komplektacija 
  • Savybės ir specifikacijos
  • Bandymai 
  • Išvados
 
Apie "Razer"
 
Turbūt visi žaidimų mėgėjai ir profesionalai yra girdėję apie „Razer“ ir jų gaminamus produktus. Ši firma pirmąjį savo gaminį išleido 1999 metais. Tai buvo legendinė pelė „Boomslang“, kuri suteikė net 2000 DPI tikslumą, kai įprastos pelės geriausiu atveju galėdavo pasiūlyti 400 DPI rodiklį. 2004-ais kompanija ėmė gaminti ne tik peles. Prekyboje pasirodė „Tarantula“, „Lycosa Reclusa“ klaviatūros, „Barracuda“ garso plokštė ir ausinės bei įvairūs aksesuarai: pelės kilimėliai, jungiamieji laidai, klaviatūros apšvietimo sprendimai ir t.t. Firmos šūkis – „Gamers by Gamers" (žaidėjams nuo žaidėjų), tik akivaizdžiai patvirtina, kad visi gaminiai yra skirti būtent kompiuterinių žaidimų mėgėjams.
 
Pakuotė ir komplektacija
 
„Taipan“ pakuotė yra būdinga „Razer“ ir panaši į visų kitų kompanijos produkto. Priekinė dalis yra atverčiama atklijuojant medžiaginį lipduką. Atvertus šį dangtelį po permatomu plastiku matome pelę – tai leidžia susidaryti geresnį įspūdį apie jos matmenis ir išvaizdą. Kaip ir įprasta, kitose pakuotės pusėse yra pateikiama informacija apie pelės savybes bei specifikacijas, o galinėje dalyje – siauresnis informacijos kiekis įvairiomis kalbomis. Pakuotės viduje rasime logotipą-lipduką, keletą brošiūrų apie „Synapse 2.0“ programinę įrangą, trumpą ir ilgą pelės veikimo instrukciją bei „Razer“ sveikinimą įsigijus jų gaminį.
 
 
 
 
 
Savybės ir specifikacijos
 
Didžioji „Razer Taipan“ dalis yra pagaminta iš matinio juodo plastiko, kurio kokybė tikrai aukšta. Kaip jau minėjome, pelės forma yra pritaikyti tiek kairiarankiams, tiek dešiniarankiams, todėl neliks nuskriaustas nė vienas. Visgi, neretai siekiant įtikti visiems, nukenčia pelės patogumas – šį aspektą aptarsime vėliau apžvalgoje. Galinėje pelės dalyje yra žaliai švytintis „Razer“ logotipas, kurio švytėjimą galima atjungti naudojantis „Synapse 2.0“ programine įranga. Lygiai tą patį galima padaryti ir su kita šviečiančia dalimi – ratuko apvadais.
 
 
 
Pelė yra visiškai simetriška, todėl abiejose pusėse yra po du šoninius mygtukus papildomoms funkcijoms. Dar du mygtukai yra pelės viršuje – standartiškai jie yra priskirti jautrumo (dpi) reguliavimui. Natūralu, kad pelės ratukas yra padalintas tam tikrais „laiptukais“, t.y., jis sukasi ne vientisai. Tai reikalinga žaidimuose, pvz., keičiant ginklą ir t.t. Pelės apatinė šonų dalis yra padengta guma, todėl ten esantis nykštys leidžia tvirtai laikyti pelę. Priekyje yra dvi simetriškos korio formos grotelės – praktinės jų paskirties nepavyko išsiaiškinti, todėl tenka daryti išvadą, kad tai tiesiog dizaino elementas. Laidas yra 2 m ilgio ir padengtas ne įprastu minkštu plastiku, o medžiaga, todėl primena virvelę ir yra lankstus bei patvaresnis. 
 
 
 
Techninės specifikacijos:
 
  • Dvigubo sensoriaus 4G sistema – 8200dpi jautrumas
  • Abiem rankoms tinkantis dizainas
  • Suderinamas su „Razer Synapse 2.0“ programine įranga
  • 9 priskiriami „Hyperesponse“ mygtukai
  • 1000Hz Ultrapolling / 1ms atsako laikas
  • Iki 200 colių per sekundę / 50g akseleracija
  • Matmenys: 124 mm (ilgis) x 63 mm (plotis) x 36 mm (aukštis)
  • Svoris: 132 g
 
 
Bandymai
 
Nepaisant to, kad, kaip jau minėjome, pelė yra skirta tiek kairiarankiams, tiek dešiniarankiams, ją tikrai galima vertinti kaip patogią. Delnas ant jos „gula“ maloniai, o šone esanti guma leidžia tvirtai laikyti ir neprarasti tikslumo. Mygtukais spaudžiasi maloniai ir nors šiek tiek stebina garsus pagrindinių mygtukų spragsėjimas, bent jau būsime tikri, kad juos nuspaudėme. Ratukas sukasi švelniai ir ne pernelyg sunkiai bei yra tinkamoje pozicijoje. Šiek tiek kita situacija su šoniniais mygtukais – vieni jų, ant kurių padėtas nykštys yra pasiekiami be jokių problemų, tačiau atsiranda problema dėl kitos pusės. Suprantama, kad kompanija kūrė visiem tinkamą pelę, tačiau vienu ar kitu atveju du mygtukai lieka praktiškai nepanaudojami. Dėl universalaus pelės dizaino bevardis ir mažylis pirštai kabo ore arba velkasi per pelės kilimėlį, dėl to galima įžvelgti šiokį tokį nepatogumą. 
 
