Reinkarnacija – OCZ Vertex 3.20 240 GB SSD kaupiklis

Ilgą laiką „OCZ Vertex 3“ serija buvo viena greičiausių ir populiariausių tarp visų SSD kaupiklių. Šio tipo kaupiklių gamybos kaštams vis mažėjant bei į rinką įžengiant vis daugiau naujų gamintojų, didėjanti konkurencija neabejotinai išstūmė „Vertex 3“ iš sparčiausiųjų grupės. Norėdami suteikti „Vertex 3“ serijai šviežumo, „OCZ“ vartotojams pristatė „Vertex 3.20“ šeimą. Kyla klausimas, ką naujo siūlo atnaujinimas ir ar susidariusi situacija gali būti grąžinta į ankstesnius laikus.

 

  • Apie „OCZ Technologies"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „OCZ Technologies”

2002 metais Kalifornijoje įkurta kompanija „OCZ Technology Group” iš seniau daugumai yra pažįstama kaip aukštos klasės operatyviosios atminties gamintoja. Visgi per pastaruosius kelerius metus įmonė nepaprastai daug dėmesio skyrė SSD kaupiklių rinkai ir šiuo metu gali pasiūlyti  nemenką SSD kaupiklių pasirinkimą, su įvairiais valdikliais, skirtus kiekvienam rinkos segmentui. Visiškai atsisveikinusi su operatyviąją atmintimi, savo produktų asortimente ši firma jau turi ir nemažai maitinimo blokų serijų, kurios taip pat yra spėjusios pelnyti pakankamai apdovanojimų. „OCZ Technologies" globoja ir dar vieną maitinimo šaltinių gamintoją – PC Power & Cooling, kuri stengiasi labiau koncentruotis į aukštos klasės gaminius.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kiek anksčiau „OCZ“ pristačius „Vector“ ir „Vertex 4“ serijas, „Vertex 3“ automatiškai buvo pastūmėtas link biudžetinės klasės atstovų, ypač prisiminus tą faktą, jog „OCZ visiškai atsisakė „Octane“, „Solid“ ir „Agility“ šeimų. Apie „Vertex 3.20“ skirtą rinkos dalį jau byloja vien pakuotė, kuri skiriasi ne tik nuo kompanijos spartos modelių, bet ir praėjusios kartos „Vertex 3“ – kartoną keičia permatomas plastikas. Gamintojas taip pat atsisako 2,5 -> 3,5" perėjimo ir į komplektaciją teprideda vartotojo gidą ir firminį lipduką.

 

Specifikacijos ir žvilgsnis iš arčiau

Nors pirmosios revizijos „Vertex 3“ apžvalgos mes neturėjome, susidūrimas su šios klasės SSD laisvalaikio metu leidžia konstatuoti, kad korpusas išliko nepakitęs: aliuminio ir plastikinio dangtelio duetas, kurio aukštis siekia 9,5 mm. Blizgesio turintis viršutinysis lipdukas indikuoja SSD šeimą, gamintoją ir produkto formatą, šiuo atveju 2,5". Priešingoje pusėje esantis baltas lipdukas, kaip įprasta, pasižymi serijiniais kodais.

Nors VB2 revizijos SandForce SF-2281 valdiklis LSI kompanijos partneriams prieinamas mažų mažiausiai pusmetį, „OCZ“ nusprendė nesiskirti su pačia pirmąja SF-2281 versija. Toks žingsnis ganėtinai stebinantis, nors kitą vertus labai dėl to liūdėti nevertėtų, ypač stacionarių kompiuterių savininkams – VB2 revizija nesiūlo jokio apčiuopiamo spartos prieaugio, išskyrus optimaliau sureguliuotą elektros energijos taupymą.

