„SilverStone FT03″ – tobulos kompaktiškos inžinerijos pavyzdys?

Per pastaruosius mėnesius Technews.lt laboratorijoje apsilankė “įvairaus plauko” korpusų: nuo pavadinkime standartinio “Enermax Ostrog” iki išskirtinio giganto “Xilence Interceptor Pro”. Šįkart eilė atėjo visiškai kitokio kalibro gaminiui – SilverStone FT03. Tai jau antrasis pas mus apsilankantis kompanijos gaminys ir šįkart jis nė iš tolo nepanašus ne tik į prieš tai apžvelgtą SilverStone RL01B, bet ir nė į vieną kitą Technews.lt kada viešėjusį korpusą.

 

  • Apie SilverStone"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorė
  • Vidus
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

„SilverStone” buvo įkurta 2003 metais Taivane. Pagrindiniais kompanijos produktais, be abejonės, galima laikyti korpusus. Kompanija dirba ne tik ties brangiais aukšto funkcionalumo modeliais („Raven" ir keletas „Fortress" serijos gaminių), bet ir siūlo labiau prieinamus biudžetinius produktus. Be korpusų „SilverStone” asortimente galima rasti ir įvairaus kainų diapazono maitinimo šaltinių, sisteminių ventiliatorių, kietųjų diskų dėžučių bei aksesuarų, kaip garsą izoliuojanti medžiaga, sisteminiai kabeliai ir t.t. Verta pažymėti ir tai, jog prieš du mėnesius „SilverStone” žengė ir į high-end procesorių aušintuvų rinką.

 

Pakuotė ir komplektacija

„SilverStone FT03” mus pasiekia itin patraukliai atrodančioje dėžėje. Jos paviršiuje gamintojas nusprendė pavaizduoti iškart abi FT03 versijas: sidabrinę ir juodą. Tik atsukus priešingą dėžės pusę, iš paveiksliuko paaiškėja, kad mūsų rankose sidabrinės spalvos modelis.

Natūralu, kad ant kitų pakuotės šonų taip pat nurodytos pagrindinės specifikacijos bei unikalios korpuso sąvybės, bet apie jas kiek vėliau. Jau vien dėžės forma leidžia susidaryti nuomonę, jog joje slypi nestandartinis produktas – aukštas ir siauras PC korpusas.

FT03 nuo didesnių mechaninių pažeidimų apsaugotas dviem putoplasto lakštais, o nuo įbrėžimų jį saugo polietileninis maišas. Komplektacijoje taip pat randame 2,5” SSD dėklą, USB 3.0 -> USB 2.0 perėjimą, vartotojo vadovą, tvirtinimo varžtus bei pora laidų surišimo juostelių.

 

Specifikacijos

 

Išorė

284 (I) x 487 (A) x 235 (P) mm. išmatavimus turinčio „SilverStone FT03” išorė atrodo tiesiog profesionaliai paprasta. Priekinėje korpuso dalyje matoma “SilverStone” amblema ir siaura niša, kuri skirta itin plono (angl. slim) tipo CD/DVD įrenginio įstatymui.

Iš likusių trijų FT03 sienų dvi yra vientisos ir tik viena pasižymi „pridėtinėmis konstrukcijomis”. Kalbame apie plastikinę ventiliacinę panelę, kurios didesnė dalis padengta dulkių filtru. Stebint iš šono, sienelių viršutinėse dalyse matomos briaunos, skirtos palengvinti skardų nuėmimą.

Korpuso viršus reprezentuoja tipinio korpuso galinę ir priekinę paneles. Krašte įrengti įjungimo/perkrovimo mygtukai, lizdai mikrofonui ir ausinėms bei dvi USB 3.0 jungtys. Už nuimamo balto plastikinio dangčio slypi ventiliatoriaus ventiliacinė anga ir PCI lizdų dangteliai, kas leidžia puikiai suprasti, jog ši dalis atitinka standartinio korpuso užpakalinę dalį.

Korpusas stovi ant keturių guminių kojyčių. Dugne taip pat randame didžiulį dviejų dalių filtrą, kuris tvirtinamas magnetų pagalba. Gamintojas papildomai transportavimo metu įtvirtino dulkių filtrą lipnia juosta.