Viena iš savybių, apie kurias dažnai nekalbama apžvelgiant žaidimams skirtas peles yra vadinamasis „pakėlimo aukštis“ (angl. lift-off distance). Juo vadinamas atstumas tarp pelės ir kilimėlio ar stalo, kuriuo pelės sensorius vis dar veikia. Tiksliau tariant – tai aukštis, per kurį į orą pakėlus pelę, sensorius vis dar veikia ir dėl to juda kursorius kompiuterio ekrane. Kodėl tai svarbu? Didelė dalis žaidėjų naudoja ne itin didelį pelės jautrumą bei mažesnius kilimėlius ar tiesiog turi mažiau vietos pelės judėjimui ant stalo. Dėl to žaidžiant žaidimus (ypač tai būdinga pirmojo asmens šaudyklėms) tenka pakelti pelę nuo stalo paviršiaus ir ją „pernešti“ atgal į kilimėlio/stalo kraštą, kad būtų galima toliau paslinkti pelę viena kryptimi. Jei „pakėlimo aukštis“ yra didelis, pakėlus pelę kursorius grįžta ne ten, kur norėjote ir dėl to mažina tikslumą bei sukelia susierzinimą. Optinių pelių rodikliai šiuo atžvilgiu paprastai yra prasteni, t.y., atstumas didesnis, nei lazerinių sensorių. Be abejo, išmatavome ir šiandien apžvelgiamos „Razer Taipan“ atstumą – jis siekia apie 2 mm, o tai yra tikrai geras rezultatas.
 
Dar viena retokai aptariama pelių savybė yra vadinamasis "nuspėjimas" (angl. prediction). Iš esmės tai pelės savybė, programiniu būdu pataisanti kursoriaus judesį, t.y. ištiesinantį jį, kai tik pajaučiama, kad buvo siekiama, kad kursorius judėtų tikslia linija. Šį aspektą paprasčiausiai galima ištirti atsidarius "Paint" ar kitą grafinę programą ir mėginant brėžti tiesią liniją. Aišku, kad ilgesnę nei keliolikos pikselių tiesią liniją be programinės pagalbos nubrėžti praktiškai neįmanoma. Kaip matome iš paveiksliuko, matomi ruožai, kai linija tampa tobulai tiesi. Tai ir yra vadinamojo "nuspėjimo" (angl. prediction) požymis.
 
Taip pat pabandėme išsiaiškinti "Razer Taipan" maksimalų greitį, kuomet pelė pradeda praleidinėti pikselius. Tai ypač svarbi savybė FPS žaidėjams. Daugelis šiuolaikinių optinių pelių peržengia 2 m/s ribą, kuomet lazerinės pasižymi kiek prastesniu rezultatu (dažniausiai ~1,5 m/s). "Razer Taipan" "Enotus" teste pasirodė ypač gerai, fiksuodama 2,72 m/s greitį. Išties pagarbos vertas rezultatas. "Enotus" taip pat parodė, jog "Razer" nemeluoja deklaruodama 1000 Hz "ultrapolling" indeksą.
 
 
Programinė įranga
 
Kaip vieną iš svarbiausių savo naujųjų gaminių ypatybių „Razer“ pristato „Synapse 2.0“ programinę įrangą. Ši programa veikia „cloud“ principu, t.y. turimus „Razer“ gaminius prijungus prie kito kompiuterio, kuriame yra įdiegta „Synapse 2.0“ programa, ir prisijungus prie savo paskyros iš karto galėsite naudotis visais sau įprastais nustatymais. Čia galite ne tik pakeisti įprastus pasirinkimus, kaip pelės jautrumą ar mygtukų paskirtis, tačiau ir pelės lazerio ištirti kilimėlį ir taip priskirti tinkamus nustatymus. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Išvados
 
„Taipan“ – tai dar vienas kokybiškas ir inovacijų atnešantis „Razer“ produktas. Kaip jau įprasta, nuo pat pirmų akimirkų, t.y. įvertinus pakuotę ir komplektaciją, kyla kokybiško produkto įspūdis. Jis neišblėsta ir pelę apžiūrėjus bei paėmus ją į rankas. Tai viena iš patogiausių tiek kairiarankiams, tiek dešiniarankiams skirtų simetriškų pelių, kokias man tik teko bandyti. Be abejonių, kaip ir galima buvo tikėtis, išlieka problema dėl dviejų sunkiai panaudojamų šoninių mygtukų. „Synapse 2.0“ padaro įspūdį savo pasirinkimų gausa ir patogumu – šis įrankis tikrai pravers tiems, kurie kartu su draugais rengia „LAN“ vakarėlius. Šiuo metu  „Razer Taipan“ parduoda tik "BalticMart.eu" ir jo kaina čia siekia 320 LT. Tai yra tikrai dideli pinigai, tačiau padidėjus ką tik išleistos pelės pasiekiamumui jos kaina turėtų kristi. Be to, tai viena pažangiausių pelių net ir „Razer“ gretose.
 
 

1 Komentaras

  1. ironvolf parašė:

    Asmeniškai naudoju Razer firmos pelę ir esu labai patenkintas. Tikrai puikūs graužikų gamintojai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.