Didžiausi pokyčiai aptinkami ramybės režime, kuriame naujasis SF-2281 valdiklis yra ~30 procentų ekonimiškesnis už VB1. Nors „OCZ“ galėjo sumažinti „Vertex 3.20“ energijos sąnaudas ~60 procentų, galutiniame rezultate, pasak gamintojo, gaunamas ~30 procentų sumažinimas pakeitus 25 nm MLC atmintį į 20 nm MLC lustus. Tai yra pagrindinis struktūrinis „Vertex 3.20“ skirtumas, lyginant su „Vertex 3“, iš čia neabejotinai ir atsirado prierašas „20”. Kiekvienas iš „Intel“ ženklu pažymėtų sinchronizuotų 29F16B08CCMF3 lustų talpina po du 64 gigabitų NAND modulius, kurių gamybos kaštai lyginant su 25 nm lustais, potencialiai sumažėjo ~50 procentų. „Vertex 3.20“ sugebėjo išlaikyti ONFI sąsają ir nepakitusį rašymo/trynimo ciklų skaičių, kuris transformuojasi į 2 milijonus MTBF valandų.

Nepaisant to, kad naudojamos MLC atminties vidinė struktūra išliko nepakitusi, „OCZ“ mano, jog „Vertex 3.20“ ir „Vertex 3“ tam tikrais scenarijais gali elgtis kiek kitaip. Lyginant 240 GB modelius, linijiniai skaitymo ir rašymo rašymo greičiai lieka identiški, atitinkamai, 550 ir 520 MB/s, tačiau nežymiai skiriasi IOPS atitikmenys dirbant su 4 KB duomeninis: skaitydamas 4 KB failus „Vertex 3“ pasižymi 40 000 IOPS, o „Vertex 3.20“ – 35 000 IOPS. Rašant failus svarstyklės nežymiai pasvyra 3.20 naudai – 60 000 prieš 65 000 IOPS.

 

Testavimas

Testavimas buvo atliekamas jungiant „Vertex 3.20“ SSD prie vieno iš „Gigabyte MA-990XA-UD3“ pagrindinės plokštės SATA III 6 Gb/s lizdų. SATA AHCI tvarkyklės – AMD 1.2.1.331. „Vertex 3.20“  varžovais taps „KingSpec C3000" 120 GB „Verbatim SATA III” 120 GB, „Corsair Force 3” 120 GB, „Kingston HyperX 3K” 90 GB, „OCZ Vertex 4" 256 GB ir „OCZ Vector" SSD kaupikliai. Norėdami objektyviau įvertinti  SSD spartą, testavimui parinkome ne tik sintetinių, bet ir realesnę SSD spartą atspindinčių testų rinkinį. „DiskMark” ir „FutureMark PCMark 7" testai buvo atlikti SSD diskams esant šviežios būsenos, o likusieji testai buvo atlikti kaupikliams perėjus į labiau nusistovėjusią būseną. Ji buvo pasiekta pilnai pripildžius kaupiklius duomenimis ir juos ištrynus esant aktyviai TRIM funkcijai. Testavimo metodika nėra ideali ir atspindi daugmaž tokią situaciją: SSD yra sisteminis diskas (OS užima < 15 % SSD talpos), kuris buvo užpildytas duomenimis (žaidimais, sunkiasvorėmis programomis) ir tuomet nutarta kaupiklį išvalyti. Informacija buvo ištrinta ir palikta tik OS. Realaus naudojimosi testai kartojami du kartus ir išvedamas vidurkis. Po kievieno testo kompiuteris perkraunamas, siekiant išvengti bet kokio galimo informacijos įsiminimo (angl. caching).

  • Procesorius:AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Kietasis diskas
  • WD RE3 (1 TB / 7200 RPM / SATA II)
  • SSD kaupikliai:
  1. Kingston HyperX 3K 90 GB (FW 5.0.3)
  2. Verbatim SATA III 120 GB (FW 3.3.2)
  3. Corsair Force 3 120 GB (FW 5.0.3)
  4. OCZ Vertex 4 256 GB (FW 1.5)
  5. OCZ Vector 256 GB (FW 1.03)
  6. KingSpec Challenger C3000 120 GB (FW 5.0.5)
  7. OCZ Vertex 3.20 (FW 3.20)

 

Rezultatai

ATTO v2.47 – sintetinis testas, kurio pagalba nustatomi visų „SandForce“ valdiklį turinčių SSD linijinė įrašymo/nuskaitymo sparta, o gauti rezultatai panaudojami kaip oficialūs maksimalūs greičiai.

Testavimo pavyzdžiui iki gamintojo deklaruojamų greičių pritrūksta labai nedaug: ~16 MB rašant ir 15,5 MB skaitant.