 

Vidus

Įdomu tai, kad FT03 skardų tvirtinimas beveik neturi nieko bendro su standartiniais PC korpusais.Tvirtinimui nereikalingi jokie varžtai. Dvi FT03 skardos nuimamos tiesiog nuimamos jas gana švelniai patraukus į viršų, o kitos dvi – jau šiek tiek primena standartinio korpuso priekinės panelės nuėmimą. Tam reikia daugiau jėgos reikalaujančio patraukimo į save. Būnant visiškai tiksliems, pastarosios skardos yra fiksuojamos guminių laikiklių pagalba.

Korpuso skardos pagamintos iš aliuminio. Jos yra itin lengvos ir neįtikėtinai tvirtos. Pats korpusas tesveria tik 6,7 kg. Vieno iš dviejų nuimamų gaubtų apačioje matome korio formos ventiliacinę angą. Pastaroji nėra visiška uždengta dulkių filtru. Filtras panaudotas tik toje įsivaizduojamoje zonoje, kur orą įsiurbia 120 mm. ventiliatorius, o žemiau jo esanti PSU šilto oro išmetimo anga lieka atvira, be filtro.

Nuėmus skardas iškyla klausimas kokio formato pagrindines plokštes talpina šis mažylis? Kažko didesnio nei mATX formatas iš tokią limituotą vidinę erdvę siūlančio korpuso tikėtis būtų perdaug naivu.

Šalia maitinimo blokui skirtos vietos matomas pirmasis, 45o kampu pakreiptas, 120 mm „SilverStone“ ventiliatorius, kurio sūkiai siekia 1200 RPM, o skleidžiamas triukšmas 22 dBA. Orą įtraukiantis ventiliatorius, esant pageidavimui, gali būti pakeistas kitu 120 mm ventiliatoriumi arba išmontuotas kartu su jį pakreipiančiu mechanizmu. Tokiu atveju pačiame korpuso dugne gauname galimybė sumontuoti du savus 80 mm. ventiliatorius.

Virš PSU įrengimo vietos randame nišą itin plonam optiniam įrenginiui, o iškart virš jo dar vieną 45o kampu palenktą ventiliatorių (1200 RPM/ 22 dBA). Šis ventiliatorius, o kartu su juo ir jį pakreipiantis įrenginys taip pat gali būti pašalinti iš korpuso vidaus. Palikus tik dėklą, į jį gali būti montuojamas 120 mm skersmens H2O radiatorius, o kartu su juo vienas arba du ventiliatoriai.

Pačiame viršuje, šalia dar vieno įdiegto gamyklinio, tik šįkart orą ištraukiančio, „SilverStone“ 120 mm ventiliatoriaus paliktos tvirtinimo skylės papildomam 80/92 mm agregatui. Vietoj standartinio 120 mm ventiliatoriaus taip pat galima įdiegti 120 mm. skersmens H2O radiatorių.

Žvelgiant į už pagrindinės plokštės esančią zoną, turime net keletą pasirinktinų vietų HDD diegimui.

Korpusas priima tris 3,5“ HDD įrenginius. Tam skirtos dvi įprastinės tvirtinimo vietos ir viena greito keitimo (angl. hot swap) vieta. Dvi įprastinės vietos pasižymi antivibracinėmis gumytėmis. SSD įrenginiui praktiškai palikta tik viena tvirtinimo vieta. 2,5“ SSD kaupiklis su jam skirtu dėklu prisukamas po viršutine HDD tvirtinimo vieta esančioje zonoje. Tačiau teoriškai vartotojas turi galimybę patalpinti SSD ir į „hot swap“ lizdą. Tokiu atveju, hot swap praras savo tiesioginę funkciją, be to 2,5“ SSD į 3,5“ dėklą, nenuėmus šoninės skardos, tikrai labai sudėtinga.

Pagrindinės plokštės sienelėje turime tris angas PSU laidams išvesti link kritinių PC komponentų taškų. Nė viena iš angų nėra padengta apsaugine guma. Natūralu, kad plačiausia anga skirta 24-pin kontaktų kabeliui pravesti, o kitos labiau skirtos smulkesnių kabelių išvedžiojimui. Už pagrindinės plokštės sienelės suslėpti visi svarbiausi laidai ir laideliai: įjungimo/perkrovimo, SATA ateinantis iš hot swap dėklo bei juodas USB 3.0 laidas.