CrystalDiskMark (CDM) v3.0.1c – sintetinis testas, fiksuojantis tiek linijinę, tiek atsitiktinę skaitymo/rašymo spartą. Testavimo įrankis geba dirbti tiek su spūdžiais, tiek ir su ne spūdžiais duomenimis.

Apdorojant skaitomus spūdžius failus „Vertex 3.20“ užkopia į grafoje matomų rezultatų viršūnę. Pavydėtina sparta demonstruojama ir skaitant nespūdžius failus, sinchroninės atminties nauda aiškiai matoma ir leidžia minimaliai aplenkti net aukščiau klasifikuojamus „Vertex 4“ bei „Vector“ kaupiklius. Linijinio rašymo užduotyse SF-2281 valdiklis rodo savo „ožius“ – „Vertex 3.20“ sparta pastebimai kenčia apdorojant nespūdžius failus.

„Vertex 3.20“ 240 GB talpos demonstruojama sparta skaitant tiek spūdžius, tiek ir nespūdžius 4K failus yra viena didžiausių tarp visų testų dalyvių, o pasakius tiksliau, dirbant su nespūdžiais failais fiksuojamas geriausias rezultatas (beveik 34 MB/s). Skaitant spūdžius 4K failus nusileidžiama tik Verbatim SATA III SSD. Rašant itin nedidelius failus „Vertex 3.20“ tarp lyderių nebepakliūna, tačiau jokių didesnių nerimo ženklų taip pat nėra.

Padidinus užklausų skaičių iki 32 ir rašant atsitiktinius spūdžius failus, „Vertex 3.20“ dar kartą pasiekia geriausią rezultatą tarp visų dalyvių – 262 MB/s. Pakeitus failų tipą, sparta lieka už „Vertex 4“ ir „Vector“ nugarų. Skaitant duomenis gauti rezultatai atspindi numanomą SSD pajėgumą, prieš taio įvertinus jų turimą atminties tipą bei talpą.

Sekantis testas leidžia susidaryti vaizdą, kaip veikia ypač svarbi TRIM funkcija, atstatanti SSD kaupiklio spartą po jo užpildymo. Visi trys SSD kaupikliai pilnai užpildomi informacija ir ji ištrinama esant aktyviai TRIM funkcijai. Testuojama tik įrašymo sparta, nes skaitymo sparta po disko užpildymo ir ištrynimo lieka nepakitusi.

„Vertex 3.20“ stipriau atrodo tik rašant 4K arba padidinus užklausų skaičių. Linijinio skaitymo sparta krenta drąstiškai: 332 MB/s -> 216 MB/s. Procentine išraiška tai prasčiausias rezultatas. TRIM pastebimai šlubuoja.

Futuremark PCMark 7 – daugiau realią SSD spartą reprezentuojantis įrankis, parodantis ne tik bendrą informacijos kaupiklio spartą, bet ir jo spartą (MB/s) tam tikrose užduotyse. Disko kreipties komandos vykdomos ne ištisiniu, bet kartkartėmis nutrūkstančiu srautu, dėl vis „išlendančio“duomenų apdorojimo.

Galutiniame PCMark 7 testo rezultate surinkęs 5307 taškus „Vertex 3.20“ net sugeba šiek tiek aplenkti „Vertex 4“. Tiesa, skirtumas minimalus ir tokią situaciją galima įvardinti kaip lygiasias, visiškai nesureikšminant „Vertex 3.20“ persvaros.

Nagrinėjant PCMark 7 testo komponentines dalis, „Vertex 3.20“ sugebėjo pademonstruoti geriausius rezultatus dviejuose iš septynių testų: imituojant video redagavimą ir žaidimo krovimą. Kituose subtestuose apžvalgos herojus praktiškai visuomet nusileisdavo „Vector“ ir „Vertex 4“.

Toliau pasižiūrėsime, kaip abiems kaupikliams sekasi susitvarkyti su kasdieninėmis užduotimis. Pasirinkome 8,16 GB talpos papkę, talpinančią beveik 1300 ivairaus dydžio failų (1 KB – 250 MB) ir praskanavome ją su „Bitdefender Total Security 2011” antivirusine programa.

Skanavimo užduotį „Vertex 3.20“ atlieka identiškai su „KingSpec C3000“ SSD kaupikliu – 3 minutės 39 sekundės. Tai geriausias rezultatas tarp visų dalyvių.

Nusprendžiau panaudoti tą pačią, 8,16 GB sveriančią, papkę ir sekančiai užduočiai. Pasitelkus į pagalbą „Microsoft RichCopy“ kopijavimo įrankį, papkėje esantys failai buvo iškelti iš vienos direktorijos į kitą, arba tiesiog dubliuojami.

Užtrukęs kiek daugiau nei minutę „Vertex 3.20“ įsiterpia tarp dviejų sparčiausių „OCZ“ SSD kaupiklių ir „KingSpec C3000“, vistik labiau artėdamas prie pastarojo pademonstruoto tempo.

Dar vienas kopijavimo testas – šįkart tiesiog copy-paste, be „RichCopy“. Parinktas vienas 3.47 GB ISO failas. Čia svarbiausi  linijiniai skaitymo ir rašymo greičiai.

Situacija praktiškai adkevati prieš tai buvusiai, tačiau šįkart „Vertex 3.20“ įsispraudžia beveik lygiai tarp spartesnio ir lėtesnio atstovų.

Itin dažna namų kompiuteriuose naudojama užduotis – išarchyvavimas, todėl šiai užduočiai parinkome 8,66 GB sveriantį archyvą, kuriame tilpo beveik 5000 failų ( dydis 1 KB – 350 MB).

Dėsningumas tęsiasi ir toliau, mat „Vertex 3.20“ vėl lieka už „Vertex 4“ ir „Vector“ nugarų ir aplenkia dvigubai mažesnę talpą turintį C3000. Nieko stebėtino.

Nepamiršome ir archyvavimo užduoties. SSD kaupikliai turėjo sukurti 391 MB archyvą.

Antroji archyvavimo užduotis nėra jautri SSD kaupiklių ypatybėms ir visi užfiksuoti rezultatai yra labai artimi vienas kitam, net tas pats „Western Digital“ HDD nuo sparčiausio SSD teatsilieka vos 5 sekundes.

„Dragon Age 2“ bei „Crysis 2“ žaidimų diegimas, atnaujinimas, krovimas.

Diegiant į sistemą žaidimus, „Vertex 3.20“ atsidurdavo ten, kur jam ir priklausydavo – tarp „Vertex 4“/„Vector“ bei C3000. Diegiant „Dragon Age 2“, „Vertex 3.20“ buvo pusiaukelėje tarp savo kaimynų, o rašant „Crysis 2“, „OCZ“ modelis buvo kur kas arčiau C3000.

Vienu svarbiausių SSD spartos rodiklių yra gaišties laikai, kurie nusako kaupiklio reakciją ir tuo pačiu greitumą naudojimosi metu. Gaišties laikai matuojami užklausų skaičiui esant 1-am (QD1). Kuo mažesni gaišties laikai, tuo SSD kaupiklis greičiau pasiekia ar įrašo vartotojui reikiamą informaciją, tačiau nereikia pamiršti, kad vidutinis gaišties laikas negali būti didesnis už maksimalų, tai indikuotų potencialią valdiklio problemą.  

„Vertex 3.20“ atsako laikai tikrai nerodo jokių potencialių problemų. Maksimalus rašymo atsakas yra kur kas mažesnis už SF-2281valdiklį taip pat naudojantį C3000. Išskyrus pastarąją testavimo dalį, „Vertex 3.20“ jaučiasi kiek vikriau dirbdamas su spūdžiais failais, nei su nespūdžiais. Tokia tendencija buvo aiškiai matoma ir sintetiniuose linijinių failų rašymo užduotyse.

Šeši testai, o tiksliau paskutinieji trys, didžiąja dalimi apsprendžia realią kaupiklio spartą OS terpėje. Tikra nusistovėjusi būsena pasiekiama pripildžius 75 % SSD kaupiklio talpos ir toliau jį pildant atsitiktiniais 4K failais. Vėliau sukuriamas 15 GB LBA failas, kuriame atliekami visi testai. Užklausų skaičius (QD) kinta nuo 1 iki 6.