Žemiausioje korpuso dalyje, už MB sienelės, matome kvadrato formos pakylą, į kurią ateina per korpusą nusidriekiantis PSU AC laido prailgintojas. Kiek neįprasta, bet prie beveik kiekvieno maitinimo šaltinio pridedamas AC laidas išeis ne tiesiai iš PSU, o iš šios pakylos. Į PSU AC lizdą bus jungiamas kitas AC kabelio-prailgintojo galas.

 

Montavimas

Norint sumontuoti mATX pagrindinę teks nuimti bent dvi FT03 skardas. Pirmiausiai būtina pašalinti korpuso viduryje esantį dėklą su 120 mm. ventiliatoriumi, kuris neleidžia fiziškai įkišti mATX pagrindinės į šį mažylį. Ventiliatoriaus pašalinimui būtina nuimti priekinį ir šoninį FT03 gaubtus, kad būtų galima pasiekti dėklą laikančius keturis varžtus. Juos atsukus ir išėmus dėklą su ventiliatoriumi turime visas galimybes sumontuoti pagrindinę plokštę.

Pagrindinė plokštė montuojama ją pakreipiant 90o kampu. Verta atkreipti dėmesį, kad tokie darbai, kaip priekinės panelės ir SATA laidų prijungimas turi būti būtinai atliktas prieš diegiant vaizdo plokštę , mat sumontavus vaizdo spartintuvą priėjimas prie mus dominančių MB taškų tampa itin apsunkintas. Įdiegus pagrindinę plokštę, galima grąžinti dėklą su 120 mm. ventiliatoriumi.

SSD varžtų pagalba pirmiausiai fiksuojamas dėkle, kuris vėliau prisukamas prie motininės plokštės sienelės. Identiška situacija ir su HDD, tačiau čia naudojamas nebe dėklas, o dviejų dalių tvirtinimo mechanizmas, iš kurio abiejų pusių panaudotos antivibracinės gumelės.

Maitinimo blokas 90o kampu guldomas pačioje apačioje ant dviejų vibraciją sugeriančių juostelių. Gamintojo nurodomas didžiausias PSU ilgis – 180 mm. Kaip mažyliui tikrai neprastai, bet 190 mm būtų tas matmuo, kuris leistų įdiegti praktiškai visus PSU. Pats maitinimo šaltinis tvirtinamas ne keturiais, kaip įprasta, o trimis varžtais.

Už motininės plokštės sienelės turime kone 4 cm laisvos vietos kabeliais slėpti, tačiau pažymėtina, kad pats kabelių slėpimo plotas yra kur kas mažesnis, nei įprastiniame „midi tower“ korpuse.

Maža to, surinkus sistemą, atsiranda ir nenaudojamų zonų. Visų pirma, tai zona tiesiai už „hot swap“ dėklo, kurį uždengia prie korpuso šoninės skardos pritvirtinta aliumininė plokštelė. Prie SSD dar galima priglausti keletą plonų kabelių, bet už vietos tam visiškai nebelieka. Aišku viena, modulinis PSU šiam korpusui yra būtinas, nes sutalpinti neatjungiamus kabelius būtų labai sunku, nebent nemodulinis PSU būtų mažos galios ir kabelių turėtų labai nedaug. Ir nors kabelių slėpimo zonų pasirinkimas nėra toks didelis, turint modulinį PSU ir įdėjus gerą valandą kabelius galima suslapstyti labai stilingai.

„SilverStone FT03“ neturėjo jokių problemų su 207 mm. MSI 7870 1 GB modeliu. Išėmus apačioje esantį dėklą su ventiliatoriumi įgauname vietos 350 mm. ilgio spartintuvams. FT03 talpina 167 mm. aukščio CPU aušintuvus, todėl 37 mm. aukščio „Noctua NH-L9i" aušintuvas tebuvo vienas juokas.

Jei uždedamas plastikinis gaubtas, šiek tiek išgaubti viršutiniai FT03 skardų kraštai leidžia atvesti visus svarbiausius laidus tiek į VGA galinę išvesčių skydelį, tiek į pagrindinės plokštės I/O.