Nors šviežios būsenos „Vertex 3.20“ sparta pereinant iš spūdžių failų prie nespūdžių krinta labai nežymiai (100 % read teste praktiškai išlieka visškai nepakitusi), tačiau bendras vaizdas nėra itin džiuginantis. Ryškesnį pranašumą „OCZ“ atstovas prieš C3000 įgyja tik 100 % write teste (naudojant nespūdžius duomenis), kur didelį vaidmenį atlieka bendra kaupiklio talpa. Likusiuose testuose, naudojant spūdžius failus, „Vertex 3.20“ nesugeba aplenkti „KingSpec C3000“. Vienintelis palankesniu scenarijumi tampa 100 % read testas, kuriame „Vertex 3.20“ išvysto didesnę spartą naudojant nespūdžius failus, tačiau tam prireikia užklausų skaičiaus padidinimo iki 5-6. Tuo tarpu „Vector“ pasirodo esantis visiškai kito lygmens SSD – pačių „OCZ“ nustatytas produktų pozicionavimas nėra laužtas iš piršto.

Pasikeitus nusistovėjusios būesenos pasiekimo metodui, į grafikus neįtraukiami kiek seniau testuoti SSD modeliai. Įprasta, kad skaitymo sparta pereinant iš šviežios į nusistovėjusią būseną net šiek tiek padidėja arba bent nesumažėja. Rašant spūdžius failus, „Vertex 3.20“ elgiasi panašiai, kaip matėme šviežios būsenos grafike, išlaikydamas >50 000 IOPS. Tiesa, sparta rašant spūdžius failus degraduoja drąstiškai – toks vaizdas būdingas SF-2281 valdikliui. Nors kombinuota skaitymo/rašymo sparta sumažėja labai nežymiai, užfiksuoti rezultatai neleidžia jais labai maloniai stebėtis, ypač žinant, kad naudojamas gamyklinis, mažai „šlifuotas“, LSI programinis kodas.

 

Išvados

Nors palyginti atnaujinto „Vertex 3.20“ su pirmtaku negalėjome, akivaizdu, kad „OCZ“ nepavyko prikelti fenikso iš pelenų. Tiesą pasakius, tokių ketinimų kompanija greičiausiai ir neturėjo, viso labo, pakeisdama prieš tai naudotą 25 nm MLC atmintį į pažangesniu procesu pagamintą 20 nm. Toks žingsnis nepatikrintais testais leidžia sumažinti elektros sąnaudas ~30 procentų. Kadangi „Vertex 3.20“ nesiūlo jokio apčiuopiamo spartos prieaugio lyginant su „Vertex 3“, pakankamai sunku pateisinti „OCZ“ žingsnį nenaudoti kur kas ekonomiškesnio antros kartos SandForce SF-2281 valdiklio bei 7 mm. aukščio korpuso, tokiu būdu dar labiau sumažinant elektros sąnaudas, labiau pritaikant kaupiklį nešiojamiesiems, ir svarbiausia eliminuojant SSD priešiškumą ultrabook‘ams. Kitą vertus, įdiegti SF-2281 VB02 valdiklį ir nepanaudoti 7 mm. korpuso būtų toks pats mažai protingas žingsnis, kaip ir apvilkti viską 7 mm. apvalkalu, bet pamiršti VB02. „Vertex 3.20“ stiprybėmis tampa dideli linijiniai greičiai bei aktyviam naudojimuisi pritaikyta MLC tipo atmintis. Toks duetas atrodo puikiai tinka intensyviai video medžiagą redaguojantiems vartotojams, tačiau demonstruodama vangi IOPS sparta, TRIM optimizacijos trūkumas ir su nespūdžiais failais ne itin draugaujantis SF-2281 valdiklis neleidžia „Vertex 3.20“ rekomenduoti kiekvienam. Nesunku suprasti, kad „OCZ“ naujienos sėkmė priklausys nuo pasiūlytos kainos, kuri šiuo metu ne tik nenusileido iki tokio lygio, leidžiančio sėkmingai konkuruoti su „Kingston V300“ 240 GB ar tuo pačiu „Samsung 840“ 250 GB, tačiau per paskutiniasias dienas išaugusi iki 750 litų net tapo nepateisinamai išpūsta.

2 Komentarai

  1. Chevy parašė:

    Galite paaiškinti kas tie "nespūdūs failai".

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.