Gali kilti klausimas: „ o ką daryti, jei noriu naudotis ventiliatorių valdikliu ar kortelių skaitytuvu?“ FT03 neturi nė vieno standartinio išorinio 3,5 ar 5,25“ lizdo, todėl tenka ieškoti sprendimo. Pašalinus perforuotas groteles prie PCI dangtelių turime galimybę į korpuso vidų įvesti ventiliatoriaus valdiklio ar kortelių skaitytuvo kabelius, patį įrenginį paliekant dėžės išorėje. Šioje vietoje patalpinti 3,5“ kortelių skaitytuvą ar primityvų PCI lizdui skirtą ventiliatorių valdiklį tikrai neturėtų kilti problemų. Kiek daugiau problemų atsiranda su 5,25“ valdikliu, nes tada jis jau turi būti įtaisomas ant perforuoto gaubto. Toks sprendimas nėra pats estetiškiausias, bet šiuo atveju geriau taip, nei nieko.

 

Testavimas

„SilverStone FT03“ buvo lyginamas su mūsų jau spėtu apžvelgti „Enermax Ostrog“ midi tower korpusu. Mus domina tik apkrovos temperatūros. LOAD režime leidžiamos dvi „Unigine Heaven DX11“ sesijos. Aplinkos temperatūra – 22o C. Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: Intel Core i3-3220 + Noctua NH-L9i
  • Pagrindinė plokštė: ASRock H77 PRO4-M;
  • RAM atmintis: Patriot DDR3 2x 8 GB 1333 CL9;
  • Vaizdo plokštė: MSI HD 7850 1 GB;
  • SSD: OCZ Vertex 3 120 GB (SATA III)
  • HDD: WD Blue 500 GB (SATA III / 16 MB / 7200 RPM)

 

Rezultatai

PC komponentų temperatūros buvo fiksuojamos vaizdo plokštės ventiliatoriui sukantis fiksuotu režimu, o CPU aušintuvas elgėsi laisvai ir buvo valdomas PWM signalu.

Užfiksuoti rezultatai tikrai nustebino. „SilverStone FT03“ sugebėjo niekuo nenusileisti itin daug perforacijų turinčiam „Enermax Ostrog“ korpusui. „MSI HD 7850“ įkaito tik dviem laipsniais daugiau (58o C vs 60o C), o „Intel i3-3320“ temperatūra net buvo mažesnė FT03 korpuse (41o C vs 38o C). Be abejonės, čia puikiai suveikė tiesiogiai į CPU aušintuvą nukreiptas oro srautas, kurį sukūrė 45o kampu palenktas dėklas ir 120 mm. ventiliatorius. Dėka mažesnės CPU temperatūros, NH-L9i ventiliatorius pasiekė kiek mažesnes apsukas: 2280 vs 2350 RPM.  Bendra sistemos temperatūra taip pat FT03 naudai. SSD temperatūra išliko labai panaši: prietaisas tiesiog negauna apkrovos. Tokius SSD, kaip „Vertex 4“, kurie itin mėgsta kaisti reiktų pasistengti patalpinti į tokią vietą, kur jis nors kiek gautų oro srauto, nes standartiniu atveju SSD negaus jokio šviežaus oro ir bus izoliuotas tarp kabelių. Identiška situacija ir su HDD, tik jo patalpinimas kitoje vietoje kur kas sudėtingesnis, o šiuo atveju kažin ar išvis įmanomas.

Likau nustebintas ir tuo, kad FT03 visiškai nerezonavo, o to tikrai tikėjausi. Visiškos tylos mėgėjams, jei nebus naudojamas ventiliatorių valdiklis, šis korpusas netinka. Aušinimo sistema nėra triukšminga, bet ir ne iš tyliausių. Skleidžiamas triukšmas buvo panašus į „Enermax Ostrog“ korpusą, tačiau nereikėtų pamiršti, kad FT03 turi net tris 120 mm ventiliatorius, o „Ostrog“ tik vieną, tačiau pastarasis yra labai perforuotas.

 

Išvados

„SilverStone FT03“ suteikti įspūdžiai mane sužavėjo. Inžinieriai ne tik puikiai pasidarbavo prie išorinio dizaino, bet ir nesnaudė bandydami sukurti išmanų ir gerai suprojektuotą vidaus dizainą. Šios pastangos ne tik užtikrino, kad tokių išmatavimų FT03 galėtų talpinti 165 mm aukščio CPU aušintuvus ir ilgas vaizdo plokštes, bet ir galėtų užtikrinti tikrai nustebinusią oro srauto cirkuliaciją. Aušinimo testuose „SilverStone FT03“ visiškai niekuo nenusileido kur kas erdvesniam „Enermax Ostrog“ korpusui. Ir svarbiausia, šis rezultatas nebuvo pasiektas itin triukšmingų ventiliatorių pagalba. Pridėkime 3,5“ „hot swap“ lizdą, dvi potencialias vietas 120 mm H2O radiatoriams bei itin puikiai HDD vibraciją slopinančius tvirtinimus. Kažkam gali užkliūti išaugusio laiko sąnaudos diegiant sistemą į korpusą, bet palaukit… Kažkas iš tokių diametrų korpuso tikėjosi kažko kito? Arba dar tai, kad FT03 nepalaiko standartinių ODD. Belieka paklausti kada paskutinį kartą naudojote šios paskirties įrenginį? Vieninteliai didesni FT03 minusai tie, kad SSD ir HDD įrenginiai šiame nėra aktyviai aušinami ir mano paties rekomendacija FT03 reikėtų „poruoti“ tik su moduliniu maitinimo šaltiniu. 535 litus siekianti kaina yra nemaža, tačiau tai nieko netūrėtų stebinti, mat tokies gaminiams, kaip taisyklė, uždedama „premium“ kaina ir šįkart nustatytas įkainis tikrai neprasilenkia su tuo, ką siūlo FT03. Belieka tikėtis, kad „SilverStone“ ateityje sugebės sukurti panašią versiją tik su ATX pagrindinių plokščių palaikymu.

 

Privalumai:

  1. Unikalus, mažai vietos užimantis, dizainas;
  2. Tvirta, mažai sverianti, konstrukcija;
  3. Gerai išplanuotas vidaus dizainas;
  4. Įdiegti trys 120 mm. ventiliatoriai;
  5. Puikus aušinimo efektyvumas tokio dydžio korpusui;
  6. Talpina 2x 120 mm H2O radiatorius;
  7. 3,5“ „hot swap“ lizdas;
  8. Geros kabelių slėpimo/išvedžiojimo galimybės;
  9. Talpina 167 mm. aukščio CPU aušintuvus ir 350 mm. ilgio vaizdo plokštes;
  10. Gerai slopinama HDD vibracija;
  11. Magnetais tvirtinamas, lengvai pasiekiamas, dulkių filtras;
  12. Visos oro įsiurbimo zonos padengtos filtrais;
  13. 2x USB 3.0;
  14. Prieinamas trimis spalvomis

 

Vidutiniška:

  1. Ventiliatoriai galėtų būti šiek tiek tylesni;
  2. Itin dideli CPU radiatoriai nedraugaus su 45 kampu pakreiptu ventiliatoriumi ir jo dėklu;
  3. Sistemos diegimas užtrunka ilgiau nei įprastai;
  4. Telpa tik plono formato ODD

 

Trūkumai:

  1. HDD ir SSD aktyviai neaušinami
  2. Viena iš korpuso šoninių sienelių po intensyvaus nuėminėjimo tvirtinasi nebe taip užtikrintai

 

6 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Nu gal ir nieko korpusiukas 😉

  2. sketchy parašė:

    oho, koks hibridas 🙂 tikra inovacija.

  3. ironvolf parašė:

    Na bet išorinis dizainas tai kai sovietmečiu…

  4. Longhorn parašė:

    Pats tas korpusas daug vietos neuziims, visa vieta palyginus neblogai isnaudota, o tas DVD nezinau bent man laptopo lazeris baigia uzdulket, tik USB flash tiem patiems windosams naudoju perasant viskas greiciau 🙂

  5. daniukas21 parašė:

    idmus korpusas, manau juodas geriau ziuretusi, o kodel nera video apzavalgos?

  6. zirnis parašė:

    keista, kad ventiliatoriu, mygtuku ir led indikatoriu, laidai yra nesleevinti. Ir tos baltos plastmases primena skalbiniu deze 😀 kaip uz tokia kaina galejo ir is metalo, ar bent kokybiskai nudazyti

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.